Şimdi Ara

Ayıplı Ürün İadesi ve Gerekçesiz Cayma Hakkı Farkı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
7.499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tüketicilerin yapmış olduğu sözleşmeler ile ilgili uyuşmazlıkları düzenleyen ve 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da tüketicinin hangi koşullarda aldığı ürünü iade edebileceği hususları düzenlenmiştir. Kanun'un yürürlüğü üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen gördüğüm kadarıyla ayıplı ürün iadesi veya koşulsuz gerekçesiz cayma hakkı kullanılarak ürün iadesi ile ilgili olarak insanların kafasında soru işaretleri devam ediyor. Konuyu netleştirmek adına böyle bir yazı paylaşmak istedim.

    Kanunda genel anlamda ürün iadesi 2 farklı şekilde düzenlenmiştir. Bunlardan birincisi ayıplı ürünün iadesi diğeri ise cayma hakkı yani gerekçesiz bir şekilde ürün iadesidir.

    1. Ayıplı Ürün İadesi

    İster mağazadan almış olun isterseniz internetten almış olun bir ürünü ayıplı olması sebebiyle iade edebilirsiniz. Ayıp nedir, bir üründe mutat olarak var olması gereken niteliklerin var olmaması ya da satıcı tarafından taahhüt edilen niteliklerin var olmamasıdır. Mesela ceket aldınız eve geldiniz astarında yırtık olduğunu farkettiniz ya da internetten antivirüs ve güvenlik duvarı diye satılan bir yazılın aldınız, bilgisayara kurdunuz sadece antivirüs özelliği var, satıcının söylediği güvenlik duvarı özelliği yok gibi gibi.

    Bu durumda ürünün ayıplı olması halinde kanun tüketiciye seçimlik haklar tanımış, istersen ürünü iade et paranı al, istersen fiyatta indirim iste, tamiri mümkünse tamir edilmesini iste, aynı ürünün ayıpsız olanı ile değişimi mümkünse ayıpsız olanıyla değişim iste gibi.

    Peki bu talepler için süre koşulu var mı ? Kanun satımdan itibaren 6 ay içerisinde ileri sürülen ayıbın satış esnasında da var olduğunu kabul ediyor. Aksini iddia eden satıcı ispatlamak zorunda. Kanun bir de 2 yıllık bir üst süre koymuş; maksimum 2 yıla kadar ayıp ihbarında bulunabilirsin. Bu da demek oluyor ki 6 aydan sonra öne sürdüğümüz ayıbın satış esnasında da var olduğunu biz ispatlayacağız. (bu ispat kuralları uyuşmazlığın mahkemeye taşınması halinde ispat yükünün kimde olduğunu belirlemek için öngörülmüştür.)

    2. Koşulsuz Gerekçesiz İade Hakkı yani Cayma Hakkı

    Bu cayma hakkı SADECE İNTERNETTEN ALINAIN ÜRÜNLERDE YA DA DİĞER MESAFELİ SATIM SÖZLEŞMEŞMELERİNDE geçerlidir. Yani gidip mağazadan aldığınız ürünü hiçbir gerekçe göstermeksizin iade edemezsiniz. Eğer üründe herhangi bir ayıplı durum olmamasına rağmen iade etmek istiyorsanız ve ürünü kullanmadıysanız ya da deneme amaçlı ürüne zarar vermeksizin kullandıysanız ürünü iade almak TAMAMEN SATICININ İNSİYATİFİNDEDİR.

    Ama internetten ürünü aldıysanız iş değişiyor.

    Ürünün internetten alınması halinde ya da örneğin televizyondan tanıtımı yapılan bir ürünün telefonla satın alınması halinde ürünün size tesliminden itibaren 14 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeksizin ürünü iade etmek hakkınız var. Üstelik eğer satıcı cayma hakkını yeterince açıklamamış örneğin satış ekranı veya satım sözleşmesine 14 gün içerisinde ürünü gerekçesiz iade edebileceğinizi belirtmemişse bu 14 günlük süreyle de bağlı değilsiniz. (Tabi sırf bunu kullanmak için ürünü kullanıp eskitip bir kaç ay sonra ürünü iade etmek istiyorum derseniz mahkeme hakkın kötüye kullanılması kapsamında talebinizi reddedebilir.)

    Cayma hakkı nasıl kullanılır, 14 günlük süre içerisinde ürünü iade etmek istediğinizi satıcıya belirtirsiniz, satıcı da 10 gün içerisinde kargo vs. tüm masraflar kendisine ait olmak üzere ürünü geri alır size de ödediğiniz parayı iade eder. Bu kura ters düşen tüm uygulamaları Tüketici Hakem Heyeti ya da parasal sınırı aşması halinde Tüketici Mahkemelerine taşıyabilirsiniz.

    Konuyla ilgili diğer ayrıntılı bilgiler için: Tüketici Hakları Ürün İadesi hakkındaki yazımı okuyabilirsiniz.http://www.bahadirhan.com/tuketici-haklari-urun-iadesi/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahadirhan.hukukcu -- 6 Ağustos 2017; 19:20:57 >







  • Merhabalar, konuyu tekrar yukariya taşıyıp kendi problemimle ilgili bilgi almak istiyorum. Bir ayakkabi magazasindan anneme ve kendime 1 ay arayla 3 cift ayakkabi aldim. Anneme 06.2018 tarihinde kendime ise 07.2018 tarihinde bir ayakkabi aldim. Anneme alinan spor ayakkabinin ic tabani parcalanmaya basladi. Degisim icin goturdum ve 10 gun sonra tadilat yapilmis haliyle teslimi icin cagirdilar. Ic tabani orjinal olmayan uyruduk bir deri parcayla degistirmisler. Bu sekliyle kabul edemem deyip yeniden incelemeye gonderdim. Henuz donus olmadi. Kendime aldigim ayakkabinin ise henuz 2 ya da 3. giyinmemde bagciklarin gectigi demirin paslandigini fark ettim. Magaza inceleme sonrasi degisim karari verdi. Beyaz ayakkabi ihtiyacim oldugu icin ve ellerinde baska begendigim model olmadigi icin aynisindan talep ettim. Numarayi tedarik edip birkac gun sonra teslim ettiler ama birkac giyinme sonucu yine paslanma oldu. Gecen hafta yine magazaya goturdum ve yine degisim karari cikti. Ben bu markanin urunlerine guvenmiyorum ve herhangi bir urun almak istemiyorum. Ucret iadesi hakkim var mi ? Nasil bir yolizlemeliyim yardimci olabilir misiniz ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TurkishByte -- 26 Ağustos 2018; 12:1:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ürünü inceleme içinde götürdüğünüzde teslim tutanağı oluştururlar ve imzalarsiniz. Buradaki talebinizi değişim değil iade olarak belirtin bu şekilde iade alabilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.