Şimdi Ara

2024'te Çin'de 18 yeni çip fabrikası hizmete girecek: Büyümeye liderlik edecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
205
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • SEMI World Fab'ın tahminine göre, yarı iletken plaka üretim kapasitesi 2024'te %6,4 artarak ayda 30 milyonun üzerine çıkacak. Ciddi hükümet fonlarından güç alan Çin'in, 2024'te toplam 18 yeni fabrikanın üretime başlamasıyla yarı iletken kapasite artışında dünyada ilk sırada yer alması bekleniyor.



    Intel, TSMC ve Samsung artışta en büyük etkenler



    Yonga plaka işleme kapasitesinde 2023 yılında %5.5 artış ile 29.6 milyon aylık plaka üretimi (wpm) gerçekleşti. Büyümede Intel, TSMC ve Samsung'un yatırımları büyük etken oldu. Özellikle yapay zeka ve yüksek performanslı hesaplama (HPC) uygulamaları yoğun talep ile büyümeye devam ediyor. 



    SEMI, 2022'den 2024'e kadar 82 kadar yeni fabrikanın faaliyete geçmesini bekliyor. Sadece 2024 yılında 42 fabrikanın hizmete girmesi bekleniyor. Bu rakam 2023 yılında hizmete giren 11 fabrikaya göre önemli ölçüde artış olacağını gösteriyor. Bu yeni tesisler, 100 mm'den 300 mm'ye kadar çeşitli levha boyutlarını içeren olgun veya ileri teknoloji üretim süreçlerinden oluşacak.




    Çin, hükümet finansmanı ve çip üreticilerine yönelik çeşitli teşviklerle desteklenen bu genişlemeye liderlik etmeye hazırlanıyor. 2023 yılında Çinli çip üreticilerinin kapasitesinin yıllık bazda %12 artırarak 7,6 milyon wpm'ye ulaştığı tahmin ediliyor. 2024'te ise %13 artarak 8,6 milyon wpm kapasitesine ulaşması bekleniyor. 2024 yılında Çin'de toplam 18 yeni fabrikanın faaliyete geçmesi bekleniyor. 



    Ayrıca Bkz.Samsung, 2030'da insansız fabrikalara geçiş yapmayı planlıyor



    Tayvan ve Güney Kore Çin'i takip ediyor



    Diğer bölgeler de küresel çip üretim kapasitesinin artmasına katkıda bulunuyor. Tayvan'ın, 2023'te 5,4 milyon wpm kapasiteye ve 2024'te ise 5,7 milyon wpm'ye çıkarak yarı iletken kapasitesinde ikinci en büyük ülke olmaya devam edecek. Tayvan'ı Güney Kore ve Japonya takip edecek. Güney Kore'nin 2024'te 5,1 milyon wpm'ye ulaşması bekleniyor. Amerika, Avrupa, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya da büyümeye hazırlanıyor ve her bölgede 2024'te birkaç yeni fabrika hizmete girecek.



    2023'teki yavaşlamaya rağmen, DRAM ve 3D NAND dahil olmak üzere bellek segmentinin kapasitenin kademeli olarak artması bekleniyor. Otomobil çip segmentinde de 2024 yılında önemli büyüme gerçekleşmesi bekleniyor.




    Kaynak:https://www.newswire.ca/news-releases/global-semiconductor-capacity-projected-to-reach-record-high-30-million-wafers-per-month-in-2024-semi-reports-822607392.html







  • Birleştirse ne olacak. Atı alan çoktan Üsküdar'ı geçti. Asıl Tayvan akıllı davranıp batının gazına gelmesin. Hong Kong gibi gevşek bağlarla Çine bağlansın. Bombalar düştüğünde ABD koşmayacak oraya. ABD Anca Filistin Irak Afganistan gibi zayıf ülkelere girmeye çabalar (onu da becermez ya). Uzun lafın kısası Roma Çöktü Bizans çöktü Osmanlı çöktü ABD de çöküyor. Tarihin akışını kimse durduramıyor.

  • ABD’nin işlemci hegomanyası fazla değil bir iki seneye allak bullak olacak gibi duruyor.

  • Peynir ekmek gibi üretim gücü var adamların. Helal olsun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 3 Ocak 2024; 23:40:16 >
  • joven kullanıcısına yanıt
    4-5 sene diyelim.

  • Bazı ülkeler gerçekten güçleniyor.

  • joven kullanıcısına yanıt
    Oldu zaten. Ukranya savaşı biraz geciktirdi. Zülm payidar olmazmış.

  • bizde 1 tane bile yok ermeksan diye bir firma birseyler yapıyordu ama adamlar 18 fabrikayı 1 senende acacaklar...kritik teknolojı

  • Çin, otomotiv sektöründe yaptığı atılımın bir benzerini yarı-iletken sektöründe de yapıyor. Ne yapılması gerektiğini çok iyi biliyorlar. 5 sene sonra ABD den bağımsız bir şekilde kendi çiplerini tasarlayıp üretir hale gelmeye başlayacaklardır.

  • Amerika'nın planı belli.
    Rusya'ya Ukrayna olayında yaptığı gibi Çin'i Tayvan'a girmeye zorlayıp bütün Dünya'yı Çin'e ambargo uygulamaya zorlayacak.

    Ancak bu Dünya da kutuplaşmayı artıracak, Çin ve Rusya gibi devlerin Dolar'dan tamamen kurtulup farklı bir sisteme geçmesine sebep olacak.

    Çokta güzel günler bizi beklemiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enon_485 -- 4 Ocak 2024; 12:27:22 >
  • birer tane bizde olsa büyüğünden teknolojimiz gelişse...

  • enon_485 kullanıcısına yanıt
    Girmesin? Çin'in beyni yoksa Amerika ne yapsın.

  • enon_485 kullanıcısına yanıt

    Bu işin sonu kötü bitecek gibi. Çin, Tayvan'ı işgal etme gibi bir hataya düşerse, dediğiniz gibi ABD tüm Dünya kamuoyunu Çin'e karşı birleştirir, yeni şeytan ilan eder.

  • Rusyanin savas oyuncaklari icin chip laxim.

  • myze kullanıcısına yanıt

    Birleştirse ne olacak. Atı alan çoktan Üsküdar'ı geçti. Asıl Tayvan akıllı davranıp batının gazına gelmesin. Hong Kong gibi gevşek bağlarla Çine bağlansın. Bombalar düştüğünde ABD koşmayacak oraya. ABD Anca Filistin Irak Afganistan gibi zayıf ülkelere girmeye çabalar (onu da becermez ya). Uzun lafın kısası Roma Çöktü Bizans çöktü Osmanlı çöktü ABD de çöküyor. Tarihin akışını kimse durduramıyor.

  • Age of Empires'de Barrack (Kışla) yapar gibi fabrika yapıyor adamlar.

  • yc#1 kullanıcısına yanıt
    Çin:
    [Age of Empires seslendirmesiyle] Yaparım!

  • zamanında ilim çin'de de olsa gidip alınız demişler. demek ki o zamandan bile belliymiş.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.