Şimdi Ara

4790K çözülmeyen thermal throttling

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
3.525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,



    Başlıkta da belirttiğim gibi 5 senedir aktif olarak kullandığım işlemcimde aşırı ısınma sonucu thermal throttling durumu var.



    Boşta 45 derecelerde çalışıyor sıkıntı yok ama basit oyunlarda bile 60-70 derecelere çok rahat ulaşıyor. Warzone gibi işlemciyi ciddi zorlayan bir oyuna girdiğimde videoda da görebileceğiniz gibi daha menüde çekirdeklerin saat hızları ciddi anlamda düşüyor. Bazı çekirdekler 100 dereceye geliyor zaten package sıcaklığı 90 altına inmiyor, warzone ve işlemciyi zorlayan diğer oyunlarda da kullandığım sıvı soğutucunun fanları haliyle inanılmaz hızlı çalışıyor. İşlemci sıcaklığı BIOS'da bile 70 derecelerde gözüküyor. Prime95 veya türevi stres testlerine hiç girmiyorum zaten, işlemci ısınmadan dolayı kapanmamak için çekirdek hızını 3.3 ghzlere kadar düşüyor.


    4-5 gündür uğraşıyorum neredeyse, delid dışında ev kullanıcısının deneyebildiği çoğu şeyi denedim. Denediklerimi yazacak olurumsam;


    *Sıvı soğutucu tamamen söküldü, kontrol edilip tekrar takıldı. Soğutucunun yanlış montajı söz konusu değil

    *Farklı markalardan iki kez termal macun uyguladım, sonuç alamadım.

    *Sıvı soğutucunun bozulmuş olabileceğini düşünerek işlemcinin stok fanını takıp denedim. Gene aynı sıcaklık değerlerine daha kısa bir sürede ulaşıyor.

    *Şuan en güncel BIOS yüklü, eski sürüm BIOS yükledim bir şey değişmedi tekrar en güncel BIOS'a aldım.

    *İşlemciden OC beklentim yok lakin videoda gördüğünüz gibi şuan oyunlarda temel hızında (4.0ghz'de) bile çalışamıyor işlemci anında +85,90 dereceleri gördüğü için. Kısaca işlemcide OC yok yaptığım zamanlarda da anakartın OC profilini kullanırım voltaj ayarlarını kurcalamamak için. Oda zaten 4.4ghz'de çalıştırıyor fakat şuan o bile hayal normal saat hızında bile çalışamıyor işlemci aşırı ısınmadan.

    *OC olmadığı için voltaj ayarları da BIOS'un default ayarları. AIDA64'de açık videoda, voltaj değerlerine bakabilirsiniz.

    *Ramlerde XMP profili açık ayda kapalı olması durumu değiştirmiyor. Şuan ramlerde de OC yok yani XMP vs. kapalı.


    Benim atlamış olabileceğim bir şey varsa, PC'ye bağlanıp çözebileceğini düşünen olursa TeamViewer'dan bilgilerimi verebilirim sonuçta akıl akıldan üstündür.


    Şu aşamada ben işlemciyi gözden çıkardım. Artık yeni işlemci daha doğrusu yeni işlemci, anakart, ram üçlüsüne bakıyorum. 4790K çözülmeyen thermal throttling  Ama kurtarabilirsek bu durumu en azından 11. nesil intel işlemciler piyasada oturana kadar idare etmek istiyorum. Şuan işlemcinin bu durumu ile oyunlar hayal.



    Sistem: 4790K - H80i v2 Soğutucu - Z97 Gaming 3 - 2x8GB DDR3 1600mhz -750W PSU



    EDIT: Durumu özetleyen video (kalite seçenekleri zamanla gelir)




    Yardımcı olmaya çalışanlara şimdiden teşekkürler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 19 Ocak 2021; 23:22:36 >







  • Selamlar hocam, once en basit sorularla baslayalim,


    • biosdan turboyu kapatip da deneyebilir misiniz?
    • Isilari yanlis gosteriyor olabilir mi? (gercekten fan islemci o kadar isiniyor mu) (fanin verdigi hava bile cok isinir o sicakliklarda ordan bile anlarsiniz)
    • linpack gibi bir test programi ile deneyip isilara yine bakabilir misiniz?
    • biosdaki voltaj ayarlarinin autoda olmasi her daim sorundur, diger ihtimallerde sorun olmadigina kanaat getirirsek onu sabitlemeyi deneriz, cunku oyunlarda 60 derecenin uzerine bir intel islemci ile cikmamalisiniz.
    • loaded voltaj ve idle voltaj icin ve ikisindeyken de isilar icin hwinfo ile test edebilir misiniz? AIDA duzgun okumuyor, bu konuda en duzgun dogru sonuclari hwinfo ile aldim ben.

