Şimdi Ara

Artık Türklüğe ve Cumhuriyete Sövebilirsiniz, 301 Değişti...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
0
Favori
1.602
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sürekli yapılmak istenen ama bir türlü muvaffak olunamayan şey nihayet gerçekleşti. Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi değiştirildi. Maddenin can alıcı noktalarından iki tanesi, Türklük ve cumhuriyet kavramları değiştirilerek, bu kavramlara sövülmesinin önü açıldı.

    Şu saatten sonra göreceksiniz "şakşakçı" diye ifade edilen yazar çizer takımı cumhuriyete açıkça muhalefet etmeye başlayacak. Çünkü artık cumhuriyete hakaret etmek ve hatta sövmek suç değil.

    Maddede yapılan değişiklikleri tek tek saymak zaman alacağından haberi olduğu gibi alıyorum;

    TBMM Adalet Komisyonu, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesinin değiştirilmesine ilişkin kanun teklifini 12.5 saat süren görüşmelerin ardından kabul etti.

    Teklifte, Cumhurbaşkanına verilen kovuşturma izni yetkisi, AK Parti milletvekillerinin verdiği önerge ile ''Soruşturma yapılması Adalet Bakanının iznine bağlıdır'' şeklinde değiştirildi.

    Teklifin, TCK'nın 305. maddesinde yer alan ve Adalet Bakanına ait kovuşturma açılmasına izin verme yetkisini Cumhurbaşkanına devreden 2. maddesi ise verilen önerge ile teklif metninden çıkarıldı.

    301. maddeye eklenen ''saygınlıklarını sarsar biçimde'' ifadesi ise Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in itiraz etmesi üzerine kabul edilmedi.

    Teklifle, 301. maddede yer alan ''Türklüğü'' ifadesi ''Türk Milleti'', ''Cumhuriyet'' ifadesi de ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti'' olarak değiştirildi.

    Teklifle maddede yer alan 3 yıllık ceza üst sınırı da 2 yıla indirildi.

    Ayrıca, 301. maddede yer alan, ''Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede, bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır'' hükmü çıkarıldı.

    MADDE

    Teklife göre, 301. maddenin başlığı, ''Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama'' olarak değişiyor.

    Önerge ile değiştirilerek kabul edilen teklifte yer alan 301. madde şöyle:

    ''(1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    (2) Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, 1. fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

    (3) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

    (4) Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması Adalet Bakanının iznine bağlıdır.''

    MEVCUT HALİ

    TCK'nın 301. maddesinin yürürlükteki mevcut hali ise şöyle:

    ''(1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    (2) Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    (3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede, bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.

    (4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.''

    MUTABAKAT...

    CHP Mersin Milletvekili İsa Gök'ün, ''Turgut Kazan, cezada üst sınırın 3 yıl olmasını önerdi, onu niye eklemediniz?'' sözleri üzerine Adalet Bakanı Şahin, ''Biz sizinle mutabakat sağlamıştık ama uymadınız... İsa bey biliyor'' dedi.







  • Düşünce özgürlüğüne inanan bir kişi olarak yasayı olumlu buluyorum.
  • Yasanın eskisinden pek de bir farkı yok.Önce medeni olsun bazıları sonra 301'i tartışırız...

    (tenten20 yanlış anlamayın sözüm size değil.Forumdan bazı arkadaşlara.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Red Kit -- 21 Nisan 2008; 12:06:43 >
  • Düşünce özgürlüğünden önce "Söz konusu vatansa, gerisi teferruattır!" deyişine inanan biri olarak Etyen MAHÇUPYAN, Perihan MAĞDEN ve bilimum 'sahibinden.com' yazarlarına birer paket kına yolluyorum..!!
  • 301.Madde çok da önemli değil aslında.Kişinin içinde bitiyor biraz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C.C.C.P. -- 21 Nisan 2008; 12:45:41 >
  • Avrupa ülkelerinde durum;

    http://www.hurriyet.com.tr/dunya/8750905.asp?gid=229&sz=12959

    http://fotoanaliz.hurriyet.com.tr/galeridetay.aspx?cid=11653&rid=4369



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 21 Nisan 2008; 13:26:49 >
  • @ BMQ

    Size Benjamin Franklin'in bir sözünü hatırlatmak isterim.

    - 'Güvenlik için özgürlüğü feda edenler, her ikisini de hak etmezler.'

    Saygılar


    * 301 madde değişikliğini doğrudan vatanın bekası ve güvenliği ile ilişkilendirdiğiniz için; bu özdeyişdeki 'güvenlik' kelimesinin konuyla bağlantılı olabileceğini düşündüm. Özdeyişde geçen 'özgürlük' sözcüğünün, ifade özgürlüğünü kapsadığını unutmayın...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ß.m.Ø

    Düşünce özgürlüğünden önce "Söz konusu vatansa, gerisi teferruattır!" deyişine inanan biri olarak Etyen MAHÇUPYAN, Perihan MAĞDEN ve bilimum 'sahibinden.com' yazarlarına birer paket kına yolluyorum..!!



