Şimdi Ara

Antifiriz hakkında bi soru!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.003
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar aracıma kar yağmadan yani eksi soğuklara düşmeden bir gece önce 2lt antifiriz ekledim hiç yoktu.Fakat alfalarda radyatör yerinde kapak olmadığından yedek deposundan konuyor 2lt antifiriz ve 2 lt reye yakın su aldı fakat hararet yaptırmadan yaklaşık 15 dk çalıştırdım ve aklıma takılan soru şu motorun içindeki sular termostat açmadan antifiriz koyduğum radyatör bölgesiyle karışıyormu yani termostat ın açmaması ile bir ilgisi varmı blok içinde antifirizsiz su kalmış olabilirmi acaba?

    aşağıdaki resimden aklıma o geliyor?!

     Antifiriz hakkında bi soru!



  • Bence servise veya ozel ustaya sorun. Bu motorlara su antifiriz karisimi özel konuyor. Kılavuzdan da bi kontrol edin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bizimkoylu333

    Arkadaşlar aracıma kar yağmadan yani eksi soğuklara düşmeden bir gece önce 2lt antifiriz ekledim hiç yoktu.Fakat alfalarda radyatör yerinde kapak olmadığından yedek deposundan konuyor 2lt antifiriz ve 2 lt reye yakın su aldı fakat hararet yaptırmadan yaklaşık 15 dk çalıştırdım ve aklıma takılan soru şu motorun içindeki sular termostat açmadan antifiriz koyduğum radyatör bölgesiyle karışıyormu yani termostat ın açmaması ile bir ilgisi varmı blok içinde antifirizsiz su kalmış olabilirmi acaba?

    aşağıdaki resimden aklıma o geliyor?!

     Antifiriz hakkında bi soru!


    Araçlarda antifiriz olayı sadece kışa özel değildir.Yaz ve kış her zaman aracınızda bulunsun.Umarım bi hortum patlağı ile karşılaşmazsınız.
    Antifiriz i doğru yerden koymuşsunuz ama o kadar su alması ilginç birde depo kapağını açıp çalıştırdınız umarım içinde hava kalmasını engellerdiniz yapmadı iseniz mutlaka yapınız.




  • Haa sunu unutmusum tabi bu kadar su ve antifirizi koymak icin alttan hortumu cikarmistim ve gece ustayi aradim termostatla isin yok 15 dk calistir yeter dedi ama guvenemedim biraz akli olsa bakim yapti kendisi koyardi aklima gelip aradigimda koymayi unuttuk ustune az bisey koy diyen ruhsuzun teki cikti biraz arastirinca da termostat acmadan motorun icindeki kisima gitmeyrcegini dusunuyorum. Hava alma olayinida tam anlamadigim icin yapamadim simdi 2 gundur karin altinda ve yanina gidip calistirmaya korktugum icin bi yazayim ne cikacak icim rahatlar dedim ama cıkcık.. :(
  • antifiriz nasıl konur:ÖNCE SİSTEM İYİCE GÖZDEN GEÇİRİLİR ESKİ VE ÇATLAMA GÖSTEREN HORTUMLAR DEĞİŞTİRİLİR....
    SİSTEMİN SUYU TAMAMEN BOŞALTILIR.MOTOR ÜRETİCİSİ VEYA SERVİSİN TAVSİYE ETTIĞI(ÇÜNKÜ HER ANTİFİRİZ HER MOTORA KONMAZ) ANTİ FİRİZ DOLDURULUR(KONACAK MİKTAR VE ÖLÇÜMLER KUTUNUN ÜZERİNDE YAZAR-bazılarının söylemi ile olmaz-SONRA SU İLAVE EDİLİP ARAÇ ÇALIŞTIRILIR.ŞAYET SU EKSİLMİŞSE -SU-İLAVE EDİLİR
    ....
    önemli:SİSTEM BASINÇLI DOLAŞIMSA USTA VEYA SERVİS..
  • Ben aradigim cevabi bulamadim valla gerizekali unutkan usta yuzunden aracı alip aksamin 10 unda servis ve benzin istasyonlarinada sordum kimseyi bulamadik yoksa 3 kurus icin bende servise goturdum ama kar baslamis usta yok servis yok is basa dustu... Artik p tesiye kadar bekleyip calistirinca anliycaz blokmu catladi baska biseymi oldu simdi kar tipi varken ugrasip moral bozmamak icin sormak istemistim ..arac karlarin altinda kuzzu kuzu yatiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • öncelikle yanlış bir bilginizi düzeltelim ; alfalarda radyatör yerinde kapak olmadığından demişsiniz ; günümüz araçlarının tamamında radyatörler kapalı devredir zaten. yani bu alfaya özel bir durum değil. tüm araçların radyatörleri kapaksızdır. radyatör üzerinde kapak olan araçlar çok geçmişte kaldı.

