Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5.709
Cevap
279
Favori
350.049
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
61. Sırada  bugün en iyi #1
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şirketiniz hangi firma ile anlaştı ise o hesaba yatar. Aynı hesaba yatmaz. Ama birleştirebilirsiniz.
  • Emeklilik şirketleri kıdem tazminatına talip
    Kıdem tazminatlarının bireysel emeklilik sisteminde değerlendirilmesi yeniden gündemde.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, bu konuda bir çalışma yaptığı, hatta tasarı hazırladığı, sendikalarla da paylaştığı söyleniyor.

    EMEKLİLİK şirketleri, kıdem tazminatı fonunun bireysel emeklilik sisteminde değerlendirilmesini bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kıdem tazminatı sisteminde reform yapılması konusunu raftan indirdi. Masadaki konulardan biri de fon oluşturulup, bu fonun bireysel emeklilik sisteminde değerlendirilmesi. Hatta bu konuda, Bakanlığın bir çalışma yaptığı ve kanun tasarısı hazırladığı; tasarıyı da bazı sendikalar ile paylaştığı söyleniyor. Bu çalışmaya göre, isteyenlerin, kıdem tazminatının tamamını ya da bir kısmını bireysel emeklilik sistemine aktarabileceği de konuşulan konular arasında. Bireysel emeklilik şirketleri ise kıdem tazminatı konusuna sıcak bakıyor. Geçtiğimiz yıllarda böyle bir yükün altına girmekten korkan emeklilik şirketleri; şimdi, kıdem tazminatı fonunu yöneteceklerini söylüyor.

    SİSTEMİN GÜVENİLİRLİĞİ KANITLANDI

    Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, bireysel emeklilik fonlarının yönetim, saklama şekli ve şeffaf yapısı ile güvenilirliğini kanıtladığını söyledi. Mete Uğurlu, oluşturulacak kıdem tazminatı fonlarının da bu organizasyonel ve teknik alt yapı içinde değerlendirilmesinin doğru bir yaklaşım olduğunu belirterek, şunları söyledi:
    “Toplamda bireysel emeklilik fonlarının büyümesini de destekleyecek bu yaklaşım ile ülkemizde uzun vadeli kaynak yaratılması daha da hızlanacak. Aynı zamanda da tasarruf düzeyinin artırılması, cari açığın azaltılması, sermaye piyasalarının derinleşmesi ve bireysel emeklilik sisteminin daha geniş bir tabana yayılması anlamında pozitif etkileri olacaktır. Önümüzdeki dönemde kıdem tazminatı fonlarının bireysel emeklilik sistemi kapsamında değerlendirilmesi konusunda gelişmeler yaşanmasını bekliyoruz.”

    ÇALIŞAN TAZMİNATINI YÖNETECEK

    BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir, mevcut durumda kıdem tazminatı karşılıklarının işveren bilançosunda, fonsuz kaydının rezerv olarak yer aldığını belirterek, önerilen yapı olan kıdem tazminatı alacaklarının bir fonda toplanarak, belirlenen süre ve şartlara göre hak edilmesinin işveren, çalışan ve ekonomiyi ilgilendiren önemli bir konu olduğunu kaydetti.
    Kişmir, kıdem tazminatı fonunun kurulması ile emeklilik sisteminin ölçeğinin hızla büyüyeceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
    “Önerilen sistemle hali hazırda kaydi olarak tutulan kıdem tazminatı tutarlarının para piyasalarına dahil olacağı ve ekonomiye katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz. İkinci basamak emeklilik sistemine geçiş için de bu durum, adım olacak. Çalışanlar içinse kıdem tazminatı tutarları görünür ve belli kurallarla kendileri tarafında yönetilebilir hale geliyor. Sistemin böyle daha sağlıklı olacağı görüşündeyiz.”

