Şimdi Ara

2004 Laguna, yağmur sensörü, ısı sensörü ve fanı hakkında tecrübelerim

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
6.919
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İkinci el aldığım aracımda dikiz aynasının arkasındaki kutudan sürekli bir vınlama sesi duyuyordum. Forumda sorduğum sorularda burada ısı sensörü olduğu ve bu ısı sensörünün fanının ses yaptığı söylenmişti. Kimileri de elektronik kararan dikiz aynasının fanı olduğunu söylemişti. Ses çok fazla olmasa da beni rahatsız ediyordu ve en sonunda dayanamayıp söktüm.

    Söker sökmez ilk farkettiğim şey, yağmurda stabil çalışmadığını düşündüğüm yağmur sensörünün bir tarafının kilitlenmediğini ve camdan bir miktar ayrık olduğuydu. Hangi kabiliyetsiz açıp sensörü yerine oturtmayı unutmuş bilmiyorum. Hemen yerine oturttum. Bu sensörlerin cama bakış açısı çok önemli. Eğer 45 derece ile bakmazlarsa doğru düzgün çalışmıyorlar. Bir diğer handikap da , sensörle cam arası jelle dolduruluyor. Benim sensör cama tam yapışık olmadığından arada hava kabarcıkları vardı ve önceden beri camın karşısından sensöre baktığımda bu garipliği farkederdim. Ancak konu ile ilgili bilgim olmadığı için durumu anlyamamıştım. Sonuçta sen sörü yerine taktım ve bahsettiğim hava boşlukları artık görünmüyor. İlk yağmurda nasıl çalıştığını test edicem (Kimse kalkıp yağmur bekleme, sensörün üzerine su dök ya da tükür gibi önerilerde bulunmasın, saçma oluyor) Satabilitesini test etmenin en iyi yolu yağmur çünkü. Muhtemelen artık çok daha iyi çalışacak.

    Gürültüye gelince; gerçekten de bahse geçen fan oradaydı ve vınlamayı o yapıyordu. Sözkonusu fan olunca bir miktar ses yapması doğal tabiki. Ama benim ki biraz fazla yapıyor sanırım. Ya toz birikmesi yüzünden ya da yerinde sallandığı ve titreştiği için. Bir sprey alıp tozunu gidereceğim ve yerine daha sağlam oturtmanın bir yolunu bulacağım. fanın üreticisini buldum. Maksimum 25 desibel ses yapması gerekiyor. Sonucu yazarım.

    Bu arada bilgisayar kasalarında olduğu gibi fanı temizlemek ile uğraşmayıp yeni bir tane alıveriyim diye düşündüm. Renaultu aradım ve ağzımın payını aldım. 250 milyon istediler üç kuruşluk şeye :)

    fanı iptal etmeyi düşündüm ancak çok matıklı değil. Renault sıcaklık sensörünü o kutunun içine koyarak saolsun çok zekice bir hareket yapmış. Bu kutunun içi, cama yapışık olduğu için kışın arabının kabin ısısından daha düşük, yazın da daha yüksek ısıya sahip oluyordur. Bence 4-5 dereceleri bulan farklar olabilir. Dolayısıyla bu kutunun ısısını kabin ısısı ile aynı noktaya çekebilmek için fanın çalışması şart.

    Benzer problemleri olan vardır diye paylaşmak istedim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aramis1 -- 3 Ekim 2007; 9:39:31 >







  • benzer sorunlardan yakınan hiç olmamış sanırım :)
  • hocam, orda bir yerde nem sensoru de var. Ben araci aldigim ilk 2 sene butun yaz boyunca klimayi otomatik 25.5 derecede calistirdim.buna ragmen icerisi derin dondurucu gibi soguk oluyordu. Oysa arkadaslar genelde 20 civari tutuyorlardi. dis sensorde +-3 derece yanlis gosteriyordu. her ikisi de garantiden degisti, duzeldi. Ama servise anlatincaya kadar akla karayi sectim. kompresor surekli calisiyor ve sogugu basiyordu. 1 sene cok guzel calisti.

    Ancak, bu sene de 18;lerde tutuyorum. bu sefer de sogutmuyor.genelde manuele gecip fan hizini artiriyorum. yaz bitti diye sorun etmedim ama gelecek yaza yine sensorleri test ettiricem...

