Şimdi Ara

Ben böyle bir dönem görmedim... (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
405
Cevap
10
Favori
39.753
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
590 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • TURQUAZ06 T kullanıcısına yanıt
    Hocam sizin örnek de ölmediniz sükür edin gibi olmus
  • Yani kimse kusura kalmasında türkiye dediğiniz yer beşiktaş bebek değil, anadoluya bir kere inerseniz halkın hakettiğini yaşadığını anlarsınız

    Türk milleti çalışkan olabilir fakat asla demokratik düzende bağımsız ve kaos'suz yaşayabilecek konumda olmadı.Belki Z kuşağı birbirine saygı duyar fakat durumu toparlamaları onlardan bile sonraya kalabilir.

    Unutmayın demokrasiyi türk halkı kazanmadı.Hediye verildi, sonucuda böyle patladı.Anlamadığın şeyi kullanamazsın
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TURQUAZ06

    Bu mesaj silindi.

    Palavralarını git başka yerde sık. Bir de o yılları yaşamış gibi yalan söylüyor. Böyleleri de var. Yaşamadıkları dönemleri ana-babalarından duyup gelip burada yaşamış gibi anlatıyorlar. Ben o krizlerin hepsini yaşadım. 1994 krizi bana dokunmadı bile. Hatta gelirim arttı. Ama 2001 krizinde çok zorlandım çünkü bankacılık sektörüyle iç içe bir firmada çalışıyordum. İşimi kaybetmedim ama maaşım kuşa döndü, borçla yakalandım. Fakat her 2 kriz de etkilerini bir kaç ay içinde yitirdi. 6 ay bile sürmedi.


    Ama mesele salt ekonomi de değil; hukuk, adalet, siyaset, sosyal hayat, kültürel gelişim, özgürlükler, eğitim vb. alanlarda bu ülkeye son 50 yılda gelmiş en kötü iktidar budur, bundan başkası değildir. Ben çok önceki iktidarları yaşamadığım için onlara tanıklık edemem ama yaşadığım yıllar içinde saydığım alanlarda en berbat iktidar budur.


    Değil ama velev ki bu iktidar ekonomide başarılı bulunsun; salt ekonomiyle iş bitmiyor ki, hayatın başka alanları da var ve AKP iktirarı o alanlarda tam anlamıyla sıçtı batırdı.


    Sana gelince, sen gözden kaçmışsın, seni bloklamayı atlamışım. Şu devirde hala şu iktidarı savunacak kadar alçalmış üyeleri cevap bile yazmadan blokluyorum. Sana niye cevap yazdım bilmiyorum. Lütuf say.


    Birazdan bloklayacağım.


    Blok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 4 Ocak 2021; 14:31:45 >




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Yaşlarımız tutuyor sanırım. Her cümlesine imza. Tahtaya yazı yazamayan adam başbakan oldu bu ülkede. Yalnız bakanlıkların alt kadroları yani uzman ve uzman yardımcıları genç müsteşarlar "torpilsiz olanlarından bahsediyorum" çok teknik analitik ve bazıları da dahi seviyesinde adamlardır. Zaten çoğu özel sektöre ya geçer ya çağrılır. bunu bilmek lazım.

    Baktığımızda Çok acaip bir düzen var ama yazmıyım şimdi. Suriyelilerin ülkeye sokulmasindan tut varlık fonu adı altında şahsi devlet hazinesine kadar, Dediğin gibi eskiden ağzımızın tadı vardı. Şu anda "yazmıyım şimdi" derecesine geldik. Seçime yakın zamanlarda çok enteresan günler göreceğimizi düşünüyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Exhume10

    Herşeyi bırak. Şu tlc de insanların ne paralara (birim bazlı) ne evler aldığını görüyoruz . Muhteşem. En basiti emlakcilar bile adam 150bin diosa bütçem 120lik ev gosterio ;) bizde ki
    Ler olsa 120yi 160yapip pazarlikla150 ye indirdim derler. Bazende müşteri için kıran kırana pazarlık yapiolar. Ah ah.

