Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları (122. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5.644
Cevap
276
Favori
344.890
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 120121122123124
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cosef

    @kenjuro sayın @Adnan03 'nın demek istediği

    sistemde 56 yaşında emekli olunduğu için 46 yaşı ve üzerine sisteme girmek en mantıklı çözümdür.

    Siz atıyorum 36 yaşındasınız 56 yaşında emekli olacaksınız. 20 sene ödeme yapmanız lazım.Bir aksilik olur parayı çekmeniz gerekirse çekim zamanınıza göre %15-10-5 oranlarında stopaj kesilir

    ama Anne ve babanızı bu sisteme sokarsanız 10 sene ödeme ile zaten 56 yaşını dolduracak ve emekli olum anında %5 stopaj ödeyeceksiniz

    @Adnan03 demek istediği budur.

    ben 46 yaşıma girince sisteme girmeyi düşünüyorum bu yüzden dolayı

    Alıntıları Göster
    Sayın cosef bunun cözümü için anne baba adına yaptım ve lehtar kendi adıma sözleşme düzenledim. Miras ve borçlar hukuku dışında olduğundan baskası hak talep edemez. Fon değişimi dahil tam yetki aldım kendi telefonumu verdim. Cözümü böyle buldum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Neden sistemde 10 yıl kalmalıyız
    kalmazsak ne olur'un cevabı

     Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları
  • Kenjuro K kullanıcısına yanıt
    Siz Otomatik BES'tesiniz herhalde. Şu an Otomatik BES biraz sıkıntılı. Çünkü fon alternatifi kısıtlı. Fonlar genelde borçlanma araçları, ya da hisse içeriyor. 3 yıldır sistemde olduğunuza göre 15-20 bin₺ birikmiştir. Otomatik BES'ten çıkıp, Gönüllü BES'e geçebilirsiniz. Bu parayı başlangıç kapitali yaparak düşük kesintili, ya da kesintisiz plan da bulabilirsiniz belki. Fon alternatifiniz de artar.
    Eğer 10 yıl sonra çıkmayı düşünüyorsanız ve Adnan03'ün söylediğini yapma imkanınız varsa mantıklı bir seçenek.

    Not: Allah gecinden versin, vefat durumunda para lehdara ödenir. Ama başka mirasçıların, saklı pay için dava açma hakları saklıdır.
  • Adnan03 A kullanıcısına yanıt
    Emeklilik şirketi parayı lehtara öder. Ama diğer mirasçılar isterlerse lehtara dava açıp, saklı paylarını alabilirler.
  • Arkadaşlar merhaba , AvivaSA BES'im var. 10 gün önceye kadar toplam birikimim 98.000 tl civarında idi. Şimdi her gün yaklaşık 1.000 tl civarında düşüyor. An itibarı ile 90.000 tl birikimim görünüyor. Fon dağılımım şu şekilde %70 Uzun Vadeli Kamu Dış Borçlanma Araçları, %15 Birinci Para Piyasası, %15 Kamu Dış Borçlanma Araçları. 10 günde 8.000 tl birikimim eridi. 1 yıllık kazancım neredeyse 10 günde eridi. Emekli olacağım 2030'a kadar sistemde kalacağım. Fazla finansal bilgim yok. İçinizde AvivaSA kullanan varsa orta riskli yüksek getirili fon tavsiye edermisiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: crossfire

