Şimdi Ara

Bayraktar Akıncı, Çakır seyir füzesiyle 100 km uzaktaki hedefi vurdu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
293
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bayraktar Akıncı, Çakır seyir füzesiyle 100 km uzaktaki hedefi vurdu
    Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Akıncı insansız hava aracına Roketsan’ın Çakır seyir füzesinin entegrasyon çalışmaları devam ediyor. Akıncı’dan Çakır seyir füzesi ile uzun menzilli atış testi gerçekleşti.



    Uzun menzilli atış testinde Bayraktar Akıncı, Sinop’ta atış yaptı. 100 kilometre uzaktaki hedefi tam isabetle vurdu. Çakır seyir füzesi 800 km/s sürate ulaştı.



    Ayrıca Bkz.Türkiye’nin ilk muhrip gemisi TF-2000’in özellikleri ve tasarımı ortaya çıktı



    Çakır seyir füzesinin üzerinde yerli ve milli imkanlarla geliştirilen jet uçuş motoru bulunuyor. Bu sayede 150 kilometre uzaktaki hedefe karşı yüksek etki gösterebiliyor. Çakır ile birlikte insansız hava araçlarımız uzaktaki hedefleri imha edebilir hale gelecek. Çakır seyir füzesi kara, deniz ve hava platformlarında kullanılabiliyor.



    Bayraktar Akıncı, Çakır seyir füzesiyle 100 km uzaktaki hedefi vurdu



    Roketsan Çakır özellikleri




    • Menzil: 150 km

    • Füze ağırlığı: 245 kg (fırlatma motorsuz) ≤ 330 kg (fırlatma motorlu)

    • Füze çapı: ≤ 275 mm

    • Füze boyu: ≤ 3,3 m (fırlatma motorsuz) ≤ 4,1 m (fırlatma motorlu)

    • Harp başlığı ağırlığı: 70 kg

    • Uçuş motoru: Turbo jet motor

    • Fırlatma motoru: Katı yakıtlı fırlatma motoru

    • Seyir hızı: Yüksek ses altı (0,75-0,85 mach)

    • Atıcı platformlar: Sabit ve döner kanatlı hava araçları, SİHA, SİDA, taktik tekerlekli kara aracı, su-üstü platformlar











  • Teknofestte havada gördüm devasa geldi.

  • Hükümeti falan eleştirmek için değil sadece teknik bilgi için birkaç sorum var... Füzenin hızı bir saldırı silahı için çok düşük değil mi? Yani ticari uçuş yapan yolcu uçakları bile 800 üstüne çıkabiliyor diye hatırlıyorum. İkincisi, füze savunma sistemiyle donatılmış bir yere bu gibi füzeler etki yapabilir mi?

    Yani emekleme aşamasında olunabilir anlarım. Amaçlanan gelişme için deney mi yoksa silah envanterine sokmak mı? 1940'lı yılların teknolojisiyle 5000 km hıza varabilen V2 roketleri belki bu Çakır'dan daha ilkel bilmiyorum ama menzil ve hız konusunda çok daha büyük rakamlara oynuyor.

  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    Merhaba.

    Bu füze hava hedefleri için değil zaten.

    Roketsan'ın sitesinde;

    "Roketsan geliştirdiği yeni teknolojiler ile harp sahasında yeni konseptler oluşturmaya devam ediyor. Sabit ve döner kanatlı hava araçları, TİHA/SİHA, SİDA, taktik tekerlekli kara araçları ve su üstü platformlardan atılabilen yeni Seyir Füzesi ÇAKIR; kara ve deniz hedeflerine karşı kullanıcıya operasyonel olarak geniş alternatifler sunuyor. 150 kilometrenin üzerinde menzili bulunan ÇAKIR’ın hedefleri arasında su üstü hedefler, kıyıya yakın kara ve su üstü hedefleri, stratejik kara hedefleri, alan hedefleri ve mağaralar bulunuyor"

    denmiş.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    kıtalar arası balistik füze değil mi o ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • std350 S kullanıcısına yanıt

    Stratejik kara hedefleri mi? İyi de orada arkadaşın da dediği gibi hava savunma sistemi olması kuvvetle muhtemel, nasıl etki gösterecek merak ediyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • wolferto kullanıcısına yanıt

    Harekat menzili 320 km. Taktik balistik füze gibi bir şey. 12 ton ağırlık ve 1 ton savaş başlığına sahip.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Surface Area S kullanıcısına yanıt

    Merhaba.

