Şimdi Ara

Bilgisayar Mühendisliği Psikolojik Sınırı Aşmış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
3
Favori
5.448
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Her sene çok yükseliyordu zaten cs,ceng sıralamaları ama bu sene taşralar bile uçmuş. Bunun sebebi millet artık önce bilgisayar mühendisliğine gideyim diye karar veriyor sonra üniversiteleri sıralıyor, yani aynı tıp gibi. Tıp yazanlar da öncesinde "ben kesin tıp yazıcam" diye karar verir sonra ona göre şehirleri sıralardı. Benim gibi bundan en az 4-5 sene önce sınava girmiş olanlar bilir, o zamanlar bu kadar keskin bir çizgi yoktu. Mesela biri en çok bilgisayar mühendisliği isterdi ama işte tutmazsa diye ardına atıyorum endüstri, makine, tıp, diş falan yazardı. Örneğin "en kötü hacettepede bilgisayar okurum yoksa daha aşağısında bilgisayar okumam, yine iyi bir üniversitede başka bir bölüm okurum" diye düşünürdü çoğu insan. Hatta 4-5 yıl önce itü sonrası devlet bilgisayar mühendisliklerinde büyük uçurum vardı. İtü sanırım 4-5k civarı kapatıyordu, hacettepe 20k kapatıyordu. Bu yüzden aslında bilgisayar isteyen ama 10k sıralama yapmış adamlar ya itü,odtü gibi üniversitelerde farklı bölümlere giderdi ya da tıpa giderdi. Bunu defalarca kez çevremde de gördüm. Ama şu an bu psikolojik durum tamamen aşılmış gibi gözüküyor. Bilgisayar mühendisliğinin uçuşu birkaç sene daha sürecek bu çok bariz belli. 3-4 sene sonra ilerlemenin duracağını ya da büyük ivme kaybedeceğini sonrasında da birazcık gerileyip sıralamanın oturacağını düşünüyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi theshowstopper -- 16 Ağustos 2022; 12:40:14 >







  • 15 sene sonra T.C. sınırlarında:

    Idealist öğrenci Ahmet uzun uğraşları sonucu universite sınavında derece yapıp hayalini kurduğu istanbul cerrahpaşa ingilizce tıp fakültesine yerleşir. Ahmetin Bilgisayar Mühendisliği kazanmadığını duyan akrabaları sırtını sıvazlayıp her zaman seneye tekrar deneme ihtimalinin olduğunu belirtirken Ahmet geçirdiği strese bağlı kalp krizi sonucu çok sevdiği cerrahpaşa hastanesinin morguna kaldırılır. Akrabaları Ahmet'in ölüm sebebinin bilgisayar mühendisliği kazanamadığı için yaşadığı hayal kırıklığı olduğunu düşünürler. Ahmet mezarında ters döner.

    Türkiye'de bilgisayar mühendisliği diye bir konu açmak lazım aslında.

    Maalesef Bil.Müh., biraz ayağa düşmüş durumda. Pıtrak gibi açılan her üniversitede yatırım gereksinimi en az, popülerliği en yüksek olarak hemen bir Bil.Müh veya Yazılım Müh bölümü açılıyor.

    Devlet üniversitelerinde sınıflar çok kalabalık. 100 kişinin arasında bir şey öğrenmek/öğretmek zor.

    Maalesef en çok dikkat edilmeyen konu ise ALGORİTMA yatkınlığı olmayan kişilerin bu bölümleri yazması. Okulu bir şekilde bitiriyorlar fakat iş yaşamında çalışma arkadaşlarını zora sokuyorlar. (Çünkü onların hatalı veya düzensiz kodlarını toplamak takım liderine ya da diğer yazılımcı arkadaşlarına düşüyor.).

    Adam yazılım mühendisliği son sınıf öğrencisi ama ne C# ne Java ile adam akıllı bir şeyler yazmamış. "Hepsinden biraz biliyorum" diyor. Tamam biz de stackoverflow'a girip bakıyoruz bazı şeylerde ama tüm yazılımı buradan parça parça kod bulup birleştirmek sananlar var. Adama kendi yazdığı programda "dosya isimleri bold gelsin" diyorsun nasıl yapacağını bilemiyor. 10 dakikalık iş oluyor sana 1-2 gün.


    Eğer yurt dışında çalışmayacaksanız, bir çok meslekte olduğu gibi bu meslekte de sömürü olduğunu, işlerin kısa sürede bitmesi için sizin zorlanacağınızı bilmeniz lazım. Analiz için bile bir vakit harcanmamışken ne zaman biter bu iş baskılarına alışkın olmanız lazım. BilMuh oldum artık evden rahat rahat çalışırım diye düşünmeyin sakın.