    Ev meselesini bence karıştırmayalım çünkü oralarda bu işler çok farklı. O evlere insanın içi gidiyor ama çoğu abuk subuk yerlerde. Haritayla izlemek lazım programı.   şöyle mesela: şehir merkezine 15 dakika dediği şehir merkezi kasaba oluyor. Kasabanın şehre uzaklığı ise 1-1.5 saat oluyor.


    Ankara şehir merkezine 1.5 saat mesafede zaten Çorum var ak47.  Çorumdan ev almam yani.  


    Ek olarak evler über dandik. Nemden geberen yerde OSB plaka kullanarak dış duvar dönüyor. Sonra 20 yıl içinde çürüyor. Yok tahtakurusu yok haşerat hasarı... Bizim beton evlerin canını yiyeyim. Tufan vuruyor. Ev uçuyor. Bizim dandik binalara tufan vursa çatı uçar. Camlar iner. Dolayısıyla içeride eşyalar birbirine girer. O kadar. Sığınak diye bir kavrama gerek yok. Havalandırma boşluğuna bakan banyoya gir. O da cam kesmesin diye. Tufan bitince dışarı çık. Bitti.


    Bambaşka gerçekliklerle yaşıyorlar ve bizim beklentilerimizle onların gerçekliklerini birleştirince abuk sonuçlar çıkıyor. Benim şu anda yaşadığım evi buradan alıp sanfransisco'ya ışınladığında ev 900.000 dolar. Ankara şehir merkezinde olunca ev 550.000 TL.   o yüzden durum kötü değil. Kötü olan şu: bizde banliyoda yaşanabilir çok az yer var. "Tebessüm şehri Pursaklar"da yaşasam beni vururlar.  her gün işe git gel uğraşamam da, uğraşacak olsam durum bu yani. Yoksa yaşayacak olsam, 200.000tl'ye kaşane alırım Pursaklar'da.


    O yüzden bu programlara kanmamak lazım. Şehir merkezinde yaşıyorsun. Şehir merkezinde denk ev orada kaç para, ona bakmak lazım. O da dediğim gibi, 900.000 dolar falan.  zaten bu yüzden banliyo kavramı var.


    Kendi banliyonu yapabilirsin ama. Tarla alacaksın şehirden uzak. İmara uygun yapı dikeceksin. Olur mu olur. Ama tek olursun. O da bir garip kaçar. 10 arkadaş komşu 10 tarlaya girebilirsin mesela. Hiç olmazsa tek olmazsın falan. Aksi halde, banliyoda yaşanmaz. Ne işim var Sincan'da yani? Oldu olacak benim dandik Fusion'ı satayım. Doğan görünümlü şahin alayım. Kafam kadar Pioneer tizi takar, Ankara havası açar gezerim çak çiki çak çiki...  


    Düşününce ABD de çok farklı değil. O özendigin evde komşun cahilin önde koşanı gene. Aynı şey yani. Dolayısıyla merkezde yaşayacaksın. Onda da fiyatlar uçacak gene.


    Ev meselesi dışında her konuda bu alım gücü düşüklüğü bela. Ev meselesi ise tartışılabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 4 Ocak 2021; 14:23:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: DrakeMcCain

    Yani diyorsun ki insanların suyuna pentobarbital sodyum katıp, nüfusu azaltalım, öyle mi?

    Ha şöyle ne güzel 'benim saçma sapan fikirlerim var kardeş lütfen beni blokla' diye mesaj atın bloklayalım.

  • Selahattin Demirtaş TRT seçim konuşmasında daha bu günler iyi günler, korku filminin fragmanını yaşıyorsunuz daha filmin asıl sahnesi başlamadı gibisinden birşey demişti, o aklıma geldi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 20 yıldır akp ye oy atanlara sorun


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kardeşim -üzücü ama- hoşgeldin tekrardan.

    eğer 6-7 yaş daha büyük olsaydın bugünlerinden daha kötüsünü de hatırlardın örneğin haftada 1 dolmuş ücretlerine zam, her hafta şekere zam gibi..

    allah o günlere geri döndürmesin bu ülkeyi ama ekonomi yönetimi dikkat etmezse gidişat böyle olur.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

    Abi daha iyi ozetleyemezdi durumu.  

