Şimdi Ara

Apple M4 performansıyla göz dolduruyor: Intel Core i9-14900KS'yi dahi geride bırakıyor!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
1
Favori
1.381
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Apple M4 performansıyla göz dolduruyor: Intel Core i9-14900KS'yi dahi geride bırakıyor!
    Apple'ın 11 inç ve 13 inç iPad Pro modellerine güç veren yeni M4 işlemcisinin Geekbench testindeki etkileyici sonuçları ortaya çıktı.



    Intel Core i9-14900KS'yi tek çekirdekte geride bırakıyor



    Geekbench veritabanındaki sonuçlara göre M4, tek çekirdekte 3.800 puan, çok çekirdekte ise 14.500 puan civarı skor elde ediyor. Yeni çipset tek çekirdek skorunda Intel'in amiral gemisi masaüstü işlemcisi Core i9-14900KS'yi dahi %16 farkla geride bırakıyor, üstelik çok daha az güç tüketiyor. 



    Apple M4 performansıyla göz dolduruyor: Intel Core i9-14900KS'yi dahi geride bırakıyor!
    M4, selefi M3'e göre ise tek çekirdekte %22, çok çekirdekte %25 yüksek skor almayı başarıyor. Yeni işlemci, M2'den ise çok çekirdekte %45 yüksek puan elde ediyor. Hatta 11 çekirdekli M3 Pro'yu dahi geride bırakmayı başarıyor.



    Apple M4 performansıyla göz dolduruyor: Intel Core i9-14900KS'yi dahi geride bırakıyor!
    Yeni Apple M4, 4 adet performans ve 6 adet verimlilik çekirdeğiyle 10 çekirdekli bir işlemci. Bunun yanında, 10 çekirdekli GPU ve 38 TOPS yapay zeka performansı sunan 16 çekirdekli Neural Engine barındırıyor. İkinci nesil 3nm süreciyle üretilen çipset ayrıca, dinamik önbelleğe alma, donanım hızlandırmalı ışın izleme ve AV1 donanım hızlandırma gibi özellikler sunuyor.



    Ayrıca Bkz.iPad Pro 7. nesil tanıtıldı: M4 çipiyle şimdi Mac'ten de güçlü!



    CPU performansıyla ilgili olarak Apple, 28 milyar transistörlü yeni M4 çipinin M2'yi %50 oranında geride bıraktığını söylüyor. Intel Core Ultra 7 155H ve 32 GB RAM'e sahip Asus Zenbook 14 OLED ile karşılaştırıldığında Apple, M4 işlemcili cihazların dörtte bir güç tüketimiyle aynı performansı sunabildiğini iddia ediyor.



     




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/apple-m4-scores-suggest-it-is-the-new-single-core-performance-champ-beating-intels-core-i9-14900ks-incredible-results-of-3800-posted







  • Bomboş benchmark testleri M2 PRO vs. için de böyle testler çıkıyordu. Kendim oturup test ediyorum 2 saatlik renderı alırken ısıdan öyle bir düşüyor ki performansı daha ucuza alınan Lenovo Legion 2 kat daha hızlı bitirdi renderı. Tamam bu kadar düşük enerji tüketimine harbiden şapka çıkartılacak bir performans veriyorlar. Hatta günlük işler için rakipsizler düşük enerji tüketimi konusunda ama K serisi İntel işlemciler vs. benchmarktan görüp gaza gelmemek lazım.

    M3 vs M4 ve A17 Pro vs M4 arasında niye bu kadar fark var?


    M4, A17 Pro nun bir varyasyonu bunun kod numaralarından anlayabilirsiniz. M4 çipset, A17 Pro dan %10 daha büyük


    T8130 A17 Pro

    T8132 M4


    Peki gözlemlenen değişimler ne?


