Şimdi Ara

Yazılım Alanında İlerlemek İsteyenlere Yardımcı Olabilirim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
5
Favori
985
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,


    Bilgisayar Programcılığı (UE), Yönetim Bilişim Sistemleri (AÖF), Görsel İletişim Tasarımı (AÖF-Devam Ediyor) bölümlerini okudum/ okuyorum.

    Özel bir şirkette 4 sene I.T Helpdesk, sonrasında 2.5 senedir Frontend Developer olarak çalışıyorum.26 yaşındayım.


    Bende lisede Web seçerken, gtaturkcom forumundan birinden yardım almıştım (kapandı o site), hala görüşüyorum o kişiyle. 2.5 Yıldır yazılım sektöründe olmama rağmen hala mentörlerim, akıl hocalarım var. Bu asla bitmeyen bir süreç, ilerlemek isteyenler için.

    Amacım, bu alanla ilerlemek isteyenlere sektörel bilgilerimi aktarmak.

    Sadece bölüm seçmek değil asıl odağım kariyer. Yani iş görüşmeleri, cv hazırlama, işe girme, kişisel gelişim, soft skills gibi konularda kariyer boyunca destek olabilirim.Bu konuda 5-6 kişiyi kaldırabilecek enerjim var gibi görünüyor.



    Bunun için okumanızada gerek yok bu alanda ilerlemek istemeniz yeterli. Mezun olup, hali halızda çalışıyorda olabilirsiniz.

    Üniversiteler-bölümler puanlardan daha çok sektörel ve mesleki bilgi aktarabilirim. Çünkü örgün üniversite okumadım.


    Not: Balık vermiyorum, oltada vermiyorum, oltaya nasıl sahip olunacağının yol haritasını tarif ediyorum.


    PM gönderebilirsiniz, PM kutusu dolarsa v.s yorum atabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi N20 -- 30 Ekim 2022; 14:1:14 >







  • İyi de bu alan web sitelerin görsel ara yüzünü tasarlamaktan ibaret değil. Basit işler için okul okumanıza gerek yok fakat ileri seviye teknik alanlar için güçlü bir akademik geçmiş şart.

  • "okula gerek yok" cümlesini "ileri seviye teknik alanlar" için söylememiştim zaten.

    okul okumamış birisi elbette alt seviye programlama dillerinde başarılı olması çok daha zordur ama Backend-frontend- grafik-ui-ux içinde okul birincil öncelik değil.

  • yazılımdaki büyük sorunlardan biri bu hocam, liseden şu an baya yazılım öğrenenler var ve bu alanda büyük bir boşluk var


    bilgisayar mühendisi ya da yazılım mühendisi olmadan çalışabiliyorsun

  • Ankaratıplı kullanıcısına yanıt

    yav iyi de anlamıyorsunuz. lisede öğrendiğin yazılım ile bilgisayar mühendisliğinde öğrendiğin mühendislik farklı şeyler. Bu aynı şey gibi iğne yapmayı biliyorum, tansiyon ölçebiliyorum aha doktor oldum demek gibi.


    eskiden kırık çıkıkçılar varmış -hala var mı bilmiyorum- şimdi o işi yapanlarla bir ortopedi uzmanı bir olur mu yahu? Dediğin gibi olsa ne diye ortalama kasalım, neden top tier bir üniversitenin zorluğu ile cebelleşelim? Bazı alanlar için -yapay zeka, makine öğrenmesi vs.- lisans diplomasını geçtim phd bile şart. Şu chatGPT’yi yapan kişiler evde kendi kendine programlama öğrenmiş kişiler değil, doktorasını yapmış bilgisayar mühendislerinden oluşan bir ekip mesela. Keza savunma sanayide arge kısımlarında çalışan kişilerin cvlerine bak.


    Ama gidip de bankalarda çalışacaksan, web arayüzü kodlayacaksan diplomanın önemi yok. bilkent, odtü, boğaziçi mezunu adamlar da genelde o tip işlerle uğraşmıyor. Yani hiçbir alaylı, ileri seviye işlerle uğraşacak bir mühendise rakip olamaz. İsterse devlet mahalle başına yazılım kursu açsın yine de fark etmez. Mühendislik farklı yazılımcılık farklı işler.


    şu arkadaş güzel anlatmış



    azimliyazar.blogspot.com
    Bilgisayar Mühendisliğinin Yazılımcıdan Farkı Ne? Üniversite Niye Şart?
    https://azimliyazar.blogspot.com/2016/07/bilgisayar-muhendisliginin-yazlmcdan.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FB6B71D1A -- 19 Aralık 2022; 22:22:56 >




  • şakasına diyorum hocam zaten onun üniversitesini okuyan biri alaylı yazılımcıların kazandıklarının daha iyisini alır


    atıyorum 5 yıllık deneyimi olan yazılımcı onlardan ortalama 30-35 alıyorsa üniversitesini okumuş biri her türlü daha yüksek alır 50-60larda şimdiki koşullarda


    hem de daha üniversitede daha çok üzerine düşerse ve üstelik yurtdışında falan remote kovalarsa çok daha iyi alır


    hele de kendi işini yaparsa da çok daha başka alır



     

  • Hep üniversiteli farkını göstermek için çok teknik alanlar veya özellikle AI veriliyor, ama işin aslı bilgisayar mühendisliği mezunlarının yüzde kaçı bu alanlarda çalışıyor bir de onu söylemek lazım.

    Ben lise mezunu veya başka alandan mezun kişiyle, bilgisayar mühendisliği mezunu arasındaki en büyük farkı söyleyeyim: Diploma

    İngilizce biliyorsanız diğer her şeyi öğrenmek, youtube, edx, coursera, udemy ve textbookları kullanarak yapabileceğiniz şeyler, hatta iddia ediyorum Türkiye'de çoğu üniversitede öğretilenden çok daha iyisini öğrenirsiniz, çünkü kullanacağınız kaynaklar Harvard, MIT gibi okulların dersleri olacak.

    Diploma farkını kapatmak epey zor olacaktır, yurt dışında çalışmak için falan epey sıkıntı olabilir veya yıllarca deneyim göstermeniz gerekebilir, birçok kurumsal firma sadece bilgisayar diploması olmadığı için size şans tanımayabilir. Savunma sanayinde falan şans vermezler zaten, ama hiçbir alaylı gibi çok büyük laflar etmemek lazım, sonuçta John Carmack de drop out.





  • ikigai kullanıcısına yanıt

    Aradaki fark diploma değil işte, ben yoruldum bunları açıklamaktan. Mühendislik ayrı yazılımcılık ayrı bir şey. Benim yazılımcı olma gibi bir hedefim yok şahsen. Machine learning, neural networks taraflarına master doktora ile kayacağım. Bu alanlar ileri seviye akademik altyapı ve matematik bilgisi istiyor. Matematik bilmeden kullandığın dilde cambazlıklar yapamazsın, AI, ML, Imagine processing gibi alanlardan anlamazsın. Bu alanlarda çalışırken yapacağın şeyler genellikle arama motorlarında yok. Bilgisayar mühendisliği bitirp web arayüzü kodlamak, mobil uygulama geliştirmek, banka yazılımları yapmak, erp alanında çalışmak isteyen de olabilir. Nasıl her mühendislik bitiren mühendislik yapmıyorsa bizde de aynı durum geçerli.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FB6B71D1A -- 21 Aralık 2022; 20:19:55 >
  • Bu sene Sınavla 2 yıllık örgün bilgisayar programcılıği ve açıktan 4 yıllık yönetim bilişim sistemleri ni tercih yapıp okuyabilirmiyim

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.