    Açıkçası bu konuda ayrıntılı bilgiye sahip değilim. Roketsan'ın sitesinde şu şekilde bir tanıtım videosu var. Suda ve karada yere yakın seyir, yer şekillerinin durumuna göre rota değiştirme, savunma sistemlerine karşı sakınma manevrası, sürü saldırısı gibi özelliklerden bahsedilmiş. Sanırım bu DonanımHaber'de de haber yapılmış zamanında.






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi std350 -- 1 Mart 2024; 15:46:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huan8 H kullanıcısına yanıt
    fuzeler 2ye ayriliyor, balistik fuzeler ve seyir fuzeleri. balistik fuze cok yuksek hizla sabit rotada giden fuzeler. kitalar arasi nukleer fuzler gibi. 20-25mach gibi cok yuksek hizlara ulasabilirler. seyir fuzeleri, cruise fuzeleri ise ses hizinin altinda seyredeler. dusuk hizla gitmesi dezavantaj gibi gozuksede kendine has avantajlari vardir. balistik fuzeyi firlattiginiz anda karsi taraf bunu gorur, hatta yukselme acisindan rotasini nereye vurucagini hesapliyabilir ayrica hedef hassasiyetleri dusuktur. nukleer baslikla beraber cok guclu stratejik silahlardir ama konvansiyonel savasta taktik anlamda o kadar kullanisli degildirler. attiniz hedefi nokta vuramaz, nukleer baslik olmadan bir savas silahindan cok teror silahlaridirlar. seyir fuzesi ise taktik anlamda cok etkili bir silahdir. alcakdan ucarlar, dunyanin dogal egiminden ve yer engellerinden dolayi radarlar son ana kadar geldiklerini goremez. uzun menzillidirler, nokta atis yapabilirler. bu acidan savasin kilit acici anahtarlaridir. ilk hamlede karsi tarafiin radarlarini komuta merkezlerini tum stratejik hedeflerini yok etmede etkilidir. ayrica gemilere karsi anti gemi fuzesi olarak cok etkilidirler. modern anti gemi silahlarinin buyuk kismi seyir fuzeleridir. drone gibi zor tespit edilebilen bir aractan atilacak cakir gibi seyir fuzeleri dusman icin tam bir bas agrisidir. beklemedi anda beklemedigi yerden gelir en hassas yerinden vurur. hem gemileri hemde radarlari icin buyuk tehdittir, bu tehdit yuzunden hareket alani ciddi sekilde kisitlanir. eger turkiye elektronik ve motor kisminda bir parcadan dolayi disari bagimli kalmazda bu silahlardan cok sayida uretebilirse ciddi bir guc carpani olacaktir.





  • Huan8 H kullanıcısına yanıt
    v-2 hızlıydı ama yakıtı 70 sn sonra bitiyordu, düşüşe geçiyordu. arkadaşların yazdığı gibi füze kara ve deniz hedefleri için.

  • darkaura kullanıcısına yanıt

    İşte takıldığım konu, "hava savunma sistemi" olan bir yer bu füze nasıl gidecek? Örneğin Hamas kıyaslama olarak değil ama bir çok füze atıyor ama İsrail'in savunma sistemi de çoğunu durdurdu. Yani takibi zor kısmında bile, binlerce yapılan saldırıya karşı bile yapay zekayı da devreye alan karşı tarafın bu silahlarla tehdit edilebilmesi kafamda soru işaretlerini kaldırmıyor.

  • Surface Area S kullanıcısına yanıt
    Doğal yer yüzünü kullanabiliyor yani vadiden gidebiliyor, adanın radar gölgesine giriyor.

    En önemlisi isterse yere çok yakın uçup dünya eğimini kullanabilir. Doyurucu saldırı yapabilirsiniz. Bir hava savunma sistemi bileşenine 10 tane atarsan aynı anda farklı açılardan saldırırsa kurtulması çok zor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Huan8 H kullanıcısına yanıt
    Arkadaşlar Tomahawk neyse bu ucuzu ve insansız hava aracından atılabileni.

