Şimdi Ara

Bitcoin (BTC) nedir,nasıl alınır? Bitcoin ile ilgili tüm detaylar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2008 yılında başlayan küresel ekonomik krizle birlikte küresel finansal sistem çok ağır bir darbe aldı. Hükümetlerin, yüz yıllık dev kurumları ve özellikle bankaları kurtarmak için gittiği trilyonlarca dolarlık parasal genişleme hareketi en çok da hane halkını etkiledi.



    Bitcoin (BTC) nedir,nasıl alınır? Bitcoin ile ilgili tüm detaylar



    İnsanlar, hükümetlerin ve bankaların sorumsuzluğu yüzünden ceplerindeki paranın günden güne eridiğine çaresizce şahit oldu . İşte tam da bu noktada hükümetlerin uyguladığı yanlış politikalar, merkezsiz bir para birimine duyulan ihtiyacı iyiden iyiye körükledi. 



    Buradan doğan ihtiyacın bir yansıması olarak 2008 yılında Satoshi Nakamoto adı arkasında gizlenen kişi veya kişiler (Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu hala bilinmiyor.) Bitcoin’i duyurdu. Bitcoin kullanıma sunulduğu ilk yıllarda sıklıkla kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile ilişkilendirildi. Çünkü hükümetler ve bankalar paranın kontrolünü kaybetmek düşüncesini akıllarına getirmek bile istemedi ve hâlâ daha istemiyor. Gelinen noktada Bitcoin yaklaşık 13 yıllık tarihinde bunu başardı ve paranın kontrolünü hükümetlerin ve bankaların elinden alarak tekrar sahibine yani hane halkına geri vermeyi başardı.



    Geri verdi ifadesini kullanıyoruz çünkü 1970’li yıllara kadar altın standardı yani paranın değerinin altın dayandırıldığı sürdürülebilir bir parasal sistem kullanılıyordu. 1973 yılında bu sistem tamamen terk edildi. hem ABD hem de Euro bölgesi karşılıksız para basmaya, bu şekilde başladı. 



    Bitcoin’in çok kısa bir süre içerisinde bu denli popülariteye ulaşmasının arkasında da altın standardının terk edilmesi yatıyor. Gerek 2008 küresel krizi, gerekse 2020 yılında pandemi kaynaklı likidite krizi nedeniyle finansal sisteme trilyonlarca dolarlık para enjekte edildi. İyi de bunun nesi kötü dediğinizi duyar gibiyim:



    Hükümetlerin parasal genişleme olarak güzellediği karşılıksız basılan parayla birlikte finansal sistem enflasyona yenik düştü. Dolaşımdaki doların miktarının artmasıyla doların alım gücü bir hayli geriledi.



    2020 yılında, küresel pandemi nedeniyle karşı karşıya kaldığımız likidite krizi ile birlikte başta ABD olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki hükümetler sisteme trilyonlarca dolar enjekte etti. Bu noktada geleneksel para olarak da tanımlayabileceğimiz itibari para birimleri enflasyona yenik düştü ve altına alternatif bir varlık arayışına gidildi. 



    İşte böyle bir ortamda Bitcoin’in yıldızı parlamaya başladı. Ne zaman, ne kadar üretileceği kodlarla belirlenmiş, merkezsiz bir para birimi doların yüksek enflasyonla mücadele etmesi nedeniyle hem hane halkının hem de kurumların kurtarıcısı oldu. İşte bu nedenle 2020 yılında Bitcoin’in 4 bin dolar seviyesinden 60 bin dolara yükseldiğine şahit olduk. Bitcoin güvenli liman olarak altınla birlikte dolar, euro, Türk lirası gibi para birimlerinin altında ezilmek istemeyen milyonların kurtarıcısı oldu. 



    Lafı daha fazla uzatmadan gelin Bitcoin nedir buna yakından bakalım. 



    Bitcoin Nedir?



    Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından duyuruldu ve 2009 yılının ilk günlerinde de kullanıma sunuldu. Satoshi Nakamoto yarattığı bu yeni para birimini “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı makaleyle duyurdu. Merkezsizlikten yani bir kurum, kişi veya hükümetin kontrolünden bağımsız, üçüncül müdahalelere karşı dayanıklı bu para, kısa zamanda tüm dünyanın göz bebeği oldu. 



    Bitcoin’in toplam üretilebilecek adedi yani arzı 21 milyon adet BTC ile sınırlı ve şu ana kadar 21 milyon BTC’nin %80’inden fazlası üretilmiş durumda. Bitcoin’in matematiksel hesaplamalarla ve kodlarla belirlenmiş yapısı nedeniyle kalan birkaç milyon adet BTC’nin üretilmesi sürecinin 2140 yılına kadar sürmesi bekleniyor. 2021’in ilk çeyreği itibariyle toplam üretilebilecek BTC’lerin yaklaşık 18,6 milyon adedi dolaşımda bulunuyor.  Geriye kalan 2.4 milyon adet BTC’nin üretim süreci ise yaklaşık 120 yıl sürecek. 





    İlk başarılı kripto para olarak kullanıma sunulan Bitcoin aynı zamanda “1. Nesil Blockchain” olarak da adlandırılıyor. Dağıtık yapısı nedeniyle günümüz finansal sistemindeki sorunlara çözüm getiren Bitcoin aynı zamanda kullanıcısına sağladığı gizlilikle de oldukça beğenildi. 



    Devam etmeden önce Bitcoin kullanıcılarına nasıl bir gizlilik sağlıyor bundan bahsedelim. Bitcoin’le yaptığınız işlemler sayı ve harflerin karşımından oluşan cüzdanlar adresleri arasında gerçekleşir. Satoshi Nakamoto’ya ait bir cüzdan adresinden örnek vermemiz gerekirse Bitcoin cüzdan adresleri şu şekilde görünür: 12c6DSiU4Rq3P4ZxziKxzrL5LmMBrzjrJX



    Bitcoin (BTC) nedir,nasıl alınır? Bitcoin ile ilgili tüm detaylar



    Bu adreslerin gerçekleştirdiği para transferleri çok şeffaf bir şekilde görüntülenebilir ancak kişi kendi cüzdanını ifşa etmediği sürece, bu cüzdan adresinin kime ait olduğunu bilmek imkansızdır.  



    Bu nedenle Bitcoin’in kullanıcısına kısmen anonimlik sağladığını bununla birlikte ağda gerçekleştirilen tüm işlemlerin şeffaf bir şekilde takip edilebildiğini belirtelim. 



    Altcoin Nedir?



    İlk başarılı kripto para Bitcoin’den sonra binlerce farklı kripto para geliştirildi. Coingecko sitesinden elde edilen verilere göre şu anda aktif olarak faaliyet gösteren 6.600’ü aşkın farklı kripto para bulunuyor. Bitcoin dışındaki kripto paralar ise alternatif ve coin kelimelerinin kısaltılmasıyla altcoin olarak ifade ediliyor.  



    Alternatif kripto paralar, çok farklı sorunlara çözümler getirmek için geliştiriliyor. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan telekomünikasyona çok farklı alanlarda çözümler sunan birçok farklı kripto para projesi bugün faaliyet gösteriyor. 



    Bitcoin Ne Gibi Avantajlar Sağlıyor?



    Bugün Bitcoin’e karşı en yaygın kullanılan eleştiriler kara para aklama ve terörizmin finansmanı üzerine. Ancak sadece 12 yıllık bir geçmişe sahip olan Bitcoin’den önce kara para ne vasıtasıyla aklanıyordu? Günümüzde yüzlerce yıllık dev kurumlar Bitcoin’i bu şekilde vurmaya çalışırken milyarlarca dolarlık kara para aklama haberleriyle gündeme geldiğine şahit oluyoruz. Bunun en son örneği 151 yıllık Alman Deutsche Bank oldu. 



