Şimdi Ara

1453 BILINMEYENLERI.. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
68
Cevap
1
Favori
3.191
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Na-bi

    ne yani güçlü olunca her türlü pislik serbest sana sen ne yaparsan yap güçlü olduğun için ilericisin modernsin kardeşim ne halt yersen ye biz seni modern kabul ediyoruz başımızın üstünde yerin mi var diyeceğiz.

    modernlik ve çağdaşlık insanlıktadır, merhamettedir, şefkattedir. Senin modernlik anlayışına göre her güçlü olan modern is çağdaş ise en modern en gelişmiş silahlarla masum insanları öldüren insan en ilerici modern ve çağdaş insan oluyor bu çok çarpık bir mantık değil mi?

    Dünya yı kan gölü haline getirmek ve acımasızlık medeniyet midir? Medeniyet Çanakkale de düşman askerlerden esir olanları kendi yiyeceği ekmeği bölüp verip yediren, ölen düşman askerini yerden kaldırıp karşı siperlere bırakıp kendi siperine geri dönen Mehmetçiktedir bence. Bunca ecdadımızın örnek medeniyeti varken sırf o dönem güçlü idiler diye elin kan gölüne döndürdüğü dünya görüşünü kusura bakmasın kimse benim medeniyet diye yalayıp yutmama imkan yok.

    Ayrica cahiliye demek sadece ve sadece fen ve teknolojide geri kalınmışlık değildir. ve bence cahiliyeden esas kastedilen, toplumun genel ahvali, ahlaksızlık, kanlı olaylar. Savaşlarda masum halkı öldürmek gibi şeyler. bu tür şeyler romada varmıydı işte ona bakmak lazım. Yoksa çok güzel mimarisin varmış diye Roma yı hemen örnek alacak onların herşeylerini örnekleyecek değilim. Cahiliye lafı o yüzden yazıda doğru olmuş. Ha romada hiç mi iyi bir şey yoktu tabi bazı konularda ileride olabilirler. Olmuşturda ama sapla samanı birbirine karıştırmamalı..


    Hala zamanın şartlarından uzak düşünüyorsunuz. 2000 yıl önce ne acımasından, ne insan hakkından bahsediyorsunuz? Osmanlı da kılıç salladı 7 düvele, tekrar ediyorum kriterlerinize göre Osmanlı kara cahildi o zaman.


    Cahiliye demek sadece ahlak demek vs. derseniz, size direk taraflı yorum yaptığınızı söylerim. Ahlak kuralları kişiden kişiye, toplumdan topluma değişebilir. Bizdeki çok evlilik de onlara ahlaksızlık gelebiliyor olabilir. Hala sadece kendi açınızdan bakıp böbürlenme peşindesiniz. Evet kendi ahlak pencerenizden bakıp, bütün dünyayı cahil olarak yaftalayabilirsiniz. Buyrun yapın mutlu olacaksanız, ama bunun gerçeklikten uzak olduğunu da belirteyim yine.

    Yine modernliğin ve çağdaşlığın tanımını kendinize göre yaparsanız, objektiflikten uzak sonuçlar elde edersiniz.
    Bu kavramların evensel tanımı, çağa ayak uydurmak veya çağın ötesinde olmaktır. Roma çağına göre çağının ötesindeydi. Bu bir gerçektir, siz isterseniz böbürlenmeye devam edebilirsiniz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TIGERSHARK

    ikinci yanlışta fatihin gemileri karaya indirmesi hadisesi orada direk belirtilmemiş ama gemiler karaköyden taşınmış gibi bir yazı yazılmış aslında gemiler orada inşaa edilip ilk seferinde haliçe indirilmiştir yani denizden karaya oradan denize indirme olayı olmamıştır bu o dönemde gemi inşatında çalışan bir sırpın anılarında ortaya çıkmıştır bu sırp detaylı bir şekilde gemilerin haliçin en iç bölgelerinde inşaa edilerek denize indirildiğini anlatır ve şuda var karaköydeki zincir geçilemiyecek bir zincir değildir latinler istanbulu işgal ederken gemileriyle haliçteki zinciri gemileriyle kırıp geçmişlerdir osmanlıların gemileri haçlıların gemileri gibi büyük olmadığı için osmanlılar haçlıların yaptığını yapıp zinciri kırıp geçememişlerdir


    evet
    karadan yürütme gibi bir olay söz konusu degildir.

    soner yalcın sanırım araştırmıştı..




