Şimdi Ara

Ak parti öncesi hayat pahalı değildi aldatmacası (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
330
Cevap
3
Favori
23.091
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
74 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiyede hayat her zaman pahalıydı ama akp döneminde bambaşka bi boyuta ulaştı. Orta sınıf kavramı tamamen ortadan kalktı. Artık ya zenginsin ya da fakir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • taha yasin arıcı kullanıcısına yanıt
    Bende yarim ada icerisinde dogdum buyudum. Yarim adadan az biraz uzkalasinca gayetde alinabiliyordu ev ki alabilen onlarca kisi biliyorum. Buralarda hicde oyle medeniyetin olmadigi yerler degildi.
    2002 benim lise mezuniyetim abim de bende sehir disinda okudum. Babam abime bana ve kendi evine para yettirebiliyordu. Bir zaman sonra abimdd bende yurttan cikmistik. Babam abim ben ve kendi evine bakabiiyordu.
    99 daki metallica konserine harcliklarimdan para biriktirip gidebildim.
    Hayatimda yaptigim en uzun tatiller benim baba parasi yedigim zamanlardi. Universitede ogrenciyken gunubirlik istanbula gelip geri gidebiliyordum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilmesek yaşamasak yedirecek insana bir de. Ülke hiç bir zaman ekonomik olarak refah içerinde olamadı zaten ama bu kadar da kötü olmadı. Kendi kendimize yeten bir ülke iken, ki özellikle tarım alanında bugün geldiğimiz durum çok açık ve ortada. Ben 32 yaşındayım daha lise de okurken o zamanlar söylemiştim, bunlar her şeyi satıyorlar gün gelecek satacak bir şey kalmadığında ülkenin durumu içler acısı olacak diye. Bugün söylediklerimin son demindeyiz. Hiç bir şey üretmeyen dışarıya gereğinden fazla bağımlı elinde ekonomik gücü olmayan, ekonominin can çekiştiği, gelir dağılımında adaletsizliğin tavan yaptığı, insan haklarının hiç sayıldığı, her gün kadınların öldürüldüğü şiddet uygulandığı, resmen adaletin olmadığı, adama göre işlediği bir dönemdeyiz. Bu ülke o kadar ekonomik kriz yaşamış olmasına rağmen hiç bu kadar rezil bir halde olmamıştı, hiç bir zaman bu kadar amerikanın köpeği olmamıştı. Ben 99 krizini de gördüm ve en büyük darbeyi alan tekstil sektörünün içerisinde gördüm yaşadım belki zorluk çektik ama ülke genelinde bu kadar yokluk yaşanmadı, kullandığın elektrik su bu kadsr pahalı değildi, insanlardan pazarlardan ucuz meyve sebze alıp evine götürebiliyordu, insanlar evlerine et götürebiliyordu. Senin tuzun kurumdur belki fark etmiyorsun farkları belki yaşın küçüktür görmemişsindir ama senin bahsettiklerin ile uzaktan yakında alakası yok. Alın gücü yerlerde, işsizlik tavan yapmış.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yauv bu tanzim çadırları nerdedir uşağum birden kayboldu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2002 den önce kaç tane kamu kuruluşu vardı?
    Simdi kac tane?
    Sattiklarimizi yiyoruz... aciklama yeterli umarim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-BED3C3818

    Bilmesek yaşamasak yedirecek insana bir de. Ülke hiç bir zaman ekonomik olarak refah içerinde olamadı zaten ama bu kadar da kötü olmadı. Kendi kendimize yeten bir ülke iken, ki özellikle tarım alanında bugün geldiğimiz durum çok açık ve ortada. Ben 32 yaşındayım daha lise de okurken o zamanlar söylemiştim, bunlar her şeyi satıyorlar gün gelecek satacak bir şey kalmadığında ülkenin durumu içler acısı olacak diye. Bugün söylediklerimin son demindeyiz. Hiç bir şey üretmeyen dışarıya gereğinden fazla bağımlı elinde ekonomik gücü olmayan, ekonominin can çekiştiği, gelir dağılımında adaletsizliğin tavan yaptığı, insan haklarının hiç sayıldığı, her gün kadınların öldürüldüğü şiddet uygulandığı, resmen adaletin olmadığı, adama göre işlediği bir dönemdeyiz. Bu ülke o kadar ekonomik kriz yaşamış olmasına rağmen hiç bu kadar rezil bir halde olmamıştı, hiç bir zaman bu kadar amerikanın köpeği olmamıştı. Ben 99 krizini de gördüm ve en büyük darbeyi alan tekstil sektörünün içerisinde gördüm yaşadım belki zorluk çektik ama ülke genelinde bu kadar yokluk yaşanmadı, kullandığın elektrik su bu kadsr pahalı değildi, insanlardan pazarlardan ucuz meyve sebze alıp evine götürebiliyordu, insanlar evlerine et götürebiliyordu. Senin tuzun kurumdur belki fark etmiyorsun farkları belki yaşın küçüktür görmemişsindir ama senin bahsettiklerin ile uzaktan yakında alakası yok. Alın gücü yerlerde, işsizlik tavan yapmış.
    Bu kadar kötü olmadı mı? Kendi kendine yeten ülke mi? Hangi ülkeymiş o? IMF'in cirit attığı 2000 ler öncesi Türkiye'mi? Doların bir gece de ikiye katlayıp liranın bir anda pul olduğu Türkiye'mi?
    Kadın cinayetleri, insan hakları ihlalleri eskiden kat kat daha fazlaydı fakat şimdiki gibi bir iletişim ortamı olmadığı için kimse bilmiyordu. "bilmesek, yaşamasak" dediğiniz zamanlarda altınızda bezle geziyordunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yaman01 -- 11 Ocak 2020; 17:38:49 >




