Şimdi Ara

2+1 dairenin inşaat maliyeti 750.000 TL (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
89
Cevap
8
Favori
15.865
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar müteahhit değilim, özelde inşaat sektöründe çalışıyorum.
    Bu dediğiniz fiyatlar çok geride kaldı üzülerek söylüyorum.

    Güncel m2 maliyetleri (faturalı sözleşmeli iş yaptırırsanız) 22000₺ civarında

    Eğer mahalle arası müteahhitseniz kalfa ile kendiniz anlaşırsınız fatura, sözleşme giderleri gibi bir çok işten muhaf olursanız (aslında çakallık yaparak) m2 maliyetini 16000₺-17000₺ olarak alabilirsiniz. Malzeme fiyatları artış hızı azaldı fakat işçilikle birlikte fiyatlar bu seviyelere geldi.

    Sizin bahsettiğiniz fiyatlar 2 sene öncesinin fiyatları.

    Ev stokları da genelde öncesinden kaldığı için bu fiyatlara daha yansımadı aslında. Evler dolar bazlı olarak biraz düşebilir fakat Türk Lirası karşılığı her zaman artacaktır. Şişirme fiyatlar üzerinden örnek
  • Eğer yıkılmasını istemiyorsan en az 1.5 milyon. Rekabet kurulu bu sektörde iş yapmadığı için fiyatlar rastgele gidiyor.

  • Nolcak bu inşaat sektörünün hali, bina yapmayı da bilmiyorlar, depremde yıkılıyor zaten, bazen kendinden yıkılıyor, 10 seneyi geçtimi, 50 yaşında bina gibi çirkin ve güvensiz görünüyor.

    Aşağıda 2 resim paylaşıyorum, bunlar 60 yaşında halâ kullanımda, beton binalar, zamanında göçmenler kirada otursun diye yapılmış, alt kolonlarına bakın 20 katlı binayı taşıyorlar, burda olsaydı kolonlar bu binayı bu kadar sene taşırmıydı?

    2+1 dairenin inşaat maliyeti  750.000 TL

    2+1 dairenin inşaat maliyeti  750.000 TL



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selamivural -- 13 Ekim 2023; 19:15:29 >




  • piyasa hep şişirme rakamlar ile dolu. Sıradan apartman dairesine servet ödemeyin.


    Lüks site filan olsa , içinde spor salonu , kafesi , havuzu saunası türk hamamaı filan olsa pahalıya maal olur. DEvasa bahçesi vardı vsss.


    Ama sıradan apartman dairesinin öyle yüksek bir maliyeti yok.

  • aliveli90 kullanıcısına yanıt

    6000tl ancak kentsel dönüşümde devlet destekli toki ücreti olur ki onda malzemeleri bile herkesten ucuza alırlar


    şuan orta kalite inşaat dediğimiz işi bilen tecrübeleri için 14000tl-16000tl altına kimse mal edemez


    daha başka kalem giderler var plan proje ruhsat iskan belediyeye verilen rüşvet v.s


    işi bilmeyen tecrübeli olmayan zaten inşaatı bile bitiremez

  • Artık eskisi kadar artmaz diyordum ama Filistinde patlak veren savaştan sonra gelecek olan göç dalgasını hesaplarsa ev fiyatları düşmez öyle. Gerçekçi olmak lazım.


    Zaten bu ülkede kolay kolay kimse aldığı evi satmıyor.

  • Ev alacaksanızz maliyetini göz önünde bulundurarak teklif verin. Piyasayı şişirenler , şiştiği gibi kalsın2+1 dairenin inşaat maliyeti  750.000 TL 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aliveli90 -- 12 Kasım 2023; 12:59:54 >
  • Ülkede resmen para algısı yitirilmiş durumda x bir ürüne 1000tl için bedava diyende var çok pahalı diyende , ama asıl korkunç olanı insanların bu enflasyonu sindirmiş olması, her gün yapılan fiyat artışlarına alışmış olması. Ben esnafım basit bir örnek vereyim 18mm a kalite bir mdf dolap için 10-15-20 bin fiyat çekenler oldu uzun araştırmalar sonucu 8 bin diyeni bulduk yaptırdık. Ustayla uzun uzun muhabbet ettik malzeme maliyeti hepsinde aynı işçilik ve diğer ek giderlerle fiyat oynuyor evet ama neredeyse 3 kat değil.