    Bitcoin’in küresel devler tarafından bu kadar eleştirilmesinin nedeni kara para aklama ve terörizmin finansmanı endişeleri değil, sağladığı avantajlar. Bitcoin’in günümüz geleneksel finansal sisteminin sağlayamadığı veya sağlamak istemediği birçok avantajı bulunuyor. 



    Kısaca özetlemek gerekirse enflasyona karşı dayanıklı yapısı, basit ve güvenlik oluşu, kullanıcılarına sağladığı gizlilik özelliği, şeffaflığı Bitcoin’in en önemli avantajlarındandır. 



    Bitcoin’le para transferleri çok daha güvenli, hızlı ve ucuz şekilde gerçekleştirilebilir. Bugün Western Union ile 100 dolar gönderirken 20 dolar işlem ücreti ödemek zorunda kalabiliyoruz ancak Bitcoin’le milyonlarca dolarlık bir para transfer işlemini birkaç kuruşa gerçekleştirmek mümkün. 



    Bununla birlikte Bitcoin’lerinize istediğiniz her yerden ulaşabilirsiniz, sadece özel anahtarınızı bilmeniz yeterli. Altın veya dolarla karşılaştırıldığımızda Bitcoin çok kolay bir şekilde transfer edilebilir. Öte yandan yaptığınız para transfer işlemleri, hükümetler veya bankalar tarafından kontrol edilemez. 



    Bitcoin’in Dezavantajları Neler?



    Bitcoin ile gerçekleştirilen işlemlerin takip edilemez olması bazı durumlarda dezavantaja dönüşebilir. İllegal durumlarda Bitcoin kriminaller tarafından kullanılabiliyor.



    Bununla birlikte Bitcoin henüz daha çok yeni bir teknoloji ve Bitcoin’lerinizi her zaman her yerde ödeme yapmak için kullanamayabilirsiniz. Ancak yakın gelecekte Bakkt gibi uygulamaların ve ön ödemeli kripto para kartlarının yaygınlaşmasıyla bu sorunun çözüleceğine kesin gözüyle bakılıyor. 



    Bitcoin’i Kim Kontrol Ediyor?



    Bitcoin, bir kişi veya kuruma bağlı olmaksızın çalışıyor. Öte yandan Bitcoin’in fiyatının sabitlendiği herhangi bir varlık da bulunmuyor. Bitcoin matematik temelli üretilen ve değerini kısıtlı arzından alan bir para birimi olarak son 10 yılın en iyi performans gösteren varlığı oldu. Bitcoin bu noktada geleneksel finansal sistemde ihtiyaç duyulan sorunlara çözüm getiriyor: karşılıksız basılan para ve bunun sonucunda ortaya çıkan yüksek enflasyon. Bitcoin tamamen gönülü olarak ağa katkıda bulunan madenciler tarafından dağıtık bir şekilde yönetiliyor. Madenciler bu çabalarının bir sonucu olarak Bitcoin ağı tarafından BTC ile ödüllendiriliyor. Bugün dünyanın dört bir yanındaki Bitcoin madencileri sayesinde Bitcoin ağı merkezsiz ve dağıtık bir biçimde faaliyet gösteriyor. Bitcoin ağına katkıda bulunan madencilerin sayısı arttıkça ağ daha da güvenli bir hale geliyor. 



    Bitcoin (BTC) nedir,nasıl alınır? Bitcoin ile ilgili tüm detaylar

    Bitcoin Madenciliği



    Yeni Bitcoin’lerin oluşturulma süreci matematiksel bir sisteme dayanıyor. Bu sayede hiçbir kişi veya kurumun kontrolünde olmayan Bitcoin ağı varlığını sürdürebiliyor. Bitcoin ağı, Bitcoin’in varlığını sürdürebilmesi açısından kritik bir öneme sahip. Gelin Bitcoin’de madencilik sürecinde yakından bakalım:



    Bitcoin madenciliği, kriptografik şifrelerin çözülmesine dayanıyor. Her 10 dakikada bir yeni blok üretiliyor ve her 10 dakikada bir kriptografi şifreyi ilk çözen kişi blok ödülünü almaya hak kazanıyor. Bu sayede hem yeni Bitcoin’ler üretiliyor, hem ağın güvenliği sağlanıyor hem de ağdaki işlemler binlerce hatta milyonlarca cihaz tarafından eş zamanlı olarak kaydediliyor. 



