Şimdi Ara

Batarya konusunda bildiğim herşeyi anlatıyorum.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.168
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar gördüğüm kadarıyla bataryam tam bitmeden takarsam birşey olurmu?, Şarjdayken oynarsam birşey olurmu? Telefonu şarjda bırakmalımıyım gibi sorular soran çok var bildiklerimi yazıyorum.
    1- Bataryam bitmeden şarja takarsam birşey olurmu?
    CEVAP; Arkadaşlar telefon bataryaları birkaç bölümden oluşur. Örn %100 olan batarya 1-%20 2-% 20 3-%20 4-%20 5-%20. Siz 1. bölümü ilk 20lik kısmı uzun süre şarj etmezseniz ordaki hücreler kendi enerjisini yemeye başlar ve telefonunuz ilk 20 lik kısma geldiğinde kapanmaya başlar. Fazla ayrıntıya girmeyeceğim tavsiyem 15 19 arası şarja takın tamamen bitirmeyin. üstünde takarsanızda birşey olmaz bu kendi enerjisini yeme olayı birkaç ay o kısımda şarja takmazsanız olur. Yani siz o kısımdan şarja takarsanız hepsi yenilenmiş olur. Örn 3 ay boyunca %50 nin altına inmediniz %50 nin altındaki hücreler kendi enerjisini yemeye başlar ve kaybolur kaybetmiş olursunuz pilinizi yersiniz. Pilinizi tamamen bitirmeyin birkaç ayda bir %4 te falan takın onun haricinde 15 19 arası takın ama 50 60 lardada takabilirsiniz( 1 2 ay boyunca değil tabi ) sıkıntı olmaz.
    2- Gece şarjda bırakırsam birşey olurmu?
    CEVAP: Artık yeni telefonlarda kendi şarjını kesiyor diye biliyorum

    ARKADAŞLAR MERAK ETTİĞİNİZ SORULARI SORABİLİRSİNİZ BURAYA EKLERİM.BENDE DHDE GEZERKEN BİR ARKADAŞIN YAZILARINDAN BAYA Bİ AYRINTI ÖĞRENDİM TEŞEKKÜRLER

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Alıntı mı bu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cihazın şarjdayken kullanılmaması yönünde birçok hurafe var. Şarja takılı olsa da olmasa da cihazınızı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. İster oyun oynayın ister forumda gezin ister sosyal medyada gezin. Hiçbir şey olmaz.

    Ayrıca, cihazı uyurken şarja bırakma taraftarı değilim. Cihaz 1.30 - 2 saatte tam şarj oluyor ama tam şarj olduğu halde elektriğe hala bağlı ve akım gelmeye devam ediyor. Akımın kesildiği yönünde düşünceler var ama fiziki olarak akım var. Gördüğüm bir şeyi var olmamış gibi düşünemiyorum.

    Neredeyse 3 yıldan fazla oldu iphone kullanıyorum. Gece prizde bıraktığım bir elin parmaklarını geçmez. O da unuttuğumuz için. İşim gereği erken uyuyorum. Uyuyacağım vakit aile fertlerinden birinden şarj %100 olduktan sonra cihazı çekmesini istiyorum. Birkaç kez unuttukları olmuştur. Onun dışında şarjı %100 eder öyle uyurum. Maceraya gerek yok.
  • şarjdayken kullanılmamalı bence zararlı telefon boşuna ısınmıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hayır kendim yazdım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birkaç kere başıma geldi ;

    Telefonun şarzı birden düştü hatta video çekerken birden kapandı, telefonu açtığımda şarzı %30 civarıydı. Birde telefonu şarza takar takmaz 10-15 yükseliyor (arada oluyor)? Ama genellikle batarya normal seyirde sıkıntısız kullanıyorum. (İphone 6)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 5 kullanırken odengesizlik bendede mevcuttuşuan se kullanıyorum, arkadaşımda i6 var ondada bi dengesizlik var garantiye yollayıp batarya değiştirin derim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bataryalar konusunda iyi bir konu başlığı olmuş. Konuyu açan arkadaşı tenzih ederim, bataryalar konusunda bu forumlarda çok uzman bir arkadaş vardı. Uzun zaman önce yazılarını okumuştum ama şimdi hatırlamıyorum. Batarya konusunda her soruya bir cevap bulunabilecekse çok faydalı bir forum konusu olur bu.
    Benim sormak istediğim şey şu; Samsung bir kompakt kamera için batarya almaya kalktım, 3 çeşit batarya çıktı karşıma. 1-Jelatine sarılmış 40 lira civarı. 2- Orjinal samsung dedikleri batarya 110 TL 3- Aynı bataryanın DURACELL versiyonu.
    Orjinal mi, duracell mi? Duracell'in 10 kat ömrünü herkes biliyor. Sizler ne dersiniz? Hangisini seçmeliyim?
  • MOBIUS kullanıcısına yanıt
    bu soruyu,forumun Android/Samsung bölümüne açsanız daha sağlıklı cevap alırsınız.