    N3B den N3E ye geçilmiş (%7)

    Cpu hızı 4.04 den 4.4 GHz e yükseltilmiş (%3)

    Mimari geliştirilmiş

    Termal açıdan %20 iyileştirme yapılmış

    Termal ve N3E iyileştirmeler daha fazla ve daha verimli watt kullanıma yönlendirilmiş


    M3 (3100) vs M4 (3800) skoru arasında Geekbench single > 700 bir skor var (%22~)


    En büyük fark ise SME den geliyor (%8~)


    N3E + SME + IPC = %18, basitçe termal ve mimari geliştirme %4 sonucunu veriyor yani nerdeyse hiç değişmemiş


    SME (Scalable Matrix Extension) nedir?


    Matrislerle ilgili işlemleri hızlandırmak için tasarlanmış yeni bir işlemci talimat setidir. Apple bunu şuana kadar kullanan ilk firma. Bu set 2021 yılında Armv9-A ile tanıtıldı ve 2022 yılında geliştiricilere sunuldu. 


    SME şu ana kadar hiçbir uygulama da mevcut değil yani bu desteği Geekbench harici sunan bir uygulama yok. Bakın ne tesadüftür ki, Geekbench bunu tanıtımdan 1 ay önce eklemiş


    Apple M4 performansıyla göz dolduruyor: Intel Core i9-14900KS'yi dahi geride bırakıyor!

    M1 vs M4 arası IPC değişimi %14

    M3 vs M4 IPC değişimi ise %3


    Apple M4 performansıyla göz dolduruyor: Intel Core i9-14900KS'yi dahi geride bırakıyor!


    Basitçe bu demek oluyor ki herhangi bir Arm bazlı bir işlemci Qualcomm, Dimensity gibi bu skora yakın bir değer elde etmesi yakın. Çünkü gelecek sene bu firmalar SME yi daha fazla skor alma adına entegre edecek, geçen sene ve bu sene N3E/B yi sadece Apple kullanmıştı ama şimdi diğer firmalarda kullanacak yani verimliliği, ve soğutmayı iyileştirmeleri yeterli, çünkü devasa bir mimari fark yok ortada

  • Bu benchmarklarda stres testi yapılıyor mu? Mesela m4 thermal throtttlinge girmeden ne kadar max performansta çalışıyor? Apple inceliği korumak için yeterli soğutma yapamamasıyla bilinir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DburakKoc -- 10 Mayıs 2024; 11:13:22 >
  • Bomboş benchmark testleri M2 PRO vs. için de böyle testler çıkıyordu. Kendim oturup test ediyorum 2 saatlik renderı alırken ısıdan öyle bir düşüyor ki performansı daha ucuza alınan Lenovo Legion 2 kat daha hızlı bitirdi renderı. Tamam bu kadar düşük enerji tüketimine harbiden şapka çıkartılacak bir performans veriyorlar. Hatta günlük işler için rakipsizler düşük enerji tüketimi konusunda ama K serisi İntel işlemciler vs. benchmarktan görüp gaza gelmemek lazım.
  • Isininca performans ne kadar dusuyor testleri yapsinlar.
  • Apple M4 tam bir hayal kırıklığı.



    -Konu kilit-



    Aradan kaç yıl geçmesine rağmen M1 ile M4 arasındaki farka bakarsanız anlarsınız.



    Bunda hem bazı teknik sınırlamalar hem de eski ekipten birçok mühendisi kaybetmeleri etken.



    Bu şekilde giderse Applecılar ve ARMcılar ağlaya ağlaya X86 platformuna geri dönerler. Açıkça ve şimdiden yazıyoruz sonra kimse şaşırmasın.





    Özellikle intel sayesinde hem performansta hem de güç verimliğinde zirveleri hedefleyen ihtiyar delikanlı X86 kısa süre içinde ARMcıları Applecıları ağlatacak bu belli oldu. Bundan kaçış yok.

