Şimdi Ara

ABD, 1972’den sonra ilk kez Odysseus ile Ay’a indi!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
460
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Intuitive Machines şirketi tarafından inşa edilen Odysseus (Nova-C), Ay'ın güney kutbuna yakın bir yere başarıyla inmeyi başardı. Araç, Ay'daki  Malapert A kraterine indi. Bu iniş iki farklı yönden son derece önemli: Birincisi, daha önce hiçbir özel uzay aracı Ay'a yumuşak iniş yapmamıştı. İkincisi ise NASA'nın mürettebatlı Apollo 17 aracının 1972'de yaptığı inişten bu yana ABD, Ay yüzeyini ziyaret etmemişti.



    Odysseus’un Ay’ın güney kutbuna başarıyla inmesinden sonra açıklama yapan NASA Yöneticisi Bill Nelson, "Ne büyük bir zafer! Odysseus Ay'a ayak bastı. Bu başarı tüm insanlık için ileriye doğru dev bir adımdır. Bizi izlemeye devam edin" ifadelerini kullandı.



    Ayrıca Bkz.Çin'de dünyanın en derin ve en büyük yer altı laboratuvarı açıldı: Karanlık maddenin gizemini araştıracak



    ABD, 1969'dan 1972'ye kadar altı Apollo görevi boyunca Ay yüzeyine 12 astronot göndermiş olsa da Ay yarışının kesin zaferinin ardından insanlı uçuşlardan ziyade Space Shuttle programı gibi diğer hedeflere odaklanmıştı. ABD ve NASA, 1972'den bu yana Ay yüzeyine olmasa da Lunar Reconnaissance Orbiter (Ay Keşif Yörünge Aracı) gibi çeşitli sondaları fırlattığını da belirtelim.



    ABD, Ay'a indi





    NASA, 2020'lerin sonuna kadar Ay'da ve çevresinde uzun vadeli, sürdürülebilir bir insan varlığı oluşturmayı ve bunu yaparken elde edilen bilgileri 2030'ların sonunda veya 2040'ların başında astronotların Mars'a gitmesine yardımcı olmak için kullanmayı amaçlayan Artemis adlı bir programı yürütüyor.




    NASA, bol miktarda su buzu barındırdığı düşünülen Ay’ın güney kutup bölgesinde bir ya da daha fazla Artemis üssü kurmayı planlıyor. Ajans, oraya insanları göndermeden önce robotik araçlar göndererek çevre analizi ve daha fazla veri toplamak istiyor. Bu nedenle NASA CLPS ("Commercial Lunar Payload Services") adı verilen program kapsamında özel şirketler tarafından geliştirilen robotik Ay araçlarının desteklenmesi sağlandı. Intuitive Machines’in Odysseus aracını taşıyan IM-1 görevi de bunun bir parçası.





    118 milyon dolarlık NASA anlaşmasıyla Intuitive Machines, IM-1 adını verdiği ilk Ay görevinde ajansa 11 milyon dolara mal olan bilimsel araçları Ay’a taşımayı başardı. Örneğin bunlardan NDL ("Navigation Doppler Lidar for Precise Velocity and Range Sensing") adı verilen bir tanesi, iniş ve alçalma sırasında veri toplamak için LIDAR teknolojisini kullandı. Odysseus, lazer reflektör dizisi ve radyo işaretçisi olarak hareket etmek üzere inişten önce konuşlandırılan CubeSat gibi faydalı yükler taşıyordu.



    Her şey plana uygun giderse, iniş aracı ve bilimsel ekipmanları Ay yüzeyinde yaklaşık yedi Dünya günü boyunca çalışacak. Görev süresi boyunca topladığı verileri Dünya’ya gönderecek ve bu veriler de insanlı Artemis görevlerinde kullanılacak. Bu arada Intuitive Machines, Odysseus'un dik durumda olduğunu ve veri göndermeye başladığını doğruladı. Firma şimdi Ay yüzeyinden ilk görüntüleri göndermeye çalışıyor.




    Kaynak:https://www.space.com/intuitive-machines-odysseus-private-moon-landing-success







  • insanlı ve insansız inişler çok farklıdır. o alet birisinin müdahalaesi olmadan çalışacak şekilde tasaralanıyor. insanlı inişlerde daha faklı aletleri demonte yollayabilirsin. yada büyük kapsüllerle büyük cihazlar da atabilirsin. amaca uygun araç yollarsın oraya. gezici araç araziye uygun olur. yada sadece iki tur atsın ama görüntü kaydetsin diyebilirler. kollara sahip taş toplayabilecek bir cihaz da gidebilirdi. ama geri dönecek bir cihaz olmadığı için gerek te yok.
  • Böyle bir şey nasıl olabilir

  • Abd yalancı çoban hikayesi durumunda ne yapsa insanın kolay kolay inanası gelmiyor.