    Bilgisayar roketi takıp Mars'a çıktığı için en çok bilgisayar dillendiriliyor ama diğer mühendislikler de uçtu bu sene.


    Son 4 senesi 35-34-34-30 bin olan Yeditepe endüstri mühendisliği bu sene 16 bin ile kapattı.


    Son 4 senesi 37-33-30-26 bin olan dokuz Eylül bilgisayar bu sene 15 binden kapattı.


    Son 4 senesi 38-35-33-28 olan Cerrahpaşa bilgisayar bu sene 20 ile kapattı.


    Son 4 senesi 26-25-26-26 olan yıldız ehb bu sene 19 ile kapattı.


    Son 4 senesi 32-32-31-31 olan İTÜ metalürji malzeme bu sene 23 ile kapattı.


    Son 4 senesi 34-33-32-32 olan İTÜ kimya mühendisliği bu sene 26 ile kapattı.


    Senelerdir düşen inşaat mühendislikleri İTÜ ve Boğaziçinde bu sene ileri çekti.


    Yani kısacası bu sene mühendisliklerin yılı oldu

    Yukarıda açıklanan nedenlerle bilgisayar mühendisliği seçecek arkadaşları bir uyarı niteliğinde bir kaç kelam etmek istiyorum.


    2010 yılından bu yana bilgisayar mühendisliği, yazılımcılık yapıyorum büyük uluslararası firmalarda. Üniversitelerin belki bir iki tanesi haricinde neredeyse hiçbir bilgisayar mühendisliği bölümünde size yapmanız gereken işle ilgili bilgi verilmeyecek. 4 yıllık süre içerisinde kendi başınıza olacaksınız. Bu süre içerisinde günceli takip edip devamlı çalışarak yeteneklerinizi geliştirmezseniz, geçmiş olsun. Doktorluk gibi değil bu meslek, mezun olmanız iş garantisi vermiyor zira hem mezun çok hem piyasanın ihtiyacı belli hem de rakipleriniz çok fazla. Bu bölüm pragmatik ve kapitalizmin en şiddetlisinin at koşturduğu bir sektöre hizmet eden bir yer. Çalışırken de çok kişiyle devamlı rekabet edecek, ona göre zam prim alacak ve ya alamayacaksınız. 4 sene boyunca günlük olarak development yapmazsanız ve piyasada ne teknolojler var yazılımcılar neler yapıyor nasıl yazıyor siz de yapmazsanız mezun olunca dımdızlak ortada kalırsınız, kimse sizi a üniversitesinden mezunsunuz diye işe almaz. Neden? Çünkü kapitalizm. Çünkü rakipleriniz arasında üniversitede okurken çalışmış yetişmiş insanlar olacak ve onları alacaklar. Yazılımcı olarak kpss ve ya devlet kadrosu beklemek gibi bir hayaliniz yoksa ya bu bölümü tercih etmeyin ya da baştan kabullenin.


    Üniversiteden ve hocalardan hiçbir şey beklemeyin. Unutun. Tamamen kendi başınıza olacaksınız.


    Yok ben 4 sene vaktimi güncel yazılım gelişmelerini ve piyasadaki trendleri takip edecek geçiririm muhakkak kendimi geliştiririm diyebiliyorsanız yurtdışı dahil hiç bitmeyecek bir fırsat havuzuna hoş geldiniz diyebilirim. Bugünün ve geleceğin mesleği yazılımcılık diyebilirim rahatlıkla ancak şartlar açık ve kolay değil. Sektör on sene önceki gibi mezunsunuz diye kimseyi almıyor, değerlendiriyor rekabete sokuyor ve sarsıp zorluyor. Buna hazır olmalısınız yoksa çok büyük hüsran ve hayal kırıklığı yaşarsınız.


    Bilgisayar mühendisliği seçecek ya da seçmiş olanlara hem hayırlı olsun hem de başarılar diliyorum. Zamanınızı iyi değerlendirin, 4 sene sizi donanımlı bir yazılımcıya çevirmek için yeter de artar bile.

  • gayet bazlı teorili belli hipotezleri olan güzel açıklayıcı bir yazı olmuş. forumda görmeye alışılmayacak cinsten. [FAYDALI UP]

  • Mantıklı
  • güzel yazı

  • Makes sense

  • Teşekkürler güzel cevaplarınız için, uplamış olayım bari ben de.