    Her şey aslında algı bir örnek daha vereyim, kombi bakımı için gelen bir usta toplamda 1 saat bir emek sıfır malzeme kullanımı, yapılan iş kombi genel kontrolü, kirli parçaların temizlenmesi, su akıtan iki tane contanın değişmesi ve kazandaki eksik kalan havayı tamamlamak, iş bittikten sonra ne kadar diye sorduğumda aldığım cevap aynen şöyle " 1000tl efendim aslında komik rakamlar bu paralara bir şey kalmadı" genelde araştırarak birşeyler alır veya yaptırırım ilk defa böyle aciliyetten dolayı rasgele fiyat sormadan usta çağırdık ondada olan oldu yoksa kesinlikle o paraya çağırmazdım.


    Bazen dükkanıma müşteri geliyor hesabı söyleyince inanamayıp tekrar soruyorlar ben acaba pahalımı geldi diye düşünürken aaa abi ucuzmuş aa niye fiyat böyle yapıyorlar oysaki bana göre gayet makul diğerleri pahalı? belki benim kiram daha uygun eleman çalıştırmıyorum ama genede 3x arada fiyat oynamaz? Her gittikleri yerlerde böyle tepkiler verdiklerini düşünüyorum şimdi illaki etkilenen biri olup aaa ucuzmuşum zaten baksana ucuz diyorlar alışmışlar yapıştırayım zammı diyen elbet olacaktır...


    Birde piyasada şöyle bir rüzgar var. X esnafı, ustası, üretimcisi uzar gider neyse gidiyor bir başka işletmeye veya hizmet alamaya bakıyor 1-2 ayda fiyat uçmuş, bu sefer ee diyor ben 2 yıl önce aylık kazancımla şunu bunu yapardım şimdi yapamıyorum gene yapmam için ne kadar kazanmalıyım şu kadar o zaman bende yapıştırayım gitsin kısır döngü resmen :)



    Bazıları 3-5 ay sonra gelecek zamları düşünerek fiyatlama yapıyor ekonomiye olan güvensizlikten dolayı, bazılarında algı olmuş bu ucuz şu ucuz diyenlerin gazıyla yapıştır gitsin diyor , birde tabiki asla ama asla çözülemeyecek nesli tükenmeyecek her insan oğlunun fıtratında olan açgözlülüğün getirdiği fırsatçılık tabiki


    kısaca


    Enflasyon+algı+fırsatçılık muhteşem üçlü bir araya gelince böyle dengesiz bir piyasa oluveriyor işte...


    Ev maliyetlerine gelince müteahhit tanıdıkların söylemesi fazlasıyla çevremizde tanıdık var mahalle arası max 4 katlı asansörsüz 10 daire çıkacak radye temelli ortalama bir dairenin maliyeti 750bin tl civarlarındadır bu daha ucuza yapabilecek te vardır daha pahalıya da şu bir gerçek maliyet hesaplarını bir kenara bırakın ev fiyatlarında gereksiz bir şişme fiyatlama var bizzat yanıma çay içmeye gelen bir emlakçının atlattığı olayı anlatayım


    Bir müteahhit daire satmak istedi 3+1 daire için fiyat 3 milyon yaz demiş buda öyle yazıp koymuş ve tabiki satılmış

    Başka bir müteahhit bu daire satılırken ondan daha güzel ve a sınıf bir daireyi 1 milyon 750 bin tlye satıyormuş e bakmış yav bu daireye 3 milyon verdilerse benimkine 3.5 veren çıkar deyip 3.5 yapmış tabi şuan o dairede yok artık satıldı..


    Şimdi sizce bu daireleri bu paraya satabildiğini gören bir insan 750 maliyet 750 arsa payı 1.5 milyon maliyet 500 kar olsa 2 milyon Allah bereket versin der mi yok çünkü neden bu piyasada yukardaki 3 milyonu veren insanları gördüler?


    Bir kere toplum olarak bilinçli bir tüketici yok , araştırma yapmaktan aciz veya yapmasını bilmiyor. Neyi nerden alacağını, neye nerden bakacağını ,neyi nerden nasıl öğreneceğini bilmiyor kısacası toplum bilinçlenmedikçe fırsatçı buldu mu böylesini yapıştırır. Arz talep meselesi..


    Biraz uzun oldu ama şu yazıyı okuyan bir kişide bile belki küçük bir fark yaratır umuduyla yazdım. Ya sen ne anlattın ne farkı diyene cevabım lütfen bilinçli tüketici olun araştırın her duyduğunuzu hemen sindirmeyin inanmayın....




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KingOfcameL -- 11 Aralık 2023; 18:43:3 >




  • aliveli90 kullanıcısına yanıt

    Bilmediğim için soruyorum; binanın katına, kat tipine (her katta 2,3,6 daire) göre fiyatlar çok ciddi değişmiyor mu? direkt metrekare üzerinden fiyat kısmı garip geldi, dediğim gibi bilmediğim için soruyorum.

