Şimdi Ara

95-97-100 Oktan Karşılaştırma Testi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
6.684
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • 8.5 sıkıştırma oranı için sonuçlar normal ama sıkıştırma değeri 10 ve üzeri olsa idi durum tam tersi olurdu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tturke

    8.5 sıkıştırma oranı için sonuçlar normal ama sıkıştırma değeri 10 ve üzeri olsa idi durum tam tersi olurdu.

    O testin sonunda yazıyordu bu testin değişken sıkıştırma oranı olan motorda tekrar edilmesi daha iyi olur diye. Keşke öyle bir test olsa.9, 9.5, 10 ,10.5 sıkıştırma oranları ile ölçümler alınıp yayınlansa,bizde ona göre karar versek. Bizim motor 9.6 mesela,95-97 oktan sonucunu kestiremiyorum
  • 8.8 gibi bir sıkıştırmada 91 oktan kullanılabilir ki 95 bile belki sıkıştırmaya fazla gelmiş olabilir.9.0 ın altı 91 kullanabilir olarak hesaplanır.

    Ancak 9.0-11.0 arası 95 oktan ki ben de zamanında 98 oktanı 10.8 gibi sıkıştırmalara sahip araçlarda kullandığımda çok daha hassas pedal tepkileri ve daha rahat motorda devirlenme gibi reaksiyonlar almıştım.Çok daha az gaz pedalına sakin kullanımda basarak ekonomide ortaya çıkmıştı.

    Bu arada golf 4 te çok sübaplı olan 1.6lt motor uzun süre 11.5 olan sıkıştırma nedeni ile ithal edilemiyordu keza carisma da gdi motorun 12.5 olan sıkıştırması nedeni ile gerçek gücünü ve kullanışlılığını gösteremiyordu.

    Özellikle modifiye araçlarda vuruntuya neden olmaması için yüksek oktan gerekli olmaktadır ki,focus rs 2 de 100 oktandirek olarak 12hp artış anlamına geldiği üretici tarafından ecu nün yaptığı ayarlama sonucu elde ediliyor.

    Özellikle bmw nin benzinli motorları yüksek oktana göre ayarlanmıştır ki ,gti,renault rs vb. araçlarda devamlı bu oktanı talep ederler.




  • Walla bilimsel yanını falan bilemiycem ama
    aynı 50 liraya aldığım 97 oktan 50 liralık 95den baya bi az gitti.
    Onun için artık hep 95 alıyorum
  • Aracınızın katalog değerinde yazan yakıtı kullanın.

    Oktanın yükselmesi benzinin yanma derecesi ile alakalı yukarıda arkadaşlar yazmışlar zaten. Yakıtınızın oktanına göre ateşleme zamanı (avans) ayarı gerekir, burada sıkıştırmanın da hesaba katılması lazım. Bu yüzden aracınız için üretici tarafından önerilenin dışındaki oktanlar fayda sağlamaz.
  • Sıkıştırma oranı 11 in üzerindeyse 97 oktanın farkını görebiliriz diye biliyorum ben. Daha az oranlarda hiç bir şey fark etmiyor. Benim aracımın depo kapağında 95+ yazıyor.
  • ferrari 458 12.5:1 sıkıştırma oranına sahipken,

    mazda 3 2.0 skyactiv 13:1 sıkıştırma oranına sahip ve 87 oktanla çalışabiliyor.
  • 170'lik Jetta 1.4 tsi arabasina 100 oktan koyup m3 kovalayan vardi.

    Gelirse duruma aciklik getirir.
  • Düşük oktanlı yakıt kolay tutuşur. Sıkıştırması düşük araçlarda tercih edilir.
    Yüksek oktanlı yakıt zor tutuşur. Sıkıştırma oranı yüksek araçlarda tercih edilir. Sıkıştırma oranı düşük araçlarda avans biraz daha fazla verilerek çalışır hale getirilir.

    Normal benzinle piyasaya çıkan araçlarda yüksek oktanlı kurşunsuz benzinler randıman vermiyorlar. Kurşun içermemesi motorun ömrüne olumsuz etki yapmakta, oktanın yüksek olması zor yanmasına sebep olmaktadır.

    Günümüz araçlarında bir çok sensör bulunur ve avans ayarını kendisi yapar. O yüzden çok da dert değil. Hatta E39 BMW' nin depo kapağında 91/95/98 oktan yazıyordu.

    Velhasıl yüksek oktanlı yakıt daha güçlüdür diye bir kaide yoktur. Asıl güç motorun tasarımından kaynaklı tork ve beygire dayanır. Düşük oktanlı yakıt koyarsanız avansı düşürür veya vuruntulu çalışır.




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.