    Türk halkı borcundan tasarruf yapamıyor

    AVIVASA Emeklilik ve Hayat, “Tüketicilerin Tasarruf Tutumları Araştırması” 2013 yılı sonuçlarına göre, Türk halkının tasarruf yapmasının önündeki en büyük engel, mevcut borçları. AvivaSA’nın ortağı Aviva ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 11 ülkede yaptığı araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre; Türk halkının tasarruf ve yatırım yapmasının önündeki en büyük engel yüzde 46 oranla borçlar olarak ortaya çıkıyor. Bu oranı; yüzde 16 ile tasarrufları-yatırımları kaybetme riski, yüzde 13 ile ‘param yok’, yüzde 7 ile düşük faiz oranları izliyor.
    Türkiye’de, tasarruf ve yatırımların getirisi için en önemli konu; yüzde 38 oranla ‘garantili getiri elde etmek’ ve yüzde 20 oranla piyasadaki en iyi performansı elde etmek olarak dikkat çekiyor. Araştırma yapılan diğer ülkelerde tüketicilerin çoğu tasarruf yaptığını söylemelerine rağmen yine de kendilerini beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı hissetmiyor. Türk halkı ‘bana bir şey olmaz” demeye devam ediyor ve beklenmedik sıkıntılara karşı en az stres yaşayan millet olarak dikkat çekiyor.
    Türk halkının yüzde 62’si acil veya önceden öngörülemeyen durumlar için, yüzde 33’ü aileye güvence için, yüzde 13’ü emeklilik için tasarruf yapıyor. Türklerin yüzde 10’u ise aklına estikçe biriktiriyor. Konu emeklilik geliri olunca, bireysel emeklilik sisteminin kamu emekliliğinden daha anlaşılır durumda olduğu görülüyor.
    AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk, bireysel emeklilik sisteminin Türkiye’de 10’uncu yılını tamamladığını belirterek şunları söyledi:
    “Bu 10 yılda Türkiye’de bireysel emeklilik devlet tarafından güvence altına alınmış, son derece güvenli çalışan ve hepsinden önemlisi kazandıran bir sistem olduğunu anlattığımız önemli bir gelişim süreci yaşadık. Devlet katkısı uygulaması başta olmak üzere 1 Ocak 2013’te başlatılan düzenlemeler, sistemi Türkiye’nin en önemli yatırım araçlarından biri haline getirdi. Eski sistemdeki vergi avantajından müşterilerin yüzde 65’i yararlanmazken, devlet katkısı tüm katılımcıların faydalandığı bir avantaj getirdi. Yeni yasa ile emeklilik fonlarında altın, gayrimenkul yatırım fonu, anapara korumalı fon gibi araçlara yatırım yapılabilmesi, uzaktan satışın önünün açılması, işverenlerin çalışanları adına ödedikleri sisteme katkı payının kurumlar vergisi matrahından indirilme oranının yüzde 15’e yükseltilmesi gibi çok cazip imkânlar sunulmaya başlandı. Yapılan düzenlemelerin ardından da bireysel emeklilik artık talep edilen bir ürün haline geldi.”

    http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/25060701.asp



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Legend_Come_Back -- 7 Kasım 2013; 10:33:13 >




  • 2. senemde çıkmak istiyorum nelere dikkat etmem gerekir. % 15 stopaj yok artık sanırım ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bindokuzyuzbes -- 7 Kasım 2013; 13:34:01 >
  • Sistemde zarar etme risksimiz var mı ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bes uzun vadeli bir yatırımdır. Uzun vadeli bir yatırımda hemde %25 devlet katkısı varken zarar etmek imkansıza yakındır. Aksine fon takibi yaparak çok güzel getirilerde elde edebilirsiniz.

    Edit: Uzun vadeden kasıt minumum 10 senedir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Legend_Come_Back -- 7 Kasım 2013; 14:12:40 >
  • Sözleşme şartlarında ertelenmiş giriş aidatı varsa o kesilir. Ayrıca kazanç üzerinden %15 stopaj kesintisi uygulanır.
  • Legend_Come_Back kullanıcısına yanıt
    Ana para + kazancın %85 ini alıyorum, giriş aidatı var ise o kesiliyor birde. doğrumudur.
  • Doğrudur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nabaki

    memnun oldum kardeşim.
    ben Çorlu'dan katılıyorum. bir garip memurum :)


    şimdi benim anladığım FİG kesintisi benim günlük elde ettiğim gelir üzerinden kesiliyor.
    yani 1000 lira anaparam vardı ben dünden bugüne 100 lira kazandım. bu kazandığım 100 liradan (örneğin %2) FİG kesintisi 2 lira olarak kesiliyor.
    kazanmış olduğum para ile toplam 1100 lira üzerinden 22 kesilmiyor. kesilen kazancımdan 2 lira.
    ve bu kesintiyi günlük % değeri olarak yapıyor. ben günlük % 0.0050 kazanç sahibiysem bu kazanç benim hesabıma yansımadan önce % 0.0005'i kesilip % 0.0045'i direk hesabıma yansıyor.

    doğrumuyum ?

    (BELİRTİLEN RAKAMLAR ÖRNEK OLARAK VERİLMİŞTİR. ORANLARIN VE BEDELLERİN GERÇEKLİK PAYI YOKTUR)

    bu arada işini bilen biri ile sohbet etmekte ayrı bir zevk. teşekkürler.