    Ek olarak da satın alım gücümüz düştüğü için bit pazarına nur yağıyor. 3 yaşındaki tableti sırf işlem gücü yüksek diye ikinci elde 3000 liraya satıyorlar mesela. Çünkü bir yeni nesil denk işlemcili modelinin sıfırı 4500 lira. 1500 lira fark için bir eski nesil, üç yaşındaki aleti almaya meyleden bir kitle var ki o alet 3000'e satılabiliyor. Tek sebebi 1500 lira farkın büyük bir fark olması. Yoksa, 3 yaşındaki bir eski nesil aletin sıfırından sadece %33 ucuz olması über saçma.


    Bu tarz durumlar da tuz biber ekiyor.


    Aynı tablet ABD'de ikinci el 200 dolares. Yani 1500tl. Olması gereken fiyat bu. Hadi, Türkiye'de alım gücü düşük diye olsun olsun 2000tl olsun. Ama 400 dolares, yani 3000tl.


    Bu durum da, bavulda mal getirtemeyecek kitleye, ki bu kitle hali hazırda alım gücü düşük kitle, iyice bela oluyor. Çocuğu ders çalışsın diye PC alan emmiyi düşünün. Güç bela çalışan 15 yaşında bir PC 600 liraya toplanır. Şaka gibi. 250 lira hakkı. O da monitörün hatrına... Bu emminin içinde bulunduğu kıskacı bir düşünün... Çok üzücü.


    Öte yandan da nispeten alım gücü olanı düşünün: iki üniversite mezunu adamım. Bir elim yağda, bir elim balda doğdum büyüdüm. Memleketimde asgari ücret 300 dolar olduğu için, bir aptal tablete 600 dolar vermeye utanıyorum ve muhtemelen ABD'de cahil bir dangalak tarafından 3 yıl kullanılmış tableti 200 dolara alıp arkadaşa getirtiyorum. Kaderin cilvesine bakın. Ek olarak da, alım gücü olan, yurtdışında arkadaşı olan adam ucuza mal alabiliyor. Alım gücü olmayan, kontağı olmayan adam alamıyor. Al sana katmerli alım gücü düşüklüğü.



    Alıntıları Göster

    +1


    Aynı şey arabalarda zirvede.


    ÖTV den dolayı sıfır araçlar çok pahalı.En basit en kötü sıfır araç 150.000 TL den başlıyor (orjinal fiyatı 8k Euro,80 bin TL)


    Sıfırı pahalı olunca alt ve orta tabaka ulaşamayınca bu sefer kurnaz kitle 10 yaşında olanına 90-100 bin TL istiyor veya 15 yasinda ömrünü tamamlamış olana dahi 60-70 bin TL talep ediyor.


    Bu şimdi nasıl bir denge ? Bir araba 10 yaşına gelip sıfırınin yarı parası etmesine mi yanacaksın ? Yoksa aslında ÖTV olmasa, şuan 10 yaşındaki bitik araba fiyatına aslında sıfırını alabilecek olmana mı yanacaksın ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • chp nin iktidara gelmesini bekleyin. az kaldı. abd ne derse o olur. ak parti defterini kapattılar. chp ile ülke uçacak inşallah. her şeyi inanılmaz ucuz alacaksınız.

  • 39 yaşındayım evli ve bir çocuk babasıyım. Artık tek hayalim çocuğumun yurtdışında kendine bir yaşam kurması. İnsanlardan hayallerini bile çaldılar. Bir baba çocuğu için hayal bile kuramıyorsa başka bir şey yazmaya gerek yok bence.
  • guzel kardesim ayni jenerasyonun uyeleri olmamizdan dolayi ayni yollari yuruduk geldik dolayisi ile birbirimize gecmis ile ilgili yalan soylesekte yemeyiz.


    uzun zamandir ulke ekonomisinin kotu yonetildigi yalan degil. bunu inkar eden dinini inkar etmis sayilir benim gozumde.burada bir sorun yok aramizda sanirim. gorusumuz ayni ekonomi uzerinde ancak inanilmaz fiyat dalgalanmasi daha dogrusu yukari ivmesi bu virus belasiyla hiz aldi.



