Şimdi Ara

Bir Mezun Olarak Birkaç Görüşüm [MÜHENDİSLİK]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
407
Cevap
30
Favori
108.809
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese geçmiş olsun diyorum. Umarım gönlünüzce puan almışsınızdır.


    Ayrıca çok şanslı bir zamanda üniversite sınavına girdiğinizi belirtmek istiyorum. Şimdi puanlara baktım da, mühendisliklere girmek eskisine göre ciddi olarak daha kolay olmuş.

    Hemen size bir örnek.


    Benim zamanımda (2006-2007) Ege Üniversitesi Makine Mühendisliğine 18 bininci arkadaşım girmişti. Şimdi bakıyorum 31.209. kişi girmiş. Aradaki fark çok ciddi.

    Benim mezun olduğum üniversite CBÜ Mak. Müh. 38 bininci olarak girmiştim. Şimdi 68 bininci girmiş. Arada resmen farkın kralı var.

    İTÜ Jeoloji'ye zamanında 20 bininci giriyordu, şimdi 96.577. Breh breh breh... farka bak yahu.

    Diyeceğim o ki, yatın kalkın hükümete dua edin. Herkesi üniversiteli yapmak için birsürü yeni üniversite açıldı, var olanların kontenjanları arttırıldı, ikinci öğretimlerin sayısı arttı.

    Zaten ben de okurken yeni gelenlerin seviyesinin daha düşük olduğunu görmüştüm. Hocalar da diyordu, demek ki sebebi buymuş.

    Eğer hem 2006 hem de 2007'de sınava girmiş biri varsa, o dönemin sıkıntılarını bilir. Benden önceki dönemlerde daha da zordu, çünkü sadece lise 1'den falan çıkıyordu, seviye daha da yüksekti.

    Diyeceğim o ki, umarım bu fırsatı güzel değerlendirmişsinizdir.


    Gelelim makine mühendisliğini yazmayı düşünen arkadaşlara

    İş çok, bunu söyleyebilirim. Hangi üniversiteyi bitirirseniz bitirin, fırsatlar geliyor. Burası kötü okuldur, iş bulamam diye düşünmeyin.

    Dersi güzel dinler, biraz çalışırsanız çok sorun olacağını sanmıyorum. Gerçi bunu benim dönemim için söylüyorum, şimdi seviye düşmüş malum.

    Bazı üniversitelerde projeye daha çok ağırlık verilir. Çizimler biraz zorlar belki, hesapları kitaba baka baka bir şekilde yaparsınız.

    Kendinizi en çok makine elemanları dersinde mühendis gibi hissedersiniz sanırım. Sınavda her şeyi bize yaptırıyorlardı. Kendin tasarlıyordun. Diğer derslerde size verilen sıralamayı izlersiniz, çok serbestlik olmaz.

    Proje dersleri keyifli olabilir. Bir şeylere yaratmayı sevmeyen adam mühendis olmasın zaten bir zahmet.

    Görüldüğü gibi dünya kadar üniversite var. Hemen hemen hepsinde makine mühendisliği vardır. Ama bu kadar iş yok, sıyrılmak lazım.

    Çizim programları öğrenilecek, İngilizce'yi söylemiyorum bile, mümkünse 2. dil öğrenilecek. Hepsini geçtim, mühendis görünümüne kavuşmanız lazım. Peki, nedir bu mühendis duruşu?

    Okul bittiğinde bazı büyük yerler yönetici adayı, yetiştirme elemanı vs. gibi pozisyonlar açar. Mülakata gittiğinizde sizin CV'ye şöyle bir göz gezdirirler o kadar. Evet, ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi falan dikkat çekecektir; ama iş bu kadarla bitmiyor tabi. O sadece bir artı olacak. Adam sizin hayat görüşünüzü, yeteneklerinizi öğrenmeye çalışacaktır. Kendine güvenmeyen, sadece derslerini geçmiş birini işe almayacaklardır. Diploma notuna da pek takılmazlar, o yüksek lisans içindir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deserthawk -- 25 Temmuz 2011; 16:23:31 >







