Kardeşime ait Türk Telekom internet aboneliğinin herhangi bir taahhütünün olduğunu bilmeden 13. ay içinde başka bir firmaya taşıdık. Bilmiyorduk çünkü ilk abonelik başvurusunda 9 sayfalık taahhüt sözleşmesinin son sayfasında bulunan "Taahhütnamenin bir (1)nüshasını teslim aldım, ad-soyad, imza" kısmı hariç geri kalan 8 sayfayı hiç görmedik, bize verilmedi ve imzalattırmadı.
Her neyse geçiş yaptığımız firma da kardeşime cayma bedeli konusunda bir bilgi vermeden belgeler ile aboneliği başlatmış.
Türk Telekom 11 aylık kalan süre için indirim bedelleri, modem, alo paket vb. şeklindeki faydaların geri ödemesi adı altında 1265 TL'lik bir fatura gönderdi.
Türk Telekomu aradık. Müşteri temsilcisine durumu söyledik. Bize "Geçiş yaptığınız firma sizin adınıza süreci yürüttüğü için size taahhüt cayma bedellerini söylemesi gerekirdi onlardan hesap sorun" gibi değişik bir şekilde atarlı atarlı konuştu.
Tekrar TTNET'e geçiş yapalım bu sorunu çözelim dedim ama abonelik iptal edildiği için böyle bir şey mümkün değil dedi. Konuyla ilgili güncellemeler yaparak tüm süreci buradan yazacağım. Olumlu da olsa olumsuz da olsa insanların başına böyle bir şey gelirse 500 farklı sitede günlerini harcamak yerine sadece buradan konuyla ilgili her şeyi öğrenebilirler.
1. GÜNCELLEME: BTK'ya CIMER üzerinden durumu bildirmiştim. BTK yanıtlamış ve kısaca taahhüt yükümlülüklerinizi yerine getirmeniz gerekir demiş.

2. GÜNCELLEME: Tüm bu yukarıdaki uğraşları 24 aylık abonelik sözleşmesi ve 24 aylık taahhütlü abonelik sözleşmesi denilen şeylerin hukuki açıdan farklı şeyler olduğunu söyleyen yazılar okuduğum için ve ALO 175 hattındaki temsilcinin bile "evet o ikisi farklı şeyler" dediği için yaptım. Fakat sonra Aydın Ağaoğlu Beyle yazışınca aynı şeyler olduğunu, taahhütlü sözleşmenin de bir sözleşme çeşidi olduğunu fark ettim. Yani taahhütlü abonelik sözleşmeleri de bir sözleşme türüdür ve bunun da 12 aydan fazlası için cezai yaptırım uygulanamaz olması gerekiyor Aydın Beyin bana söylediğinden anladığım kadarıyla.
6502 s. Kanun 52-4. ve Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği 22/1. Maddeleri de apaçık bir şekilde sözleşme (abonelik) 1 yıldan fazla ise cezai yaptırım ödemeden sözleşme sonlandırılabilir diyor. Taahhütlü sözleşme de bir sözleşme olduğu için bu kanunun bu maddesinin alt unsuru olarak kabul edilerek 12 aydan fazla olan kısmı için bir ceza ödemeden caymak yasal bir hak görünüyor.
Aydın Bey'in konuyla alakalı Donanımhaber sitesinde verdiği YouTube röportajını izledim. Kendisiyle de yazıştım bu durumla ilgili ve %100 olarak bu faturayı ödemek zorunda değilsin dedi. THH, olumsuz karar alsa bile Tüketici Mahkemesi kararı düzeltir dedi.
Bu konuda benzer emsal karar var mı? Başına benzer durum gelip olumlu sonuç alan var mı?
3. GÜNCELLEME: Olumlu, olumsuz birçok farklı görüşle karşılaştım. %90 oranında o parayı ödemek zorundasınız kurtuluş yok yönünde görüşler oldu. Aksi yönde yasal olarak feshedebilirsiniz hakkınızdır görüşleri oldu ama 1 tane bile emsal karar yok bu yönde. Farklı sebeplerle feshedip olumlu sonuç alan var ama 1 yıl doldu diye feshedip başka bir sebep göstermeksizin faturayı ödemeyen emsal bir karar yok. Varsa da bulamadım. Faturayı son gününe yakın ödeyip bekleyeceğiz. İcra ile uğraşmak istemiyoruz.