    Lag2'de akillara zarar bir iklimlendirme sistemi var, onundeki aracin egsoz gazini olcup, valfleri kapatiyor. Sen ne kadar havayi istedigin kanal mesela sadece orta kanaldan yuzune veriyor zannetsende ayaklarina ya da cam onune de belirli miktar hesaplayip veriyor. gunes isigi cok ise, cam onune fazla verip, perdeleme yapiyor. Araca bagli laptop ile bayagi uzun seyahat edip bizzat kendim tum sistemi kurcaladim (servis tanidikti). Bu kadar detay olunca da herhangi bir sensorun sapitmasi tum sistemi sacmalatiyor. Oysa C3'teki otomatik klimada hic sorun yasamiyorum. Alet neye ayarlarsam onu iceriye basiyor, muhtelemen 1-2 sensor ile isi hallettiginden sorun cikmiyor.




  • Doğrudur. Bahsettiğim ısı sensörü va fandan oluşan bütünleşik yapının içinde nem sensörü de mevcut.
    Klimanın soğutmama problemi bence sensörle ilgili değil. Başka bir sorundan olabilir.

    Hava kirli ise otomatik kapatıp içeride devir daim yaptırıyor. Ancak ben bu durumu hiç gözlemleyemedim Gözlemleyebilmek mümkün mü? Yani yanan kırmızı bir ışık var otomatikte iken. O değişiyor mu?

    Bu laptop olayı için gerekli programı ve kabloyu bulmak mümkün mü?

    Neleri görebiliyorsun laptopta.

    Sizin araçta da aynanın arkasondan fan gürültüsü oluyor mu? Aracı çalıştırmadan sadece kartı yuvasına takarak dinlerseniz duyulabiliyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aramis1 -- 5 Ekim 2007; 8:46:05 >
  • Ben fan gurultusunu hic duymadim, bu aksam anahtari sokup daha dikkatli dinlerim. Ancak 4 yila yakin kullaniyorum, problem yok.

    Laptop icin yazilimi bumak zor. Ancak nette aarac markalari icin yazilimlar ve kablolar mevcut. bir ara arastirmistim. Servisteki orijinal yazilimda, bayagi birseyler vardi ancak cok iyi hatirlamiyorum. Arac gostergeleri dijital olarak yazilimda vardi mesela. Daha cok klimalanin ayaga, ortaya ve cama yonlendirme yapan kapaklarinin % olarak acikligi dikkatimi cekmisti. Ic dis sensorlerin sicakligi vs. Girmedigimi bazi menulerde vardi. Bir daha kismet olursa bakarim ve yazarim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tk152 -- 5 Ekim 2007; 11:15:29 >
  • Aramis1 sonucu 4 gözle bekliyorum. Fan sesini halledince bizlerle paylaşmayı unutma
  • Kendince dalga geçiyorsun galiba ?

    Umarım yanlış anlamışımdır.

    quote:

    Orjinalden alıntı: ohayyam

    Aramis1 sonucu 4 gözle bekliyorum. Fan sesini halledince bizlerle paylaşmayı unutma



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aramis1 -- 8 Ekim 2007; 8:30:38 >
  • Lagunacilar buraya da anlattigim gibi bende o fan sesinden zamaninda cok cekmistim.
    Bildiklerimi paylasmak vede bilmediklerimi ogrenmek icin buradayim...
    Kusura bakma ama seninle dalga gececek kadar vaktim yok.
    selamlar saygilar...

    quote:

    Orjinalden alıntı: aramis1

    Kendince dalga geçiyorsun galiba ?

    Umarım yanlış anlamışımdır.

    quote:

    Orjinalden alıntı: ohayyam

    Aramis1 sonucu 4 gözle bekliyorum. Fan sesini halledince bizlerle paylaşmayı unutma


  • Yanlış anlamışım kusura bakma. Aslında mesajın kimden geldiğine de bakmadan yazmıştım.

    Fanı sprey yardımı ile temizlemeye çalıştım ve sesinin biraz azaltabildim. Ancak sorunun fanın kendi sesi olmadığını farkettim. Fanın içinde monteli olduğu kutuyu yerine monte edince, fanın normalde çok fazla olmayan sesi inanılmaz artıyor. Bu plastik kutu cama dokunduğu ve kapalı bir alan yarattığı için sanırım. Açıkçası diğer lagunalarda böyle bir sesin duyulmuyor olması beni hayrete düşürüyor. Çünkü mutlaka bir ses duyuluyor olması lazım.

    ohayyam, sen sorunu nasıl halletmiştin?
  • arkadaşlar megane 2 forumunun 37. sayfasındaki mesajlarıma göz atmanızı öneririm sizdeki fanda aynı şekildemi ?inceleyip bilgi verirseniz sevinirim..

    http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=18198876



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pulpa -- 8 Ekim 2007; 13:21:13 >
  • Teşekkürler..

    Tamamen aynısı. Sadece kablo renkleri değişik. Ben fanın üreticisini de bulup mail attım ama cevap gelmedi. İçinde ayrıca nem sensörü de var.