  • Gül gül öldüm hacım da kusura bakma eskiden sadece ygs ile alınırken kimse ne türev ne integral bilmiyordu bana ygs sınavı olucak busene derece yaparım artık sınavlar sadece adam ayıklamak için kimseyi seçmek için değil 40 bininci arkadaşımla ben 20 bininci oldum bi stres yüzünden benim aramda hiçbir fark yok e derece yapan arkadaşım okul puanı sayesinde önüme geçti onlada bi farkımız yok 0-50 bin arasını koy tıpa çokta çoğu okur bu iş kişisel birazda
  • hocam teşekkür ederim çok faydalı oldu.
    Benim sorum fizik bilgimle ilgili.fizikte azımsanamayacak kadar zayıfım.lysde 18 d 9 y yaptım.keza ygs netim de cok kotu.ne dersin universitede farkı kapatabilir miyim?yoksa temeli atıp mı gideyim?
    Şu anda ytu makina geliyo(sıralama 21899) ama 2.sene denemeyi de dusunuyorum.
  • Gül gül öldüm hacım da kusura bakma eskiden sadece ygs ile alınırken kimse ne türev ne integral bilmiyordu bana ygs sınavı olucak busene derece yaparım artık sınavlar sadece adam ayıklamak için kimseyi seçmek için değil 40 bininci arkadaşımla ben 20 bininci oldum bi stres yüzünden benim aramda hiçbir fark yok e derece yapan arkadaşım okul puanı sayesinde önüme geçti onlada bi farkımız yok 0-50 bin arasını koy tıpa çokta çoğu okur bu iş kişisel birazda
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kotakot

    Gül gül öldüm hacım da kusura bakma eskiden sadece ygs ile alınırken kimse ne türev ne integral bilmiyordu bana ygs sınavı olucak busene derece yaparım artık sınavlar sadece adam ayıklamak için kimseyi seçmek için değil 40 bininci arkadaşımla ben 20 bininci oldum bi stres yüzünden benim aramda hiçbir fark yok e derece yapan arkadaşım okul puanı sayesinde önüme geçti onlada bi farkımız yok 0-50 bin arasını koy tıpa çokta çoğu okur bu iş kişisel birazda


    Derece falan yapamazsın şu halinle belki de, eskileri bilmediğinden öyle konuşuyorsun işte. Benden öncekiler çok büyük bir kısmını yapıyordu da derece olmuyordu. Herhalde sen ilk bölüme kasarken diğerlerinin eli armut toplamıyor.

    Okul puanını hiç karıştırma, o konuda ben de mağdurum.

    @Whittaker

    Ben yerinde olsam denemem. Neden dersen, gördüğün gibi kontenjanlar giderek artıyor. İleride daha çok mezun olacak, işe girmek hem daha zor olacak hem de maaşlar düşecek. O yüzden bir an önce kapağı at.

    YTÜ hakkında tek bildiğim stajlarını çok inceledikleri. Fizik dersinde en çok magnetizma konularında zorlanırsın herhalde. Artık oturup çalışacaksın, yapacak bir şey yok. Fizik dersi ortak derstir, herkese aynı zorlukta uygulanır genelde. YTÜ diyorsun, mühendislik diyorsun, fizik kolay olsun dersen olmazzzz

    Yaparsın, merak etme.




  • yazdıkların mantıklı bende makine mühendisliği okuyorm ekstra dallarda bilgilerim var vs herneyse şuan hangi dalda çalışıyosun ne olarak görev yapıyosun
  • Arkadaşlar,

    Özelden sorular geliyor, buraya aktaracağım ki tercih yapacaklara yardımcı olalım.

    Öncelikle dershanelerin rehberlik servislerine danışmanızı tavsiye etmem. Onların tek bildiği sayılardır. Kağıt üstünde bakarlar, bir pay bırakıp sizin için girersin, giremezsin ya da belki girersin derler. Bu iş bu kadar suni olmamalı. Geleceğinizi belirliyorsunuz. Mezunlarla konuşun, forumlardan bilgi alın, üniversitenin internet sayfasını gezin. Ben, bir kere rehberliğe gittim. Dediklerini dikkate almasam da pişman oldum gittiğime.

    Özelden gelen soru Kocaeli üniversitesi ile ilgili. Arkadaşımız üniversitenin piyasada ne kadar itibar göreceği konusunda şüpheli. Kocaeli üniversitesinden bir arkadaşım var, Türkiye'nin en iyi malzeme hocası o okulda. Malzeme bilgisi benden çok daha iyi olmasına rağmen o derslerden kalmış, ben geçmiştim Diğer dersleri de fena değildi. Eğitimleri hiç de fena değil yani. Ayrıca Kocaeli sanayi bölgesi. Oradaki şirketlerle bağlantı kurulabilir ve otomotiv şirketleri iyi bir tercih olacaktır.