  • evet her şeyi başka milletlerin dediğine göre yapmaya alıştık değil mi kendimize göre bir dünya görüşü bir modernlik anlayışı bile dile getirmemiz doğru olmuyor. Hayır ben roma çok kötüydü çağının en berbat devletiydi dedim mi? herşeyi en iyi ben bilirim havasında çıkmanız gerek. Roma güçlüydü sanatta ileriydi. şu mevzuda iyiydi falan filan ama olayın böyle yüzeysel ele almak doğru değil bence alın işte o zaman roma ise bu zamanda amerika. amerika çok güçlü bir devlet değil mi? evet güçlü ama yaptığı zulümler neyin nesi? ben olayı bu açıdan ele alıyorum.

    Birde aslında şu da var ki ben böbürlenme peşinde değilim şahsen böbürlenmekten hoşlanmam. Ama milletimin ecdadımın bir güzel hasleti de varsa onları hayırla yad ederim.Ecdadıma atalarıma benzemeye çalışırım. Olayın çıkış noktası en baştaki yazıyı yazan şahsın Romanın zaaflarını kasten cahiliye demesi. Konuyu saptırmayın, kimse çıkıp da roma en kötü devletti demiyor. Romanın kötü olan yönlerini kastederek cahiliye yakıştırması yaptı.

    Tekrar ediyorum derdim böbürlenmek değil. Hatta yapmadığım bir işle de böbürlenmeye çalışmıyorum Ecdadımızı biraz hayırla yadetmek istedim. Hem Osmanlı ile ilgili atalarımızla ilgili bir güzel şey söylemek böbürlenmek midir?

    Eğer sizde Osmanlıyı kötüleyip durmak istiyorsanız Batı yı övüp göklere çıkarmak istiyorsanız buyrun sizde batıyI övüp durun, belki size madalya falan gönderirler. Olayı hemen saçma sapan bir tartışma zeminine çekiyorsunuz.

    Oktay Sinanoğlunu duydunuz mu bilmiyorum. Ama utube da falan Oktay Sinanoğlu yazın Sıradışı yazın o programdaki konuşmalarını, programını açın biraz dinleyin.

    Batıyı eskisiyle yenisiyle batıyı, batının son 300 yılının en genç profosörünün ağzından dinleyin.




  • Yazılan birkaç şey ilgimi çekti cavaplamak istiyorum.İlk cümlede tarihinim içine edilmesi oldukça zoruma gitmiştir.Söylenene göre latin denilerek yardıma gidilmemiş bu yüzdende bir anda başka bir milletin tarihi olduğu ama bizim sahiplendiğimiz ima edilmiştir.Fakat şunu söylemek istiyorum sözde kutsal ittifak veya haçlı herneyse amacından sapıp istabulda latin krallığının kurulmasına sebep olmuştur.Bu krallığından defalarca ortodox aleminine yaptıkları bilinir ve buyüzden ortodoxkatolik çekişmesinin daha yoğun yaşandığınıda her tarih okuyan biliyrodur sanıyorum.Üstelik hernekadr yıkılsada yerine tekrar bizans egemen olsada bıraktıkları ve katoliklerin etkisi bir türlü silinmemiştir.üstelik her dönem katoliklerin ancak bizans katolik olması sonucunda yardım edileceğini söylediği bu yüzdende istabulda katolik sancağı yerine türk sancağının tercih edileceği söylenmiştir.Ama genede imparatorun son zamanlarda söylenene göre ayrışmayı engellemek adına fakat tamamen katoliklerin üstünlüğünün kabul edilmesi sonucu papa tarafından yapılan ayasofyadaki ayin istanbulu diğer ortodox alemine dahada uzaklaştırmıştır.Bu durumda zaten moranın bizansa latin diye nefret okuması normaldir.ama bunu farklı yorumlamak oldukça saçmadır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mertcanuA


    quote:

    Orijinalden alıntı: DARTS

    1+4+5+3=13 lanetli gün asıl bilinmeyen bu.





    4+1+3:8x5:40 bu da MHP nin 40.yıl dönümü
  • Na-bi
    isimli arkadaş ne kadarda yazsan kendi görüş açınla olayları değerlendiriyorsun kan gölüne çevirdiler ondan cahiller gibi birşey yazmışsın yanlış anlama ama kendi bakış açından olayları süzüyorsun tarafsız olarak bakarsan yukarıda bizim yaptıgımız eleştrilere hak vereceksin yok ecdadımızı karalamak gibi şeylerden bahsetmişsin kimsenin ecdadımıza hakaret etme karalama gibi bir niyeti yok romalılar kan gölüne çevirdi evet fetihler böyle yapılıyor çünkü osm. çiçek vererek o kadar toprak fethetmedi herhalde osmanlıda zamannında toprakları kılıçtan geçirdi ama bunları görmemezlikten gelip böbürlenmiyoruz bir tartışma ortamından olabildiğimiz kadar objektif olup gerçekleri konuşmaya çalışıyoruz varsa merak ettiğiniz eleştirdiğiniz bir konu buradan sorun bana bilgim dahilinde size gerçekleri anlatmaya çalışayım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Na-bi


    quote:

