Şimdi Ara

Bir Türk şehri yanarken 1917

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 1917 Büyük Selanik Yangını, Yunanistan'ın ikinci büyük şehrinin üçte ikisini yoketmiş, çoğunluğu Türk ve Musevi olan 70 bin kişiyi evsiz bırakmıştı.

    32 saat devam eden yangında, 1 kilometrekare alan içerisinde 9500 ev yanmıştı.

    Yangın, şehrin %32'sine denk gelen 1 kilometrekarelik bir alanı yok etmiştir.

    Yanan binalar arasıda Postane, Telgraf Ofisi, Belediye Binası, Su ve Gaz idareleri, Osmanlı Bankası, Yunanistan Milli Bankası (şu anda Finansbank'ın sahibi olan NBG), Atina Bankası ve içerdeki mevduatlar, Saint Demetrius kilisesinin bazı kısımları, diğer iki Ortodoks kilisesi, Saatli Camii, diğer 11 cami, başhahamın bulunduğu bina ve bütün arşivi, 33 sinagogdan 16’sı, birçok gazetenin matbaası. bulunmaktaydı.

    Şehirdeki 7695 dükkandan 4096'sı yanarak yokolmuştur. Bu dükkanların %70'ine sahip olan Musevi çoğunluk yangın sonrasında işsiz kalmışlardır.

    Yaşam alanları yanan musevi ve müslüman nüfusun yarısı Yunan Hükümeti tarafından evlerini tekrar yapılmasına izin verilmediği için şehirden taşınmak zorunda kalmıştı.

    Fotoğraflarla Yangın Sonrası:http://www.zamantika.com/1910lar/selanik-yangini-sonrasi







  • Bundan daha acı olanı o toprakların ordumuzun yarım saat geç varması ile bir kurşun sıkmadan şehri teslim etmemizdir. Ve aynı durum Yunanlar İzmir'den kaçarken de başımıza gelmiş, şehirden kaçarken ateşe vermişlerdir şehri.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.