    İsim, elbette önemli; herhalde bir ODTÜ bu bilinirliğe çabuk kavuşmadı. Fakat arkadaşlar, üniversite ismine bakıp direkt ismini çizen bir şirket görmedim ben. Göreceğiniz derslerin çoğu zaten çalışacağınız alanla çok alakalı olmayacak. Belki de kredi doldurmak için seçtiğiniz bir seçmeli derste çalışacaksınız. O yüzden dediğim gibi, çizim programlarını öğrenin. Makineciler için İngilizce kafadan öğrenilecek, Almanca'ya da bakın. Bir kriz patlamazsa, iş var arkadaşlar. Türkiye büyüyen bir ülke, bunu kullanmak gerekir. Dediğim gibi, mülakatta duruşunuzla, biraz bilginizle, vizyonunuzla sizden daha iyi bir üniversiteden mezun olmuş birini geçebilirsiniz. Buna şahit oldum da. Kendinize güvenin.

    Yine arkadaşın sorduğu soru inşaat,makine,elektrik müh. hangisi daha çok iş bulur diye. Buna ben tam cevap veremem. İnşaat da istiyordum ben, sonradan makinenin daha iyi olduğuna kanaat getirdim. Hepsinin çalışma alanı geniş. Fakat şunu söyleyeyim, krizde ilk inşaat sektörü durur. Hepsinde iş var, merak etmeyin. Ayrıca metalurji ve malzeme mühendisliğinin de çalışma alanı iyidir. Fakat çoğu zaman zor şartlarda çalışırlar. Kızlar bu bölümden kesinlikle uzak dursun, erkeklerden de sıcağa, toza, riske giremem diyen tercih yapmasın.

    Devlette çalışma sorusu gelmiş. Devlet, ne uzalmak ne de kısalmak isteyenler içindir. Mezun olunca özel şirketlerin bazı saygısızca işe alım süreçleriyle karşılabilirsiniz. Örneğin, İTÜ mezununa ve büyük bir holdingde daha yeni şahit oldum buna, hâlâ da oluyorum. Bu durumlar can sıkıcı olabiliyor.

    Devlete girerseniz başlangıç maaşınız özele göre daha yüksek olacak. Fakat özelde düzgün çalışan adam 2-3 sene sonra öne geçmeye başlar. Devlet, rahat isteyenler için iyi tabi. Özelde 10 kişinin yapacağı işi devlette 20 kişi yapıyor. Yüz kızartıcı suç işlemedikçe atılamıyorsunuz. Memur gibi çalışırsınız, eğer mesai saati dışına çıkarsanız çatır çatır paranızı alırsınız. Özelde yeri gelir gece 12'de atla gel buraya derler. Özellikle makine bakım mühendisleri bu durumla karşılacaktır. Satınalma, satış- pazarlamada çalışanların başına bu gelmez tabi. Mesai ücreti de yalan olur. Özel şirkette yıllık izninizi kullandırmayabilirler ya da azını kullandırırlar. Tabi ki bu kesin böyle olacak diye bir şey yok. Devlette çalışan mühendise ben tam mühendis demem. Yenilikleri takip etmeyen, kendini sürekli geliştirmeyen biri mühendis olabilir mi hiç? Devlette maaşları pozisyonuna, yabancı dil tazminatına ve diğer tazminatlara göre değişmekle birlikte sanırım 2400 TL gibi bir şey oluyor. ama bu değişken bir ücret tabi.




  • Dün bir TV'de gördüm. Kocaeli, Celal Bayar, 18 Mart vs. birkaç yer daha saydı, bunlar için aynıdır dedi rehberlik hocası. Bu doğru değildir. Çünkü adam oralarda okumamış ki. Aynı senelerde kurulmuş olmasına bakıyor. Bir de sayılara bakıyor, o kadar.

    Kendi okulum olduğu için demiyorum, yanlış anlaşılmasın. Fakat birkaç sene sonra Celal Bayar'ın konumu çok daha iyi olacak, rektör değişti ve makine mühendisi kendisi. Ayrıca hükümete yakınlığı da var, akrabası eski bakan zaten

    Mezuniyet töreninde dediği gibi "Artık, daha iyi yerlere geleceğiz. Eskisi gibi kadro yok, bütçe yok bahanesi kalktı. Artık paramız da var, gücümüz de." Kampüsü bayağı güzelleştirecek gibi. %30 İngilizce eğitimi getirdi. Yeni hocalar için ilan açtılar. Gelişiyor yani.




  • EĞER ACELENİZ YOKSA DÜŞÜK PUANLI MÜHENDİSLİKLERİ YAZMAYIN!