4. GÜNCELLEME: 08/06/2020 günü Tüketici Hakem Heyetine ve BTK'ya başvuru yaptık. Beklemedeyiz.
5. GÜNCELLEME: BTK Şikayet Sitesi üzerinden Türk Telekom ile yapılan yazışmalardan sonra 3. İtirazda BTK devreye girdi ve ne kadar kukla ve işini yapmayan bir kurum olduğunu bir kez daha gösterdi. BTK, sadece Türk Telekom'un mesajını kopyalayıp "işletme cevabı .... şeklindedir." yazıp şikayeti kapattı. Tek bir cümle dahi yazmadan, açıklama yapmadan şikayeti kapattılar.
6. GÜNCELLEME: Ödemeyi önceden yapmıştık icralık olmamak için zaten. Tüketici Hakem Heyetinden 7-8 ay geçmesine rağmen bir sonuç çıkmadı. Bir cevap vermediler. Sonuç olarak yine devlet ve kurumları güçlünün yanında oldu. Aynı durumda olanlar uğraşmayın boşuna bekleyin sonuna kadar. Bunlara da asla bir daha taahhüt vermeyin. Ya da imkan varsa ikametgâhınızı altyapısı olmayan bir yere aldırın. İnternet vermeyeceğiz diyecekler o zaman bedelsiz iptal edebilirsiniz.
7. GÜNCELLEME: Uzun zaman önce yaptığım bu paylaşımla ilgili bugün fatura iptali kararı çıktı. Haklı olduğumuz bu davada güçlünün değil haklının yanında olan Keçiören Tüketici Hakem Heyetine de buradan teşekkürü bir borç bilirim. 🙏🏻🙏
Karar metninde 6502. Sayılı Kanununun 52. maddesi kapsamında sağlayıcı tarafından tüketiciye aboneliği taahhütlü olduğuna dair bir sözleşme sunmadığından tüketici talebinin KABULÜNE,
Tüketiciye borç olarak yansıtılan 1264.83 TL faturanın İPTALINE, şeklinde devam ediyor.
Benzer durumda aboneliği olanlar için baştan sonra açıklayıcı bir makale olmuştur diye umuyorum.
8. GÜNCELLEME: TTNET Tüketici mahkemesine İptal Davası açtı. İcranin başlatılmasını durdurmak için de başvurmuş. Mahkeme icra durdurulmasını reddederek ara duruşma öncesi cevap dilekçesi yazmak için taraflara 2 hafta süre vermiş.
Muş'ta kısa bir süre önce sonuçlanmış bir emsal mahkeme kararını da ekleyerek cevap dilekçesi göndereceğiz bu hafta. Ara duruşma tarihi Haziran ilk haftası ama bu dilekçe sonrası karar çıkabilir mi bilmiyorum göreceğiz.
9. GÜNCELLEME (15 Aralık 2021): Türk Telekom İnternet aboneliğinin iptali sonrası gönderilen cayma bedelinin i·adesine ilişkin Tüketici Hakem Heyetinin kabul kararına karşı Türk Telekom'un açtığı iptal davası kesin karar ile REDDEDİLDİ.
Şu an Türk Telekom'un fatura tutarını iade etmesi gerekiyor fakat bunun yasal faizi ile iadesi için de uğraşmaya değer bakacağız.
Buradan o parayı ödersin ve alamazsın, onlar Ahmet, Mehmet değil diyenlere de selam gönderiyorum. Toplamda 2-3 dilekçe hazırlayıp göndermek ve bu kadar süre beklemek dışında hiçbir şey kaybetmedik. Aksine bu dava ile birçok şey öğrendim ve kısa sürede kazandığım başka hakem heyeti kararı da oldu. Başka bir alacak verecek işlerinde avukata ihtiyaç duymadan 2-3 mahkeme işini de kendim tüm yasal süreci avukat gibi yürüttüm. Zararı değil çok faydası oldu.
En önemlisi de benden sonrası için tüketicilere yol gösterecek bir emsal karar daha ortaya çıkmış olacak. Bunu okuyacak belki de yüzlerce kişi bu parayı ödemeyecek veya öderse bile tekrar alacağını bilerek hakkını arayacak.
|