    Nazım bey,

    Doğrudur. Zaten Fon kazançları kısmında gördüğünüz kazançlar kesintili kazançlardır. Yani gün sonunda fona baktınız ne kadar değerlendi diye. Atıyorum %1,20 yazıyor fonun karşısında.. Aslında o fon %1,25 değerlenmiştir. Ama kesintiyle %1,20 olmuştur. Bunun tersi de mümkün. Yani -1,20 zarar yazdı diyelim. Aslında o -1,15 dir.

    Umarım anlatabilmiştir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Legend_Come_Back

    Bes uzun vadeli bir yatırımdır. Uzun vadeli bir yatırımda hemde %25 devlet katkısı varken zarar etmek imkansıza yakındır. Aksine fon takibi yaparak çok güzel getirilerde elde edebilirsiniz.

    Edit: Uzun vadeden kasıt minumum 10 senedir.



    Minimum 10 seneden o bahsettiğiniz çok güzel getirilerin yüzde seviyesi nedir? Öğrenebilir miyim?
  • http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/20449225.asp

    Arkadaşlar 1,5 yıl evvel yazılmış ancak güzel bir yazı. Okumanızı tavsiye ederim.
  • Babacan: BES'te ciddi ivme oluştu

    Babacan, "Bireysel Emeklilik Sistemi'nde bu yıl başından itibaren devlet katkılı sisteme geçmemizle beraber ciddi bir ivme oluştu" dedi.

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) bu yılbaşından itibaren devlet katkılı sisteme geçmeleriyle beraber ciddi bir ivme oluştuğunu belirterek, "2014 ve 2015 yılları BES'in daha hızlı büyümesi ve daha geniş kitlelere ulaşması gereken bir dönem olacak" dedi.

    Başbakan Yardımcısı Babacan, BES'in 10. Yıl Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sistemin uygulanmasının 2003'ün ekim ayında başladığını ve 2003 yılının aynı zamanda Hükümetlerinin ilk yılı olduğunu anımsatarak, o dönemde bireysel emeklilik sigorta şirketlerinin lisanslarını vermeye başladıklarını ve ilk katılımcıların bu yeni sistem içinde yer aldığını anlattı.

    BES'in 10. yılında 7 bin kişinin bu sistem içinde emeklilik hakkı kazandığı bilgisini aktaran Babacan, "Aslında emeklilik sistemleri uzun vadeli sistemlerdir. Başlangıcı ile neticenin alınması uzun vakit alır ve çoğu zaman birileri başlatır ama bir başka dönemde bunun sonuçları alınır. Biz 2003 yılında hem bu sistemi başlatan hem de ilk emeklilerimizi görme mutluğuna ulaşan bir Hükümet olduk. Sistemin başlangıcı ile ilk meyvelerini çok şükür görüyoruz" diye konuştu.

    Babacan, BES'in hayat sigortası ile birlikte düşünüldüğünde ekonomi ve finans sistemi içinde önemli bir yeri tuttuğuna işaret ederek, bu yılbaşından itibaren devlet katkılı sisteme geçmeleriyle beraber burada ciddi bir ivmenin oluştuğunu söyledi.

    - "Çok daha adil ve kapsayıcı bir model başlattık"-

    Başbakan Yardımcısı Babacan, önceki uygulamada sadece vergi avantajı sağlanan dönemlere bakıldığında BES'e giren vatandaşların yüzde 35'inin bu teşvikten yararlanabildiğine dikkati çekerek, "Sistem içindeki vatandaşların yüzde 65'i ise herhangi bir teşvik alamıyordu. Bu yüzde 25 devlet katkısı ile beraber artık sistemdeki her bir vatandaşımız, çalışsın çalışmasın, mesleği ne olursa olsun, bu devlet katkısından, teşvikinden istifade edebiliyor. Dolayısıyla çok daha adil, kapsayıcı bir modeli bu şekilde başlatmış olduk" ifadelerini kullandı.

    BES'teki devlet katkısında vatandaşların yatırdığı her 100 lira için Hazine olarak 25 lirayı onların hesabına yatırdıklarını anımsatan Babacan, yılbaşından bugüne kadar 900 milyon lirayı aşan bir devlet katkısının hesaplara yatırıldığını söyledi.

    Babacan, "Öyle görünüyor ki bu sene yılbaşında bütçelediğimiz miktarın biraz üzerinde bir rakam gerekecek. Ama bütçedeki diğer yedek ödeme imkânlarından yaralanarak yılsonu itibariye kim ne yatırdıysa bunun yüzde 25'i herkesin hesabına yatmış olacak" dedi.