    Arkadaşlar, hükümetin "Herkesi üniversite mezunu yapma" projesi nedeniyle mühendislik tam anlamıyla ayağa düşmüş durumda. 32 binlik İTÜ'nün 96 bininci öğrenciyi alması ne demek düşünebiliyor musunuz? 38 bin ile girdiğim yerin 64 bine gerilemesi de öyle. Sürekli yeni üniversiteler açılıyor, var olanların kontenjanı arttırılıyor ve ikinci öğretim programları açılıyor. Bunun nedenlerinden biri o bölge esnafının işini arttırmak. Geçen gün gördüm İzmir'de "Kemalpaşa üniversiteyi hakediyor" diye yazmışlar. Nereye biliyor musunuz, dolmuşa. Neden, öğrenci sürekli İzmir'e gidip gelince dolmuş iş yapacak. Böyle ikiyüzlü adamlar işte. Kemalpaşa dediğiniz yer de köyden bozma ilçe gibi.


    Neyse, benden size bir abi tavsiyesi. Eğer maddi durumumuz bir seneyi daha kaldırmaz veya bizim şirketimiz var işim kesin hazır demiyorsanız puanı düşük yerlere gitmeyin arkadaşlar. Çünkü üzülerek söylüyorum ki o yeni üniversitelerden mezun olanlar piyasada itibar görmeyecek. Sanayide, küçük ölçekli yerlerde mühendis imzasının olmasının zorunlu olduğu yerlerde sadece "bulunacak". Ne karar alıp işlerin yürümesini sağlayacak, ne de başka bir şey. Çok büyük bir ihtimalle tekniker yapacak, sana imzayı attırıp geçecekler. Böyle mühendislik olmaz. Buralardan mezun olan arkadaşların holdinglere girip yönetici pozisyonuna gelmesini ise pek mümkün görmüyorum. Bir ömür sanayide pisliğin, gürültünün ve seviyesi düşük -kusura bakmayın; ama teknikerler hep küfürlü konuşuyor- ortamda kalacaksınız.

    Daha da dramatik olan, 3-4 sene sonra piyasa öyle düşecek ki, buralarda mezun olan arkadaşlar mühendis olduğuna lanet edebilir. Şu anda İzmir piyasasında başlangıç maaşı genelde 1250-1500 TL olur. Genelde bu ücret 1250 TL'ye daha yakındır. Vestel, Elginkan, Bosch gibi yerleri ayrı tutuyorum. Bu arada Vestel, Manisa kökenli bir fabrika olmasına rağmen oradaki üniversiteye zerre kadar katkısı olmamıştır. İşte, Türk şirketleri bu kadar paragöz arkadaşlar. Dertleri kalkınmak değil, ceplerini doldurmak. Bilmem kaç yıl tecrübe istiyoruz deyip geri çevirecekler. Bosch'un Bursa fabrikasına bakıp örnek alsınlar. Adam part-time öğrenci çalıştırıyor.

    Dediğim gibi, şu anda 1250 TL'ye yakın olan başlangıç maaşı sanayideki "göstermelik mühendisler" için 1000 TL'ye kadar inebilir. Bunun örneklerini gördüm. Adam 1000 TL teklif ediyor. Çünkü küçük ölçekli, çünkü işsiz mühendis var. Askerliğini yapmamış olanlara 750'ye kadar inildiğini gördüm. O şirketler zaten sadece imza için adam arar. Askerlik olmadan işe alıyorlarsa bilin ki oradan bir şey olmaz.


    Peki, YÖK'ün süper icraatı sonrasında 3-4 sene o 1250 TL ne olacak söyleyeyim mi, 1000 TL. Sanayideki küçük yerler de kapıyı 750 liradan açar herhalde. Çünkü ortalık mühendis kaynayacak ve bunların içinde en fazla makineci olacak. 750 lira arkadaşlar, bugün vasıfsız eleman bile o parayı kazanabiliyor.

    Şunu da söyleyeyim, kendini geliştirme işi de eskisi gibi olmayacak. O laf şunun için söylenir, mesela İTÜ'lü adam Autocad'i güzel öğrenmiştir. Anadolu'da okuyan adam belki o kadar öğrenmemiştir. Kursa gidin siz de öğrenin, daha iyi iş bulursunuz denir. Doğrudur, bu zamana kadar öyle olmuştur. Fakat şimdi herkes bu yeni üniversitelere girince 3. ve 4. sınıfta akıllanacak, anlayacaklar ki gelecek pek parlak değil. O yüzden kurslara gidecekler. Makine mühendisleri odası 250 TL'ye kurs veriyor, gayet ulaşılabilir bir fiyat. Aynı şey İngilizce için de geçerli. Deseniz ki aralarından sıyrılmak için Autocad'in kitabını yazayım, o da abartı olur. Orta ve büyük ölçekli yerlerde çizimleri yapan teknikerler çok şey biliyor. 2 kere staj yaptım, parça çizen mühendis görmedim henüz. İngilizce için de, ilanlarda herkes yazar; ama çok iyi İngilizce'yi holdingler falan ister. Onun kapıları da korkarım bu yeni üniversitelere kapalı olacak.