    Orijinalden alıntı: PaiMei


    quote:

    Orijinalden alıntı: TurQarizma

    Gladyatorlugun prestiji sadece Romadaydi..
    Insanlar kan gormekten hoslaniyorlardi. Bunun futbol yildizligiyla felan alakasi yok kesinlikle.
    Sizin dediginiz populerlik zamani Milattan onceye dayaniyor. Meshur filmi olan Spartakus zamanina dayanan birsey.
    Gladyatorluk acik bir cehalet ornegi.. Bunu sadece ornek verdim..
    Gladyatorlukten haric Romalilarin sayilabilecek bircok cehaletini bulabiliriz.

    Romalilarda insana acima duygusu yoktu ornegin.
    Bundan haric sayabilecegim cehaletler arasinda cocugu olmayanlari dislama,escilsellik gibi bir cok sey var..
    Romalilar dunyaya bir cok seyi getirmis bir toplumdur dogru.. Yalniz filmlerdeki ruya Romalilar gercekte okadarda ruyalarin toplulugu degildi..
    Bir cok kisi nedense bu cehalet kelimesine takmis durumda..


    Sakın bir avrupalının yanında romaya cahiliye toplumu demeyin, polisi arar ve haklı olarak canlı bomba ihbarında bulunur

    Romaya cahil demek, sanıyorum ki tarihe bakışta objektifsizlikte gelinebilecek son noktadır. Tarih, bulunduğu zamana göre değerlendirilir. Eğer Roma imparatorluğu, bulunduğu dönemde dünyada öncü konumda ise; cahilliği bırakın çağdaşlık ve modernlikten söz edebiliriz ancak.

    Ayrıca her dönemde, her ulusta diğer zamanlara veya uluslara göre çok farklı gelen gelenekler olabilir, gladyatör dövüşleri gibi...

    Milattan önce gladyatör dövüştürdüler diye romaya cahil diyerek objektif olmamanın dibine vuracaksak, kurban kesip her sene sokakları kan gölüne çeviren toplumlara da aynı muameleyi çekecek miyiz? Veya matbaayı reddeden veya kardeş katlinin vacib olduğu Osmanlıya da cahiliye toplumu demeyecek miyiz?

    Yine günümüzde, bir avrupa toplumu olan ve medeniyet olarak objektif her gözün bizden ilerde olduğunu görebileceği İspanyol halkına, boğa dövüşlerini seviyor diye cahiliye toplumu mu diyeceğiz?

    Sözün özü, objektiflikten uzak tarih değerlendirmeleri yaparak sadece böbürlenerek kendinizi kandırırsınız.


    ne yani güçlü olunca her türlü pislik serbest sana sen ne yaparsan yap güçlü olduğun için ilericisin modernsin kardeşim ne halt yersen ye biz seni modern kabul ediyoruz başımızın üstünde yerin mi var diyeceğiz.

    modernlik ve çağdaşlık insanlıktadır, merhamettedir, şefkattedir. Senin modernlik anlayışına göre her güçlü olan modern is çağdaş ise en modern en gelişmiş silahlarla masum insanları öldüren insan en ilerici modern ve çağdaş insan oluyor bu çok çarpık bir mantık değil mi?

    Dünya yı kan gölü haline getirmek ve acımasızlık medeniyet midir? Medeniyet Çanakkale de düşman askerlerden esir olanları kendi yiyeceği ekmeği bölüp verip yediren, ölen düşman askerini yerden kaldırıp karşı siperlere bırakıp kendi siperine geri dönen Mehmetçiktedir bence. Bunca ecdadımızın örnek medeniyeti varken sırf o dönem güçlü idiler diye elin kan gölüne döndürdüğü dünya görüşünü kusura bakmasın kimse benim medeniyet diye yalayıp yutmama imkan yok.

