Şimdi Ara

AHCI ve IDE MOD HAKKINDA - HDD'DEN SSD'YE GEÇERKEN

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
18.616
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba. Olayı çok kısa bir şekilde özetlemeye çalışıcam.
    HDD(seageate baraccuda 7200) takılı bir sistemim var ve yavaşlığından dolayı artık gına geldi. Geçen gün format attım(Windows 10 kolay format sağolsun) ama hala yavaş. Bu yüzden SSD araştırmalarına ve sistemi yeni alacağım SSD'ye nasıl taşıyacağım diye araştırırken bir şey öğrendim.
    AHCI ve IDE mod denilen iki şey şey. AHCI'nin sistemi daha hızlı çalıştırdığı öğrendim ve inşallah benim pc AHCI modundadır diyerek bir kontrol ettimki IDE modunda çıktı . Şimdi sistemi SSD C yapıp sistemi taşıyıp HDD'yi D diski yapıp full depolama olarak kullanma planları yaparken bunun üstüne birde bu dediğim mod belası çıktı.
    Şimdi benim anlamadığım bir şeyler var.
    Madem AHCI mod daha hızlı o zaman neden hala IDE denilen lanet mod var ?
    İkincisi; benim bilgisayarımı kuran vatandaş neden IDE modda kuruyor, bilgisayarcı adam bunu bilmeyecekte kim bilecek ?
    Üçüncüsü; sene olmuş 2017 neden mod değişikliğini kolay bir şekilde yapamıyoruz
    Öğrendiğim kadarıyla biostan IDE moddaki bir bilgasayar için AHCI modunu seçip başlattığımızda bilgisayar açılmıyomuş . Regeditten birkaç ayar çekip o şekilde AHCI moda geçmeliymişiz(çok saçma değilmi ? )
    Ayrıca Windows 10'da bios'a giremiyorum. Ciddi ciddi giremiyorum. Bu nasıl bir saçma işletim sistemidir anlamadım . Bios'un adı UEFl diye değişti diyenler var ama bende UEFl'de yok .
     AHCI ve IDE MOD HAKKINDA - HDD'DEN SSD'YE GEÇERKEN

    Son olarak SSD yi aldıktan sonra işlemlerin sırası nasıl olmalı ? İlk başta HDD takılıyken AHCI moduna geçipmi sistemi SSD'ye taşıyım yoksa SSD'ye sistemi taşıdıktan sonramı AHCI moduna geçiyim. Veya herhangi bir fark yaparmı yoksa iki türlüde olur mu ?

    Buda sistemim
    Gigabyte 990fxa ud3 anakart
    Amd Fx 8350 işlemci
    4x4 16gb ram
    Sapphire HD7850 Ekran kartı
    Seagate Barracuda 7200 rpm 1 TB HDD(berbat bir şey)
     AHCI ve IDE MOD HAKKINDA - HDD'DEN SSD'YE GEÇERKEN







  • HDD nın kablolarını çıkar,sadece ssd'yi tak pc ye,Bios dan AHCI modu seçip normal bi şekilde format at
    ondan sonra hdd yi tak pc ye olsun bitsin
    UEFİ denilen sistem yeni nesil bios gibi bişey,yani yenı anakartlarda bios yerine uefi var
    uefi olması pc açılırken daha hızlı açılmasını felan sağlıyor ama legacy bios kullananlar içinde bi sıkıntı yok
    YANİ windows 10 kurman için UEFİ ye ihtiyacın yok,sendeki bios ilede windows10 kurabilirsin
  • Skörtıl_Nimo kullanıcısına yanıt
    Ben ilk formatı Windows 10'un sistemi sıfırla seçeneğinden attım. Windows cd'im yok maalasef. Bu yüzden direkt SSD'yi takıp sistemi baştan kuramam, ancak aktarabilirim. Başka bir yolu yoksa tabi.
    Ayrıca UEFI olayını anladım ama bende o seçenek yok işte giremiyorum oraya, işin garip kısmı o. İnternette araştırdım bir sürü kişi aynı şeyden muzdarip ve cevabını veren olmamış.
    Alttaki fotoğrafta UEFl ayarına giriş için bir seçenek olmadığını görebilirsin.
     AHCI ve IDE MOD HAKKINDA - HDD'DEN SSD'YE GEÇERKEN



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi giogo -- 18 Ocak 2017; 0:33:50 >