    ve konu sahibi arkadaşa;
    yazdıklarını kendim yazdım demişsin de,ifadelerini teknik bilgilerle destekleseydin daha bi inandırıcı olurdu bence.
    Misal,ben de tecrübemle şunları yazarım ama kanıtlanabilir olmadığından,verdiğim bilgiler tavsiye olmaktan öteye geçemez.
    batarya
    % 10'un altına düşmeden,asla şarja takmayın
    % 100 olmadan şarjdan çekmeyin
    asla şarjdayken kullanmayın,çünkü bunu yaparsanız batarya daha çok ısınacak ve ısınan bataryanın ömrü daha da kısalacaktır.
  • Daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir batarya için min %40 ve max %80 arasında şarj edin hep. Ayrıca geceleri asla şarja bırakmayın tehlikeli olabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • uzun süre 40 ın altına inmemek ve 80nin üzerine çıkmamak 40ın altındaki ve 80nin üstündeki hücrelerin enerjilerini yenilememek demek ve kendi enerjilerini tüketip sağlıklı bir batarya isterken ölmesine sebep olursunuz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MOBIUS kullanıcısına yanıt
    duracell normal pil olarak kalitetli biliyorum ama telefonda nekadar kaliteli bilmem ancak orjinalden şaşmayın derim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Germiyanlı kullanıcısına yanıt
    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Lityum_iyon_pil



    burada avantajları dezavantajları bölümleere ayrıldığını hücreleri vb bulabilirsiniz arkadaşlar bu batarya konusunda araştırmalarda bulundum daha önceden bilgiliyim diyebilirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ve artı olarak bataryaları tam doldurmadan çekmeniz bir zarar vermez. arkadaşlar olay hücreleri kendini yenilemesi uzun bir süre %20 nin altına inmezsek %20nin altındaki hücreler kendi enerjilerini yerler ve %20 lik kısmı kaybetmiş oluruz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlk önce bir kalibrasyon yapmanı öneririm. Birkaç tane uygulama aç ve bırak telefonun pili %0 olsun. Sonra şarja tak ve telefon açıldığında açık bütün uygulamaları kapat. %100 olduğunda çıkarma , en az 1 en fazla 1.5 saat daha tut. Sonra çıkarabilirsin.



    Li-ion pilleri %0'a getireceğinize asite yatırın daha iyi.

    http://tr.m.wikipedia.org/wiki/Lityum_iyon_pil



    Ayrıca isterseniz 10 gün şarjda Kalsın, pilin elektrikle bağlantısı %100'den sonra kesilir. Isterseniz 1 yıl şarjda Kalsın.



    Son yıllardaki en stabil pil teknolojisi lityum ion'dur. Hem uzun şarj-deşarj süresi hemde kesintisiz verebildiği enerji ile birçok alanda kullanılır. Hatta elektrikli arabalarda bile lityum ion kullanılır.

    Şimdi telefonun yönetimi gereği bir pil asla tam şarj ve tam deşaj olmaz.

    Pilin aslında %5 ve %95 olduğu aralığı siz %0 ve %100 olarak görürsünüz.

    Pil neden tam şarj olmaz?

    Elektriğin yapısı gereği bir şeyi tam kapasite ağzına kadar doldurursanız o şeye yaptığınız en küçük dokunuş tüm enerjinin bir anda atlamasına neden olacaktır.

    Fizikteki doygun çözeltileri araştırabilirsiniz mantık aynıdır.

    Bu yüzden tam şarj olmazlar.

    Tam deşarj ise gücün aniden kesilmesi heleki telefon gibi fiziksel değil dijital depolama kullanan cihazlar için çok kötüdür. Kesh'e alınan herşey dönüşü olmayacak şekilde gider. Bu yüzden telefon şarjı dibine kadar kazımak yerine kapanması için yeterli enerjiyi bırakır ve zamanı geldiğinde kapanmak için harcar böylece bilgiler normal kapanmış olur.

    Ayrıca pili tam boşaltmak hücrelerin ölmesi demektir. Pilin kullanılmadığı halde bitmesi hücrelerinde enerjiye ihtiyaç duymasındandır. Hücre ölümleri tam dolumdada meydana gelir.



    Bu yüzden telefonu ne yaparsanız yapın tam şarj ve tam deşarj edemezsiniz. 10 yıl önceki eski pillerde geçerli olan hurafelere inanmayın.