    Geçmişten Günümüze Bitcoin Fiyatı



    Söz konusu Bitcoin olduğunda en çok merak edilenlerin başında Bitcoin fiyatı geliyor. Bitcoin fiyatı kaç tl, Bitcoin ne kadar gibi sorulardan önce ilk olarak BTC’nin geçmiş yıllarda sergilediği performansa bakalım. İşte Bitcoin’in geride bıraktığımız 6 yıllık periyotta yıl bazında kaydettiği en yüksek seviyeler:



    2016: 567 dolar

    2017: 20.000 dolar

    2018: 7.558 dolar

    2019: 7.366 dolar

    2020: 30.000 dolar

    2021: 61.180 dolar



    Bitcoin’in 2009 yılından bu yana kaydettiği en yüksek seviyeler ise çok daha heyecan verici. Bitcoin’in son 13 yılda sergilediği parmak ısırtan performansı Bitcoin kaç TL sayfamız üzerinden takip edebilir, Bitcoin’le ilgili öne çıkan gelişmelere, yorumlara ve analizlere tek tıkla ulaşabilirsiniz.



    Bitcoin Nasıl Satın Alınır?



    Günümüzde Bitcoin satın almak için birçok yöntem tercih edilebilir. Yazımızın bu kısmında bunlardan bahsedeceğiz. Bitcoin satın alabilmek için tercih edebileceğiniz yöntemler şu şekilde: 



    -    Kripto para borsaları aracılığıyla BTC satın almak

    -    Eşten-eşe pazar yerleri (p2p) aracılığıyla BTC satın almak

    -    Kripto para ATM’leri aracılığıyla BTC satın almak



    Bu 3 yöntem arasından en kolay ve hızlı olanı kripto para borsaları aracılığıyla Bitcoin satın almak. Tercihlerinize en uygun kripto para borsasını seçip dakikalar içerisinde Bitcoin satın alabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler şu şekilde:



    -    Borsaya üye olmak

    -    Hesabınızı doğrulamak

    -    Hesabınıza para yüklemek

    -    Satın alım işlemini gerçekleştirmek



    Ve artık Bitcoin yatırımcısınız!









  • Ne sacma haber..
    Ilk paragrafta ardinda kim yada kimlerin oldugunu bilmiyoruz diyor ama sonraki paragraflarda kontrolu halka geri verdi diyor.. guler misin aglar misin..

    Neymis halk dolar altin ve eur altinda ezilmekten kurtulmus. Halk asil kripto paralarinda altinda eziliyor. Kimin yonettigi ve manipule ettigi belli olmayan adi uzerinde kripto bir paraya umit baglayan milyonlarca insan her gun magdur oluyor. Yarin vazgectik fisi cektik deseler bir bardak soguk su icmek disinda yapabilecegin hic bir sey yok.

    Kripto paranin dusup yukselecegini tahmin etmek zari atip kac gelecegini kestirmekten bile daha zor, cunku zarda isin sansa kalmisken kripto parada ardindaki karanlik figurlerin yada para patronlarinin planlarina kalmis.

    Akil sagligiyla kumar oynamak istemeyen herkesin uzak durmasi gereken bir cikmaz bu is. Kasa her zaman kazanir sozunun gecerli oldugu bir sistem..
  • 10 yıl gecikmiş haber..

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ssbrutality S kullanıcısına yanıt
    Hala geç değil

  • Tam ihtiyaç olan konuydu emeğinize sağlık.