    O yüzden arkadaşlar, dediğim gibi şartlar müsaitse bu yeni üniversitelere girmek yerine 1 sene daha bekleyin. İnanın haftaiçi grubu dershane daha iyidir. Okul yokken, disiplinle çok daha iyi çalışılıyor. Okul puanı ve disiplin yönünden eksiğim olduğundan ben tam umduğumu bulamadım -bir de sınavda anlamadığım bir şeyler oldu- ama çok daha iyi yerlere giren arkadaşlarım oldu. İleride orada burada sürünüp yıllar kaybetmektense 1 sene zaman ve dershane parası kaybetmek inanın bir şey değil.




  • teşekkürler bilgilendirme için.dokuz eylül iö makina icin ne dersinbir yorumunu alsak ? birde makine müh. içinde dallanma nasıl otomotiv doğalgaz falan diye ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acancan1 -- 24 Temmuz 2011; 15:06:16 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: deserthawk

    EĞER ACELENİZ YOKSA DÜŞÜK PUANLI MÜHENDİSLİKLERİ YAZMAYIN!



    Arkadaşlar, hükümetin "Herkesi üniversite mezunu yapma" projesi nedeniyle mühendislik tam anlamıyla ayağa düşmüş durumda. 32 binlik İTÜ'nün 96 bininci öğrenciyi alması ne demek düşünebiliyor musunuz? 38 bin ile girdiğim yerin 64 bine gerilemesi de öyle. Sürekli yeni üniversiteler açılıyor, var olanların kontenjanı arttırılıyor ve ikinci öğretim programları açılıyor. Bunun nedenlerinden biri o bölge esnafının işini arttırmak. Geçen gün gördüm İzmir'de "Kemalpaşa üniversiteyi hakediyor" diye yazmışlar. Nereye biliyor musunuz, dolmuşa. Neden, öğrenci sürekli İzmir'e gidip gelince dolmuş iş yapacak. Böyle ikiyüzlü adamlar işte. Kemalpaşa dediğiniz yer de köyden bozma ilçe gibi.


    Neyse, benden size bir abi tavsiyesi. Eğer maddi durumumuz bir seneyi daha kaldırmaz veya bizim şirketimiz var işim kesin hazır demiyorsanız puanı düşük yerlere gitmeyin arkadaşlar. Çünkü üzülerek söylüyorum ki o yeni üniversitelerden mezun olanlar piyasada itibar görmeyecek. Sanayide, küçük ölçekli yerlerde mühendis imzasının olmasının zorunlu olduğu yerlerde sadece "bulunacak". Ne karar alıp işlerin yürümesini sağlayacak, ne de başka bir şey. Çok büyük bir ihtimalle tekniker yapacak, sana imzayı attırıp geçecekler. Böyle mühendislik olmaz. Buralardan mezun olan arkadaşların holdinglere girip yönetici pozisyonuna gelmesini ise pek mümkün görmüyorum. Bir ömür sanayide pisliğin, gürültünün ve seviyesi düşük -kusura bakmayın; ama teknikerler hep küfürlü konuşuyor- ortamda kalacaksınız.

    Daha da dramatik olan, 3-4 sene sonra piyasa öyle düşecek ki, buralarda mezun olan arkadaşlar mühendis olduğuna lanet edebilir. Şu anda İzmir piyasasında başlangıç maaşı genelde 1250-1500 TL olur. Genelde bu ücret 1250 TL'ye daha yakındır. Vestel, Elginkan, Bosch gibi yerleri ayrı tutuyorum. Bu arada Vestel, Manisa kökenli bir fabrika olmasına rağmen oradaki üniversiteye zerre kadar katkısı olmamıştır. İşte, Türk şirketleri bu kadar paragöz arkadaşlar. Dertleri kalkınmak değil, ceplerini doldurmak. Bilmem kaç yıl tecrübe istiyoruz deyip geri çevirecekler. Bosch'un Bursa fabrikasına bakıp örnek alsınlar. Adam part-time öğrenci çalıştırıyor.

