Şimdi Ara

akü şarj cihazı konusunda deneyimli arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
854
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba arkadaşlar.12 v ile çalışan bi devrede 12 v 1.3 a lead acid batarya kullanıyorum.devre elektrik varken trafo ile çalışıyor elektrik kesilince aküden devam ediyor.aküyü şarj etmek için elimde bikaç şarj devresi var ama devamlı elektrikte kalıcağından netür bidevre kulansam diye düşünüyorum.7805 li bidevre var 200-300 ma le yaklaşık 3-4 saatte aküyü şarj ediyor.akü dolunca tamponda kalması için akımı 20-30 ma çekiyor.başka netür devre kullanbilirim.yardımcı olucak arkadaşlara teşekkür ediyorum.



  • lead acid bataryalar ni-cd bataryalar gibi sabit akımla şarj edilmesi, batarya ömrünü kısalttığı gibi tam olarakta şarj edemiyor dolayısı ile lead acid battery charger olarak google de aratırsan daha sağlıklı devreler bulabilirsin. bunun dışında, ben bunlarla uğraşamam diyorsan batarya şarj akımını sabit 100mA olacak şekilde seri dirençle ayarlayıp kullanabilirsin. devrenin bataryadan beslenmesi durumunda ise seri şarj direnci devrenin çalışmasını engelleyecekse ( gerilim düşümleri ) basit olarak bir röle ile şebeke beslemesinin kesilmesi durumunda şarj seri direncini kısa devre edecek şekilde röleyi ayarlayabilirisin. kolay gelsin...
  • Hocam teşekkür ederim.sitelerde arama yaptım.çoğu devre yuksek amperli aküler için.şarj devresi devamlı elektrikte kalacağında tereddütlüyüm.(trafonun ısınması yanması falan)12v 1.3 a aküyü şarj etmek için bildiğin kullandığın tavsiye edeceğin devre varmı.teşekkürler
  • dostum bu devre işimi görürmü.benim kullanmış olduğum akü 12v 1.3 a devre üzerinde tadilat yapmama gerek varmı.akü pek ilgili alanım değil yeni bilgi sahibi olmaya başladım yardımcı olursan sevinirim.

  • devre şemasını açamıyorum ama ön izlemeden gördüğüm kadarıyla sadece şarj amaçlı kullanılan bir devre size gereken ise basit bir ups devresi. devrenizi akü uçları üzerinden besleyemezsiniz çünki seçebildiğim kadarıyla orada bir regülatör entegresi var ve onunda tek başına 1.3A verebilmesi biraz zor...
  • evet hocam doğru görmüssün.ordaki lm 317 akım pek problem degil lm 350 ile değiştirilir.çok şarj devresi denedim.biraz tereddüdlüyüm.devamlı elektrikte kalıcağından dolayı.aslında 7805li bidevre var denediğim aklıma çok yatıyo ama ondada biraz problem var gibi.aküyü ilk şarj ettiğinde güzel çalışıyo 2x12 4 wattlık trofo ile yaklaşık 3-4 saatte 150-200 ma le şarj ediyo.akü doluncada tamponda kalması için voltajı 13-5 e akımıda 20 ma e çekiyo.ama daha sonraki şarjlarda hem voltaj düşüyo hem amper.(ma yani) ben biraz daha uğraşayım hocam teşekkür ederim yardımların için.diğer bildiğim konularda yardımcı olabilirim sana inşallah.görüşmek üzere.
  • inşallah.
    bu arada dediğim gibi lead acid bataryalar ni-cd batarylar gibi şarj edilmiyor ayrıca regülator entegreleri ile yapılan şarj devreleri lead acid bataryaları uygun olarak şarj etmek için elverişli değil. hem bataryanın ömründen gidiyor hemde tam şarj olmuyor. bunlara dikkat. daha profesyönel şarj devreleri içinhttp://para.maxim-ic.com/cache/en/results/5099.html adresine bakabilirsin.
    kolay gelsin...
  • hocam doğru söylüyosun regulatör entegreleri ile yapılan şarjlar sağlıksız.dediğin siteye baktım teşekkür ederim.onlar benim için bi sonraki aşamada lazım olucak.şimdilik şu 7805li devre üzerinde biraz daha durayım.bir taraftanda 12v balast devresiyle uğraşıyorum bir tane yaptım 22 wattlık lambayı gayet iyi yakıyo pek fazla akımda çekmiyo 500-600 ma.biraz daha çalışmam gerek.yardımların için sağol hocam teşekkür ederim.
  • rica ederim kolay gelsin...
  • hocam merhaba yine ben.o devreyi çalıştırdım ve teste aldım.her ikiside testde.dikkat ettiysen sema gönderdiğim devre hafif yarım dalga gibi.üzerinde tadilat yapıcam.bi ara gene rahatsız ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.