  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Çok zor. X86 artık çağdışı bir platform ve Intel artık bu platformu bırakıp ARM tabanlı işlemcilere geçmeli. Apple bu halde bile Intel’i geçebiliyorsa Intel oturup ağlasın. Sonuçlar ortada. Apple’ın sorunu tasarıma fazla takık olmaları. Tasarım uğruna soğutma sistemini kaldırabilecek kadar rahatsız adamlar. Düzgün bir soğutma sistemi olsa emin ol ortada X86 falan kalmaz. X86 tam bir pil düşmanı. Masaüstü haricinde mobil cihazlarda kullanılması akılsızlık olur.
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Hocam merhaba, umarım bu sefer yakalamışımdır sizi. Geçmiş mesajlarınızda euv makinelerde üretilen çiplerin sınırlı olacağı, bu yüzden düşük hacimde kalıp, üst segmentte görüleceğini söylemiştiniz, dikkatimi çekti de zaten core 2xx gelmeden core ultrada 1xx başladı bu, core ultra işlemciler 50.000 küsür altı makinelerde gözükmüyor çıkalı kaç ay olmasına rağmen, üstelik biraz deneme sürümü gibi olduğu için bir önceki nesile göre cpu performansında hemen hemen aynı noktada olduğu gözüküyor, gpu'su önceki serileri göre iyi ve tabi verimliliği hesaba katarsak yine bir gelişme ama pahalı ve çok öne çıkamayan bir işlemci serisi duruyor karşımızda, bu üst seviyede pahalı ve az bulunan işlemci trendi devam edecek sanırım. 15-16. nesil bir aksilik olmazsa performans ve verimliliğin pekiştiğini göreceğiz sanırım. Verimlilik konusunda merak ettim, acaba x86S konusunda da bu denli bir araştırma yaptınız mı, sadece ortaya atılmış bir fikir mi yoksa ciddi ciddi çalışılıyor mu, x86'da sadece döküm tekniğiyle değil, gelecekte bu tip ağırlıklar atarak yola devam edileceği bir zamana doğru ilerliyor muyuz sizce?





  • Onu bunu bilmem de M serisi işlemciler sayesinde fan sesini unuttum normal kullanımda (yazılımcı olarak çalışıyorum). Şirketin verdiği Windows laptop var sanki elektrik süpürgesi çalışıyor odada hiç bir işlem yapmazken dahi.
  • Rekabet bizlere ilerisi için iyidir.


    Yalnız M4 2 çeşit üretildi aman dikkat.

  • Symbianist S kullanıcısına yanıt

    Merhaba



    "X86 artık çağdışı bir platform"




    Bu kanıya nasıl vardığınızı merak ettim şimdi. Yani X86 çağ dışı ise bunun teknik sebepleri olmalı. Siz de bu sebepleri biliyorsunuz anladığım kadarı ile. Dolayısı ile bu konularda az çok bilgi sahibi biri olarak bu teknik sebepleri sizden dinlemek ve bilgilerimi güncellemek öğrenmek isterim.




    Mesela X86'da ARM'ın aksine verimliliği korumak için Front End'de dekoderlerin yanına UOP Cache gerekiyor diyebilirsiniz. Bu bir zorunluluktur. ARM'da buna gerek yok dersiniz vs. Bunu anlarım. Bu gibi şeyleri sıralarsanız ben de X86'yı çöpe atmaya hazırım.




    Tamamen nötr bakan biri olarak yazacağım: Diğer türlü sizi yeni nesil ve node eşitliğini yakalamış ve ultra ince taşınabilir cihazlar için özel olarak tasarlanmış mavisine hasta olduğumuz biricik İntelimizin yeni Lunar Lake gibi işlemciler ile baş başa bırakmak zorunda kalacağım.




    Açıkçası Lunar Lake ve sonrası benzer mantıkla üretilmiş işlemciler beni korkutuyor. Bu nasıl performanstır bu nasıl inanılmaz düşük güç tüketimidir aman allahım ya.




    Resmen intel teknolojiyi zirveye taşımış geliyor hocam. Çok inanılmaz bir şey bu. ARMcılar Applecılar Lunar Lake ve sonrasında benzer mantıkla üretilmiş işlemcilere koşa koşa gelecek benim anladığım. ARM için üzüleceğim resmen ya.