    Ayrica cahiliye demek sadece ve sadece fen ve teknolojide geri kalınmışlık değildir. ve bence cahiliyeden esas kastedilen, toplumun genel ahvali, ahlaksızlık, kanlı olaylar. Savaşlarda masum halkı öldürmek gibi şeyler. bu tür şeyler romada varmıydı işte ona bakmak lazım. Yoksa çok güzel mimarisin varmış diye Roma yı hemen örnek alacak onların herşeylerini örnekleyecek değilim. Cahiliye lafı o yüzden yazıda doğru olmuş. Ha romada hiç mi iyi bir şey yoktu tabi bazı konularda ileride olabilirler. Olmuşturda ama sapla samanı birbirine karıştırmamalı..


    Yuzde yuz imzami atarak bu yoruma katiliyorum..

    Boga gureslerine gelince.. Bu yapilan kulturel gelenek bir insanlik vahsetidir..
    Avrupa Birligi ulkeleri Muslumanlarin helal et icin hayvanlarin kafasinin bayiltilmadan kesilmesine karsiyken, bu boga gureslerini yasaklamamasi dogal midir? Buyrun cehalet ornegi.. Bu arada hayvanlarin bayiltilarak kesilmesi dusuncesinin cok guzel oldugunu belirteyim. Gayet guzel.. Fakat modernlikten bahsedecegimiz Avrupa Birligi ulkelerinden bazilari bazi seyleri isine geldigi gibi yapaarak cehaletten uzak kaldigini soyleyebilir miyiz?
    Cehalet Ispanya'da da vardir goruldugu uzere.. Fakat bir toplumun cehalet toplumu olmasi icin bir boga guresi yeterli degildir elbette..

    Gladyatorlugun yanindada ornekler verdim,fakat kimse onlara bir cevap vermemis,sirf gladyatorluge cekilmis bir konu var..

    FAKAT GEL GELELIM

    Arkadasinda dedigi sekilde Amerika cok guzel bir ornek..
    Bugun Iphone kullanan insanlarin 100 tanesine sorsaniz 90'i Amerika'nin batmasini ister..
    Gel gelelim Amerika sana Iphone teknolojisini getirdi..
    Gel gelelim Amerika sana Mc Donalds'i ogretti.
    Gel gelelim Amerika sana vazgecilmez Cola'ni getirdi..
    Gel gelelim Amerika sana buradan boyle bir konuda fikrini beyan edebilecegin bir platform getirdi..
    Gel gelelim Amerika senin devlet,banka islerini hizlandiracak teknolojiyi getirdi..
    Gel gelelim Amerika sana hergun girdigin Facebook'u getirdi..
    Gel gelelim Amerika bugun senin hayatini kolaylastiran bir cok seye imza atti..
    Oyleyse insanlarda neden bu Amerika dusmanligi diye sormadan edemiyorum..

    Insanlara bu seyler battigi icin mi dusmanlar Amerika'ya?
    YOKSA YAPILAN BAZI CEHALETLERIN BIR KATKISI VAR MI?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TurQich -- 19 Ağustos 2011; 15:55:36 >




  • cehalet göreceli bir kavram size göre cehalet sayılabilen birşey o toplum tarafından tamamiylen doğal karşılanabilir sadece kendinize göre kıyaslamayın
  • Gel gelelim Amerika sana Iphone teknolojisini getirdi..
    Gel gelelim Amerika sana Mc Donalds'i ogretti.
    Gel gelelim Amerika sana vazgecilmez Cola'ni getirdi..
    Gel gelelim Amerika sana buradan boyle bir konuda fikrini beyan edebilecegin bir platform getirdi..
    Gel gelelim Amerika senin devlet,banka islerini hizlandiracak teknolojiyi getirdi..
    Gel gelelim Amerika sana hergun girdigin Facebook'u getirdi..
    Gel gelelim Amerika bugun senin hayatini kolaylastiran bir cok seye imza atti.


    Bunları kullanmadan yaşabilen insanlar oldugunu söylesin şu arkadaşa.

    Amerika hic birşey üretmiyor arkadaşım şu an.
    Amerika belirli oyuncaklar ve porno sektörüyle cevrelenmiş durumda.
    Amerikan halkı aç ve sefil bir durumda.
    Amerika kapitalizmin başkenti sayılabilecek bir ülke.
    Evet amerika bize dogmadan borclanma gibi bir illeti basımıza getirdi.
    Elektronik ortamda para aklamayı,para cogaltmayı getirdi.

    Özgürlük kisvesi altında sömürü diktayı getirdi.

    Hayır aynı amerika'dan bahsettigimize emin misin ?
    Amerika olmadan önce de hayat vardı bunu biliyorsun degil mi ?