    Arkadaşlar merhaba , AvivaSA BES'im var. 10 gün önceye kadar toplam birikimim 98.000 tl civarında idi. Şimdi her gün yaklaşık 1.000 tl civarında düşüyor. An itibarı ile 90.000 tl birikimim görünüyor. Fon dağılımım şu şekilde %70 Uzun Vadeli Kamu Dış Borçlanma Araçları, %15 Birinci Para Piyasası, %15 Kamu Dış Borçlanma Araçları. 10 günde 8.000 tl birikimim eridi. 1 yıllık kazancım neredeyse 10 günde eridi. Emekli olacağım 2030'a kadar sistemde kalacağım. Fazla finansal bilgim yok. İçinizde AvivaSA kullanan varsa orta riskli yüksek getirili fon tavsiye edermisiniz?
    Fonlar herkeste aynı durumda maalesef...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • crossfire C kullanıcısına yanıt
    O fon miktarına göre az bile düşmüş. Bende kamu borçlanma araçlarını direkt dövizle alakalı gördüğüm için seviniyordum. Altın düştü dolar euro cıktı diye. Ama borçlanma araçları daha cok düştü. 8 günde yaklaşık 42bin TL düşüş yaşadım. Fonları değiştirmeyi düşünmüyorum. Hisse fonları olabilir ama resesyon dan bahsediliyor. Onlar bu dönemde yüzde otuz düştü benim fonlar yüzde 6 civarı düştü katkı fonu zaten darmadağın oldu. Bir arkadas yazmıştı bence de dereyi gecerken at değiştirmemek lazım. Orta yer durulsun öyle hareket edilmeli düşüncesindeyim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • pandarosa P kullanıcısına yanıt
    Lehdarlar tarafından açılan davada mahkeme ödeme yapan kişiye bakıyor diye söylenmişti. Bende ona güvendim artık :(

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • crossfire C kullanıcısına yanıt
    Adnan03 A kullanıcısına yanıt
    Aslında döviz ve faizdesiniz. Düşmemesi lazım gibi görünüyor. Ama fonlarınız Türkiye Cumhuriyeti'nin çıkardığı dövize endeksli tahviller. Döviz arttığı için artıyor. Ama buna karşılık ülke riski aşırı arttığı için de değer kaybediyor. Son 1 ayda değer kaybetti. Ama eğer 1 yıldır bu fonlardaysanız, kârdan zarardasınızdır. Sizin durumunuz çok kötü değil.
    Öneri zaten yapmamaya çalışıyordum. Artık daha da dikkatli olacağım. Panik ortamında ekonomistlerden anneme varıncaya kadar her kafadan bir ses çıkıyor. O kervana bir de ben girip iyice kafa karıştırmayayım.
  • Adnan03 A kullanıcısına yanıt
    crossfire'ın mesajına evap verirken sizi de eklemiştim. Alttaki mesajlara baksaymışım keşke. Sİz yazmışsınız zaten.
  • Buralar sessiz yine :)) Allah'ın izniyle 45 gün sonra herşey güzel olacak...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • benim garanti emeklilik fonlarım %100 altın da biraz düşmüştü şimdi yükseldi 1 ay kadar önce geçmiştim %100 altına şuan ne yapmam lazim ne olur bu fon durumu şuan yükselişte kazandırıyor. emeklilik hakkı var nasıl yapalım komple parayi çekipmi çıkıyoruz maaş mı alıyoruz hangisi mantıklı.
  • scowek34 S kullanıcısına yanıt
    Benim cevabım: Siz bilirsiniz...

    Çünkü çok parametre var:
    - BES'te kaç paranız var?
    - Bu paranın toplam varlığınızdaki yeri
    - Yaşınız
    - Bugüne kadarki getiriniz (Altından önceki fonlarınız)
    - Hedefiniz. Yani "Bu dalgalı ortamda paramı koruyayım" mı diyorsunuz? Yoksa "Bir sürü şey ucuzlamışken ve ben altın fon sayesinde olumsuz etkilenmemişken, ucuz bir "şey" alıp paramı artırayım" mı diyorsunuz?


    Şu an yaşadığımız durumu ayrı tutarak söylüyorum: Aslında emeklilik hakkı kazanan kişi BES'in kaymağını yiyebilecek kişidir. Stopaj minimum, devlet katkısı %100... Bugün 20 bin₺ verseniz, 5 bin ₺ devlet katkısı gelecek. Ve tamamı sizin olacak.

