Şimdi Ara

Alternatif mesajlaşma uygulamaları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.700
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Son zamanlarda alternatif mesajlaşma uygulaması ihtiyacı doğdu. Alternatif uygulama kullanımı belki büyük çoğunluğun umurunda olmasa da yada ne yapacağını bilmese de kimi düşünüyor, kimi uyguluyor. Eğer siz de alternatif uygulamalara yönelmek istiyorsanız çevrenizde buna hazır olmalı. Yoksa çölde yalnız kalırsınız.

    Daha önce güvenli alternatif uygulamaları zaman zaman incelemiştim. Araştırmaların sonucu elde ettiğim verilerin bir kısmı aşağıda. Bazı veriler zamanla değişmiş olabilir. Bunu göz önüne alın.



    Signal Güvenli Mesajlaşma:

    Alternatif mesajlaşma uygulamaları

    Ücretsiz olan Signal uygulaması hem istemci, hem sunucu tarafında açık kaynak kodludur. Bu sayede dileyen (ve bilgisi olan) herkes kodları inceleyebilir. Kod incelemesi bağımsız uzmanlar tarafından ilk 2016'da yapıldı. Bunun dışında da ara ara incelemeler yapılıyor. Signal hâla güvenli konumunda.

    Signal uygulaması diğer uygulamaların aksine yazılı, sesli, görüntülü ve grup görüşmeleri dahil tüm akışınızı şifreler. Bu şifreleme yine diğer uygulamaların aksine sunucu da değil kullanıcı cihazlarında gerçekleşiyor. Şifreleme bilgileri kullanıcı cihazlarında saklandığı için sunucuların bu mesajları okuması mümkün değil. Karşı tarafla yaptığınız bir görüşmede karşı taraf kişi listenizde kayıtlı ise arada sunucu olmadan görüşme yapılır. Eğer kişi listenizde değilse IP adresinizin gizlenmesi için arada sunucu olur. Görüşme kullanıcılar düzeyinde şifrelendiği için sunucu içeriği göremez.

    Signal aslında ne kadar güvenli? 2016'da ABD'de mahkeme Signal'den 2 numaraya ait verileri talep ediyor. Signal'in verdiği yanıt ise kullanıcının sisteme kayıtlı olduğu telefon numarası, ilk kayıt olduğu tarih ve saat ve son oturum açtığı tarih oluyor. Kullanıcının telefon numarası zaten mahkemede kayıtlı idi. Yani Signal bu 3 veri dışında açık kullanıcı verisi tutmuyor.

    Whatsapp, Facebook, Google Allo, Skype gibi uygulamalar bazı Signal teknolojilerinden faydalanıyorlar. Bu da Signal'in başarısını bir bakıma kanıtlamış oluyor.


    Wire : Kişisel sürümü ücretsiz olan Wire uygulaması da açık kaynak bir uygulama. Daha çok iş odaklı bir uygulama.

    Alternatif mesajlaşma uygulamaları

    Wickr Me : İş odaklı bir güvenli mesajlaşma uygulaması olsa da ücretsiz ve ücretli sürümü de mevcut. Açık kaynak bir uygulama.

    Alternatif mesajlaşma uygulamaları


    Threema : Yüksek güvenlikli bir uygulama. Ancak cüzi de olsa ücret talep ediyor. İstemci yazılımı açık kaynak olsa da sunucu yazılımı açık kaynak değil.

    Alternatif mesajlaşma uygulamaları


    Yukarıdaki listenin dışında tuttuğum uygulamalar.


    Telegram : Telegram uygulaması evet çok yetenekli. Güvenli olduğu söyleniyor ancak protokolü ile ilgili çok eleştiri alıyor. Telegram eğer kullanıcı aktif ederse şifreli mesajlaşma kullanııyor. Yada mesajları şifreli olarak sunucuda saklıyor ama mesajları şifreleyen sunucu. Yani Telegram'ın kullanıcı mesajlarını okuyabildiği bir gerçek var. Ayrıca sesli ve görüntülü aramalar ve grup mesajlaşmalar bildiğim kadarıyla şifreli değil.

    Alternatif mesajlaşma uygulamaları

    Element (eski adı Riot) : Ücretsiz ve ücretli sürümü olan bir mesajlaşma uygulaması. Şeffaflık raporu yok.

    Alternatif mesajlaşma uygulamaları



    Benim tercihim Signal oldu ve bu sebeple yukarıdaki yazıda diğerlerine nazaran daha fazla satıra sahip. Bu yüzden Şubatta da ıssız çölde kalmamak için çevremde Signal kullanıcı sayısını arttırma girişimim var. İlk olarak aile bireylerine Signal uygulaması yükledim. Sık iletişimde olduğum kişilere uygulamayı tavsiye ediyorum ve link gönderiyorum. Akşam ile sabah arasında rehberimde Signal kullanan kişi sayısında 4-5 kişilik bir artış oldu, yine öğlene bi 3-5 kişi eklendi ve hiç birine Signal uygulamasından bahsetmemiştim. Bu çevremdeki kullanıcıların benim isteğim olmadan uygulama kullanmaları bakımından iyi bir gelişme. Önemli olan iletişimde olduğumuz kişiler olduğundan link paylaşımını benim yapmam gerekecek.


    Sizin tavsiye ettiğiniz uygulamalar mevcutsa ve paylaşırsanız sevinirim.

    Kalın sağlıcakla.


    Ekleme 1:

    Güvenlik düzeyi karşılaştırmaları için : https://www.securemessagingapps.com




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi interwap -- 10 Ocak 2021; 16:6:34 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.