  • Düşünsenize :) aradan 50 yıl geçmiş tekrar indik diyorlar. Yani 72'de inebilen birisi 5-10 yılda bir maximum gidip gelirdi sanırım. Benim için asıl soru işareti hep şu oldu geçenlerde de dalga geçmişlerdi, günümüzde ki iniş görüntülerinin eskisinden daha kalitesiz olması müthiş 🙌. Bir de diğer garip olay şu, ay aracı vardı bilirsiniz 4 teker. Yahu astronotlar ibiş gibi tel masa kapsül ile iniyor yıllarca bunun için uğraşıyorlar ? O kocaman tekerlekli makinayı de monte mı gönderdiler ? Ki ciddi sürat yapıyor videolarda. Yeni gönderiler makinalar yanında çocuk oyuncağı gibi... ilginç işler ☺️

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Kendi görüntülerini kaybeden nasa mı:asdaffg

  • Amerika aslında gizlice ay a gidiyordu. Kimseye söylemedi. Hatta ay karanlık yüzüne kolini kurdular. :)

  • 50 sene önce canlı yayınla veriyorlardı, teknoloji çok geriye gitti arkadaş. Ayda ne güzel araba sürüyorlardı şimdi dandirik cihazları anca gönderiyorlar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • SonatTürkoğlu QUHSD S kullanıcısına yanıt
    insanlı ve insansız inişler çok farklıdır. o alet birisinin müdahalaesi olmadan çalışacak şekilde tasaralanıyor. insanlı inişlerde daha faklı aletleri demonte yollayabilirsin. yada büyük kapsüllerle büyük cihazlar da atabilirsin. amaca uygun araç yollarsın oraya. gezici araç araziye uygun olur. yada sadece iki tur atsın ama görüntü kaydetsin diyebilirler. kollara sahip taş toplayabilecek bir cihaz da gidebilirdi. ama geri dönecek bir cihaz olmadığı için gerek te yok.

  • ahmet1905_47 A kullanıcısına yanıt
    Düşünsene genede çok mantıksız :) Ayda ne yaptınız ? Drift 😆 tabii bize gösterilen ile arka plandaki işler öyle değildir. Genede izleyince gülüyorum sadece.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Abi hani bunlar bütün aya gidiş planları ve ilmini kaybetmişlerdi,tavan arasından bulmuşlar galiba.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Cengiz55 C kullanıcısına yanıt
    Amatör( bir gözlemci(Şu ayı zoomlayıp kraterleri falan göstereninden)bir teleskop video çekiminde,Üç paraşütle aya iniş yapan voyajer benzeri uzay mekiği görünüyordu,ya bizi yedi ya da gerçek bilemedim şimdi.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • SonatTürkoğlu QUHSD S kullanıcısına yanıt

    oradaki toplanan taş örneklerinden uzay ortamındaki yaşam şartlarında. bir çok veri alınıyor. sen drift dersin. başka birisi hiç gitmediler der. ama dünyanın yaşından çok daha eski tarihli kaya örnekleri toplandı. belki ayın yşaıyla ilgili veriler elde edildi o taşlarla belki de çok daha eski bir gök taşının varlıgını bularak evrenin yaşıyla ilgili bir çıkarım yapma şansları oldu. dünya atmosferine girdikleri anda yanmasalar belki dünyada da o gök taşlarının bazıları bulunabilirdi.

  • Tanjiro Kamado kullanıcısına yanıt
    ay da paraşütle inişe imkan verecek bir atmosfer yok ki

  • Nevfel kullanıcısına yanıt
    o canlı yayın arizona çölünden yapılıyordu. güya ay da bulunan astronotlar ile houston arasındaki konuşmalarda yaklaşık 1 saniyeden biraz fazla bir gecikme var, houston dan konuşmanın astronotlara gitmesi, astronotların cevap vermesi ve o cevabın houston dan duyulması arasında geçen süre..

    ay ile dünya arası mesafe 384403 km, radyo dalgalarının 300000 km/sn hızı olduğunu düşünüşürse dünyadan ay a radyo dalgaları yaklaşık 1.28 sn de gider, oradan gönderilen radyo dalgasının da aynı sürede gelmesi gerekir yani arada hiç bekleme olmasa radyo dalgası 2.563 sn de gidip gelir.

    bant kayıtlarında houston ile ay arası konuşma olduğu iddia edilen kayıtlarda bu süre çok daha düşük..

  • Kıskanç müslolar çatlamış, çalışın siz de gidersiniz. ABD'ye bok atmaktan başka birşey bildiğiniz yok. Şu yazdığınız yazılar, kullandığınız bilgisayarlar bile ABD sayesinde çalışıyor. Az saygınız olsun, dini sebeplerle nefret ediyosunuz anladık.

  • 55 milyon dolara biz uzay turisti gönderdik.128 milyon dolara Aya sonda gönderiyor el oğlu.

  • baybay17 B kullanıcısına yanıt
    Öyle biliniyor,belki de,vardır.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.