    Misalen 5 katlı her katta 4 daire olan bir apartman ile 10 katlı 2'şer daire olan daire, metrekareleri aynı ise maliyet olarak eşit mi çıkıyor?

  • design.code kullanıcısına yanıt

    Tam da cevap varmış, teşekkürler


    (Bir üst mesaja binaen)

  • Aralık ayı 2023 itibari ile güncel olarak rakamlardan biraz sizlere bahsedeyim.2006 yılından beri inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmamız var.Mütahhitlik firmasıyız.


    Aralık ayı itibarı ile güncel olarak 1 ton inşaat demirinin fiyatı yaklaşık 22bin TL. Bu rakam 2022'nin Eylül-Ekim aylarında 14-15bin TL bandında idi.Yaklaşık 1 yılda sadece inşaat demirindeki artışın yüzdesini kendiniz hesaplayabilirsiniz.


    Aralık ayı itibari ile güncel olarak 1 torba çimentonun kdv dahil fiyatı 130 TL. Bu rakam 2022'nin Eylül-Ekim aylarında kdv dahil yaklaşık 90 TL idi. Yaklaşık 1 yılda sadece 1 torba çimentodaki fiyat artışı yüzdesini yine kendiniz hesaplayabilirsiniz.


    Aralık ayı itibari ile güncel olarak 1 adet 19luk bims'in adet fiyatı yaklaşık 15 TL. Bu rakam 2022'nin Eylül-Ekim aylarında kdv dahil yaklaşık 10,50 TL idi. Yaklaşık 1 yılda sadece 1 adet bimsde yaşanan fiyat artış yüzdesini yine kendiniz hesaplayabilirsiniz.Yalıtımsız olsun tuğla olsun diyorsanız , yine geçen sene Eylül-Ekim aylarında yaklaşık 3 TL olan 1 adet tuğla güncel aralık ayı rakamları ile 5,5-6 TL civarında.


    2022 aralık ayında brüt 5bin küsürat TL olan asgari ücret , güncel olarak brüt 13bin414 TL.SGK ve bağkur giderlerinden bahsetmek dahi istemiyorum.


    Kıssadan hisse , 12 ayda sadece bizim inşaattaki tek başına işçilik olmadan hiçbir işe yaramayan ana kalemlerimiz minimum %50 zamlandı.İnce işçilik giderlerinden bahsetmeye gerek bile yok , alçı-doğramalar-mutfak vs geçen yılın 12.ayına göre %70-%80 zam yedi. Piyasalar bu halde iken borçla harçla iş yapmayan inşaat firmaları ellerindeki stokların rakamlarını kesinlikle indirmeyecektir. Bugün piyasasında gayrimenkul yatırımı yapan yine kazanacaktır. Bugün İzmir'de 100m2 'lik bir inşaatın sadece inşaat maliyeti 850-900bin TL civarında(lüks olmayan standart konut.) Bu rakamın üzerine yaklaşık 500-600bin TL bandında arsa payı eklediğinizde(çok merkezi olmayan yerlerdeki arsalar için bu rakam geçerli) 1 dairenin mütahhite maliyeti 1milyon1600Bin TL bandında oluyor. Bugün bankaların %45 faiz verdiği ortamda kimse inşaatçılardan %50 kar ile daire satmalarını beklememeli bence.


    Kendi düşen ağlamasın bunlar kendi seçimlerimiz neticesinde oldu , Allah herkese yardım etsin evi olmayanlara umarım en kısa zamanda hayallerindeki evler nasip olur fakat matematik ortada. Sektörün kurtuluşu kafalarına göre zamlar yapan inşaat malzemecilerinin denetim altına alınması ile olur. Başka türlü kimse bu gidişatı engelleyemez.





  • bizde 'kar' sınırı yok. bu yüzden herkes istediği fiyatları yazıyor. bir de danışıklı dövüş var. üreticiler, satıcılar çoğu birbiryleriyle anlaşmalı şekilde iş yapıyorlar. bu yüzden halk sürekli pahalı fiyatlardan yaşamak zorunda kalıyor.


    herşey çok pahalı. döviz cinsinden bile pahalı deniyor artık.


    resmi olarak bir düzenleme gelmeli. avrupada amerika kar oranları yüzde 25-30 dur genel olarak. yüzde 25-30 kazandıkları zaman gayet yetrli diyorlar ve mutlu oluyorlar. bizde bunun üst sınırı yok. kim kime ne kadara kaptırabilirse metodu mevcut.


    bir de inşaatlar yalıtımsız, sıva doğru düzgün yok, tuğlalar çok ince vs vs genel bir kalitesizlik mevcut. üst kattaki komşu osursa duyuyoruz. böyle şey olur mu. bunun bile bir standartı yok diyebilirm. yasal olarak hepsi vardır illaki, ancak reel hayat maalesef çok başka.