    Size sonuna kadar katılıyorum vatan söz konusu olduğunda düşünce özgürlüğünü bir nebze de olsa yok saymak gerekli

    @yazat
    Bazı konuların taviz verilmeyecek kadar önemli olduğuna inanıyorum evet bu konu vatanın güvenliğiyle ilişkilendirilebilir.Unutmayın ki herşey bir düşünceden başlar.
  • Sonumuz hayır değil. Bugünde gazetede okudum. Üsküdarda okulun ismi Mustafa Kemal Atatürk'tü sanırım tam hatırlamıyorum. Yeni bir tabelayla ismini değiştiriyorlar okulun. Bugünkü star gazetesinde okumuştum. Yakında bayrağımızıda değiştirirlerse hiç şaşırmayın derim. Bu hükümetten herşey beklenir
  • Bekleyelim sadece bekleyelim elbet iktidarın görev yılı bitecek ve ondan sonra iş bize düşüyor onları çıkarttığımız gibi indirmesinide biliriz..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: XilveR

    Bekleyelim sadece bekleyelim elbet iktidarın görev yılı bitecek ve ondan sonra iş bize düşüyor onları çıkarttığımız gibi indirmesinide biliriz..



    Dostum çoğunluk yine o tarafta olacak gibime geliyor. Umarım halk gözünü açar artık
  • bu işin düşünce özgürlüğüyle alakası yok diye düşünüyorum..

    saydığınız gelişmiş devletler gibi rahat bir coğrafyada değiliz.. bilinçli bir topluma sahip değiliz.. bu tip kesinlik kazanmış konularda vereceğimiz her taviz, bize yarar sağlamak yerine zarar verir

    üstünde tartıştığımız konu "insanlık ne zaman başladı" yada "bu savaşlar nasıl yapıldı" değil.. dikkat etmek lazım
  • desenize artık youtube kapanmıyacak
  • ama nasıl olur anayasanın 3.maddesinde türkiye bölünmez bir bütündür diyor anayasanın 25. maddesinde ise düşünce özgürlüğünden bahsediyor birisi kalkıp sövse ülkemize bölücülük değilmi müdahale etmek lazım değilmi yani 301. madde değişti ne oldu ona benzeyen 3. madde var



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celaleddin Ari -- 21 Nisan 2008; 18:20:56 >
  • Artık küfürden yasa korumadığına göre hiç kuşkusuz insanlar kendi koruyacaktır. Biri küfür ederse direkt müdahale.

    İşin garibi bir diğer topicte yasaları yetersiz bulan vatandaş burada bu yasanın dezenforme edilmesini onaylıyor. Hilkat garibesi bu malum zihniyet.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: XilveR

    Bekleyelim sadece bekleyelim elbet iktidarın görev yılı bitecek ve ondan sonra iş bize düşüyor onları çıkarttığımız gibi indirmesinide biliriz..


    Türkiyede şu noktadan sonra GÜVENİLİR bir seçim olmaz.
    Şaibeli olacaktır. Çünkü tüm noktalarda mevcut iktidarın adamları var.
    Kolluk kuvvetlerinden, denetçilere; yüksek seçim kurulundan, idari organlara kadar...

    ---

    Buna ek olarak, @yazat

    Özgürlük dediğiniz şey gün gelip tüm özgürlüklerinizi elinizden alacaksa onun adı özgürlük değildir..!!

    Pekala o zaman, Güneydoğu Anadoluya KüRDiSTAN demek; bağımsız KÜRDİSTAN istemek ve bunun için mücadele etmekte serbest olsun! Nasılsa bunlarda ÖZGÜRLÜK!!




  • Anlamadığım birşey var mazur görün bazı arkadaşlar devlete, Türklüğe sövmeyi sanki düşünce özgürlüğü içerisinde görüyor.Size birisi yolda yürürken sövse acaba bunu da düşünce özgürlüğü içinde mi sayacaksınız? Hemen hemen hergün dtpliler apoyu övüyor,pkk yandaşları gösterilerde direklerden Türk bayraklarını indiriyor bunlar da düşünce özgürlüğü değil mi?? Böyle düşünenlere bi tavsiyem olacak eğer imkanınız varsa özgürlükler ülkesi Abd ye gidin Newyork da ya da herhangi bir eyalette ABD devletine sövün bakalım başınıza neler gelecek??

    Düşünce özgürlüğü insana hakaret etme hakkı tanımaz. Zaten neden değiştirildiğini de konuyu acan arkadaş ilk mesajda izah etmiş.
  • Bir eylemi düşünmek, açıklamak ve yapmak ayrı şeylerdir. İçeriği ne olursa olsun eyleme geçmediği sürece düşünceyi ve düşüncenin yayılmasını engellemek insan haklarına aykırıdır. Ne zaman bu düşünce diğer insanların haklarına aykırı bir biçimde eyleme dönüşür, ancak o zaman bir suç teşkil eder.

    Yasanın da pek bir değişikliğe uğradığını düşünmüyorum. Zaten ortada samimi bir çaba yoktu...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 21 Nisan 2008; 18:44:16 >
  • Tek bir sorucam şimdiye kadar 301'den yargılananların çoğunluğu gece gündüz Apo lehine slogan atan, bağımsız Kürdistan için müdahale eden hainler miydi?

    Yoksa Hrant Dink gibi insanlar mıydı?


    Cevabı sanırım siz de biliyorsunuz. Biz Türklükden, onun yasalarca korunmasından rahatsız değiliz elbet. Ama savcılara malesef ben şahsım adına güvenemiyorum.

    Doğrudan birini hedef göstermiyor muydu bu yasa sonucu açılan davalar?

    Saygılar
  • 301 Yalnız sövebilme yasası mıdır ?
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.