Şimdi Ara

ATEŞ - HAVA - SU - TOPRAK - TAHTA :) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.192
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Ateş dediğimiz olay yani yanma olayı kimyasal bir reaksiyondur. Yanma olayı için oksiyen gereklidir. Oksijen olmadan yanma olmaz. Hurda demirlerin paslanması olayı da aslında yanma olayıdır. Fakat bu reaksiyon çok yavaş olduğu için biz bunu farkedemiyoruz. Demirler cayır cayır yanıyor ama haberimiz yok.

    Güneşteki füzyon olayı ise nükleer bir reaksiyondur yanma olayı değildir dolayısıyla güneş, ateş değildir.

    aynbı etkiyi veren farklı etkenler var ve bunları tanımlayacak kelimeler bile yok yada biz bilmiyoruz

    sanırım jüpiter gezegeni ağırlığının olmadığından filan bahsediliyor bir tür gazdan mı ne oluşuyormuş
    filan filan işte
    unuttum yaa




  • yanma reaksiyonu maddelerin oksijen ile etkileşime girerek onunla yeni bağlar oluşturması esnasında mevcut bağlarıyla yeni oluşan bağlar arasındaki enerji farkı nedeniyle ortama enerji verilmesi ile sonuçlanır (bişey anlayana hediye verecem)

    jüpiter güneş sistemindeki en büyük "kütleli" gezegendir. ağırlığı olmadığı doğru olabilir bi bakıma :D ağırlığın olması için önce yer çekimi lazım di mi. çevresindeki en yakın "yer"in de oldukça uzakta olduğunu düşünürsek tartılırsa 5-10 kilo anca çeker heralde . ve evet kendisi gaz devidir. aynı satürn, uranüs ve neptün gibi. pluton buzlu buzlu. bi tane daha buldular galiba. onun hakkında bilgim yok.

    bir de yanma olayına farklı bir boyut getireyim.

    C6H12O6 + 6O2 ---> 6CO2 + 6H2O + 36ATP (36 mıydı yaw?? ben bi bakiim tekrardan.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _ShineOn_ -- 18 Kasım 2005, 3:00:22 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: _ShineOn_

    yanma reaksiyonu maddelerin oksijen ile etkileşime girerek onunla yeni bağlar oluşturması esnasında mevcut bağlarıyla yeni oluşan bağlar arasındaki enerji farkı nedeniyle ortama enerji verilmesi ile sonuçlanır (bişey anlayana hediye verecem)

    jüpiter güneş sistemindeki en büyük "kütleli" gezegendir. ağırlığı olmadığı doğru olabilir bi bakıma :D ağırlığın olması için önce yer çekimi lazım di mi. çevresindeki en yakın "yer"in de oldukça uzakta olduğunu düşünürsek tartılırsa 5-10 kilo anca çeker heralde . ve evet kendisi gaz devidir. aynı satürn, uranüs ve neptün gibi. pluton buzlu buzlu. bi tane daha buldular galiba. onun hakkında bilgim yok.

    bir de yanma olayına farklı bir boyut getireyim.

    C6H12O6 + 6O2 ---> 6CO2 + 6H2O + 36ATP (36 mıydı yaw?? ben bi bakiim tekrardan.)


    bende öyle düşündüm uzayda ne ağırlığı diye dünyanında ağırlığı yok dedim
    ama sonra düşündümki güneş dünyayı çekiyor fakat dünyanında bir merkez kaç kuvveti olmalı yoksa neden güneşe çarpmasın bu durumda jüpiterinde merkez kaç kuvveti olması gerekiyor ama güneşten uzaklaştıkça bu düşüyor olmalı




  • Peki Filojiston nedir bilir misiniz? Geçmiş yüzyıllarda yanma olayının arkasında bu hayali filojiston maddesinin yattığı düşünülürdü. Yanma özelliği bitip te artık yanmayan maddelere "filojistonu bitmiş" gözü ile bakılırdı. Fakat Priestley'in oksijeni bulması ile yanma olayının içyüzü anlaşıldı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 18 Kasım 2005, 9:14:49 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    Peki Filojiston nedir bilir misiniz? Geçmiş yüzyıllarda yanma olayının arkasında bu hayali filojiston maddesinin yattığı düşünülürdü. Yanma özelliği bitip te artık yanmayan maddelere "filojistonu bitmiş" gözü ile bakılırdı. Fakat Priestley'in oksijeni bulması ile yanma olayının içyüzü anlaşıldı.

