Şimdi Ara

Anayasa Mahkemesi’nden Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
516
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası'ndan tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı verdi. AYM kararına ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Gerekçeli kararı bir okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır" dedi.


    Anayasa Mahkemesi’nden Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı!

    Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası'nda 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen Atalay'ın bireysel başvurusunu görüştü.


    AYM, cezaevindeki TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine karar verdi.


    Kararın 9’a karşı 5 oyla, oyçokluğu ile alındığı; ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yerel mahkemeye gönderileceği öğrenildi.


    Bu karar ile birlikte Can Atalay’ın kısa sürede tahliye edilmesi bekleniyor.


    Atalay, bireysel başvurusunda; “Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanması nedeniyle yargılamada durma kararı verilmesi yönündeki talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesinin; seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğini” iddia etmişti. Atalay ayrıca, Yüksek Mahkeme’den; “tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğinin belirlenmesini” talep etmişti.


    TİP: DERHAL SERBEST BIRAKILMALI


    AYM’nin kararı ardından resmi X hesabından bir açıklama paylaşan TİP, milletvekilleri Can Atalay’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.


    TİP’in açıklamasında, “Halk kazandı! AYM, Hatay Milletvekilimiz Can Atalay’ın tutukluluğunun hak ihlali olduğuna karar verdi. Saray’a da adaletsizliğe de teslim olmadı! Şimdi arkadaşımız, halkın vekili Can Atalay derhal serbest bırakılmalı!” dendi.


    BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA


    AYM'nin 'hak ihlali' kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerek.


    Can Atalay'ın avukatı Akçay Taşçı, “İhlal kararı çıkarsa Anayasa Mahkemesi’nin kararının yerine getirilmesi için hüküm veren mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuracağız” demişti.


    KILIÇDAROĞLU’NDAN CAN ATALAY AÇIKLAMASI


    Kararın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da X hesabından bir paylaşımda bulundu. “Anayasa Mahkemesinin, Hatay Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı, ülkemizde kırıntısı kalan demokrasi ve yargı bağımsızlığı için hayati öneme sahiptir” diyen Kılıçdaroğlu, “İlk derece mahkemesi kanunların da emrettiği üzere, bu kararı derhal yerine getirmeli, ülkemiz bu utançtan kurtulmalıdır” ifadelerini kullandı.


    Kılıçdaroğlu, söz konusu paylaşımında, “#CanAtalayMeclise” etiketini kullandı.


    NE OLMUŞTU?


    14 Mayıs 2023’teki genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nden aday olan Can Atalay, Hatay’dan milletvekili seçilmişti.


    Can Atalay hakkındaki, “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti.


    Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.


    Bu arada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim’de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.



    Anayasa Mahkemesi’nden Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı!
    Anayasa Mahkemesi’nden Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı!birgun.net
    Anayasa Mahkemesi’nden Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı!
    https://www.birgun.net/haber/anayasa-mahkemesinden-can-atalay-icin-hak-ihlali-karari-478502







  • Yerel mahkeme, AYM'nin Can Atalay hakkındaki 'hak ihlali' kararına rağmen dosyayı Yargıtay'a gönderdi

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, cezaevinde tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ı, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen tahliye etmeyerek dosyayı Yargıtay'a gönderdi.


    AYM, geçen hafta Atalay’ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

    AYM'nin bu kararının Can Atalay’ın tahliyesinin de önünü açması bekleniyordu.

    Mahkeme, dosyanın Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

    Mahkemenin kararında, Gezi davasında 25 Nisan 2022 tarihinde verilen kararla Can Atalay’ın 18 yıl hapis cezasına çarptırıldığı, yapılan istinaf başvurusunun esastan reddedildiği ve diğer dava süreçleri hatırlatılarak, AYM'nin 25 Ekim’de aldığı hak ihlalleri kararının yerel mahkeme kararına ilişkin olmadığı ifade edildi:

    “Anayasa Mahkemesince verilen bireysel başvuruya konu ihlal kararı mahkememizin kararına ilişkin olmayıp, Yargıtay ilgili Ceza Dairesince verilen tahliye talebinin reddi kararına ilişkin olduğu, dosyanın ilgili Daire önünde bulunduğu sırada başvurucunun milletvekili seçildiği ve bireysel başvuruya konu ihlalin bu Dairenin kararından kaynaklandığı, ayrıca bireysel başvuru yapıldıktan sonra ilgili Ceza Dairesince dosyanın esastan incelendiği ve karara bağlandığı, bu sebeple oluşan yeni hukuki durum karşısında Yargıtay 3. Ceza Dairesince yeni bir değerlendirme yapılmasının zorunlu olduğu anlaşıldığından, dosya Cumhuriyet Başsavcılığınıza gönderilmiştir.”