    sana katilamadigim bir konu vardi bu yuzden yazmak gerekliligi hissettim, 90 lar gercekten guzeldi! dogru guzeldi peki ama o zamanlari guzel kilan sey ne idi ? ekonomimiydi ? neden olay oraya baglandi yazdiklarinda anlayamadim. ben emeklilik urunu olarak dogdum ve 80-90 larda cocuklugumunda gencligiminde dibine vurdum ancak ekonomik olarak o yillardan hafizamda kalan en aci seyler hayatimin en acilari sayfasinda liste basidir ve bunlar hep ekonomi ile ilgilidir. en kotusu ise 94 krizi olarak her aile gibi bizimde tarihimize kazinmis olandir sonrasinda 2000 den bahsetmek bile istemiyorum zaten. kisacasi cok kalantor bir ailenin evladi degilsen o yillarda 10-15 yasindaydin ve aciyi hissetmeden en agir yasayan yas grubundaydin diye tahmin ediyorum.


    biz ilkokula kundura ile gittik, malum emekli cocugu oldugumuzdan ve babamiz 3 aylikci oldugundan 3 ayda bir maas alimi sonrasi bolgemizde bulunan tek buyuk marketten erzak alimi sonrasi artan para once bakkal cakkal borclarini kapatirdi sonraki 3 ayliktan artan para ile gene bolgemizdeki esnaf kunduracidan en az 1 numara daha buyuk ayakkabi alinmak sureti ile arada fark kalirsa yeni borclanma yapilirdi. borc defteri normal birseydi bildigim ?


    pantolon ve coraplarimiz genelde yamali idi bu ayipta degildi cunku gecim dertliydi heleki surekli buyuyen cocuklar oldugunda... keza bende baba oldugumdan daha net goruyor ve anliyorum simdi babami o doneme dair. onlar alamazdi, bizimde surekli istemek gibi kotu huylarimiz hic olmadi, olanla yetinmeyi bildik.


    80lerin sonuna kadar kullandigimiz siyah beyaz televizyonumuz halen evimizde durmakta. siyah beyaz olmasina ragmen konu komsu gelirdi herkes gibi oturur uc bes aile seyrederdik. cunku herkeste yoktu. evet arabamizda vardi emekli ikramiyesi ile ve babam pazar gunlerini arabamiza ayirirdi 94 e kadar. butun peryodik bakimlarini ve kucuk onarimlarini kendi yapardi. buyuk onarimlarin parcalarinda kendi gider arar bulur getirir ustasina verirdi.

    nereye ne kadar harcadigini net bilirdi cunku hatirlarsin kdv iadesi icin tek tek fis doldurulurdu. haliyle insan ne harcadigini bilirdi.


    teknoloji cok gelismemis oldugundan o donemde bu tip ihtiyaclarimiz yoktu haliyle gideride yoktu. en fazla 1 bilet alir cevremizde yuruyerek gidemedigimiz kutuphaneleri gezerdik odev hazirlamak icin onlarda peryodik seylerdi zaten 3 ayda 6 ayda bir.



    gezme tozma islerimizde ole ahim sahim olamazdi gene ucu paraya degdiginden. yilda 1 ay koyu olan koyune giderdi daha ekonomik oluyor diye, gelirkende peynir, sut, tarhana vs getirir kisi cikarir diye olmayanda 1 hafta bir tanidiginin yazligina felan tatile gidebilirse sansli idi. ben mi farkli yasadim acaba bu konuyuda ?


    ortaokul yillarimda teknoloji bas gostermeye basladiginda uc bes bin dolar verdim aldim diye takoz motorola gezdirirdi bazilari elinde cep telefonu diye. bilirsin ole herkeste degil ya fabrikatorlerde ya haramzade rusvetcilerde felan olurdu hatta ilk ciktiginda. oncesinde de araclarda 0522 li arac telefonlari vardi akulu felan koca bisi. ben 97 de cep telefonu sahibi olmustum, faturasida durur taksitle haziranda ericsson 688 almisti annem toplamda 128milyona. gunun kuruna simdi arsivden baktim 900 dolardan fazla yapiyor.