  • KingOfcameL kullanıcısına yanıt

    ne kadar araştırma yapılsa da bazen bazı rakamlar verilmek zorunda kalınıyor. örneğin ev satın almak gibi. telefon satın almak gibi.

    satın almadan yaşanabilir mi, zor. mutlaka bir ticaret dönecektir.


    kimse bişi satın almazsa , talep düşer ve ucuzluk olabilir ancak.

    biz almasak yabancılar gelip alıyor. çünkü yabancılara göre çok ucuz bazı mallar.


    ama yazınız çok haklı. hepimiz benzer sıkıntılar yaşıyoruz.

  • Metrekaresine göre bölgesinden bölgesine aşırı değişken maliyetler varken bi anda bı kadar denilemez. Büyükşehirlerdeki işçi maliyeti , nakliye fiyatları korkunç seviyede iken bilmeden bu şekilde net bi fiyat vermek garip.


    Demir , beton , işçi , arazi ,harcırahlar , isg , yapı denetim , en buyuk kalem kola maliyeti varken ah ah

  • togiksk T kullanıcısına yanıt

    Hocam baya bilgilisiniz, ben konu ile alakasız bir soru soracağım, iki katlı bir villa yaptırmayı düşünüyorum deprem benim için büyük sıkıntı. Çelik konstrüksiyon istiyorum, genelde prefabrikçiler yapıyor bu tarz yapıları. Sizce bu tarz bir yapı mı yaptırayım, amerikan evleri gibi, yoksa betona mı yöneleyim ? Bu arada bede izmirdeyim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dj_Gençkan -- 13 Aralık 2023; 23:59:36 >
  • Bu yaz köydeki arsamıza dublex villa yaptık.


    Kendimiz oturacağımız için hiç bir malzemeden kaçmadan her şeyin "Pahalısı"nı değil, iyi ve kalitelisini alarak evi bitirdik.


    120mt2 temel attık. Balkonlar ve verandalar hariç 2. kat ile birlikte 240m2 topladı.


    Eski binamız yıkılıp arazi temizlendi.


    Temeli dahil Demiri, Betonu, Sıvası, Çatısı, Alt yapısı, İç döşemeleri, Dış cephesi vs. binanın yapımı içine girilebilir ve mobilya koyup yaşanabilir duruma gelmesi yaklaşık 3 ay kadar sürdü.


    İşçilik, yemekler, belediye ücretleri, tüm izinler ve projeler, mimar parası, harçlar vs hepsi fiyatın içinde bir hesap çıkaracak olursak,


    Tüm giderler dahil her şey için toplamda 1.5 milyon tl'ye yakın para harcadık. Harcamaların hepsi nakit yapıldı.


    Verebileceğim en büyük tavsiye işe başlamaya karar verdiğiniz gün benim gibi gidip betonu ve demiri pazarlıkla nakit satın alın.


    1.5 Milyona hem kendi keyfimize göre evimizi tasarladık, hem de kaliteden kaçmadan dublex villamız oldu.


    Metropol şehirlerde olan arkadaşlar hariç herkese 1 daireye 5-6 milyon vermektense böyle bir girişimde bulunmasını tavsiye ederim.


    Ortalamada hemen her şehrin çevresinde 300-500m2 arsayı maksimum 3-4 milyona bulabilirsiniz. 2 milyonda eve ayırın.


    Vede böyle bir işe girişmekten asla korkmayın. Elimiz cebimizde her gün usta başında işi takip ettik. Biraz araştırma yapıp işi ve fiyatları öğrenin, para cebinizde olduktan sonra gerisi kolay.


    Müstakil evin rahatlığını yaşayın. Üstelik aidat derdi de yok  





  • Hipotermi kullanıcısına yanıt

    hayırlı olsun.


    demekki söylenen herşey koca bir yalandan ibaret zaten ben hiç inanmıyorum inşaatçı ağızlarına

    sizim maliyet ile söylenenler arasında dağlar kadar fark var herşey bir yana kalite farkı var

  • Dj_Gençkan D kullanıcısına yanıt

    Hocam çelik yapıların maliyeti çok yüksek.2 katlı dubleks bir konut yaptıracaksanız betonarme tercih edin.Standartlara uyulan bir imalat ile 2 katlı bir dubleks meskenin depremde sorun yaşama ihtimali çok çok düşük olur zaten.

  • Bizim burada sıva ustası aylık hakediş 40-45 bin arası.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.