    Dediğim gibi, şu anda 1250 TL'ye yakın olan başlangıç maaşı sanayideki "göstermelik mühendisler" için 1000 TL'ye kadar inebilir. Bunun örneklerini gördüm. Adam 1000 TL teklif ediyor. Çünkü küçük ölçekli, çünkü işsiz mühendis var. Askerliğini yapmamış olanlara 750'ye kadar inildiğini gördüm. O şirketler zaten sadece imza için adam arar. Askerlik olmadan işe alıyorlarsa bilin ki oradan bir şey olmaz.


    Peki, YÖK'ün süper icraatı sonrasında 3-4 sene o 1250 TL ne olacak söyleyeyim mi, 1000 TL. Sanayideki küçük yerler de kapıyı 750 liradan açar herhalde. Çünkü ortalık mühendis kaynayacak ve bunların içinde en fazla makineci olacak. 750 lira arkadaşlar, bugün vasıfsız eleman bile o parayı kazanabiliyor.

    Şunu da söyleyeyim, kendini geliştirme işi de eskisi gibi olmayacak. O laf şunun için söylenir, mesela İTÜ'lü adam Autocad'i güzel öğrenmiştir. Anadolu'da okuyan adam belki o kadar öğrenmemiştir. Kursa gidin siz de öğrenin, daha iyi iş bulursunuz denir. Doğrudur, bu zamana kadar öyle olmuştur. Fakat şimdi herkes bu yeni üniversitelere girince 3. ve 4. sınıfta akıllanacak, anlayacaklar ki gelecek pek parlak değil. O yüzden kurslara gidecekler. Makine mühendisleri odası 250 TL'ye kurs veriyor, gayet ulaşılabilir bir fiyat. Aynı şey İngilizce için de geçerli. Deseniz ki aralarından sıyrılmak için Autocad'in kitabını yazayım, o da abartı olur. Orta ve büyük ölçekli yerlerde çizimleri yapan teknikerler çok şey biliyor. 2 kere staj yaptım, parça çizen mühendis görmedim henüz. İngilizce için de, ilanlarda herkes yazar; ama çok iyi İngilizce'yi holdingler falan ister. Onun kapıları da korkarım bu yeni üniversitelere kapalı olacak.

    O yüzden arkadaşlar, dediğim gibi şartlar müsaitse bu yeni üniversitelere girmek yerine 1 sene daha bekleyin. İnanın haftaiçi grubu dershane daha iyidir. Okul yokken, disiplinle çok daha iyi çalışılıyor. Okul puanı ve disiplin yönünden eksiğim olduğundan ben tam umduğumu bulamadım -bir de sınavda anlamadığım bir şeyler oldu- ama çok daha iyi yerlere giren arkadaşlarım oldu. İleride orada burada sürünüp yıllar kaybetmektense 1 sene zaman ve dershane parası kaybetmek inanın bir şey değil.






    teşekkürler bilgilendirme için.dokuz eylül iö makina icin ne dersinbir yorumunu alsak ? birde makine müh. içinde dallanma nasıl otomotiv doğalgaz falan diye ?




  • Selam, çok güzel açıklamalarda bulunmuşsunuz. Tecrübelerinizi burada da paylaşabilir misiniz?http://universitelianlatsin.com/category/muhendislik/me/

    İyi günler :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: acancan1

    teşekkürler bilgilendirme için.dokuz eylül iö makina icin ne dersinbir yorumunu alsak ? birde makine müh. içinde dallanma nasıl otomotiv doğalgaz falan diye ?


    Dokuz eylül güzel bir üniversitedir. Ege'den kesinlikle daha iyi. Siz sakın ola ki puanına bakmayın. Hep diyorum, o kampüs olmasa Ege'nin puanı çok düşer.

    İzmir için İYTE> 9 Eylül > Ege

    İÖ'nün saatleri biraz ters evet, ama diplomada bir dezavantaj olarak çıkmaz karşına.


    .
    Enerji, imalat ve konstrüksiyon, otomotiv, malzeme şeklinde anabilim dalları var.

    Doğalgaz konusuna gelirsek, benim bitirme tezim bunun üzerine olduğundan araştırdım tabi şirketleri falan da. Doğalgaz sığ bir alan biraz. Bir şehrin çoğuna bağlandığında sizin işiniz de daralır. Gerçi İzmir'de bile hâlâ doğal gaz bağlanmayan yerler var. Birkaç mezun arkadaşımla konuştum, Anadolu'da doğal gaz işi daha iyi şimdilik diyorlar. İstanbul gibi yerlerde ancak yeni projelerde görev almak lazım, o pozisyonlar da kapılmış durumda. Adam var yıllardır doğal gaz işi yapıyor. Yetişmek zor. Zetacad adlı çizim programı da çok kolay.