  • osmanlı padişahlarının bazı kesimler tarafından (özellikle sağ görüşlüler) neden bu kadar savunulduğunu ve övüldüğünü anlamakta zorlanıyorum.sürekli yaptıkları fetihlerle övünüyor insanlar.yok malazgirt zaferi yok istanbulun fethi falan filan.şuan sağlıklı bir şekilde düşünüyorum bir insan neden başka ülkeleri zapteden insanlarını öldüren birisini saygıyla ve sevgiyle anar.tamam kabul ediyorum zamanın şartlarında bunları yapmak zorunda kalmış olabilirler.bu gerçeği yatsımıyorum ama övülmeleri bana saçma geliyor.fazla mı hümanistim yoksa önyargılımıyım bilemiyorum...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TIGERSHARK

    cehalet göreceli bir kavram size göre cehalet sayılabilen birşey o toplum tarafından tamamiylen doğal karşılanabilir sadece kendinize göre kıyaslamayın


    neye göre ve kime göre yorumlamalıyız öyleyse bizim de bir yorumlama ve değerlendirme sistemimiz olmasın mı ?

    İlla ki ileri sandığımız başka kültürler başka ülkelere göre mi ele alacaz olayları, eşyayı, hadiseyi, dünyayı?

    tabi ki kendi perspektifimizden ele alacaz. Adam her türlü ahlaksızlığı yapsa sonrada dese bana göre bu normal bende haklısın bu normal mi demek zorundayım. yoksa sana göre normal bu senin görüşün ama bu yaptığın bence bir insana yakışmaz diyeceğim tabi ki de. Bu sadece bir örnek..

    Ne yani size bıraksak biz biz diye bir şey kalmıyor onu kendi açından ele alma bunu kedni açından ele alma kimin açısına göre ele almalıyım bir amerikan gibi mi ele almalayım bütün olayları??

    Ayrıca tabi ki empati diye bir şey de vardır kendimizi karşıdakinin yerine koyarız. Olayları hadiseleri karşıdaki neden böyle düşünüyor diye saygı duyarız, baskı kurmayız. Hoşörürüz bunlar farklı şeylerdir. Bunlar olması gereken şeylerdir. Bütüncül nazarla olayı ele alırız. Bu farklıdır her olayda bir batılı gibi düşünmeye çalışmak ayrıdır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: boa sorte

    Gel gelelim Amerika sana Iphone teknolojisini getirdi..
    Gel gelelim Amerika sana Mc Donalds'i ogretti.
    Gel gelelim Amerika sana vazgecilmez Cola'ni getirdi..
    Gel gelelim Amerika sana buradan boyle bir konuda fikrini beyan edebilecegin bir platform getirdi..
    Gel gelelim Amerika senin devlet,banka islerini hizlandiracak teknolojiyi getirdi..
    Gel gelelim Amerika sana hergun girdigin Facebook'u getirdi..
    Gel gelelim Amerika bugun senin hayatini kolaylastiran bir cok seye imza atti.


    Bunları kullanmadan yaşabilen insanlar oldugunu söylesin şu arkadaşa.

    Amerika hic birşey üretmiyor arkadaşım şu an.
    Amerika belirli oyuncaklar ve porno sektörüyle cevrelenmiş durumda.
    Amerikan halkı aç ve sefil bir durumda.
    Amerika kapitalizmin başkenti sayılabilecek bir ülke.
    Evet amerika bize dogmadan borclanma gibi bir illeti basımıza getirdi.
    Elektronik ortamda para aklamayı,para cogaltmayı getirdi.

    Özgürlük kisvesi altında sömürü diktayı getirdi.

    Hayır aynı amerika'dan bahsettigimize emin misin ?
    Amerika olmadan önce de hayat vardı bunu biliyorsun degil mi ?


    Kusura bakmayinda bu dediklerinize katilacak insan olacagini sanmiyorum..
    Koskoca Amerika'nin ekonomisni porno endustrisi mi kurtariyor saniyorsunuz?
    Apple'in Dunyanin en buyuk 16 bankasindan cok parasi var!
    Microsoft'un yillik geliri bile Bir cok ulkenin kasasini cebinden cikarabilecek gucte!

    Siz gelmisiniz Amerika ac sefil diyorsunuz..

    Madem ac ve sefil bir ulke diyorsunuz, nasil oluyorda tum ulkeler Amerika'ya borclaniyor?