    Gelelim ne zaman şarj ediyim konusuna, hücrelerin belli dolum-bitim ömrü vardır. Dikkat ederseniz özellikle laptop bataryalarında dile getirilen bolum adında yerler vardır. 5 Bölümlü batarya 6 Bölümlü batarya.. Bir pilin gerçek şarj arlığının %100 olduğunu düşünürsek, 5 farklı bataryada her biri %20'lik enerji depolanır.

    "Eğer sürekli aynı yerden doldurup bitirmeye çalışırsanız bataryanın o kısmının ömrümü diğerlerinden fazla yersiniz"

    Bu kısım eski bataryalar içindir (li-ion bataryalar için çok daha etkisizdir). Li-ion bataryalar hücrelerden oluştukları için kendi kendilerine enerji yerler. Eğer %0 ile %20 arasını 1 ay hiç şarj etmezseniz

    http://tr.m.wikipedia.org/wiki/Lityum_iyon_pil

    Burada gözüktüğü gibi %10'a yakın bir enerji yiyecektir. Yani 1 ay sonraki %0-%20 arasını ilk kullandığınızda burada %10'luk bir enerji kalmış olacaktır. Eğer burayı şarj etmezseniz ve hücreleri canlandırmazsanız işte o zaman hücreleri öldürürsünüz. Burayı şarj etmek için pili %19'a kadar kullanmak yeterli. Şarj işlemi ilk cell'den başlayacaktır yani %0-%20

    Atıyorum hiç %20'nin altına inmediniz, oradaki hücreler çok taze ve enerji dolu olmazlar malesef. Kendi kendilerini enerjilerini yerler ve uzun vadede ölmeye başlarlar. %20'ye kadar dakikada 1 azalan batarya %20'den sonra dakikada 1.2 azalmaya başlar. Ama bunu yaparken %20'nin ömrünü çaldığınız için kar etmiş olamazsınız, 1 bolum için 4' ünden kayıp vermiş olursunuz. Tabi diğer 4 kısmında sürekli kullanım sonucu zarar gördüğünüde unutmayalım. Ama asıl zarar kullanım değil enerji zararıdır lityum pillerde. O yüzden lityum ion'lar şarjı çok severler, heryerde lityum ion'ların şarjı sevdiği yazar bu yüzden telefonunuzu istediğiniz gibi şarj edebilirsiniz. Böylece sürekli sabit kalan veya sürekli az enerjide kalan hücreleride canlandırmış olursunuz

    Bir konu vardı linkini bulabilirsem atarım, bataryanızda ölen hücreleri hesaplayan bir program, arkadaş bataryayı gelişigüzel ve sık sık şarj ederek ölü hücreleri canlandırdığını ss'lerle birlikte paylaşmıştı.



    Telefonda gösterilen pil yüzdesi asla gerçeği yansıtmaz. Batarya kalibrasyonu dediğimiz olay az önce değiğim %20'ye gelinde dakikada 1 yerine 0.9, 1.2, 1.5 gitmesi olayı. Bazen telefonda şarj seviyesi %1'de hatta %0'da takılı kalır. Bu demek oluyorki diğer bölümleri öttürüp o bölümde hiç dokunmamışınız yada sürekli bir bölüm üzerinde telefonu şarj etmişsiniz ve diğer Bölümler biraz biraz kendini yemiş, telefon o bölümde gelince zannediyorki diğer bölümler gibi dakikada 3-4 gidecek ama git git bitmiyor. Bu yüzden dakikalarca %1'de kalır makine

    Bu açığı kapatmak için pil kalibrasyonu yapılır. Pil yazılımsal olarak parçalara bölünür ve dakikalarca aynı yerde kaldığı halde bu size ortlaması alınmış şekilde gözüktüğü için normal seyrinde hissedersiniz.



    Bana şu takılı kalma, daha hızlı daha yavaş gitme kısmını daha bi açsana böyle daha fiziki tabirler falan kullan ?? - tabi



    Eğer fark çok düşükse, (yazımlara belirtirim gibi li-ion piller şarj deşarj olayından neredeyse hiç hasar almazlar)

    Pil kullanıldıkça farklı bölümleri farklı derecede hasar alır. Örneğin 5 bölümlü bir pili incelediğimizde, aldığınızdan beri hiç %5'in altına içmediğinizi varsayalım. (Ki kesinlikle inmenizi önermiyorum ve Yarim dakikalık hasar yaklaşık 2 aylık bir kullanıma eşittir)

    %0, %5 arasındaki hücreler diğer hücrelere göre daha sağlıklıdır. Ama telefon bunun ne oranda olduğunu bilemez. Örneğin %5'in üstünde telefon dakikada 10ma yiyorsa %5'e geldiğinde hala 10ma yiyecek ama bir fark var, %5'in üstündeki MA kapasitesi 1400ma'lık bir pil için 1330ma'dır. Ama bu bölüm fazla kullanıldığı için MA Değeri 1250'ye düşer. %5'in Altın'da ise tam olarak 70ma vardır. (Üstteki örnekte basitleştirmek için orantıda tersten gitmiştim, farklı gelsede A.b=C diyeceğime A.b=C olduğu için C=A.b diyeceğim)