  • Bence de 5 seneye bilgisayar sıralamalarının oturacağını düşünüyorum. Çok değişkenlik göstermez. Bunun ivmesi ancak devletin yazılım mühendisliği bölümünün kontenjanlarını arttırmasıyla azalır. Yüksek talebin farkındalar ki son 2 3 senedir bilg müh kontenjanları her sene 1k arttırılmasına rağmen sıralamalar uçuyor

  • Çok güzel yazmışsınız

  • Cok dogru hocam yillarca tip secmeye sebep olan etkenlerin bir kismi bilgisayara kaymis durumda iyi bir maas ve is garantisi en buyuk etkenlerden bence

  • Faydalı konu up
  • pc ve yazılım alanları gelişmekte olan ülkelerde lokomotif sektörü olarak 1. sıraya emin adımlarla ilerliyor... dünyada dönüşüm başladı hayat dijitalleştikce her yerde her meslekte yazılımcı ihtiyacı artacaktır nasıl ki geçen senelerde tıp için en az ilk 10 bine girmek gerektiyse gelecekte yazılım ve bilgisayar mühendislikleri için de buna benzer bir minimum sıralama doğal olarak talep artışıyla meydana gelecektir.
  • 3-4 seneye taşra cengler taşra tıpları geçer

  • Covid ve Savaştan bile en az etkilenen ve market değeri - yatırım alanı çok geniş olan bir meslek. İster remote çalış, ister iş yerinde - ofiste, ister kafede. Fiziki bir iş yapan insanlar, hastalığa rağmen iş yerlerine gitmek zorunda kaldıklarından ücretsiz izinlere, yarı ücretle yarım çalışma saatlerine covid korkusu ile giderken iyi bir yazılım, bilgisayar mühendisi ister ülke içerisine ister globale evinden veya her hangi bir yerden işini üretmeye, satmaya devam edebiliyor 


    Fakat bir dezavantajı var, inşaat mühendisi şantiyede işçilerle beraber o atmosferde bulunmak durumunda kalır ama eline kürek alıp bitmeyen mühendislik dışı iş yükünü bir birey olarak taşımak zorunda kalmaz, elektronik mühendisi elektronik teknisyeninin işini sürekli yapmak zorunda kalmaz. Fakat Bilgisayar Mühendisliğinde çok büyük şirketler veya işler değilse gördüğüm kadarıyla hem mühendislik, hem teknisyenlik - yani mühendislik gerektirmeyen plan - program şemayı saatlerce bir iş haline dönüştürme faaliyeti Bilgisayar Mühendislerine adeta kilitlenmiş durumda. Bilgisayar başında olunca bu koymuyor anlaşılan ama mühendislik disiplinine aykırı bir durum gibi geliyor. Ya bu mesleğin adı yanlış, yada sektör farklı yorumluyor yada biz mühendisliği yanlış biliyoruz. 


    Düşünün küçük ölçekli bile olsa bir makina mühendisi, otomotiv mühendisi üretilen parçanın üretimini makina da kendisi sürekli yapmak zorunda kalmaz, talimatlara - prosedürlere uygun şekilde o sürekli üretimi sağlama görevi olan uzman işçiler, teknisyenler olur. Fakat iş bilgisayar ve yazılım olduğunda firmalar 2 mühendis ile 10 yazılımcı, programcı yerine 5-10 mühendis alıp hem mühendis olarak, hem programcı olarak çalıştırmaktan geride kalmıyor. Büyük ihtimal yazılımın, projenin mimarisini de içlerinden uzman olan 2-3'ü beraber oluşturuyor. Düşünün hem yazılım, proje mimarlığı yapıyorsun, hem proje için gerekli mühendislik tecrübelerini araştırıyorsun, yeni şeyleri deniyorsun, hem de bitmesi gereken - yetişmesi gereken binlerce farklı kod satırı var ve onları da sen yazıyorsun?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 16 Ağustos 2022; 14:30:28 >




  • Bilgisayar Bağımlısı kullanıcısına yanıt

    Katılıyorum hocam. Dediğiniz gibi birçok dış etkenden çok az etkilenen ve illa ayrı bir çalışma lokasyonu gerektirmeyen bir sektör. Ama gerçekten bilgisayar mühendislerine çok fazla farklı iş yüklenebiliyor. Mesleki ayrım iyi yapılamamış şu ana kadar maalesef.

  • Evet bilgisayar mühendisliği tıpı geçti derken bunu kastediyorduk. İnsanlar artık sadece top ünide ceng okumaya değil genel olarak ceng bölümüne saygı duyuyor. Bunun sebebide son birkaç senede ivme kazanan yazılım öğren furyası. Dolarla maaş al, yurt dışına git, rahat iş, garantisi var vb. şeyler işte.