    Kutuyu aynanın arkasından çıkartıp çalıştırdığımda ses çok azalıyor. Ama yerine yerleştirdiğimde inanılmaz artıyor. Cama dokunduğu ve orada kapalı bir alan oluşturduğu için.

    Üretici kendi sitesinde maksimum 25 dB gürültüden bahsetmiş. Ne kadar azaltılsa da ses gelecektir sanırım.

    Sen sesi kesitiğini söylemişsin, nasıl başardın? Birde o iki vidayı sökmek için torks uçlu tornavida gerekiyor. Sen nasıl söktün?
  • Gerçi benimkinde 5 ayrı kablo var. Seninkinde sanırım 4, dolayısıyla sende nem senörü olmayabilir.

    Ben de tırnağın birisini kopardım, şimdi plastiği plastiğe yapıştıracak iyi bir yapıştırıcı arıyorum :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aramis1 -- 8 Ekim 2007; 13:52:44 >
  • Bende 4 kablo var nem sensörü yok ses bu sabah yoktu birkaç gün daha ses gelmezse yaptığımı buraya yazarım uyguladığım yöntem biraz türk işi oldu :)) işe yarayıp yaramadığından emin deilim vidaları sökmek için gereken tornavida uçları her hırdavatçıda var ben takımını aldım sizin araçlarda çift bölge kilma varmı yoksa tek bölgemi?? acaba fanın sitesinin linkini verebilirmisiniz ben okadar açtım üzerindeki markaya hiç bakmadım :))



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pulpa -- 8 Ekim 2007; 23:46:55 >
  • Valla Aramis1 aslinda birazda sululuk etmemin nedeni fan sorunundan benim eski megane II HB yi satarak kurtulmus olmamdan
    Ben o fanin oldugu dikiz aynasi kutusunu hic acmadim ama dedigim gibi garanti kapsaminda iki kez degistirildigi halde o sesten kurtulamamistim...
    Simdiki aracim Lagunada o ses yoktu. En azindan rahatsiz edip dikkatimi cekecek kadar degildi.

    quote:

    Orjinalden alıntı: aramis1

    Yanlış anlamışım kusura bakma. Aslında mesajın kimden geldiğine de bakmadan yazmıştım.

    Fanı sprey yardımı ile temizlemeye çalıştım ve sesinin biraz azaltabildim. Ancak sorunun fanın kendi sesi olmadığını farkettim. Fanın içinde monteli olduğu kutuyu yerine monte edince, fanın normalde çok fazla olmayan sesi inanılmaz artıyor. Bu plastik kutu cama dokunduğu ve kapalı bir alan yarattığı için sanırım. Açıkçası diğer lagunalarda böyle bir sesin duyulmuyor olması beni hayrete düşürüyor. Çünkü mutlaka bir ses duyuluyor olması lazım.

    ohayyam, sen sorunu nasıl halletmiştin?




  • http://www.bitron.net/welcome.html > products > automotive products > hvac devices a gir. Sayfanın en altında iki tane göreceksin. Birisi temperature diğeri humudity temperature. Seninki üstteki. KOnnektörü biraz değişik sanırım. Aslında bu sitede aracımdaki bir çok parçayı görünce baya şaşırdım. Bunlardan direk alabilsek ciddi ucuza gelir sanırım ama benim mailime cevap bile vermediler.

    Yöntemini hemen yazabilir misin? Ses tamamen kesildi mi? Yukarıdada yazdığım gibi kutu yerine takılı değil iken o kadar ses yapmıyor. Yerine taktığımda çok artıyor.

    Kaça aldın torks setini?

    ohayyam, iyiki lagunanda da ses hasıl olmamış, kafayı yerdin o zaman :) Demekki değiştirseler bile çözülemiyor. Çok ilginç hakikaten.




  • torks dediğin tornavida seti 12- 15 ytl felan yöntemi resimle anlatmam lazım şuan işyerindeyim fanın takıldığı siyah plastik iki kısımlı fanın olduğu taraf ve vidanın olduğu taraf bu iki kısım birririne geçme ve bende kımıldıyordu buraya (iki parça arasında gördüğüm boşluğa)deneme amaçlı kürdan çöpleri soktum ve iki parçanın titreşimini kestim ayrıca motorun etrafındaki portakal rengi lastik kısmada (motoru söküp) vazelin sürdüm 2 gündür ses yok ama emin deilim eğer ses devam etmezse kürdan soktuğum kısmı yapiştırıcı ile yapiştıracağım....açılamada anlaşılmıyan biryer olursa sorabilirsiniz anahtar seti carfeur-real- vs de bolca satılıyor(tornavida ucu şeklinde)
  • Yani dikiz aynasini acmadan yazdiklarim ne kadar dogruymus