    ev esyalari alinirken 20 yil gidecek diye alinirdi, dogdugum evde oturuyorum halen ve bu ev 2 buzdolabi gordu 1976 dan beri. 2.si halen kullaniliyor bizim tarafimizdan. eskiside arcelikti buda arcelik. eskisini kacta almis bizimkiler unuttum ama faturasi mutlak vardir bir yerlerde bulursam yazarim. zira bizimkiler 1955 yilinda evlenmis. sanirim bu eve baska yerden geldi ilk buzdolabida. ilk tv 1960 lardan, ikinci tv 1988 den kalma. ben evlendigimde ayri oturdugum icin 3. ve su anda kullandigimizi 11 yil once aldim.


    universite yillarimi ise daha cok burslarla okudum, hatta basbakanlik bursu kesilmesin ogrencilere diye referandumda baskanlik sistemini desteklemedim. cunku kurtarici idi. sanirim 600 milyon aliyorum o yillarda. mezun olurken 900 milyonu bulmustu. eksik kaldiginda babam ordan burdan borc bulup bulusturur bana gonderirmis cok gec fark ettim.


    interbank acilmisti biara hatirlarsan. ogrencilere sorgusuz sualsiz tek kredi karti veren bankaydi. 60 milyon limiti vardi. iste o donemden hafizamda kalanda benden sonra babaminda kklarini kesfetmesi oldu. zaten adamin sonuda o zaman basladi. en son 10 karti vardi ve birinden cekip digerine yetistirmeye calisirken goctu gitti.


    ben sana gun gun yazabilirim 80leri ve 90lari eger istersen... bu ozet bence cok yeterli...



    simdi sen bana anlatirmisin 2000leri. hani meshur millenium var ya.


    telsimlerle nasil geceden sabaha kadar bedava diye konustugumuzu ve paketlere alistirildigimizi.

    64k dial up tan 128 isdne nasil gectigimize sevinirken 256k adsl cikti diye ucuz oldugundan nasil cildirip megabitler gelsin diye dua ettigimizi ve internet kafelere bu aliskanliktan dolayi sabahlara kadar kari kiz pesinde, sesli chatler pesinde, mirclerde takilcaz diye nasil paralar odedigimizi...

    ya da bugune bakalim biraz...


    bir evde herkesin cep telefonu var artik, ben soylemiyorum operatorler soyluyor. hepsine de abuk sabuk seylere bakicaz diye paket almisiz yani her ay sabit giderimiz varmis artik. ben onlarin yalancisiyim.


    her evde artik 1 araba var iyi kotu.... donanimhabere bakilirsa 2 tane var. ben ortasini kabul ediyorum 1 sifir 1 eski var sanirim. 1,5 yani.


    mazot ve benzin fiyatlarini anlat bana bence. araba fiyatlarini ve insanlarin bunlara ragbetini az cok sifir arac teklifi alanlar kismindan goruyorum.....


    kariya kiza hava yapicam diye giydirilmis f bmwleri cafelerin onune ceken arkadaslardanda bahset bence. kendi calisip alabilenleride, ailesinin altina cektiginide ayri ayri anlat. nargile ve mojitolara ne kadar para harciyoruz mesela ....


    pizza, hamburger ha bide steak house olayinada parmak bas.


    gecmiste soba ustunde yagli kagitta pastirma yerdik zengin hissederdik. simdi sanirim ayda 3 kilo et yemek fakirlik gostergesi. steakciler cogaldigina gore evde de yemiyoruz artik zaten, uc bes fazla verip masamiza kadar hazirlatabiliyoruz.


    kokar diye balikta yemiyoruz evde. balikcilar var gidiyosun 30 daha fazla veriyosun onune geliyo.


    kargocularin yogunluguna bakilirsa aldigimizin haddi hesabi zaten yok. aciklanan veri her haneye gunluk ortalama 2 kargo girdigi yonunde.