  • Petrol tarihi diplerde, ekmegin yillardir fiyati sabit tutulup, gramaji dusurtuluyor.

    Verilerin veri degil.

    Cok basit asgari ucret kac dolarmis, kac dolar olmus ona bak. Sonta bi de uzerine dolar enflasyonunu ekle vahim tabloyu gör.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rakamlar yalan söylemez.
    Bakalım muhaliflerimiz ne kulplar takacaklar diye merak etmedim değil.

    Adam "eskiden simdiki gibi herkesi asgari ucretle calistirmazlardi" yazmış.

    Yaw he he. Şimdi herkes asgari ücretle çalışıyor, devlette veya özel sektörde çalışanlar sanki asgari ücrete çalışıyor.
    Asgari ücret işinize gelmediyse özel sektör ücretleri ile de karşılaştırma yapılır, aynı şey çıkar.
    Bu tür karşılaştırmalarda ilk baz alınan şey asgari ücrettir.
  • Akp li değilim Ama
    1 Devlet memurlarına iş yaptırmak çok zordu Tamamı Gerçek çalışmaya döndü
    2.Rüşvet vardı alalen O bitti
    3.Çok iyi yollar var
    4Çok iyi köprüler tüneller var
    5.Eskiden Bir ürün çıktığında yıllar yılar sonra tr ye gelirdi.Şimdi Aynı Anda türkiyede
    6.Eskiden Bir kişi emekli olmadan araba alması çok zordu şimdi 1 evde 2 araba Hatta 25 yaş üstü herkeste
    7.Eskiden Dolar bu kadar önemli değildi şimdi o yönden kötü
    8 Şimdi Hayat Bulununabirlik ıçısından çok rahat herşey heryerde bolca var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zooe -- 11 Ocak 2020; 18:24:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Babam 2000lerin başında sanırım malulen emekli olmak istemiş, emekli olsa alacağı tazminatla ev alabiliyorduk, simdi bir belediye işçisi yahut memur tazminatiyla asla ev alamaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Türbülans Havayolları A.Ş

    Pazartesi maltepe geliyorsun seninle emlakcilari gezicez, orda ki emlakcilar sana 2002 de evleri kaca sattigini anlatirlar.. Kabul ediyor musun sana ozelden iletisim bilgilerimi atacam

    Alıntıları Göster
    bunlara tapu satış bedelini notere onaylat göster yine de kabul etmezler, bunların dna kodu, genetiği , kromozomu bir şeyleri normal çalışmıyor. işin kötüsü sayıları sürekli artıyor çünkü zeki insanlar bakabileceği kadar çocuk yaparken , bunlar yapabildiği kadar yapıyor... Idiocracy filmini yaşıyoruz ülkede...




  • Sözünde durmayan ekonomi uzmanı sistemli konuştu. Gene o uzmanlığın gibi içerik var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: İzole Bant

    AKP sayesinde refaha kavuştuk diyenlere katılmadığım gibi AKP'den önce hayat güllük gülistanlıktı diyenlere de katılmıyorum.
    Aslında önceden daha zengin hissedenlerin veya günümüzde daha zengin hissedenlerin sebebi çok basit.Eskiden daha iyiydi diyenlerin çoğunluğu genç ve orta yaşlı kesim.Bugün daha iyi diyenler yaşlı kesim

    Akp'den önce çocuk olanların yaşı küçüktü,ailesinin fazla gideri yoktu.Daha sonra büyüdüler ortaokul,lise,üniversite derken masraflar arttı kardeşleri olduysa bir de onların masrafı eklendi.Mesela 2002 yılında 5 yaşında çocuk sahibi olan bir aile,2013 yılında 16 yaşında bir çocuk ve 10 yaşında bir çocuk sahibi.Keyfi harcamaları artmasa bile çocuklar yüzünden refah seviyesi düşmüştür.Gün geçtikçe de refah seviyesi düşmeye devam edecektir çünkü masraflar artacaktır.