    Ayrica yaziyi bir bolume gore degerlendirmeyin.. Bakin yazdigim mesajin altinda kastedilen sey Amerika'nin cehaleti zaten!


    quote:

    Orijinalden alıntı: ax

    osmanlı padişahlarının bazı kesimler tarafından (özellikle sağ görüşlüler) neden bu kadar savunulduğunu ve övüldüğünü anlamakta zorlanıyorum.sürekli yaptıkları fetihlerle övünüyor insanlar.yok malazgirt zaferi yok istanbulun fethi falan filan.şuan sağlıklı bir şekilde düşünüyorum bir insan neden başka ülkeleri zapteden insanlarını öldüren birisini saygıyla ve sevgiyle anar.tamam kabul ediyorum zamanın şartlarında bunları yapmak zorunda kalmış olabilirler.bu gerçeği yatsımıyorum ama övülmeleri bana saçma geliyor.fazla mı hümanistim yoksa önyargılımıyım bilemiyorum...




    Konuya degisik bir giris yapmisiniz!

    Katilmamak mumkun degil tabiki de.. Fakat zamani dusundugumuzde savaslar kacinilmazdi. Bugun cok daha bariscil bir dunya var aslinda. Fakat eskiden fethdilen yerlerdeki insanlar iskenceye daha az maruz kaliyorlardi. Bugunse savaslar daha sert.

    Bugun dusundugumuzde elbette olumlu gorunen bir durum yok. Belki ovunulecek bir tablo da yok. Fakat dusundugumde yinede bizim icin yapilmis bir savasin yapildigini dusunuyorum,

    Bir ornek verecek olursak..

    Ornegin bugun bile toprak kavgasi var. Dusunun sizden bir parca toprak istiyorlar.. Ismide Kurdistan olacak diyorlar..
    Kan dokmemek icin bunu kabul etmek dogru olabilir mi sizce? Yoksa yapilmasi gereken savasip son kanina dek topraginiza sahip cikmak mi?

    Ne dersiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TurQich -- 22 Ağustos 2011; 3:14:01 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TurQarizma


    quote:

    Orijinalden alıntı: boa sorte

    Gel gelelim Amerika sana Iphone teknolojisini getirdi..
    Gel gelelim Amerika sana Mc Donalds'i ogretti.
    Gel gelelim Amerika sana vazgecilmez Cola'ni getirdi..
    Gel gelelim Amerika sana buradan boyle bir konuda fikrini beyan edebilecegin bir platform getirdi..
    Gel gelelim Amerika senin devlet,banka islerini hizlandiracak teknolojiyi getirdi..
    Gel gelelim Amerika sana hergun girdigin Facebook'u getirdi..
    Gel gelelim Amerika bugun senin hayatini kolaylastiran bir cok seye imza atti.


    Bunları kullanmadan yaşabilen insanlar oldugunu söylesin şu arkadaşa.

    Amerika hic birşey üretmiyor arkadaşım şu an.
    Amerika belirli oyuncaklar ve porno sektörüyle cevrelenmiş durumda.
    Amerikan halkı aç ve sefil bir durumda.
    Amerika kapitalizmin başkenti sayılabilecek bir ülke.
    Evet amerika bize dogmadan borclanma gibi bir illeti basımıza getirdi.
    Elektronik ortamda para aklamayı,para cogaltmayı getirdi.

    Özgürlük kisvesi altında sömürü diktayı getirdi.

    Hayır aynı amerika'dan bahsettigimize emin misin ?
    Amerika olmadan önce de hayat vardı bunu biliyorsun degil mi ?


    Kusura bakmayinda bu dediklerinize katilacak insan olacagini sanmiyorum..
    Koskoca Amerika'nin ekonomisni porno endustrisi mi kurtariyor saniyorsunuz?
    Apple'in Dunyanin en buyuk 16 bankasindan cok parasi var!
    Microsoft'un yillik geliri bile Bir cok ulkenin kasasini cebinden cikarabilecek gucte!

    Siz gelmisiniz Amerika ac sefil diyorsunuz..

    Madem ac ve sefil bir ulke diyorsunuz, nasil oluyorda tum ulkeler Amerika'ya borclaniyor?


    Ayrica yaziyi bir bolume gore degerlendirmeyin.. Bakin yazdigim mesajin altinda kastedilen sey Amerika'nin cehaleti zaten!


    amerika'ya degil imf ve fed'e borclanıyorlar.
    Amerika'nın devlet bankası da özel ayırca arkadaşım..

    Apple ve microsoft amerikanı devletinin bir malı mı yoksa ben mi yanlış biliyorum ?
    Hepsi özel kurumların amerikan halkına hic bir yararı yok .
    Kaldı ki amerika'da kamu malı diye bir kavram yok.

