Şimdi Ara

2. el araç satışında yeni uygulama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
2.018
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İkinci el araç satışında yeni uygulama İkinci el araçlarda satış ve devirlerinin işlemlerinin noterler tarafından yapılmasına ilişkin kanun teklifi TBMM'de kabul

    edildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

    Teklife göre, noterler tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersiz olacak ve düzenleme, 1 Mayıs 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

    Satış ve devir işlemleri, her türlü harçtan, damga vergisi ve değerli kağıt bedelinden istisna tutulacak. Bu istisnalar 1 Ocak 2010'dan itibaren geçerli olacak.

    Noterler, satış ve devre ilişkin her türlü işlem karşılığında 20 TL maktu ücret alacak.



  • Kardeş şimdi ben 2.el bir araç alıcam işlemleri noterde mi yapıcam trafik tescil bürosunda mı ve yaklaşık kaç para ödiyicem bilgin var mı?
  • Biraz önce araç aldım... Prosedür eski sisteme göre önce noter satışı yapılıyor sonra trafiğe gidiliyor.. Para olarak ise noter satışı için plaka aynı ilde kalacaksa 35 lira dışarı gidecekse 47 lira ödeniyor.
  • Kardeş ben ilk defa yapıcam bu işlemi bir araçın kendi üstüme devrini alcam. Ne yapmalıyım ne gerekiyor bana yardımcı olabilirmisin.
  • Kardeş satıcıyla birlikte notere gideceksin orda belgeler hazırlancak imzaları atarkende paranı verirsin satıcıya... Daha sonra noter satış nüshası ve ruhsatınla trafik şube amirliğine gidip aracını tescil ettirceksin yeni ruhsat ve plakalarını alıcaksın.
  • Çok saol kardeş. Peki kardeş ruhsatın daha önce kayıtlı olduğu tescil burosuna mı gitmem gerekiyor?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bY_ALi

    Çok saol kardeş. Peki kardeş ruhsatın daha önce kayıtlı olduğu tescil burosuna mı gitmem gerekiyor?


    Herhangi bir notere gitmen yeterli. Belirli bir yere gitmene gerek yok yani.
  • abi noter işini anladımm :) tecil ettirmek için diyorum..
  • Sen tam olarak ne yapmak istiyorsun?

    Benim anladığım araba aldın ve üstüne alacaksın? :)
  • Bi tanıdığın arabasını ben kullanıyorum üstüme alıcam..
  • Noterde ücret 35.40 TL, il dışından olunca 50 TL. Bu fiyatlar 1-2 TL oynuyor (aslında sabit fakat sistem oturana kadar hafif dalgalanma olabilir, her gün takip ediyorum). Fiyatı değiştiren posta ücreti.
  • Artık 2 el araba aldığımızda ruhsat işlemleri için 50-60 tl mi ödeyeceğiz yani
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bY_ALi

    Bi tanıdığın arabasını ben kullanıyorum üstüme alıcam..


    Tamam işte tam zamanı. Alın üstünüze noter masrafınızın max 50 tl.


    @ Akhilleus

    35-50 tl ödenecek.
  • Geçen sene iyi hatırlıyorum sadece notere 250 civarı kösülmüştüm ...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Akhilleus
    Artık 2 el araba aldığımızda ruhsat işlemleri için 50-60 tl mi ödeyeceğiz yani

    50-60 la bitmiyor iş. Dün Motorun satışını aldım.
    Şöförler cemiyeti 15 tl.
    Plaka değişmeyecekse tek değişecekse çift yaprak ruhsat değişecek. bu da para ne kadar olduğundan emin değilim.(100 civarı birşey olması lazım)yarın öğrenirim.
    Plaka değişecekse plaka bastırma parasıda var tabi.
    Ruhsat yaprağı ne kadar bilgisi olan var mı?
  • kardeş tek yaprak ruhsatın fiyatı ne kadarmış öğrenebildin mi?
  • Arkadaşlar bir sorum olacaktı. Bilgi sahipleri bana bu konuda yardımcı olurlarsa çok sevinirim.

    Yarın nasipse bir araba alacağız ve tüm devir vs. işlemlerini de halledeceğiz. Yalnız şöyle bir durum var. İl merkezinde yaşıyoruz. Alacağımız araba da ilimizin bir ilçesine ait plakaya sahip. Eskiden plakanın değişmemesi için başka yerden ikametgah gösterilmek yeterliymiş ama bu durum yapılan değişikliklerle mümkün olmamaktaymış.(duyduğum kadarıyla) Ayrıca her plaka artık şahsa ait olup değiştirilemez gibi bilgiler de söylenmekte. Bu durumda aldığım aracın plakasının yenilenmemesi ve aynı kalması için ne yapılması gerekiyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dmltnman -- 8 Şubat 2010; 15:19:44 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dmltnman

    Arkadaşlar bir sorum olacaktı. Bilgi sahipleri bana bu konuda yardımcı olurlarsa çok sevinirim.