    Sonra sira ile deneyerek gidelim.

  • Soğutucu borularından falan gerçekten bukadar ısınıp ısınmadığını kontrol edebiliyorsanız edin çok ani yükseliyor.
    Cpuz den voltaja bakın oyunu pencere modunda açıp anormal bir yükselme varmı.
    3770K yı 1.19V ile 4.5 kullanıyordum hava soğutma ile.
  • pompa arızası olabilir suyu döndüremiyordur. yukarıda söylendiği gibi borulara bakın ne kadar sıcak diye. eğer soğuksa pompa arızasıdır.

  • sieger kullanıcısına yanıt

    bios'dan turbo kapalı hocam.

    ısıları yanlış gösteriyor olabilme ihtimalini bende düşünüyordum lakin hem iCUE hem Aida64 hem de MSI Afterburner hemen hemen benzer değerleri gösteriyor o yüzden bu ihtimali elemiştim. fakat linpack indirip 2 dakikalık bir stres testi başlattım oradan da, sıcaklık değerleri orada da 100 dereceleri görüyor ve frekans 3.3ghzlere kadar düşüyor


    4790K çözülmeyen thermal throttling




    ayrıca soğutucuya baktım. soğutucunun fanından çok ılık bir hava geliyor işlemci 90,100 dereceleri gördüğünde bile. şimdi kasanın yan kapağı çıkartıp tekrar bir stres test başlattım. soğutucunun borularından biri test sırasında ılık seviyesinde ısınıyor fakat fandan çıkan hava o kadar sıcak değil hatta serin bile denebilir. diğer boruda serin, sanırım o olması gerektiği gibi.


    ayrıca dediğim gibi pompa veya soğutucu ile ilgili bir sıkıntıyı elemek için stok fanı takıp denedim. OC yok turbo kapalı halde stok fanla bile bu sıcaklıklara gelmemesi lazımdı ama stok fanla bile bu sıcaklıklara geldi, hem de çok daha seri bir şekilde.



    EDIT: voltaj konuları ile ilgili pek bilgi sahibi değilim. voltaj ile ilgili ne yapmam, nelere bakmam konusunu bilal'e anlatır gibi anlatırsanız sevinirim. :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 20 Ocak 2021; 0:4:49 >




  • Su an 2 ihtimal var gibi gorunuyor, ilki arkadaslarin da dedigi gibi bir sorun, cunku ilik degil cok sicak olmasi lazimdi o suyun. ve fanin cidden sicak hava gondermesi lazim. Benim 60-70 derecelerde bile isiniyor cunku. Digeri ise anakarttaki bir sorun yuzunden isilari yanlis okuyor olabilir, bu da normal fan denedim dediginiz icin.

  • Gaara34 kullanıcısına yanıt

    Tüm programlar ısı değerini aynı sensörden aldığı için hepsinin aynı göstermesi doğru olduğu anlamına gelmiyor bence sensör arızası var.

  • Ayni fikirdeyim hocam, yoksa borular oyle ilik olamazdi. Su marketlere falan girerken ates olctukleri aletler var ya, benzer bir sey varsa cpunun yakinlarinin falan olculerine bakabilirsiniz, zira 100derecelere cikiyorsa sayet, yakin degerlerde olcum yaparsiniz, yok degilse hic dert etmeyin, yanlis okuma muhtemelen.

  • evde şu avmlerin girişlerinde tuttukları sıcaklık ölçen aletten vardı bir yerde o iş görür mü acaba? :)


    birde şöyle bir anım var arkadaşlar.


    anakartın işlemci soket pinlerindeki bir durum buna sebep olabilir mi?


    bir kaç sene önce işlemci söktüm. üzerindeki kurumuş termal macun kalıntıları anakart pinlerinin arasına girmişti. bende netten baktım nasıl halledilir diye yumuşak diş fırçası ile alanları gördüm ve o yöntem ile temizledim lakin araların bir pin biraz yamuldu gibi gelmişti gözüme. nitekim işlemciyi ilk taktığımda PC açılmamıştı. işlemciyi çıkarıp cımbız ile o yamuk olanı diğerlerine uygun hale getirip tekrar çalıştırdığımda sıkıntısız açılmıştı.


    yaklaşık 1 senedir sorunsuz gidiyordu sıcaklık durumu. geçen haftalarda 80-85 dereceleri görünce bir açayım tekrar bakayım dedim. o gün bu gündür 80-85 lerdende fazlasını görür oldum.