    GERÇEKLİK FARKLI BİR BOYUT AMA HOŞUMA GİTTİ BU SADECE SÖYLEMEK BİRAZ ZOR İŞTE

    FİLOJİSTONU BİTMİŞ DAĞ
  • Kaotika, oksijeni ve yanma olayını Lavoisier bulmuştur, Elvis Priestley değil.
  • Mesela Metan gazının yanmasını düşünürsek;

    CH4 + 2.O2 => CO2 + 2.H2O + ısı

    Metan gazı yanıyor, yani oksijenle tepkimeye giriyor ve tepkime sonucunda tamamen iki farklı madde olan karbondioksit ve su oluşuyor. Sıcaklıkta muhtemelen yüksek seviyede olduğu için su, su buharı şeklinde ortamı terkediyor. Yani metan veya benzeri birşeyi yakıyoruz -mesela mutfak ocağındaki ateş- ortaya da ısıyla beraber su buharı ve karbondioksit karışımı bir gaz çıkıyor.

    Eğer ortamda yeterli miktarda oksijen yoksa yanma olayı gerçekleşmez. Mesela kombilerin bulunduğu her yerde bir pencere deliği veya dışarı ortama açılan bir başka delik bulunmak zorundadır. Çünkü yanma tepkimesi ortamdaki oksijeni bitirecektir ve tepkime gerçekleşmicek dolayısıyla ortama gaz yayılacaktır. Gerçi kombilerde alev söndüğünde kombiyi otomatik kapatan sistem mevcuttur. Ama oksijensiz bir ortam orada bulunanlar için tehlike arzedecektir.




  • Alev denilen şeyin Cinsin dediğine benzer bir şey olduğunu tahmin ediyorum. Sonuçta alev bir ışıktır ve elektron hareketiyle oluşmuş bir ışınım olmalıdır.
    Sıcaklıksa ışıktan ziyade tepkime sonucunda yakıt olarak ne kullanıyorsak onun bağlarının kopmasıyla ortaya çıkan ısıdan kaynaklanır (1000 C, 2000 C gibi değerler).

    Kül denilen şey genelde katı yakıtların yanmasıyla oluşur. Katı bir yakıt hiçbir zaman için 100% saf değildir. İçinde yanma tepkimesine girmeyen bir dolu madde bulunur. Bunlar külü oluşturur. Bununla beraber yanma olayı her zaman için CO2 ve H2O oluşumuyla sonuçlanmaz. CO yani karbonmonoksitte oluşabilir. Bu yakıtın oksijene göre fazla olmasından veya oksijenin ortamda az bulunmasından kaynaklanır. CO zehirli olduğu için çoğu kişi tam yanmayan sobadan veya oksijensiz halde yanan şofbenden zehirlenip öte tarafı boylar.

    Şimdi ateş-hava-su-toprak olayına gelirsek. Bildiğim kadarıyla şöyle bir mantık yürütmüş eski Yunandakiler. Her madde dört temel maddeden oluşur.
    Saydığımız bu dört element. Mesela eğer bir maddenin içinde ateş elementi varsa o maddeyi ateşe atınca yanar. Yanma olayı bitince maddenin içinden ateş elementi çıkar ve bir daha yanmaması o yüzdendir. Bu dört elementi de ağırlıklarına göre sıralamışar. Toprak-su-hava-ateş şeklinde. Bu yüzden ateş uçar gider. Toprak suda batar. Eğer bir madde suda yüzüyorsa içinde bir miktar toprak varsa bir miktar da hava elementinden vardır.




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.