    Ben de bir ekleme yapayım. Eğer Bitcoin'i merak ediyorsanız ama risk almak istemiyorsanız, Bitcoin testneti üzerinde hiç para harcamadan Bitcoini deneyebilirsiniz. Şu konuda adım adım anlatım var: https://forum.donanimhaber.com/testnet-uzerinde-bitcoin-i-denemek--148407850


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne sacma haber..
    Ilk paragrafta ardinda kim yada kimlerin oldugunu bilmiyoruz diyor ama sonraki paragraflarda kontrolu halka geri verdi diyor.. guler misin aglar misin..

    Neymis halk dolar altin ve eur altinda ezilmekten kurtulmus. Halk asil kripto paralarinda altinda eziliyor. Kimin yonettigi ve manipule ettigi belli olmayan adi uzerinde kripto bir paraya umit baglayan milyonlarca insan her gun magdur oluyor. Yarin vazgectik fisi cektik deseler bir bardak soguk su icmek disinda yapabilecegin hic bir sey yok.

    Kripto paranin dusup yukselecegini tahmin etmek zari atip kac gelecegini kestirmekten bile daha zor, cunku zarda isin sansa kalmisken kripto parada ardindaki karanlik figurlerin yada para patronlarinin planlarina kalmis.

    Akil sagligiyla kumar oynamak istemeyen herkesin uzak durmasi gereken bir cikmaz bu is. Kasa her zaman kazanir sozunun gecerli oldugu bir sistem..
  • Bitcoin yeterince yazıda övülmüş. Bankacılık sistemine alternatif olması en iyisi bence.
    Ama eksileri tam anlatılmamış gibi mesela paranız çalındı, dolandırıldınız kime nasıl dert anlatacaz?
    Birgün xcoin yandı bitti kül oldu dediler eee ne olacak? (Önümüzdeki günlerde şuan 20den fazla olan coin çeşitleri 3-5 e düşecek denmekte)

  • Ben tatmin oldum, hemen gidip bitcoin alıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu coinlerin güzellemesi yapılıyor da piyasadan bir anda silinebilir mi ? Silinirse bunların takibini kimler yapabilir ?

  • DH Haber yazarının yaptığı diğer haberlerin hepsine baktığımda neredeyse tamamına yakının Bitcoin ve kripto para haberleri üzerine olması ne enteresan. Çoğu da olumlu yönde kriptoya yönlendiren ve okuyanın kripto paraya sempati ve ilgi göstermesine neden olabilecek haberler. Ya yazarımızın iyi bir kripto cüzdanı var ve fiyatlarını alıcı toplayarak yükseltme derdinde veya kripto borsaları için çalışan biri olma ihtimali de var ya da biz çok kötü niyetliyiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 12 Nisan 2021; 19:58:10 >
  • ssbrutality S kullanıcısına yanıt
    Ben yazacaktım, lafı ağzımdan aldın kardeş:)
  • Ben kripto paraları devletlere karşı açılmış haklı bir savaş olarak görüyorum lakin çoğu insan bunu kavramış değil. Eğer insanlar olarak ortak akıl olabilirsek ileride fiat currency yerine bitcoin veya çok iyi bir altcoin kullanıp paramızın gündelik değerinin azalmasına engel olabiliriz. Fakat insanlar mainstream takılıp bankacıların bilmem nesi olmayı tercih ediyorlar. İronik insanlar buna kapitalizm derler fakat kapitalizmin oluşturduğu rekabetçi doğaya da engel olmaya çalışırlar. Eğer bir şey daha iyiyse neden ona engel olmaya çalışırsın ki? Bankacılık sistemi bir teknoloji sayesinde yok olacaksa bırakın yok olsun zaten sıkıntılıymış yani değil mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • monacomen kullanıcısına yanıt
    Evet bu editör uzun bir süredir coin güzellemesi yapmakta. Bilinçli bir şekilde yönlendirme var.

  • Kriptolarda ayı dönemi yaşanıyor. Ve henüz dip görünmedi sanki. Bir kaç yıl önce alanlar malı götürmüş. Yeni girenlere de malı yukarıdan yıkmışlar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.