    Özel saglık sigortaları var.
    Obama'nın sosyal saglık sigortası yüzünden neler cektigini bilmiyor musunuz ?

    kaldı ki Mortgage kredisi magdurlarına da bakar bilirsin ?
    Yada newyork'taki işsizlere de bakabilirsiniz ?

    bunları nasıl mı yapabilirsin tabiii ki okuyarak araştırarak :)


    Neo-kapitalist bir ülkeden bahsediyoruz.American dream sadece amerikan halkında olmayanlara pazarlanan bir rüyadır!




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Na-bi


    quote:

    Orijinalden alıntı: TIGERSHARK

    cehalet göreceli bir kavram size göre cehalet sayılabilen birşey o toplum tarafından tamamiylen doğal karşılanabilir sadece kendinize göre kıyaslamayın


    neye göre ve kime göre yorumlamalıyız öyleyse bizim de bir yorumlama ve değerlendirme sistemimiz olmasın mı ?

    İlla ki ileri sandığımız başka kültürler başka ülkelere göre mi ele alacaz olayları, eşyayı, hadiseyi, dünyayı?

    tabi ki kendi perspektifimizden ele alacaz. Adam her türlü ahlaksızlığı yapsa sonrada dese bana göre bu normal bende haklısın bu normal mi demek zorundayım. yoksa sana göre normal bu senin görüşün ama bu yaptığın bence bir insana yakışmaz diyeceğim tabi ki de. Bu sadece bir örnek..

    Ne yani size bıraksak biz biz diye bir şey kalmıyor onu kendi açından ele alma bunu kedni açından ele alma kimin açısına göre ele almalıyım bir amerikan gibi mi ele almalayım bütün olayları??

    Ayrıca tabi ki empati diye bir şey de vardır kendimizi karşıdakinin yerine koyarız. Olayları hadiseleri karşıdaki neden böyle düşünüyor diye saygı duyarız, baskı kurmayız. Hoşörürüz bunlar farklı şeylerdir. Bunlar olması gereken şeylerdir. Bütüncül nazarla olayı ele alırız. Bu farklıdır her olayda bir batılı gibi düşünmeye çalışmak ayrıdır.


    o zaman bizde barbarız antik yunanlılar kendilerinden hariç herkezi barbar saydıklarına göre romalılarda yunanlılar ve kendileri hariç herkezi barbar saydıklarına göre avrupalılarda avrupalılar hariç herkezi barbar saydıklarına göre BİZDE onları cehalet içinde kaybolmuş barbar yada sapkın toplumlar olarak saydığımıza göre O ZAMAN BARBARLARLA CAHİLLERİN yada sapkınların birbirini eleştirmesi biraz gereksiz çünkü hepimiz aynıyız DEĞİLMİ ?




  • Keşke konu dışında ki arkadaşlar da buraya gelip ibret alsa
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TIGERSHARK


    quote:

    Orijinalden alıntı: Na-bi


    quote:

    Orijinalden alıntı: TIGERSHARK

    cehalet göreceli bir kavram size göre cehalet sayılabilen birşey o toplum tarafından tamamiylen doğal karşılanabilir sadece kendinize göre kıyaslamayın


    neye göre ve kime göre yorumlamalıyız öyleyse bizim de bir yorumlama ve değerlendirme sistemimiz olmasın mı ?

    İlla ki ileri sandığımız başka kültürler başka ülkelere göre mi ele alacaz olayları, eşyayı, hadiseyi, dünyayı?

    tabi ki kendi perspektifimizden ele alacaz. Adam her türlü ahlaksızlığı yapsa sonrada dese bana göre bu normal bende haklısın bu normal mi demek zorundayım. yoksa sana göre normal bu senin görüşün ama bu yaptığın bence bir insana yakışmaz diyeceğim tabi ki de. Bu sadece bir örnek..

    Ne yani size bıraksak biz biz diye bir şey kalmıyor onu kendi açından ele alma bunu kedni açından ele alma kimin açısına göre ele almalıyım bir amerikan gibi mi ele almalayım bütün olayları??

    Ayrıca tabi ki empati diye bir şey de vardır kendimizi karşıdakinin yerine koyarız. Olayları hadiseleri karşıdaki neden böyle düşünüyor diye saygı duyarız, baskı kurmayız. Hoşörürüz bunlar farklı şeylerdir. Bunlar olması gereken şeylerdir. Bütüncül nazarla olayı ele alırız. Bu farklıdır her olayda bir batılı gibi düşünmeye çalışmak ayrıdır.


    o zaman bizde barbarız antik yunanlılar kendilerinden hariç herkezi barbar saydıklarına göre romalılarda yunanlılar ve kendileri hariç herkezi barbar saydıklarına göre avrupalılarda avrupalılar hariç herkezi barbar saydıklarına göre BİZDE onları cehalet içinde kaybolmuş barbar yada sapkın toplumlar olarak saydığımıza göre O ZAMAN BARBARLARLA CAHİLLERİN yada sapkınların birbirini eleştirmesi biraz gereksiz çünkü hepimiz aynıyız DEĞİLMİ ?