    Otomotiv güzel iş. Manisa'ya otomobil fabrikası kurulacaktı, şu anda hangi aşamada bilmiyorum. Fakat Manisa OSB gelişmiş ve daha da gelişecek bir yer. İzmir'e otomobil fabrikası kurulmaz, çünkü devlet Manisa'ya daha çok teşvik veriyor. Fakat biliyorsun, Türkiye'deki otomobil fabrikaları sayısı giderek artıyor. Kocaeli- Bursa bölgesinde çalışılabilir. Ford gibi yerler çok tatlı paralar veriyor.

    Enerji için geleceğin dalı deniyor. Doğrudur arkadaşlar, fakat yine benim proje dersimin konusu olan güneş enerjisiyle ilgili araştırma yaptığımda -fabrika müdürüyle görüştüm, akademisyenler de- yenilenebilir enerjinin çok yaygınlaşması çok yakın bir gelecekte olmayacak. Çünkü hem devletin teşvik vermesinde sıkıntı var, hem de yatırım maliyetleri çok yüksek.

    İmalat ve konstrüksiyon klasik bir daldır. Orada iş bitmez, çünkü Türkiye'de imalat bitmez.




  • çok teşekkürler tercih listeme ekledim 9 eylül' ü .
  • hocam bi makinacı olarak dokuz eylül gemi makineleri işletme mühendisliği hakkında ne düşünüyorsun? gemilerde belli bir süre çalıştıktan sonra bu bölümün mezunları karada bir makina mühendisi gibi çalışabilirlermi?yoksa makina mühendisliğini seçmek daha mı mantıklıdır? şimdiden teşekkürler..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nuclearenergy

    hocam bi makinacı olarak dokuz eylül gemi makineleri işletme mühendisliği hakkında ne düşünüyorsun? gemilerde belli bir süre çalıştıktan sonra bu bölümün mezunları karada bir makina mühendisi gibi çalışabilirlermi?yoksa makina mühendisliğini seçmek daha mı mantıklıdır? şimdiden teşekkürler..


    Sonradan geçme durumu olup olmadığını bilmiyorum, inan hiç araştırmadım o kısmını. Fakat tersanede tasarım alanında çalışılabilir diye düşünüyorum. ama bu kadar dar bir sektörde niye çalışasın ki diye de aklıma gelmiyor değil.

    En iyisi imkan varsa bölümden hocalarla görüş derim. Bir de mümkünse şu meslek kılavuzlarına çok takılmayın, biraz tozpembe tablo var.




  • Öncelikle merhaba ve böyle bir konu açtığınız için tesekkürler
    Celal Bayar Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi makine mühendisliği i.o arasında kararsız kaldım.manisada yaşıyorum ve mezun olduktan sonrada manisada çalısmak istiyorum. Gaziantep üniversitesi full ingilizce ve akademisyenleri çok iyi genelde( odtü mezunu) forumlardan takip ettiğim üzere okuması gayettte zor bir üniversite celal bayarda ing olmayısı ve prof sayısının azlığı beni antepe yonlendırdi.sizce gaziantep üniden iyi bir ingilizceyle mezun olur gelirsem manisada iş bulmakta sıkıntı ceker miyim?manisa sanayisinin olaya bakısı nasıl olur.daha sıkı bir eğitim icin antepe gitmeye değer mi yoksa manisada mı kalsam ing kurslarına fln mı gitsem?
    edit-http://forum.donanimhaber.com/m_50996175/mpage_1/f_/key_//tm.htm#50996175 buradaki cevabın icinde tesekkür ederim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkfire45 -- 24 Temmuz 2011; 16:46:21 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkfire45

    Öncelikle merhaba ve böyle bir konu açtığınız için tesekkürler
    Celal Bayar Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi makine mühendisliği i.o arasında kararsız kaldım.manisada yaşıyorum ve mezun olduktan sonrada manisada çalısmak istiyorum. Gaziantep üniversitesi full ingilizce ve akademisyenleri çok iyi genelde( odtü mezunu) forumlardan takip ettiğim üzere okuması gayettte zor bir üniversite celal bayarda ing olmayısı ve prof sayısının azlığı beni antepe yonlendırdi.sizce gaziantep üniden iyi bir ingilizceyle mezun olur gelirsem manisada iş bulmakta sıkıntı ceker miyim?manisa sanayisinin olaya bakısı nasıl olur.daha sıkı bir eğitim icin antepe gitmeye değer mi yoksa manisada mı kalsam ing kurslarına fln mı gitsem? Vakit ayırdığınız icin tesekkür ederim...