    şimdi durumunuza gelirsek;

    yukarıdaki bir arkadaşımızın dediği gibi, günümüzde antifiriz sıvısı sadece kışın soğuktan koruma amaçlı değil, yaz-kış hem soğuktan hem de korozyondan korunmak için kullanılır. aracınızda yazın antifiriz yerine sadece su var idiyse zaten yanlış yapılmış.

    sizin uygulamanızda, anladığımız kadarıyla, alttan hortum söküp sistemdeki suyu boşaltmış sonra genleşme kabından 2 litre su, 2 litre antifiriz ekleme yapmışsınız. yani sisteme %50-%50 karışım hazırlamışsınız. bu doğru bir işlem. motorda eski sudan kalması ihtimalinden endişe etmenize gerek yok. sistemdeki su tamamen boşalmamıştır zaten, elbetteki eski sudan kalmıştır içeride ama bu bir sorun teşkil etmiyor. kalan miktar çok az olduğu için yeni karışımınızın özelliğini bozmadan o karışıma adapte olacaktır.

    yaptığınız işlemler doğru ancak bir eksik kalmış. sistemin havasını almanız gerekiyor. bunun için yapmanız gereken şey çok basit. yeni karışımı eklediğiniz genleşme kabının kapağını açın ve motoru çalıştırın. motor normal çalışma ısısına gelip termostat açıp, içerideki sıvı devirdaim etmeye başlayacak. bir müddet de bu şekilde çalışsın. radyatör fanı devreye girip çıkacak. 1-2 defa fan devreye girip çıkmasını bekleyin.

    burdaki olay şu; motor ısınacak, termostat açılıp suyun geçişine izin verecek ve dönen devirdaim pompanız sistemdeki suyu radyatör ile motor arasında sürekli çevirecek. bu su dönerken onunla birlikte içinde olması muhtemel hava da dönecek. bu sistemdeki hava dönüş yolunda genleşme kabınıza geldiğinde, açık olan kapaktan çıkıp gidecek, su ise dönmeye devam edecek. bu şekilde 1-2 defa tüm suyun dönmesini sağladığınızda sistemdeki hava çıkmış olacak. ondan sonra genleşme kabının kapağını sıkıca kapatırsanız havasını almış olursunuz.

    sistemdeki havayı almanın bir başka yolu da, devirdaim hortumlarından birisinin üzerinde küçük bir vidalı hava alma tıpası vardır. onu gevşedip yine aracı çalıştırmaktır. ama o vida plastiktir ve zarar verme riski var. yukarıda anlattığım yöntem daha kolay ve güvenlidir.

    bu işlemi yapıp havasını aldıktan sonra yine de sanayiye gidip, bir atölyede antifiriz oranını ölçtürmenizi tavsiye ederim. "antifiriz bomesi" denilen basit bir aletle sizin hazırlamış olduğunuz karışıma ve o karışımın eksi kaç dereceye kadar donmadan muhafaza edileceğine bakılır. ordaki değere göre gerekirse karışımdaki su ya da antifiriz oranı eklem yoluyla daha da iyi hale getirilir...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bizimkoylu333

    Ben aradigim cevabi bulamadim valla gerizekali unutkan usta yuzunden aracı alip aksamin 10 unda servis ve benzin istasyonlarinada sordum kimseyi bulamadik yoksa 3 kurus icin bende servise goturdum ama kar baslamis usta yok servis yok is basa dustu... Artik p tesiye kadar bekleyip calistirinca anliycaz blokmu catladi baska biseymi oldu simdi kar tipi varken ugrasip moral bozmamak icin sormak istemistim ..arac karlarin altinda kuzzu kuzu yatiyor