    Oysa ki ne güzeldi o sen 5nm'de iken rakibin 14nm takılsın mecburen. Ne güzeldi sen 3nm iken rakibin 10nm olsun falan. Ne güzeldi sadece senin kullanabildiğin 5nm de üretilmiş dolayısı ile gönül rahatlığı ile 10 dekoderli ultra geniş çekirdek tasarlayıp bunu da ultra düşük hızda çalıştırıp verimliliğin dibine vurmak.




    Yalnız bak bu mantık ultra ince taşınabilirlerde işe yarıyor da gerçekten ham performansın gerekti yerlerde çatır çatır patlıyor haberin olsun. Yani İntel AMD ultra düşük hızda çalışıp verimliliğin dibine vuran işlemci tasarlamayı falan düşünmüyorlar çünkü masaüstünde sunucuda falan millet zırlar bu nasıl düşük performans diye.




    Intel ve AMD aptal değil. Bak mesela X86 tabanlı intel Lunar Lake ARM tabanlı Snapdragon X Elite'e neler yapıyor....




    Olay senin dediğin gibi olsa şimdiye neredeyse bütün sunucular ARM'a geçmişti. Var mı böyle bir şey sorarım sana?




    X86 = yüksek performans ve tüketicinin çoğu da bunu arar. Bak şimdi yeni lunar lake ile node eşitliğinde hem geniş çekirdek hem düşük hız dolayısı ile inanılmaz performans ve verimlilik X86'ya geliyor. İntel adeta piyasaya diyor ki çok zırladınız alın size M serisi X86'da intel kalitesi ile.




    X86 çağ dışı mı yoksa ihtiyar delikanlı mı o zaman görürsün.




    Of ya çok fena bu intel hocam çok. 10nm işlemcileri ile 5nm Zen4 işlemcilerini ağır tokatlayınca simdi gözünü TSMC ve Apple/ARM tokatlamaya dikmiş durumda. Vallahi korkulur bu firmadan.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 10 Mayıs 2024; 12:33:44 >




  • M1 Pro’lu bilgisayarımı da tokatlıyor. İnanılmaz.

    Apple M4 performansıyla göz dolduruyor: Intel Core i9-14900KS'yi dahi geride bırakıyor!
  • Merhaba hocam.



    Intel hala çok ciddi şekilde EUV makinası eksikliği çekiyor. Şu anda İrlanda'daki Fab 34 tamamen EUV ile dolduruldu. Oregon'daki ana ar-ge merkezi de öyle ama yetmiyor.




    Tabi şu da var. EUV sadece ilk ana transistör çiziminde kullanılıyor. Yani sonraki metal interconnecler falan yukarıya gidildikçe ölçekler büyüdüğü için DUV ile basılıyor. Öyle her aşama için EUV falan gerekmiyor.




    Buna rağmen ileri nodelarda intel'in haftalık 35/40 binden fazla wafer başlangıç (WSPM) kapasitesi olduğunu sanmıyorum. Bu sebeple ileri nodlara geçişi çok yavaş göreceğiz. Maalesef alt segmentte bolca 10+++++nm göreceğiz hem masa üstünde hem de taşınabilirde.





    Bu sebeple Lunar Lake ve hemen sonrasında gelecek Panter Lake (1.8nm intel, mobil + masaüstü) önce üst segmente hitap edecek mecburen.





    İntel Arrow Lake'i Core 2xx den başlattı çünkü bu yeni monolitik olmayan yeni dizayn ve üretim sürecini artık eskiden kopuş olarak görüyor. Yepyeni bir çağ onlar için. Bu açıdan meteor lake bu sürecin ilk (deneme) adımıydı ve core 1XX oldu.