    Ne zamanki çocukları evden sepetlediler,çocukların da işi gücü var aileye muhtaç değiller;o zaman bu ailenin refahı artacaktır çünkü eve giren para 2ye bölünecektir.Bu da ortalama 50-60 yaş civarındaki çiftlere tekabül eder o yaştaki insanların da masrafı olmayacağı için para rahat yetecektir.
    Şu forumda o kadar yıldır çok az bundan daha saçma yorum okumuşumdur sanırım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Iscaladon

    Tabii ki daha iyiydi. En net ölçüm altın üzerinden olur. Dolara bakarsan US ile karşılaştırmış olursun. Bunlar başa gelmeden asgari ücretle 14 çeyrek altın alınıyordu. Şimdi kaç bilmiyorum.

    Evde sadece annem çalışırdı özel bir firmada muhasebeci olarak. İstanbul'da kirada otururduk, kendi evimize kooperatife para gönderirdik. Her sene 5 yıldızlı otelde 1 hafta kalırdık. Sıfır VW araba aldık. Başka bir eve daha girdik İstanbul'da ama meşhur krizde tepetaklak oldu, hakları satıp geçtik.

    İlk bilgisayar alanlardan olmasam da ilk win 98'li cihazlardan aldım. 146'dan internete bağlanıp zamanında 140 milyon fatura getirmiştim.

    Her hafta ailece tiyatroya giderdik. Her hafta sonu izin günleri güzel bir restoranda öğle yemeği yerdik. Annem maltepe'de çalışırdı, Beymen'den, waikiki'den, mavi'den çuvalla kıyafet alıp gelirdi.

    Bir muhasebeci maaşı ile yaşadığımız hayat buydu bunlardan önce. Bugünün parası ile varsayın hadi 10000 girsin eve. Aldıklarına bak, şimdi alabildiklerine bak.
    Bazı blokladıklarıma göre elinde dokunmatik telefon tutmak gelişmişlik göstergesi. Adam eskiden bunlara ulaşılmıyordu diyor. Bu blokladıklarımın üretimden ve ulaşılabilirlikten zerre haberleri yok. Bugün en fakir afrika ülkesine gitsen yine belli bir kesimde dokunmatik telefon görürsün. Fanatik seviyedeki bl*kladıklarıma sorsan neredeyse "tabii chp olsa taş üstüne taş bile konmazdı afrikada" diyebilirler.




  • 2008 asgari ucret 409 dolar
    2019 asgari ucret 356 dolar

    11 yılda asgari ucret %13 azalmis dolar bazinda.

    Bu sureçte dolar tam %19,50 enflasyon yemiş.

    Yani 2008 dolari ile bakildiginda 2019 asgari ucreti 287 dolar yapar.

    Bu hesaba gore 11 yilda asgari ucret real olarak %30 erimis.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1. si asgari ücretin kaç dolar olduğu hesabı yaparken 2019 yılı için 31 Aralık tarihini almışsın bu yanlış. 1 Ocak 2019 tarihindeki dolar kuru ile hesapla bakalım asgari ücret düşmüş mü bu yıl çıkmış mi görebilirsin

    2.si neden sürekli 2002 ile kıyaslama yapılıyor? Kendi paylaştığın tabloya bakarsan 2010 dan beri ülke 1 arpa boyu yol gidememiş. 10 yıldır yani hükümet başta ama hiçbir iyileşme yok. Hep 400 dolar civarında asgari ücret! O zaman hükümet neden hala başta sorarım?

    3.sü herhangi bir memurun maaşının bugünkü zamlar ile kıyaslama yaparsan da memur maaşlarının nasıl eridiğini gözleyebilirsin. Hatta yakında memurlar da asgari ücret alırsa şaşırmam o derece yaklaştılar birbirine. Geçenlerde böyle bir haber vardı. Doğruluğu için de uğraşmak isteyenler memurlar.net maaş robotu ile rahatlıkla eski rakamları görebilirler.

    Hayat artık çok pahalı 10 yıldır bariz bir şekilde uçurumdan aşağı yuvarlanıyoruz ama hala bunu göremeyenler yüzünden de bir türlü düzlüğe çıkamıyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SzolnoK -- 11 Ocak 2020; 19:45:24 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.