    Yarın nasipse bir araba alacağız ve tüm devir vs. işlemlerini de halledeceğiz. Yalnız şöyle bir durum var. İl merkezinde (Samsun) yaşıyoruz. Alacağımız araba da ilimizin bir ilçesine ait (çarşamba ilçesi) plakaya sahip. Eskiden plakanın değişmemesi için başka yerden ikametgah gösterilmek yeterliymiş ama bu durum yapılan değişikliklerle mümkün olmamaktaymış.(duyduğum kadarıyla) Ayrıca her plaka artık şahsa ait olup değiştirilemez gibi bilgiler de söylenmekte. Bu durumda aldığım aracın plakasının yenilenmemesi ve aynı kalması için ne yapılması gerekiyor?



    O dediğiniz uygulama (doğru anladıysam) daha geyik muhabbeti aşamasında,ömür boyu plaka uygulaması yani..Şu anda herşey eski sistem devam ediyor,araç 55 plaka muhtemelen..Sahibi size noter satışını yapsın sonra noter satışı sözleşmesi ve aracın ruhsatıyla trafik şubeye gidip (hangi tfarik şubeye bağlıysa) kendi adınıza yeni ruhsat çıkartacaksınız plaka aynı kalacak..

    Sorunuzu doğru anladıysam eğer..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bora_T


    O dediğiniz uygulama (doğru anladıysam) daha geyik muhabbeti aşamasında,ömür boyu plaka uygulaması yani..Şu anda herşey eski sistem devam ediyor,araç 55 plaka muhtemelen..Sahibi size noter satışını yapsın sonra noter satışı sözleşmesi ve aracın ruhsatıyla trafik şubeye gidip (hangi tfarik şubeye bağlıysa) kendi adınıza yeni ruhsat çıkartacaksınız plaka aynı kalacak..

    Sorunuzu doğru anladıysam eğer..


    Aynı plaka kısmına kadar doğru, ancak; artık ikamet adreslerimiz baz alındığı ve ilçelere ait plaka kodlarının da değişiklik göstermesi nedeniyle (55 RX 555 gibi) plakanız değişecek şehir merkezine ait kodlamalı plaka alacaksınız.




  • evet arkadaşlar şu an araç tescil işlemleri ikamet ettiğiniz il veya ilçeye göre yapılıyor. yeni aldığım aracın plakasını ben de değiştirmek zorundayım. çünkü noter satışında artık alıcıya adres sormuyorlar ,sistemden çıkan adresi yazıyorlar.eğer aynı plakanın kalmasını istiyorsanız noterden önce nüfus müdürlüğüne giderek adresinizi değiştirmeniz gerekiyor ki,bütün resmi iş ve işlemlerinizi, hatta seçim bölgenizi değiştirmek zorunda kalıyorsunuz .plaka için değer mi o da ayrı bir konu.. ayrıca plaka için bu yola başvurmak yasal mı öyle bir konu da var..
    fakat şöylebirkonu da varki burda sizinle paylaşmadan edemeyeceğim..bildiğiniz üzere insanlar iki farklı adreste ikamet ediyor olabilirler.örneğin sürekli kaldığınız bir eviniz ve farklı bir ilçede yazlığınız var.bu durumda siz nüfus müdürlüğüne ikinci bir adresiniz olduğunu ibraz ediyorsunuz ve bu sisteme işleniyor.yapılan bu uygulama noterin de sisteminde gözüküyor. Fakat emniyet müdürlüğü tescilde ikinci adresi kabul etmiyor ve seçimde hangi adreste oy kullanıyorsanız oranın plakasını alacaksınız diyor.biz bu konuda noter müdürü ve sigortacılarla itilafta kaldık.bu uygulamanın demokratik olmadığını ,insanların ikinci bir adres olarak verdiği yerlere ait plakayı alabilme hakkının olması gerektiğini düşündük...
    bir de bir kaç seneliğine farklı bir ilde çalışıp memleketinden araç alan arkdaşlar var.bu arkadaşlarda mecburen plakayı değiştirmek zorunda.bu durumda aynı sigorta şirketinden farklı kasko değeri çıkıyor. örneğin 1300 lira gibi kasko yapılabilen bir araç başka birşehirde daha yüksek olabiliyor.bu da alıcı açısından ek bir külfet demek..
    yani artık övünerek gezdiğimiz plakalarımızı atıyorum mecburu hizmet için doğu illerinde çalışıyorsanız oranın plakası ,veya istanbulda oturuyorsanız 34 yapmak zorundasınız...




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.