    Bu ABD Tomahawk’ları ne kadar etkili ise buda o kadar etkili. Etkili olmaz diye düşünmeyin sadece kullanılacağı yer var yada hiç işe yaramayan durumlar var.

    Önemli olan bundan çok üretip her türlü ortamdan fırlatabilip süpriz yapabilmek.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt

    Hocam Tomahawk yaklaşık 1100 km menzile sahip ve daha ağır harp başlığına sahip. Bizimki pek onun rakibi değil, ileride İnşAllah...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    hamasın atığı füzeler zaten maliyeti düşük demir kubbeyi yormak için atılan füzeler.belirli bi hedefe atilmiyor rastgele.arkadaş çok iyi açıklamış sayılar ve rakamlarla bu bundan iyi şu şundan kötü demek çok saçma hepsinin ayri kabiliyeti var pokemon kartı değil bu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    hamasin attiklari merdiven alti uretim havaifisekden hallice fuzeler. teknik olarak balistik fuze sinifina giriyor. cruise fuzesi icin referans olmaz. balistik fuze firlatildigi anda radara yakalanirsa dusecegi nokta dogru sekilde hesaplanabiliyor. ki hamasin fuzelerinin cok yuksek hizlara ulasmadiginida tahmin etmek mumkun, israil hava savunmasi icin cok zor bir hedef degil ama hamasin fuzeleri ucuz, cok sayida atilip saturasyon yapildiginda iste o zaman durdurmasi zor. gercek bir balistik fuze uzakdan yuksek hizla atildiginda, kalkis rotasi bilinmiyorsa duserken hipersonik hizlara ulasiyor, durdurmasi imkansiz olmasada cok zor, hava savunmalarinin isabet oranlari dusuk ama balistik fuzlerin nokta vurus hasssasiyeti yoktur. bu yuzden teror silahi dedim, korku salar, psikolojik etki yaratir ama gercek savasa etkisi azdir.


    cruise fuzesine gelirsek cruise fuzelerinde ufak jet motoru oluyor, aslinda mini ucak gibiler. sabit rotada ilerlemiyor. uzun menzilli oluyor. radar tespit ederse hizindan oturu dusulmesi kolay ama tespit ederse. ufak bir roket daglarin tepelerin arasindan vadilerin icinden yere yakin sekilde ucuyor. radarlarin gormesi cok zor. diger bir nokta radarlar islerini yapmak icin cevrelerine cok guclu radyo sinyali yayarlar. yerleri konumlari hemen belli olur. atilan seyir fuzesinin rotasi buna uygun olarak cizildiginde, radarlarin kor noktalarindan uzagindan dolasarak geldiginde tespiti durdurmasi cok zor.


    ukrayna savasini yakindan takip ederseniz rusya bu akilli silahlarin eksikligi yuzunden kitlenip kalmis durumda. ukrayna hava savunmasini akilli silahlarla vuramiyor. elinde bu tip fuzeler olmadigi icin ucaklari alcakdan ucup hedefe yaklasmak zorunda kaliyor bu seferde omuzdan atilan manpadlere kolay hedef oluyor. bu tip akilli silahlari seyir fuzeleri olmadigi icin hava kuvvetleri atil kaliyor, ordusuna yakin hava destegi sagliyamiyor. sayet yakin hava destegi sagliyabilse cephe gerisindeki lojistik destek hatlarini vurabilse bunun karsisinda direnebilecek bir ordu olmaz, cephane yiyecek icecek gelmediginde hic bir ordu cephede tutunamaz.





  • Surface Area S kullanıcısına yanıt
    ABD Okyanus ülkesi onunkiler büyük olur, uzun menzilli olur normal.

    Bizim ihtiyacımız yok onun gibi bir versiyona, onun yerine füze atarız karadan aynı iş.

    Bizim küçük iha’dan, helikopterden atılan bir şeye ihtiyacımız vardı oda oldu.

    İnşallah ileride İDA ve İnsansız deniz aracındanda atar süpriz faktörünü arttırırız.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.