    fakat soket kaynaklı bir sıkıntı olsa böyle bir tepki verir mi işlemci? çünkü dediğim gibi ilk yamulttuğumda hiç açılmamıştı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 20 Ocak 2021; 0:26:40 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sieger

    Ayni fikirdeyim hocam, yoksa borular oyle ilik olamazdi. Su marketlere falan girerken ates olctukleri aletler var ya, benzer bir sey varsa cpunun yakinlarinin falan olculerine bakabilirsiniz, zira 100derecelere cikiyorsa sayet, yakin degerlerde olcum yaparsiniz, yok degilse hic dert etmeyin, yanlis okuma muhtemelen.

    sıcaklık değerleri yanlış okunuyor bile olsa sonuç olarak işlemci saat hızları, ghz değerleri düşüyor ve oyunlarda işlemci boşa çalışıyor gibi oluyor.

  • Hocam iki ihtimal var. Bir Termal macun digeride pompa arızası. Iki farklı termal macun kullandığınızı söylemişsiniz ama ne olduğu yazmiyor malum. Termalacun alırken aldığınız macunun ıletim değeri çok önemli. Islemcininiz üst seviye bir işlemci. Arctic MX-4 gibi 8.5W/mK termal macun kullanmanızı öneririm veya daha üst seviye bir macun. Piyasada 50 60 tl ye satılan ama 2.5W/mK macunlar var. Özellikle marka macun bunlar. Bunlardan uzak durun. Sahte termal macunlarda tabi ki W/mK değerini yüksek gösteriyor
  • Want to kullanıcısına yanıt

    hocam bende coolermasterın bir termal macunu vardı evde onunla yenilemiştim ve bitti bende olan.


    hafta başında kuzenim i5 9500 işlemci ve anakart falan almıştı. termal macunu da o almış hutixi diye bir marka, stok fanla ondaki değerleri görünce performansı hoşuma gitti ve birde ödünç alıp bu termal macunu denedim ama değişen bir şey yok. gene aynı sıcaklıklara ulaşıyor işlemci.


    sorunun termal macun olabileceğini düşünmüyorum şahsen. yarın şu evdeki ısı ölçeri bulursam ve işlemci sıcaklığını ölçme konusunda işe yararsa onun gösterdiği sıcaklık değerlerine bakacağım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 20 Ocak 2021; 0:50:28 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gaara34

    sıcaklık değerleri yanlış okunuyor bile olsa sonuç olarak işlemci saat hızları, ghz değerleri düşüyor ve oyunlarda işlemci boşa çalışıyor gibi oluyor.



    Alıntıları Göster

    Frekans sıcaklık sensöründen gelen bilgiye göre düşüyor sensör hatalı raporluyorsa işlemci sıcak olmasada frekans düşer.

  • evdeki ısı ölçeri buldum lakin insan vücudu dışında iş yapmıyor.

    çaydanlığa falan tuttum ucunu ekranında sadece HI yazıyor kırmızı göstererek, sıcaklık bilgisi veremiyor bu tip yüzeylerde.



    bende kasanın arka kapağını açtım ve stres testi sırasında işlemcinin olduğu kısmın sıcaklığını elimle ölçümlemeye çalıştım.



    4790K çözülmeyen thermal throttling



    sıcaklığa baktığım kısımları oklarla gösteriyorum. dış taraftaki metal yüzey 5 dakikalık stres testinin sonucunda çay bardağı kadar ısınıyor diyebilirim.

    işlemciye teması daha yakın olan iç taraftaki ok ile gösterdiğim yerin sıcaklığı çok daha yüksek. parmağımla bu yüzeyin sıcaklığını kontrol etmeye çalıştığımda 10-15 saniye sonra parmağı çekme isteği oluştu. ciddi bir sıcaklık var bu iç yüzeyde stres testi sırasında.



    4790K çözülmeyen thermal throttling


    4790K çözülmeyen thermal throttling



    son olarak BIOS'da gösterilen işlemci sıcaklık değerlerindeki tuhaflık dikkatimi çekti. BIOS ana menüde işlemci sıcaklığı 78 derece gözüküyor fakat ana menüden hardware monitör kısmına girip baktığımda orası da işlemci sıcaklığını 99 derece gösteriyor. Bu tutarsızlık normal değil gibi. Çünkü anakart sıcaklığı menüde 32 derece gözükürken hardware monitör kısmında da 32 derece gözüküyor.


    bu sıcaklık sensörü işlemcinin iç yapısında değil mi? yani tamiri mümkün değil sanırım sıcaklık sensörü bozuldu mu işlemci bozuldu gibi mi düşünmek lazım?