    Meteor lake tamamen deneme sürüşüydü. Monolitik sonrası ile Feveros ve EMIB kullanımı ile çoklu zar birleşimi işini denediler. Bu olayı seri üretimde başarabildiklerini görmek için de riski azaltmak için çekirdeğe neredeyse hiç dokunmadılar. Diğer zımbırtıları gözlemlediler. Mesela buradan çıkardıkları ders ile Arrow Lake'de zar sayısı düşürüldü. Yine monolitik değil zar ama SOC, I/O, Grafik, bellek kontrolcüsü, işlem zarı vs meteor lake kadar dağınık değil Arrow'da. Daha az sayıda tile/zar var



    Çıkardıkları bir ders buydu mesela. Bu sayede Arrow daha derli toplu geliyor. Umarım bellek kontrolcüsünü de bir ara compute zarına geri atarlar.




    Bu sebeplerle meteor lake kimi arkadaşlarımızın gözünde (haklı olarak) hayal kırklığı oldu. İntel'in açısından ise büyük bir başarı ve devrim. Hızla bu 4nm ara üründen kurtulup 3nm ana noda oradan 2 ve 1.8 ana noduna geçecekler yeni EUV makinaları geldikçe. Arrow mobil adıyla bazı meteor lake zarlarını/ dizaynını ekstra 10 verimlilik artışı ile 4 yerine 3nm basılmış olarak göreceğiz mesela.




    Adı Arrow Lake U ama özünde meteor lake yani redwood cove'un 4'ten 3nm'ye port edilmiş hali. Önümüzdeki birkaç yıl bu gariplikleri/anomalileri yukarıda yazdığımız sebeple görmeye devam edeceğiz mecburen.




    "bu üst seviyede pahalı ve az bulunan işlemci trendi devam edecek sanırım. 15-16. nesil bir aksilik olmazsa performans ve verimliliğin pekiştiğini göreceğiz sanırım."




    Yüzde yüz haklısın hocam. Katılıyorum bu görüşüne. Neyse ki forumda senin gibi açık fikirli algı kapasitesi son derece yüksek arkadaşlarımız var. Bunu gayet samimi söylüyorum.




    Meslea @g.k. diye bir arkadaşımız vardı. @Guest-327EB7750 olmuş sanırım. Yine işte @-dehşet- hoca var. @silver25 hoca var. Sen varsın. Daha böyle arkadaşlar var, unuttum diye kimse alınmasın. Bu arkadaşları gerçek hayatta tanımıyorum. Sadece donanım haber işlemci forumu altına yazdıklarını biliyorum/okudum. Oradan aldığım izlenim senin gibi bu yazdığım hocalar gibi arkadaşlar son derece açık fikirli, algı kapasiteleri çok yüksek ve marka fanatiği değil saf bilgiye değer veren son derece bilgili üyeler.



    Ben bir şeyler yazıyorsam hala açıkçası bu gibi değerli üyeler ile etkileşim için yazıyorum.



    X86 konusu şaka değil. Yani AMD Intel bu pazarı ARM'a kolay kolay verecek değil. 20 seneye ne olur bilmem ama kolay bırakmazlar. Yani birbirini çekemeyen bu iki firma bir araya gelir X86'da geriye uyumluluğu da biraz bozarak yeni bir X86 oluşturacak dokunuşlar ile ARM'ı perişan edecek bir işbirliğine gider. Kimse bütün pazarı kolay kolay ARM'a teslim etmez ki zaten belki RISC-V ARM'ın kendisini ezip biçer 10 yıla garantisi mi var.



    Saygılar.