    Ama öyle bir dönemdeyiz ki; şu an bankadan milyon dolar çekip evine götüren var. Tam tersi "BİST 100, ABD borsası çok ucuzladı, Türkiye'nin CDS'i zaten tavan yaptı. Herşey çok ucuzladı. Ben BES'e daha çok para yatırayım" diyen var. Aynı kişi 2 dakia içinde ikisini birden söyleyebiliyor. Şu 2 haftadır neler duyuyoruz inanamazsınız. Muhtemelen herkes benzer şeyler duyuyordur.

    Genelde emekliler (belli vakıflardan para aktaranlar hariç) toplu para alıp çıkmayı tercih ediyor. Aslında emeklilik hakkı kazananlar sistemin "gerçek" emeklileri değil. "Gerçek emekli"den kastım; 23-24 yaşında iş hayatına başlayınca BES'e başlamış ve 35 yıl disiplinli bir şekilde ödemiş kişiler. Onlar için emekli maaşı mantıklı olabilir. Dünyada böyle oluyor. Bizde sistem henüz 16 yıllık olduğu için, emeklilik hakkı kazananlar genelde 10-15 yıldır sistemde olanlar.




  • pandarosa P kullanıcısına yanıt
    değerli yorumun için teşekkür ederim. pek bi getirisi yok önceki fonlardan aslında pek üstünde durduğumda yok bes'in. 11 yıldır sistemdeyim yaş 57 geçen yılın ve bu yılın brüt asgariyi yatırdım ve devlet katkıları yansıdı hesabıma. 99bin var şuan. şu durumda parayı alsam hiç bir şey yapmam vadeye koyarım maksimum. belirli bir hedefim yok para ile ilgili sadece erimesini istemiyorum. yarın sistemden çıkıp paramı alıp vadeye geçsem mantıklı bir seçim olur mu sizce ?
  • scowek34 S kullanıcısına yanıt
    Son 15 ayda 70 bine yakın ödemişsiniz diye anlıyorum. Birikiminizin büyük kısmını son 15 ayın tahsilatı oluşturuyor. O yüzden getiri çok olmamış sizde

    Vadeli mevduat yapacaksanız para piyasası fonu alın daha iyi. Hem getirisi hemen hemen aynı olur, hem stopaj daha düşük olur. Normalde fon önermem de, sizin alternatifiniz vadeli mevduat olunca hiç düşünmeden para piyasası fonunu öneririm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pandarosa -- 27 Mart 2020; 9:57:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sisteme geçeli 1 ayı geçti, devlet katkısı ve devlet katkısının fon getirisini henüz göremiyorum. Ne zaman hesabıma yansır acaba?
  • KfyOzzie K kullanıcısına yanıt
    Fon alındığı aydan sonraki ay sonunda devlet katkıları yatar örnek 10 Mart 2020 de fon alındıysa ertesi ayın (Nisan 2020) son iş gününde yatar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RID_ONE_54 -- 31 Mart 2020; 14:9:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • RID_ONE_54 R kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler, 27 şubat bes giriş tarihim. şubat 27 de ilk paramı yatırdım, şubat 29 çekti. bugün 31 mart bakalım bekleyip göreceğim. henüz bir değişiklik yok
  • KfyOzzie K kullanıcısına yanıt
    Banka hesabınızdan ödediyseniz bu ay yatar. 27 Şubat'ta kredi kartından çektirdiyseniz bu ay DK yatmaz. Çünkü provizyon süresi vardır. Paranın emeklilik şirketinin hesabına geçtiği gün esastır. Diyelim ki, provizyon süresi 30 gün olsun, 27 Şubat'ta çektirdiğinizde katkı payı 28 Mart'ta emeklilik şirketine gelir. Devlet de, devlet katkısını 30 Nisan'da öder.
  • fonlar göçmüş.baya zarar yazmış.inanılmaz
  • 
Sayfa: önceki 120121122123124
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.