    şimdi:aracınızı bilmiyorum amma soğutma sistemleri üç aşağı beş yukaru aynıdır.radyatörde kapak olmaması doğaldır çünkü kapaklar genleşme kabına taşınmıştır..
    SİSTEMİNİZİ BİLMİYORUM...bilmeden yanlış yönlendirme yapılmamalı.şayet dolaşım "BASINÇLI SİSTEM"se onun havasını almak uzmanlık işidir uzaktan kumanda ile olmaz...onun için diyorumki servis veya BİLEN USTA....
    hortumu çıkarıp suyu boşalttınız ve 2+2 sıvı koydunuz..en basit sistemin sıvı gereksinimi 10-lt.civarıdır.neyi doğru yaptınız.ne kadar sıvı boşalttığınızı net biliyormusunua..aklınızda bulunsun:DONMA ÜSTTEN BAŞLAR...
    sizin sistemin donacağını pek zannetmiyorum çünkü suyu boşaltmışsınız koyduğunuz su-any.friz karşımı donmayı engeller.birde aracın üzerinde kar varsa dursun donma ısısını yukarı çeker..
    çok endişeliyseniz aracınızı çalıştırın çol deyil bir dakika ve stop edip bekleyin..donma varsa açacaktır.10 dakika sonra tekrar bir dakika çalıştırıp stop edin ve tabii bu ara sistemi ve özellikle HORTUMLARI kontrol edin.bir yer soğuk bir yer sıcaksa donma var ve işleme devam...




  • Bu arada dört litre yüksek bir miktar. Motoru tanımıyorum ama sistem ya tamama yakın boş, veya iyi ihtimalle yarıya yakın boş. Bu kadar eksikle kullanıldıysa devridaim pompası (1) zarar görmüş olabilir.

    Büyük ihtimalle termostat açılmadan da blokta karışım oluyor. Kalorifer (11) gibi ekleme hattı da (7) havayı almak için sürekli dolaşımda. Ama 4'le gösterilen parçaya yakından bakmadan, termostatın kapama mantğını anlamadan kesin konuşamam.

    Termotatın açılıp açılmadığı üst radyatör hortumundan anlaşılabilir (4'ten çıkıp radyatöre giden hat). Sıcaklığından anlaşılabilir bir de termostat açılınca basıç da artar hortum daha sert olur.

    Böyle yarı-kapalı sistemlerde en iyi ekleme motor çalışırken ve ılık haldeyken yavaşça ekleyerek yapılır. (Tabii "ekleme"den kastım dört litre değil, "doldurmak" kelimesi daha doğru. Dört litre eksikle motoru çalıştımak istemezdim.) Karışım önceden hazırlanmalı. Sistemi açtığımda karışımla uğraşmıyorum içerde karışıyor, ama seviyeyi ayarlayacak olan ekleme amaçlı bidon önceden karıştırılmış hazır oluyor.




  • yaptığınız 4 litrelik "ekleme" sonucunda radyatör mutlaka hava yapmıştır. 4 litre çok yüksek bir miktar çünkü. bence havasını almayı ihmal etmeyin
  • Valla yorumları okumadım ama sormak istediğin sanırım "anti freeze suya karıştı mı, karışmadı mı?"
    Araç çalıştığı sürece devir daim pompasıda çalışır, haliyle tüm sistemdeki sıvı birbirine karışır. Başka hiçbirşey yapmana gerek yok. Ama tavsiyem su ekleme haznesinin kapağını açın, birkaç dakika o şekilde çalıştırın hava yapmasın. Sonra tekrar kapatın kapağı, yolunuz açık olsun.
  • Arkadaslar verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim soylediginiz gibi az evvel inip calistirdim kapak acik halde hararet yaptirip havasini almaya calistim sanirim bi sorun yok gibi butun borular sicakti bir sıkıntı gozukmuyor.
  • radyatörün köşesinde hava almak için ufak bir vana olması lazım.o vanayı açıp su ordan taşana kadar doldurun.hava falan kalmaz sistemin içinde.yanlız antifiriz eğer varsa eskiden kalma tıkanıklıkları açacağı için araç su eksiltmeye başlayabilir.sık sık kontrol edin aracınızı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.