  • Selamlar merhabalar böyle bir sorun başıma gelmişti radyatör ün pompaya giren kısımlarına bir bakın bir taraf aşırı soğuk bir taraf aşırı sıcak mı? İşlemcinin üstündeki yer pompa kısmıdır o kısmın içinde çok küçük bir mekanik fan var bu fan suyun içinde çalışır ve radyatörden gelen soğuk suyu içine alarak hem işlemcinin soğumasını hem de bu noktada işlemcinin sıcaklığını emerek fanın da dönmesiyle diğer boruya aktarır. Corsairlerde genel sorun şudur pompa kısmı neden artık bilmiyorum bazen tıkanıklıktan dolayı dönmeyi durdurabilir veya devri çok az olur. Bu suyun içindeki fan dönmez ise sıcak su radyatöre giren bir kısımda kalır ve diğer kısım aşırı soğuk olur yani istediğiniz kadar termal macun değiştirin işlemci soğuyamaz. Radyatörü sökün elinize alın bilgisayarınız çalışırken elinizle Radyatörü borular da sallanacak şekilde sallayın yandan da sıcaklıklarda bakın. Zamanla içinde tıkanıklık vs olabiliyor çünkü. Bakın bakalım anında sıcaklığa tepki vermesi lazım eğer sıcaklık sallama ile giderilirse düşerse. Bu durumda radyatör arızalı demektir. Ama korkmadan iyi bir sallayın.


    Benim konum da buydu:

    https://forum.donanimhaber.com/intel-9600k-masaustunde-bosta-50-60-oyunda-100-derece-yardim--141928086



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İtalyan Aygiri -- 20 Ocak 2021; 13:15:51 >




  • cidden çok ilginç bir durum yaşadım az önce, ben daha önce bu sıkıntıyla ilgili yabancı forumlarda araştırma yaparken sizin dediğinize benzer çözümler okumuştum. okuduğum yerlerde su pompasının borularını dövün diyordu stres testinde. o zaman ciddi bir değişim gözlemlememiştim.


    şimdi bilgisayarı kapatıp radyatörün kasadaki bağlantılarını söktüm sallayabilmek için. ardından PC açıp AIDA64'den stres test başlattım ve CPU gene 95+ derecelere geleme başladı saniyeler içinde. radyatörü sallamaya başladım test sırasında bir şey değiştirmedi lakin radyatörü bırakıp boruları tekrar dövmeye başladım. dövmeye başladığım gibi 30 saniyede 99 derecelerden 81 derecelere düştüğünü gördüm. boruları dövmeyi bıraktım test devam ederken ve yaklaşık 1 dakika sonra tekrar 100 derecelere gelmeye başladı sıcak.


    kısaca son yaptığım aida64 testi soğutucu ile ilgili bir sıkıntı olduğunu gösteriyor. fakat aida64'den sonra prime95 ile işlemciye stres testi uygulamadım.

    gene 95,100 derecelere geldi işlemci saniyeler içinde. gene boruları dövmeye başladım lakin prime95'de hiç bir işe yaramadı. aida64'de ciddi anlamda sıcaklık düşürmüştü bu yöntem ve işlemci 4000mhz lerde baya uzun bir süre çalıştı lakin prime95'de 3300 lere düşüyor gene sıcaklık düşmediği için. prime95'i ciddiye almak gerekli mi bu durumda bilemedim.


    ayrıca şuan Warzone'da menüde 75 derecelerde ve işlemci frekans düşürmüyor.


    işin tuhaf tarafı ben stok fan takmıştım ve sıcaklıklar gene aynı seviyeye geliyordu. tekrar stok fanı denesem mi bilemedim.





  • Yazdıklarına göre pompa arızası gibi duruyor
  • şuan bende soğutucu ile alakalı olduğunu düşünmeye başladım tekrardan.


    soğutucunun bir borusu sıcağa yakın diğeri sürekli soğuk. böyle mi olması lazım normalde?



    tekrar stok fanı mı taksam bu durumda? kafam iyice karıştı ama stok fanı da takıp şöyle 5 dakika kadar çalıştırdığımda benzer sıcaklıkları görmüştüm yük altında.

  • Gaara34 kullanıcısına yanıt
    Kuzenim yeni sistem kurdu demiştin. Soğutucu aldıysa onun soğutucusunu dene. Stok soğutucu dan bişey beklememek lazım
  • saasc S kullanıcısına yanıt

    maalesef stok soğutucu ile kullanıyor.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.