Şimdi Ara

Anne Ve Babasının Veya Eşinin Sağlık Yardımlarından Faydalanmak İstemeyenler Ne Yapmalı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
287
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Başlık ilginç gelebilir ancak anlaşılan o ki; Böyle bir sorun var ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu sorunu çözmek için yönetmelikte gerekli değişiklikleri yapmış. Öncelikle eş veya anne babadan dolayı nasıl sağlık yardımı alıyoruz, yasal dayanağı nedir diye sorduğumuzda cevabını 510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 3 üncü maddesindeki tanımda buluyoruz. Bu madde ile genel sağlık sigortalısının ailesinin hangi şartlarda sağlık yardımlarından faydalanabilecekleri anlatılmaktadır. Haliyle genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişiler anlatılmaktadır.

    İlgili madde de;

    Bakmakla yükümlü olduğu kişi: 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi ile 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1), (2) ve (7) numaralı alt bentleri ile yedinci ve sekizinci fıkralarının dışında kalan genel sağlık sigortalısının, sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan; (1)

    a) Eşini,

    b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanuna göre malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını,

    c) Geçiminin genel sağlık sigortalısı tarafından sağlandığı Kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen ana ve babasını, (1)

    ifade ettiğini hüküm altına almıştır.

    Sosyal Güvenlik Kurumunun 18/4/2014 tarihli resmi gazetede yayımlanan “Genel Sağlık Sigortası Tescil, Prim ve Müstehaklık İşlemleri Yönetmeliğinin 6. Maddesine baktığımızda;

    (11) Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişiler, talep etmeleri ve gelir testine başvurmaları halinde bu şartların birlikte gerçekleştiği tarih itibarıyla Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi veya (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılırlar.

    Hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm gereğince de kişi anne veya babasından dolayı sağlık yardımı alıyor ise Sosyal Güvenlik Kurumuna ve gelir testine müracaat etmesi durumunda 60 g kapsamında genel sağlık sigortalısı olabileektir. Gelir testi sonucuna göre de ödemesi gereken primleri ödemesi halinde anne veya babasından bağımsız olarak kendi adına sağlık yardımlarından yararlanabileceklerdir.

    Daha önce bağkurluların borcundan dolayı sağlık yardımlarından yararlanamayan eş ve çocukları için yapılan uygula anlaşılan o ki bütün bakmakla yükümlüler için uygulamaya konulmuş.

    Haliyle kişiler annesinin babasının veya eşinin bakmakla yükümlü olduğu kişisi olarak sağlık yardımlarından yararlanırken artık ben anne babamdan veya eşimden dolayı sağlık yardımı almak istemiyorum, kendim genel sağlık sigortalısı olmak istiyorum deme hakkına sahipler.

    Ancak yönetmelikte sadece SGK ya başvurmakla işin bitmediğini aynı zamanda gelir testi yaptırmak için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına da gitmeniz gerektiği hususunun gözden kaçırılmaması gerekiyor. Haliyle gelir testi sonucuna göre ailede düşük bir geliriniz varsa gss primleriniz devlet tarafından karşılanacak ve prim ödemeden sağlık yardımlarından faydalanacaksınız. Gelirinizin yüksek olması durumunda ise gelirinize göre genel sağlık sigortası primlerinizi ödeyerek sağlık yardımlarından yararlanabileceksiniz.
    http://sgkrehberi.com/haber/62755/







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.