  • Daha yeni m3max 48gb almıştım 🙁
  • Symbianist S kullanıcısına yanıt

    Fazla düşünülmeden yazılan yazılar bunlar, sağdan soldan duyulan kelimelerin kolajı gibi. Endüstri standarlarında, tüm sistemlere tam entegre bir mimariyi hiç düşünmeden sonlandırıp, gidip başka bir firmadan lisansla işlemci mimarisi satın alıp üretmeleri mi desem. Milyonlarca insanın bir pc aldım programım çalışmıyor bozuk bu pc! deyip ne olduğunu bile anlamaması. Milyonlarca dolarlık sunucu sistemlerine siz artık arm takarsınız, bir şeyler yaparsanız demek, bütün pc ve buna bağlı sektörleri kitlemek mantıklı hamleler. Zamanla en az kullanılan uyumlulukları sonlandırıp mimarinin şekil değiştirmek varken, intel gibi bir markanın arm lisansı alıp zirvede olduğu noktadan inip, aşağıdaki çocuklarla kum havuzunda oynamak gibi bir teşbihte bulunacağım, bütün haklarına sahip olmadığın bir mimari üzerinde nasıl tam hakimiyet kurup sektör lideriyken ayak olmak ister bir firma, olay intel için mimari oluşturmak değil bunu nasıl sürdürülebilir şekilde ufak adaptasyonlarla devam ettirebilirler, olay bu.





  • M3 vs M4 ve A17 Pro vs M4 arasında niye bu kadar fark var?


    M4, A17 Pro nun bir varyasyonu bunun kod numaralarından anlayabilirsiniz. M4 çipset, A17 Pro dan %10 daha büyük


    T8130 A17 Pro

    T8132 M4


    Peki gözlemlenen değişimler ne?


    N3B den N3E ye geçilmiş (%7)

    Cpu hızı 4.04 den 4.4 GHz e yükseltilmiş (%3)

    Mimari geliştirilmiş

    Termal açıdan %20 iyileştirme yapılmış

    Termal ve N3E iyileştirmeler daha fazla ve daha verimli watt kullanıma yönlendirilmiş


    M3 (3100) vs M4 (3800) skoru arasında Geekbench single > 700 bir skor var (%22~)


    En büyük fark ise SME den geliyor (%8~)


    N3E + SME + IPC = %18, basitçe termal ve mimari geliştirme %4 sonucunu veriyor yani nerdeyse hiç değişmemiş


    SME (Scalable Matrix Extension) nedir?


    Matrislerle ilgili işlemleri hızlandırmak için tasarlanmış yeni bir işlemci talimat setidir. Apple bunu şuana kadar kullanan ilk firma. Bu set 2021 yılında Armv9-A ile tanıtıldı ve 2022 yılında geliştiricilere sunuldu. 


    SME şu ana kadar hiçbir uygulama da mevcut değil yani bu desteği Geekbench harici sunan bir uygulama yok. Bakın ne tesadüftür ki, Geekbench bunu tanıtımdan 1 ay önce eklemiş


    Apple M4 performansıyla göz dolduruyor: Intel Core i9-14900KS'yi dahi geride bırakıyor!

    M1 vs M4 arası IPC değişimi %14

    M3 vs M4 IPC değişimi ise %3


    Apple M4 performansıyla göz dolduruyor: Intel Core i9-14900KS'yi dahi geride bırakıyor!


    Basitçe bu demek oluyor ki herhangi bir Arm bazlı bir işlemci Qualcomm, Dimensity gibi bu skora yakın bir değer elde etmesi yakın. Çünkü gelecek sene bu firmalar SME yi daha fazla skor alma adına entegre edecek, geçen sene ve bu sene N3E/B yi sadece Apple kullanmıştı ama şimdi diğer firmalarda kullanacak yani verimliliği, ve soğutmayı iyileştirmeleri yeterli, çünkü devasa bir mimari fark yok ortada





  • Daha habere girmeden kesin geekbech dir dedim öyle de çıktı. Hala inanan var mı buna haha.
  • Apple'da gıdım gıdım gitmeye başladı, uyanıklık olarak öncekinin eski olduğu hissini vermemek adına kıyaslamaları ekseri olarak iki önceki nesil işlemci (M2) ile yapıyorlarmış. durum anlaşılıyor gelişme var ama ilgi çekici olması için allanıp pullanıyor o kadar. elinde çalışır durumda sistemi olanı değiştirecek bir gelişme yok idare ediyorsa kullanın ölünce yenisini alırsınız.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.