    İkinci sorum; iç dikiz aynasının arkasındaki kutudan gelen vınlama sesi. Araca kartı sokup çalıştırmadan hemen önce dinlendiğinde çok rahat duyuluyor.Hatta fazlasıyla duyuluyor. Bazıları bu sesin normal olduğunu söylüyor. Sizin aracınızda da var mı bu ses?
    -Allaha şükür benim RUHSUZ lagII de o ses yok. MeganeII HB de 3 kez değiştirilmişti garanti kapsamında ancak bir süre sonra o ses tekrar başlıyordu. Hatta renoyu mahkemeye verecektim 3 kez servise aynı nedenden girince yenisini vermeleri gerekiyormus vs vs ( Tuketici kanunu ))) kim uğrasacak koskoca reno maisle ))) Maalesef o climanın sensorunun fanının sesi. El beceriniz iyiyse dikiz aynasının kapagını dikkatlice açın ve içerdeki fan motorunun yerinde sağlam durdugunu kontrol edin gerekirse fan motor gövdesini dikiz aynasının plastigine japonla filan yapıştırmayı dene. Yada iç dikiz aynasının kapagının iyi bir şekilde kapanmış oldugunu kontrol et
    quote:

    Orjinalden alıntı: aramis1

    http://www.bitron.net/welcome.html > products > automotive products > hvac devices a gir. Sayfanın en altında iki tane göreceksin. Birisi temperature diğeri humudity temperature. Seninki üstteki. KOnnektörü biraz değişik sanırım. Aslında bu sitede aracımdaki bir çok parçayı görünce baya şaşırdım. Bunlardan direk alabilsek ciddi ucuza gelir sanırım ama benim mailime cevap bile vermediler.

    Yöntemini hemen yazabilir misin? Ses tamamen kesildi mi? Yukarıdada yazdığım gibi kutu yerine takılı değil iken o kadar ses yapmıyor. Yerine taktığımda çok artıyor.

    Kaça aldın torks setini?

    ohayyam, iyiki lagunanda da ses hasıl olmamış, kafayı yerdin o zaman :) Demekki değiştirseler bile çözülemiyor. Çok ilginç hakikaten.





  • vazelini kırmızı parcanın neresine sürdün tam olarak?

    Neyi kastettiğini anladım. Bende de çok hafif olsada oynuyor bu iki parça. Ancak çok hafif oynuyor.

    Fanın takıldığı siyah plastiği kutuya tutturan iki vidanın altına plastik gibi yumuşak bişeyler sıkıştırsak faydası olu mu acaba? Bi ara böyle garip şeyler düşündüm. Hatta gri kutunun iç yüzeylerini çok ince süngerle kaplamayı bile düşündüm :)

    Bitronu inceleyebildin mi? Kalite, otomotiv ve satış bölüme 3 ayrı mail gönderdim biraz önce :) Belki onların bir fikri vardır bu ürettikleri tuhaf fanın gürültüsü ile ilgili.

    Hakikaten iyi tahminde bulunmuşssun ohayyam.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aramis1 -- 9 Ekim 2007; 13:18:21 >
  • Hazır ses kesilmişken bence kürdanların pozisyonunu hiç bozmadan, kürdanlarla birlikte yapıştır :)
  • motorun vidalamadan öncede kabın iç yüzüne(gri kaba en yakın olduğu elektirik fişlerinin girdiği taraf)ince sünger (meganın koblolarının üzerine geçirilen gibi gri renk) koydum vazelinide motorun etraıffdaki plastiğin(portakal rengi verdiğim resimlerde yumuşak plastik yazmışım)hertarafına sürüp fanı yatağına öyle yerleştirdim yaptıklarım sadece deneme amaçlı ve rastgele işlerid ama hala tam işe yaradığından emin deilim bende ses sabahları soğukta artıyor mesela araç güneşte kalsa öğlen ses gelmiyordu sizdede öylemi yoksa araba çalıştığı sürece ses hiç kesilmiyormu?
    fanın sitesini inceledim ama yabancı dilim malesef pek yok aslında oraya mail atmak iyi fikir ban göre tamamen sistemi üreten firmanı hatası
    bugün arkadaşım 2006 meganına bindim kutu aynı ama ısı sensörü (mavi diod)kabın altında yere en yakın kısmında küçük bir delikten dışarı bakıcak şekilde yarleştirilmiş ve fan felanda yok o bölgede araç gene digital klimalı bence sizde yüksek model bir lagunaya bakın sanırım bu işten tamamen vazgeçerek sorunu çözmüşler aslında bunu toplu olarak reno firmasına yazıp yanıt beklemek lazım olay tamamen tasarım hatası..




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.