    Merhaba,

    Dediğim gibi şimdiki rektör makine mühendisi ve güzel icraatları olacağını söyleyeyim. Siz, şanslı bir dönemde okula geleceksiniz. Tıp hariç diğer tüm fakülteleri Muradiye kampüsünde toplayacaklar ve ileride gayet güzel olacağını düşünüyorum. Yeni binalar yapılmaya başlandı bile -hatta biri bitip devreye girdi-. Muradiye kampüsünün sıkıntısı sosyal hayatın olmamasıydı. Bu sene yurtlar devreye girecek, banka, market, eğlence yeri vs. yapılıyor, yapılacak. Sonuçta güzel bir kampüs ortaya çıkacak. Yeşillendirme çalışmaları da tam gaz devam ediyor.

    Gaziantep'in eğitimi,evet dediğin gibi sıradan bir üniversitenin ilerisinde; ama piyasada bir artısı olmayacak, çünkü prestiji yok ekstradan. Arkadaşlarımdan okul biter bitmez iş bulanlar oldu. Benim de işim var hazırda; ama aradan askerliği çıkartmayı doğru buldum.

    Manisa OSB'yi biliyorsundur, devlet teşviğiyle çok gelişti. İzmir'deki fabrikasını oraya taşıyan ailecek tanıdığımız biri var. Daha da gelişecek OSB, bu durumda tabi ki o bölge okulu öne çıkacak Gaziantep üniversitesine göre. Bu işler böyledir. Birkaç üniversitenin heryerde bilinirliği vardır, onun haricinde o bölgedeki üniversitenin bilinirliği daha fazladır.

    Prof. prof. deniyor, ben proflardan da ders aldım. Tabi ki o adamlar alanında bilgili; ama atlanıldığı nokta o adam profesör unvanını ders anlatım şeklinden değil, tezlerinden kazanıyor. Her profesör iyi ders anlatacak diye bir şey yok ki. İsim vermeyeyim de, mesela ders anlatımından memnun olmadığım, derse girmeyip asistana yollayan profesör hocamız da oldu. Şimdiki rektörümüz ise zamanında bizim derslere hep gelirdi. Ayrıca bu sene 2 hocamız daha profesör oldu. Yeni ilanlar açıldı hoca alımı için. Yıldız Teknik'ten değerli bir hocamız geldi (Necati Tahralı). Normalde not tutmayan ben, adamın dersinde çatır çatır not tutuyordum. Çok iyi biri.

    Mühendisliğe hazırlık sınıfı isteğe bağlı gelmişti zaten geçen sene, bu sene zorunlu olacak deniyordu. Yetişip yetişmediğini bilmiyorum. Ayrıca MÜDEK kapsamındadır Celal Bayar Üniversitesi. Avrupa denkliği yani. Eğer yurtdışında yüksek lisans yapacaksan, orada diplomanın tanınmaması ya da denklik sınavı gibi bir şeye girmene gerek yok. Direkt diplomayı alıp orada devam ediyorsun.

    Tabi bu MÜDEK'i almak için bazı kriterler var. Her dersin 4 quizi olur mesela en az, 4-5 tane ödev verilir. Proje verilir. Bazı okullar son sene sadece bitirme tezi yaparken, biz 2 adet proje dersi+derslerin projeleri+bitirme tezi yazıyorduk. Projeler esnasında şirketlerle bağlantı kurup orada işe girenler oldu.

    Evin, Manisa'daymış. Ben yerinde olsam değmeyecek bir şey için taaa Antep'e gitmem. Ne bileyim, YTÜ falan olsa git derdim. İngilizce temelini bilmiyorum tabi; ama kurs istersen Manisa'da da var İzmir'de de. Manisa- İzmir dediğin 45 dakika yol zaten.


    Rektörümüz dediğim gibi, araştıran bulacaktır. İktidar partisine yakınlığıyla biliniyor, bu yüzden kaynak sıkıntısı pek yok. Zaten mezuniyet töreninde kendisi de dedi. Artık gücümüz de var, kadromuz da..




  • Verdiğiniz bilgiler gerçekten çok güzel.Yukarıda yeni üniversitelere gitmeyin yazısını paylaşmışsınız;peki bu yeni üniversitelere bi kaç tane örnek verebilir misiniz?
  • Hükümete dua ediyorum mühendislikleri iyice öldürdü.
    Hükümete dua ediyorum binlerce niteliksiz mühendis yetişmesine olanak tanıdı.
    Hükümete dua ediyorum iş olanakları belliyken binlerce daha işsiz üniversiteli olmasına neden oldu.
  • deserthawk tesekkürler
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.