    Devlet katkılı modelin çok sayıda vatandaş için çok cezbedici olduğunu belirten Babacan, 18 yaşından büyük tüm vatandaşların bu sistemden yararlanabildiğini ve sistemin çok daha geniş bir kitleye hitap edebildiğini ifade etti.

    - "Sistemin getirisini uzun vadeli hesap etmek gerekiyor"-

    Ali Babacan, buradaki amaçlarının öncelikle ülkenin uzun vadeli tasarruflarını artırırken ve ekonominin ihtiyacı olan uzun vadeli fonları sisteme entegre ederken, bir yandan vatandaşların emeklilik dönemindeki refahını yükseltmek olduğunu belirterek, "Çalışırken, hali vakti yerindeyken kazandığının belli bir kısmını hem kendi ileri yaşları hem de çocukları, torunları için bir kenara koymak; bir bakıma 'ak akçe' dediğimiz birikim kültürünü toplumumuzda tekrar hakim kılabilmeyi amaçlıyoruz" dedi.

    Geçen yılın ilk 10 ayında 332 bin kişinin BES'e yeni giriş sağladığını, devlet katkısına geçtikten sonra bu yılın aynı döneminde ise bu sayının 2 kattan fazla artarak 800 binin üzerinde vatandaşın sisteme girdiğini anlatan Babacan, toplam katılımcı sayısının 4 milyona çok yaklaştığını söyledi.

    Başbakan Yardımcısı Babacan, BES'in bu yılki performansının hem sektörün hem de kendilerinin bütçeyi yaparken ki tahminlerinin üzerinde olduğunu, bunun da herkesi sevindirdiğini dile getirdi.

    Babacan, buradaki tasarrufun niteliğinin uzun vadeli olduğunu vurgulayarak, "Bireysel emeklilik, banka hesabı gibi 'Parayı yatırayım yarın çekeyim' değildir. Öyle yapmanız da mümkün. Ama o zaman yüzde 25'lik devlet katkısından istifade etmek zorlaşıyor. Uzun vadeli tasarrufu, birikimi teşvik ettiğimiz bir sistem bu. Bu açıdan bakıldığında bu sistemin getirisinin de uzun vadeli hesap etmek gerekiyor. Türkiye gibi büyüyen bir ekonomide uzun vadeli getiriler de hep iyi olacaktır" diye konuştu.

    Bu emeklilik fonların nerede nasıl değerlendirildiğine bakıldığında ise burada sermaye piyasası araçları, sabit getirili araçlar ve mevduatın var olduğunu aktaran Babacan, "Bunun yanında faizsiz enstrümanlara dayalı seçenekler de var. Bu açıdan bakıldığında çok geniş bir kitleye ve katılımcı yelpazesine hitap eden bir modeli böylece oluşturduk. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulumuz emeklilik yatırım fonlarının portföylerinde yer alacak varlıkları çeşitlendirmiş durumda" ifadelerini kullandı.

    - "Vatandaşlarımızın birikimi sağlam garanti altında"-

    Başbakan Yardımcısı Babacan, portföy yönetiminde rekabetin ve performansın artırılmasının da önemli amaçlarından biri olduğunu belirterek, "Burada fonların yıllık net getirisi önemli. Fon grubunun yıllık ortalama net getirisinin altında olan fonların yönetiminin belirlenecek kriterler çerçevesinde başka portföy yönetim şirketlerine devrinin de SPK tarafından talep edilmesinin önü açılmış durumda" dedi.

    Sisteme gerekli desteğin sağlanması için SPK'nın kayıt ücretleriyle ilgili indirime gittiğine de değinen Babacan, "BES'in bir başka önemli özelliği de vatandaşlarımızın birikmiş hakların Takasbank nezdinden saklanmasıdır. Burada bireysel emeklilik şirketlerimiz bir aracılık yapmakta. Uzun vadeli bir sistemden bahsediyoruz. Olurda Allah korusun bundan 10-20 sene sonra bu şirketlerimizin herhangi biriyle ilgili bir sıkıntı yaşanması vatandaşlarımızın birikimine herhangi bir zarar vermeyecektir. Bireysel emeklilik şirketleri sadece aracılık fonksiyonunu yerine getiriyor. Asıl birikimin saklandığı yer Takasbank. Dolayısıyla merkezi bir şekilde bu haklar saklandığı ve korunduğu için sistem içerisinde şirketlerle ilgili sıkıntılı bir tabloda vatandaşlarımızın birikimi sağlam bir yerde garanti altına tutulmuş oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

    Babacan, bir başka önemli adımın da fonların performansının artırılması amacıyla fonların performansına dayalı bir kesinti uygulaması olduğunu ve bunun 1 Ocak 2014'te başlayacağını söyledi.