  • giogo G kullanıcısına yanıt
    ben sana senın pcn'de uefi yok legacy bios var o seçenek çıkmayabilir diyorum sen bana internette araştırdım biçok kişide uefi seçeneği yok kimse cevap verememiş diyorsun
    git 15 tl ye bi flash disk al ondan format at,a101 - bimde bile 16 gb flash disk var
    flash'a iso kalıbını yazdır,hdd yi çıkar pcden direkt ssd ye format at geç,uefi ayarı felan kurcalama,biosdan ahci açık olsun yeter
  • Skörtıl_Nimo kullanıcısına yanıt
    Devrik cümle kullanığınızdan dolayı anlayamadım. Şimdi ne demek istediğinizi anladım. Aslında IDE modu formatsız bir şekilde AHCI'ya çevirme yöntemini internette araştırarak buldum. Birkaç işlem yaptıktan sonra PC'ye res atıp biostan AHCl modu açıldığı zaman sistem sorunsuz bir şekilde AHCİ'ye geçip sorunsuz bir şekilde çalışıyormuş.
    Ama sizin yönteminizde de mantıklı. Sonuçta SSD'ye bir sistem aktarana kadar, SSD'ye 0'dan bir sistem kurup kurulumdan öncede AHCl modunu seçip iki işlemi aynı anda yapmış olucam. Evet verdiğiniz fikri tuttum. Teşekkürler
    Şimdi galiba işlemlerim şu şekilde olcak.
    Windows 10 seri numaramı öğrenmek için bir program yükleyip(belarc advisor'mış) seri kodumu öğrenip bir kağıda yazıcam.
    Windows'un sitesinden Windows 10'un iso dosyasını indidirek, bir programla(rufus'muş) flash diske aktarıcam.
    SSD'yi takıp sistemi başlatınca del tuşuna basıp legacy bios'uma girip sata modundan AHCl modunu seçicem. Sonra biostan çıkıp Windows 10 kurulumuna başlıyıp sistemi kurucam.
    Sistem kurulduktan sonra HDD'yi anakartta ikinci sata girişine bağlıcam. Disk yapılandırmasından taktığım HDD'yi D diski yapıp full depolama olarak kullanıcam. Burda bir sorum var bu diski nasıl sıfırlayabilirim ? sonuçta içinde gereksiz bir şekilde Windows kurulu ve yer kaplıyo.
    Olay tam olarak böyle midir ? Ayrıca şunu belirtiyim bu işleri daha önce hiç yapmadım ama yapabileceğime inanıyorum, sizce bir sıkıntı çıkar mı ?




  • giogo G kullanıcısına yanıt
    ama şimdi şöyle bişey var ,sen orjinal windows kullanıyorsun anladıgım kadarıyla
    pc'yi aldıgın zaman içinde gelen orinal windows yazılımları oem kodlu oluyor
    yani bilgisayarın herhangi bir parçasını değiştirdigin zaman oeam lisans iptal oluyor direkt
    ben 60 - 70 tl arasına almıştım bi oem lisans sonra işlemciyi değiştirdim lisans uçtu gitti
  • Benim de dikkatimi çekti, BİOS'tan baktım IDE modda. AHCİ yapınca tam olarak noluyor daha mı hızlı oluyor HDD'miz?
  • Skörtıl_Nimo kullanıcısına yanıt
    Ne yapıcaz bu durumda ? Pc'yi arkadaşım toplamıştı, orjinal Windows mu kurdun diye sorduğumda, kasayı toplayınca yanında orjinal Windows geliyor demişti.
    Ben ona ssd'demi eklesek sisteme demiştim herşeyi 4 4'lük ekledik oda olsun demiştim. 1-2 sene daha bekle ssd fiyatları ucuzluyo o zaman eklersin demişti aradan 4-5 sene geçti sanırım şimdi eklicem ama çocuk Amerika da şuan irtibat sağlayamıyorum o yüzden kendi başıma yapmak zorundayım. Ama o bana oem'den vs hiç bahsetmemişti 1-2 sene sonra getirirsin bana eklerim demişti, o nasıl ekleyecekti acaba ?

    Ayrıca internett bu işi yapan bir sürü kişi var(hdd-ssd değiştiren) hiç bu konuya rastlamadım. Oem konusunun harddiski kapsadığına eminmisiniz ? Belki anakartı işlemciyi kapsıyodur ama harddisk ? Veya sisteme sıfırdan windows kurmak yerine sistemi ssd ye taşıyınca oem sıkıntısı olmuyodur ? çünkü herkes öyle yapmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi giogo -- 19 Ocak 2017; 15:21:8 >
  • giogo G kullanıcısına yanıt
    bu konuda ne desem boş araştırmak lazım,benımde araştırıcak vaktim yok şu aralar kendin bakman lazım
    ama benım parayla aldıgım oem lisansı kesinlikle uçtu gitti,o zaman araştırdıgımdada bilgisayarın ana parçalarından biri değiştigi zaman oem lisans gidiyor gibisinden bişeyler okumuştum nette
    tabi kutulu orjinal windowsun varsa o senı kapsamaz,oemler ayrı kutulular ayrı o yüzden aralarında 3-4 kat fiyat farkı var
    biri 80 lira biri 400 lira
  • Merak ettim, konuyu biraz hortlatmış olacağım ama aynı sıkıntıdan ben de dertleniyorum. Bios'unuzda IDE'yi nasıl AHCI yaptınız? Daha doğrusu yapabildiniz mi? Ben bugün uzun uğraşlar sonucunda bir türlü beceremedim ve anladığım kadarıyla IDE olarak kurdum. Birde IDE mi AHCI mi olarak kurduğumu nasıl anlayabilirim?
  • lfsteamkonya L kullanıcısına yanıt
    Geçirebildim. Şuan ahci modda ssd’im. Nasıl geçirdiğim konusuna değinirsek o kadar zaman geçtiği için inanki hatırlamıyorum. Ama youtube’da birkaç video izlediğimi, birkaç kod yazdığımı ondan sonra biostan değişikliği yaptığım zaman sıkıntısız bir şekilde yaptığımı hatırlıyorum. Ayrıntıları malasef hatırlamıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lfsteamkonya

    Merak ettim, konuyu biraz hortlatmış olacağım ama aynı sıkıntıdan ben de dertleniyorum. Bios'unuzda IDE'yi nasıl AHCI yaptınız? Daha doğrusu yapabildiniz mi? Ben bugün uzun uğraşlar sonucunda bir türlü beceremedim ve anladığım kadarıyla IDE olarak kurdum. Birde IDE mi AHCI mi olarak kurduğumu nasıl anlayabilirim?
    Buraya BAK bi, sanırım işinizi görür..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.