Şimdi Ara

4790K çözülmeyen thermal throttling (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
3.547
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Sıvı soğutucu ne kadar süredir sizde acaba? İçindeki sıvıyı yenileyebilirseniz belki çözüme kavuşabilirsiniz.


    https://forum.donanimhaber.com/intel-core-i7-4790k-kullanicilar-klubu-incelemeler-ve-dahasi--94469183


    Bende 4790k kullandım zamanında ve böyle bir konu açmıştım benim değerlerime bakabilirsiniz voltaj konusunda fikir verebilir. 4.400mhz için 1.17v voltaj vermişim aida testinte 60-65C lerde çalışmış.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DH | equ* -- 20 Ocak 2021; 16:19:27 >
  • Soğutucu iyice b*ka sardı sanırım salladıktan sonra. Şuan her açılışta böyle tıkır tıkır tıkır ses geliyor pompadan. Hiç böyle ses yapmazdı.

    https://streamable.com/gqu5jd

    Sıcaklıklarda tekrar armaya başladı ben en iyisi temizinden stok fanı kurayım.
  • stok fanı taktım, yaklaşık bir saattir stok fan ile kullanıyorum. sıvı soğutma ile hemen hemen benzer sıcaklıkları alıyorum hem boşta hem yük altında. sıvı soğutmada bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum lakin işlemcide de bir şeyler ters gibi.



    STOK FAN BOŞTA.



    4790K çözülmeyen thermal throttling




    STOK FAN AIDA64 STRES TEST.



    4790K çözülmeyen thermal throttling





    Boşta 45 derecede çalışan işlemci iki tane uygulama açıp kapatıyorum 60-65 dereceleri görüyor anında. %20’lik bir yük altına girdiğinde bile bu derece sıcaklık artması bence normal değil. kaldı ki stok soğutucu ile de stres testlerinde 90,99 dereceleri görüyorum. yani sıvı soğutmanın bir işe yaramadığı kesinleşti.



    Yukarıda bir arkadaş kendi yaşadığı benzer bir sıkıntının konusunu atmıştı, orada bir arkadaş da şunları yazmış;


    https://forum.donanimhaber.com//mesaj/yonlen/141928755


    işlemcinin thermal design bozulması tam olarak ne bilmiyorum, belki bendeki sıkıntıda budur çünkü arkadaşın dediği gibi en ufak yükte bile ani sıcaklık artışları görüyorum. yada işlemcinin içindeki ısıyı yayan ve dış plakaya gönderen termal macunun yapısının tamamen bozulduğunu düşünüyorum. belk delid yaparsam işlemci içindeki termal macunu vs. yenilersem sıkıntı gidebilir ama onu bende yapacak donanım ve bilgi yok. :) son olarak işlemcinin sıcaklık sensöründe sıkıntı ihtimali kalıyor ama bu ihtimal halen en düşük ihtimal benim için. boşta sıcaklık değerlerinin doğru gösteriyor, hafif yük altına girdiğinde bile sıcaklığın anında artması bu ihtimali biraz düşürüyor gibi.


    şuan uğraşma defterini kapattım, kaç gündür uğraşıyorum zaten. stok fanla 11. nesil gelene kadar bekleyelim bakalım 11400 gene 1.500 TL seviyelerinden gelirse almayı düşünüyorum. 4790K çözülmeyen thermal throttling 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 20 Ocak 2021; 20:22:25 >




  • Konuya pm üzerinden devam ettik olabildiğince undervolt yaptık ama yükteki sıcaklıklarda değişen birşey olmadı birinci çekirdek 40 dereceden saniyesinde 90 dereceye yükselip yük kalkınca yine çok hızlı bir şekilde soğuyordu, birinci çekirdek 100c iken ikinci çekirdek 90 civarı 3. ve 4. çekirdeklerde yine aynı yükte 70 derece civarında takılıyordu.

    Sensörde sorun olmadığını anlamaya başladığımız nokta cpuz üzerinden sadece core1 e yük bindirdiğimizde sıcaklık bu sefer birden 90 değilde 80 i vurup yavaş yavaş 100 e kadar çıktı farklı bir davranış sergiledi yandaki çekirdekler sıcak olmadığı için ozaman sensör arka plana kaydı, sokette eskiden bozulan pin mevzusu vardı ya bu pin core 1 ile ilgili voltaj yada ground pinlerinden biriydiyse ve o pin teması kaybettiyse core1 e giden akım bu yüzden fazla oluyorsa diye bir durum ortaya çıktı en son intel datasheet üzerinden soketteki bozuk pinin ne olduğunu bulmada bıraktık meseleyi.


    Tüm bu denemelerde intel stock soğutucu 35-40 derece gibi ılık bir seviyede ısınıyordu sadece core 1 ısındığı için sıcaklık geniş alana yayılamıyordu fanı söküp işlemcinin boşta 60 dereceye çıkmasını beklediğimizde soğutucuda 60 derece civarına kadar ısındı ısı aktarımında bir sorun yoktu yani.


    Böyle garip bir durum yaşayan olursa diye özet geçeyim dedim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wey-Yu -- 21 Ocak 2021; 10:57:29 >




  • güzel özetlemişsin hocam, dün akşam ki yardımların için tekrar teşekkür ederim.

  • Stok soğutucu ile ortalama 90 derece çok yüksek. Merak ettiğim şey şu soğutucuya parmağınızla dokunduğunuzda en azından bloğun 50 civarı olması lazım. Yani elinizi uzun süre tutamazsınız çekmek istersiniz parmağınızı. Eğer işlemci kendi bünyesindeki ısıyı olması gerektiği şekilde soğutucuya iletiyorsa sorun anakarttan işlemciye giden voltaj dalgalanmaları anlamına gelir. O da ancak osiloskopla tespit edilebilir. Yok eğer elinizi soğutucuya değdirdiniz ama ısı öyle elinizi rahatsız edecek boyutta değil bir ılıklık var ama sanki işlemci bünyesindeki ısıyı soğutucuya iletemiyormuş gibi geliyorsa o zaman sorun anakartta değil işlemcide demektir. Benim bizzat kullandığım bir AMD işlemci vardı böyle. Isınırdı ama ısısını (gerektiği gibi) iletemezdi soğutucuya. Sorunun kaynağı işlemcinin içindeki tam olarak hangi malzemeden bilmiyorum ama silikonda bir şeyler oluyor ki işlemci eskisi gibi ısısını iletemiyor.

  • 4790k ile aynı olay başıma gelmişti editleyecem.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.