    Oranladığımızda 1250ma olan kısım her dakika 10ma yerse 125 dakikada pilin %95'ini bitirmiş olursunuz. Ama aslında pili 133 dakikada bitirmeniz gerekirdi çünkü %95'in kapasitesi kapasitesi 1330 MA ? Telefon bu hasarı doğruladıktan sonra sonra %5 ve altınında ayni oranda hasar aldığını varsayar ve hala 70ma olan bölümü yaklaşık 65ma'ya yakın olarak hesaplar(Matematiksel olarak 125.133=x/70)

    Buda bu kısmın 7 dakika yerine 6.5 dakika gitmesini zannetmesini Sağlar. %1'e geldiğinde aslında pilin gerçekte %5'lik kısıma(ilk yazdığımla bağlantılı) gelmiş ve koruma Amaçlı kapatmış olması gerekir ama hala yeterli enerji vardır. Telefon enerjinin kritik seviyeye inmesini bekler bu örnekte bu bekleme süresi sadece Yarim dakikadır ama bazen telefonlar on dakikaya kadar %1'de kalabilmektedir.

    Pilin normalde dakikada 1 azalırken aniden çok daha hızlı azalmaya Başlaması veya azar azar atlaması pilin o kısmını kullanmadığınızı ve o kısımdaki Hücrelerin kendini yediğini gösterir. Örneğin 1400 MA olan bir bataryanın %20'lik Kısmi olan 280ma'yı ele alalım ve içindende 600 Hücre var diyelim. Her Hücre 5 günde 0.1ma yesin. Bu oran 15 günde 600.0,1.3=180ma harcanmasına sebep olur. Size 15 gün sonunda telefonun 280 beklediği bir yerde aslında 100ma olması demektir. Ki bu oranlar sonucunda telefonunuz %20'ye gelince diğer kısımlardan 2.8 kat daha hızlı bitirmesine sebep olacaktir. Ama buradaki önemli nokta piliniz hasar almaz.

    Ta ki yaklaşık 25gün bekleyene kadar. Bu örnekte 25 gün boyunca 5 günde 0.1 MA yiyen 600 sevimli Hücre sahip olduğu 280ma'yı bitirmiş ve yaklaşık 25gün sonunda ölmüş olur.





    Yarim dakikalık gecikme hasar ile ilgilidir 3-5 dakikaya kadar içiniz rahat olsun. Zaten Yarim dakikalık gecikme en az 1 aylık bir kadardır ve gayet normaldir. 10 dakikalık gecikme ise onarım gerektiren bir problemi işaret eder. Ama bu fark yazılımsal olarak sonraki sefere dengeleyeceği için kafanıza takmayın.

    Pilinizin diğer yüzdelere göre daha hızlı gitmesi onarım gerektirmez. ama gerektirdi mi tam gerektirir örnekteki gibi hücreler komple Ölür.

    zaten onarım gerektiren sorunları %1'de 10 dakika bekleyerek değil %60'dan direk %40'a veya sıfıra atlayıp kapanmasından anlarsınız. Pilim sağlamamı diye %1'de beklemeye kalkmayın.

    Telefon diğer seferinde pili yeniden öğrenir ve pilde tamir gerektiren hasar yoksa birdaha ayni Hatayı yapmaz.





    Kendi yazımdır. Alıntı değildir.









    Özet.

    Yeni piller çok komplex bir yapıdadır bunu ev ortamında çözmek ve buna uygun takılmak mümkün değildir. Pili gerçek değerinde %0'a indirmek haricinde, anasını ağlatsanız bile bir lityum ion pil sizi 1-1.5 yıl idare eder. Zaten telefonlarda en fazla o kadar kullanılıyor. Yardırın gitsin.





    1,5 yıl biraz iphone için arkadaşlar. malum "yav adamlar samsung'a küçücük pil koyuyorlar 3000ma apple'ın pili kocaman 1450ma bu nası iş" diyolar ya, işte apple'ın şarjı bu yüzden 1.5 yıl stabil kalıyor.

    diğer neredeyse tüm telefonlar 6 ay sonra günde 3 öğün şarj ister hale geliyor.



    Kendi yazımdır.



    @GörünmezAdam



    Arkadaşlar bu konuda bildiğim bütün bilgileri bu adamdan öğrendim arkadaşımız bütün ayrıntıları anlatmış onun için ayrıyetten teşekkür ediyorum konu daha uygun yere taşınabilir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berk_ata -- 1 Mart 2017; 9:8:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.