    eskiden 20 yil sonra emekli olup ikramiye ile ev alabilme hayalimiz varken simdi neredeyse herkes kendine onumuzdeki 20 yil icin gayet guveniyor ki hepimiz ev borcuna girdik. bundan da bahsedelim.


    evlerimizde kacar tane tv ve pc laptop oldugundan. aylik paketlerinden de bahsedelim. hatta aklima gelmisken.... eskiden anten derdiyle catilarda kedi gibi ugrasirken simdi tv nasil parayla seyrettigimizi hatta o yetmez mis gibi aylik abonelik parasi haric parayla nasil kanallarda film aldigimizdan veya mac seyrettigimizden de konusalim.


    kampcilik, dagcilik hele hele karavancilik olaylariyla alakalida konusmali.


    tatillerde otel mi kiralik yazliklar mi konusunu acalim. 15 gunun yetmediginden bahsedelim.


    bu liste uzar gider ama sen uzat bence....




    ben son bi konuya daha degineyim. ulkenin umudu dedigin cocuklarimiz icin ne harcadigimizi anlat bize. ana babalarimizin cogu okumadi, okuyamadi cunku duyaya ve ulkemize isci lazimdi. okutulmadi. ancak bizim jenerasyon iyi kotu okudu. mesela ne kadar vakit harcadigini anlat cocugunun egitimine. sonra ne kadar parayi nasil harcadigindan da bahset onun icin. gelecege yatirim yani...


    umudumuz cocuklarimiz ise ve isigi onlarin uzerine tuttu isek egitimlerini nasil planladik ve ne veriyoruz onlara. yolun en basinda ne kadar yanlarinda oluyoruz. iddaa koselerinde yemiyoruzdur heralde onlarin egitim parasini. ben yuzume hic maske yaptirmadim mesela, sigarayida biraktim 7 yil once... cunku cocugumun aylik ogrenim gideri 7 bin liradan fazla. buna hazirlanmam gerekiyordu. nitekim sigarayi birakmam ve alkolude yok denecek kadar yilbasindan yilbasina almam buyuk olcude yardimci oldu bana. sende bu kervana katildin mi ? yoksa evde herkes sigarayami basladi sizde ... gecim derdi malum efkarlandirir insaniii. heleki bi paket sigara 15 lira olmusken...



    bize bunlari anlat kiymetli kardesim. anlatta ben tuketici manyakligi ile kavrulmus halimizin, doyumsuzca oraya buraya saldirisimizin 90larda ki masum yasantimiz ile baglantisini kurabileyim. sokakta misket veya kagit oynayarak bugunlerin ekonomisini yorumlayabilen biri olmak istiyorum sayende...


    sozlerim kisisel degil. ancak benimle ayni donemi yasamis insanlarin hatanin nerede oldugunu daha net gorebilecegini dusunurken ben... , sanirim yaniliyorum. asil bizim neslimiz bu hale getirdi ulkeyi sanirim. ekonomiyide biz kotu yonettik aslinda. basimizdakiler sadece bu kotu yonetimimizden faydalaniyorlar.



    saygilar, selamlar





  • Sigara içmiyorum, lüksüm yok, gezmem tozmam desen yok. En azından borcum yoktu, kazandığımla birikim yapamasam da aldığımla verdiğim bir oluyordu. Ta ki ameliyat olana kadar. Ameliyat olmamla 50 bin lira üstü borcu olanlar arasına girdim. Yarışmacı arkadaşlara başarılar diliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rasyonel teletabi -- 4 Ocak 2021; 17:30:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 40 yaşındayım
    Babam fabrika işçisiydi, evimiz kşra idi ve evde 6 nüfus vardı. Babam yazın 15günde bşr bizi kilyosa denize götürürdü, ayrıca her sene köye giderdik. Canımız lahmacun isterdi babam fırından gidip alırdı. Evimiz sobalı idi ve yazın babam kömürünü de alırdı. Çok mutlu idik.evde herkes okula giderdi. Dikkat edin babam fabrikada işçi idi. Ve babam para biriktirir eve çekyat, çamaşır makinesi alırdı. Şimdi bu saydıklarımı bir fabrika işçisi yapabiliyor mu ? Diyeceklerim bu kadar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.