    Dosyayı kabul etmesi durumunda Yargıtay’ın AYM’nin ihlal kararını görüşmesi ve buna dair karara varması gerekecek.

    Dosyanın yeniden yerel mahkemeye gönderilme ihtimali de olduğu, ihlal kararı uygulanmazsa AYM’ye yeniden bireysel başvuru yapılması gerekeceği belirtiliyor.

    TİP Genel Başkanı Erkan Baş, kararın ardından Çağlayan Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında "Bundan sonra ilgili mahkemenin toplanması ve AYM kararının gereğini yerine getirmesi gerekir. Ancak bu hak ihlali katmerlenerek devam ediyor. Seçilmiş bir milletvekilinin görevini yapması engellenmektedir. Hatay halkı mağdur edilmekte, Türkiye'de seçme ve seçilme hakkını kullanan her yurttaş bir hak ihlaline uğramaktadır.... Bir mahkeme kararının uygulanmamasını kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

    AYM'nin kararının gerekçesi neydi?

    Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Atalay'ın bireysel başvurusunda, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği sonucuna varmış, ayrıca Atalay'a 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti.

    AYM'nin gerekçesinde, Atalay'ın 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçildiği, yasama dokunulmazlığına sahip olduğu konusunda kuşku bulunmadığı belirtilmişti.

    Atalay'ın durumunun, Anayasa'nın 83. maddesinin ikinci fıkrasında yer verilen istisna kapsamında olduğu gerekçesiyle yargılanmasına devam edildiği ve tutuklu bulunduğu anımsatılan kararda, Atalay'ın Meclis'te yemin edemediği ve milletvekilliği görevini fiilen yerine getiremediği aktarılmıştı.

    Bunun başvurucunun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkına müdahale anlamını taşıdığı anlatılan kararda, AYM'nin daha önce de benzer durumlarda hak ihlali kararlarına hükmettiği hatırlatılmıştı.

    Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, Atalay'ın yasama dokunulmazlığından faydalanamayacağı kanaatine vardığı aktarılan gerekçede, "Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi içtihadına aykırı davranmış, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmemiş, aksine başvurucunun anayasal haklarını -Anayasa'nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak- daraltıcı bir şekilde yorumlamak suretiyle ihlal etmiştir" tespiti yapılmıştı.

    https://www.bbc.com/turkce/articles/cd1jq15070xo




  • İnşallah çıkamayacak. Tabi gerçek adalet varsa ve mahkeme malum güçlere teslim olmadan bağımsız kalmaya, direnmeye devam ederse.
  • Hukuğu guguk, mahkemeleri tiyatroya çevirenler umarım bir gün aynı muameleye maruz kalır.

    Hukuk bükücülük sonucunda adalet sistemine güven ve saygı kalmazsa millet kendi başının çaresine bakar, işin sonu anarşi olur.


    İsterse dünyanın en vahşi suçlusu olsun, o bile anayasada yazılı kanuni haklarından yoksun bırakılmamalıdır, yoksa o devlete "hukuk devleti" değil kabile devleti derler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enizam -- 1 Kasım 2023; 8:57:22 >
  • AYM ikinci kez hak ihlali kararı verdi.



    Anayasa Mahkemesi’nden Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı!
    Anayasa Mahkemesi’nden Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı!www.sozcu.com.tr
    Anayasa Mahkemesi'nden Can Atalay için ikinci kez hak ihlal kararı - Sözcü Gazetesi
    https://www.sozcu.com.tr/can-atalay-icin-ikinci-hak-ihlal-karari-p10079

    Karar 3'e karşı 11 oy ile alınmış. Mevcut üyelerin 7'sini RTE atadığına göre fire verenler var.

  • Anayasa mahkemesinin hukukla alakası kalmamış.
    Malum odaklara hizmet ediyor.
    Ülkede adalet varsa
    umarım cezasının tamamını çekmeden içeriden çıkamaz.
  • Alıntı

    metni:
    AK Parti’nin yeniden reformcu kimliğine dönmesi gerekiyor. Bu, Türkiye’yi de rahatlatacak bir adım olur. Osman Kavala’nın hapiste tutulmasının, Gezicilerin yıllarca hapis yatacak olmasının Türkiye’ye ne yararı var? AK Parti’ye ne fayda sağlıyor?


    Şimdi gezi parkında “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18 yıl hapis cezası alan atalay

    bu durum artık akpye bir fayda sağlamadığı için dışarı çıkabilir mi?





  • Ebabil favor sizin hukukla alakaniz kalmamis utanmadan halen yazabiliyosun
  • bazı antenler anayasa mahkemesine laf söyleyebiliyor utanmadan

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.