    Haksız da sayılmazlar ama ülkede diğer mühendisliklerin de daha fazla değer görmesini isterdim. Keşke daha çok üretim yapan bir ülke olsaydık da kimya, metalurji mühendisliği gibi bölümleride insanlar gönül rahatlığıyla yazabilseydi. İleride o noktaya da geliriz umarım.
  • 15 sene sonra T.C. sınırlarında:

    Idealist öğrenci Ahmet uzun uğraşları sonucu universite sınavında derece yapıp hayalini kurduğu istanbul cerrahpaşa ingilizce tıp fakültesine yerleşir. Ahmetin Bilgisayar Mühendisliği kazanmadığını duyan akrabaları sırtını sıvazlayıp her zaman seneye tekrar deneme ihtimalinin olduğunu belirtirken Ahmet geçirdiği strese bağlı kalp krizi sonucu çok sevdiği cerrahpaşa hastanesinin morguna kaldırılır. Akrabaları Ahmet'in ölüm sebebinin bilgisayar mühendisliği kazanamadığı için yaşadığı hayal kırıklığı olduğunu düşünürler. Ahmet mezarında ters döner.

  • Türkiye'de bilgisayar mühendisliği diye bir konu açmak lazım aslında.

    Maalesef Bil.Müh., biraz ayağa düşmüş durumda. Pıtrak gibi açılan her üniversitede yatırım gereksinimi en az, popülerliği en yüksek olarak hemen bir Bil.Müh veya Yazılım Müh bölümü açılıyor.

    Devlet üniversitelerinde sınıflar çok kalabalık. 100 kişinin arasında bir şey öğrenmek/öğretmek zor.

    Maalesef en çok dikkat edilmeyen konu ise ALGORİTMA yatkınlığı olmayan kişilerin bu bölümleri yazması. Okulu bir şekilde bitiriyorlar fakat iş yaşamında çalışma arkadaşlarını zora sokuyorlar. (Çünkü onların hatalı veya düzensiz kodlarını toplamak takım liderine ya da diğer yazılımcı arkadaşlarına düşüyor.).

    Adam yazılım mühendisliği son sınıf öğrencisi ama ne C# ne Java ile adam akıllı bir şeyler yazmamış. "Hepsinden biraz biliyorum" diyor. Tamam biz de stackoverflow'a girip bakıyoruz bazı şeylerde ama tüm yazılımı buradan parça parça kod bulup birleştirmek sananlar var. Adama kendi yazdığı programda "dosya isimleri bold gelsin" diyorsun nasıl yapacağını bilemiyor. 10 dakikalık iş oluyor sana 1-2 gün.


    Eğer yurt dışında çalışmayacaksanız, bir çok meslekte olduğu gibi bu meslekte de sömürü olduğunu, işlerin kısa sürede bitmesi için sizin zorlanacağınızı bilmeniz lazım. Analiz için bile bir vakit harcanmamışken ne zaman biter bu iş baskılarına alışkın olmanız lazım. BilMuh oldum artık evden rahat rahat çalışırım diye düşünmeyin sakın.





  • Bilgisayar roketi takıp Mars'a çıktığı için en çok bilgisayar dillendiriliyor ama diğer mühendislikler de uçtu bu sene.


    Son 4 senesi 35-34-34-30 bin olan Yeditepe endüstri mühendisliği bu sene 16 bin ile kapattı.


    Son 4 senesi 37-33-30-26 bin olan dokuz Eylül bilgisayar bu sene 15 binden kapattı.


    Son 4 senesi 38-35-33-28 olan Cerrahpaşa bilgisayar bu sene 20 ile kapattı.


    Son 4 senesi 26-25-26-26 olan yıldız ehb bu sene 19 ile kapattı.


    Son 4 senesi 32-32-31-31 olan İTÜ metalürji malzeme bu sene 23 ile kapattı.


    Son 4 senesi 34-33-32-32 olan İTÜ kimya mühendisliği bu sene 26 ile kapattı.


    Senelerdir düşen inşaat mühendislikleri İTÜ ve Boğaziçinde bu sene ileri çekti.


    Yani kısacası bu sene mühendisliklerin yılı oldu

  • Ne olduysa pandemide oldu.  

  • gozcelik G kullanıcısına yanıt

    Evet o dediğiniz olay çok var hocam maalesef. Şimdi herkesin akın etmesiyle bu işe yatkın olan, gerçekten iyi olanlar daha da sivrilebilir belki. Ama gelen öğrenci kalitesinin artması ileride çalışan kalitesinin artmasına da sebep olabilir tabii belli olmaz.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.