    Tüm bu resme bakıldığında 2013 yılının BES açısında oldukça olumlu ve performansı yüksek bir yıl olarak kayda geçtiğini ifade eden Babacan, "Biz inanıyoruz ki yakaladığımız bu ivme önümüzdeki dönemde de devam edecek. Sistemin tanıtımıyla ilgili yapılacak daha çok iş var. Sistemin dışındaki vatandaşlar üzerine anketler uygulanıp vatandaşlarımızın ne kadarı BES'ten ve devlet katkısından haberdar olduğunu ölçmekte fayda görüyorum. Henüz sistemde olmayan, bu sistemin faydalarını farkında olmayan geniş kitlelere de tanıtım için yoğun faaliyet gösterilmeli. 2014 ve 2015 yılları sistemin daha hızlı büyümesi, daha geniş kitlelere ulaşması gereken bir dönem olacak" diye konuştu.

    Konuşmasının ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Recep Koçak tarafından BES'in 10. yıl dolayısıyla plaket takdim edildi.




  • Yanlış bilgilendirmeye sebebiyet vermemek adına güncellenmiştir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Casper_C -- 14 Ağustos 2014; 12:12:35 >
  • Bireysel emeklilikte, emekli olununca maaş hesabının, 97 yaşına kadar yaşayacağınız varsayımıyla hesaplanacağını biliyor muydunuz?

    Ben bilmiyordum, öğrendim! 56 yaşında emekli olduğumda eğer maaş almayı tercik edersem, birikimin neredeyse 480e bölünüp bana verilecek! Yani aylık 1000 tl maaş hayal ediyorsam birikimim 489 bin tlye ulamış olmalı!

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Peki Allianz için İstanbul'da tercihen Avrupa yakasında önerebileceğiniz bir acente var mı?

    @Legend_Come_Back
  • quote:

    Orijinalden alıntı: traindevie

    Peki Allianz için İstanbul'da tercihen Avrupa yakasında önerebileceğiniz bir acente var mı?

    @Legend_Come_Back

    Ne sigorta firması hakkında nede acente hakkında öneri vermiyorum. Sadece şirket seçerken adlı yazımı (ilk meesajda) okuyarak buna uymaya özen gösterirseniz faydanıza olabilir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: wellwet

    Bireysel emeklilikte, emekli olununca maaş hesabının, 97 yaşına kadar yaşayacağınız varsayımıyla hesaplanacağını biliyor muydunuz?

    Ben bilmiyordum, öğrendim! 56 yaşında emekli olduğumda eğer maaş almayı tercik edersem, birikimin neredeyse 480e bölünüp bana verilecek! Yani aylık 1000 tl maaş hayal ediyorsam birikimim 489 bin tlye ulamış olmalı!

    İlgili kanun maddesini link verebilir misiniz ?
  • Sizin Pek sevmediğiniz Ali Tezel'in yazısından okudum gıogle da arama yapınca garanti bankasının sayfasında hesaplanayı buldum. Sizin kadar bilgili değilşm umarım herkonuda bilgi verdiğiniz kadar bu konudavda doğru bilgiyi benden iyi verirsiniz çünkü bu çooook önemli bir ayrıntı ;) yani ilgilimkanunu sizden rica edeceğim ;)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: wellwet

    Sizin Pek sevmediğiniz Ali Tezel'in yazısından okudum gıogle da arama yapınca garanti bankasının sayfasında hesaplanayı buldum. Sizin kadar bilgili değilşm umarım herkonuda bilgi verdiğiniz kadar bu konudavda doğru bilgiyi benden iyi verirsiniz çünkü bu çooook önemli bir ayrıntı ;) yani ilgilimkanunu sizden rica edeceğim ;)


    Sn. Welwet,

    Kesinliğini bilmediğiniz, Yasaya dayandıramadığınız şeyleri bur da varmış gibi göstermeniz insanları yanlış yönlendirmeniz yanlış ve günah değil mi ?

    Daha öncede yazışmalarımız oldu sizinle sizde birikim yapma derdinde olan birisiniz. Sizden ricam bu tip safsatalara inanıp başkalarını da yanlış yönlendirmeyiniz !!!
  • Garanti bankasının sayfasında var, göreceksiniz, şu an yurtdışındayım, rahat yazamıyorum, dönünce linki koyarım. Sizce nasıl bir ödeme yapacakkar ve kanun be diyor, bilgilendşrşrseniz daha doğru olur, yazdıklarınızda bir açıklama yok? Saygılar...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.