    Evet her toplumun barbarlık düzeyinde olayları yaşanmıştır.Ama her toplum kendi doğrularıyla kendi öğretileriyle kendi bakış açılarıyla yorumladıkları için kimse kendi barbarlıklarını görmek istemez.




  • kendi bakış açılarıyla yorumlamak yerine önerilen şudur ki, daha geniş açıyla,bütüncül nazarla bakmaktır ki, bnde o şekilde olayları ele almaya varım tabi ki, yalnız ifade etmek istediğim, kendi dünya görüşümüzün ve kendi görüş açımızın olmasından neden bu kadar korkuyoruz veya suç gibi algılıyoruz. tamam evrensel değerlendirin ama olayı birde kendi açımızdan bakmalıyız.

    Ayrıca, eski çağları ele alırken şimdinin kıstaslarını kullanamayız ki, eski devirlerde tarihteki durum ve şartlar ele alınmalı.

    Birde avrupalıların bizler için yaptıkları yakıştırmanın yani barbar Türkler yakıştırmasını tabi ki doğru bulmuyorum. Çünkü barbarlık bir yerde sivil halka eziyet etmektir. Katliam yapmaktır ki çok şükür dedelerimiz böyle bir işe kalkışmamışlar, barbarlık savaşı kazandıktan sonra oranın halkına gayri insani davranmaktir ki çok şükür tarihimizde böyle bir durum yok.

    Hem Osmanlı bir yeri fethetmeye giderdi, orayla illaki savaş yapmaya değil, mesela macaristan diyelim, derdi ki biz savaşmak istemiyoruz, sadece iç işlerinizde serbestsiniz, dininiz, diliniz, yaşam tarzınız herşeyiniz serbest, sadece biz sizi diğer tehlikelerden himaye eder vaziyette olduğumuz için yıllık şu kadar vergi verilecek, birde bizden çok habersiz fevri hareket etmeyin, problem yok denirdi. Yani illa ki o topraklar bizim olacak orda yaşayacağız, oranın halkını sürüp çıkaracağız şeklinde bir fetih anlayışı yokru. ayrıca velev ki savaşmaya karar verdi diyelim karşı taraf, savaş olduktan sonra galip taraf Osmanlı olsa bile oranın masum halkına dokunulmazdı, dinlerini yaşamalrına izin verilirdi. Şimdi bütün bunları silip görmeyip, Osmanlının fetihlerini Avrupa veya başka devletlerin işgal politikasıyla karıştırırsak sapla saman karışmış olur.

    Bir Cengiz Hanın girdiği ülkeleri mahvetmesi ile Osmanlının fetih politikası aynı kefeye koymak çok yanlış.

    O yüzden illa ki başkasının bakış açısı değl objektif tarih değerlendirmeleri, birde gerçekler üzerinden kendi yorumlamamızla ama kasıtlı değil, objektif olan kendi bakış açımızla bakmalıyız.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Na-bi

    Hem Osmanlı bir yeri fethetmeye giderdi, orayla illaki savaş yapmaya değil, mesela macaristan diyelim, derdi ki biz savaşmak istemiyoruz, sadece iç işlerinizde serbestsiniz, dininiz, diliniz, yaşam tarzınız herşeyiniz serbest, sadece biz sizi diğer tehlikelerden himaye eder vaziyette olduğumuz için yıllık şu kadar vergi verilecek, birde bizden çok habersiz fevri hareket etmeyin, problem yok denirdi.



    Olaylara bu kadar da hayali yaklaşmayalım. O kadar toprak fethediliyor ve fethettiğiniz yerlerdeki halka "kendi iç işlerinizde serbestsiniz" deniliyor.
    Hangi tarih kitabında yazarsa yazsın, ben bu gibi düşünceleri aşırı iyimser bulurum. Çünkü böyle birşey mümkün değil. Biraz mantıklı düşünün lütfen. Böyle bir duruma müsade edildiği taktirde, bu kadar gevşek olunduğu taktirde, o kadar geniş bir alana yayılmış toprakları asla kontrol altında tutamazsınız.

    Ben tam aksine Osmanlı'nın, her imparatorluğun yapacağı gibi çok sert önlemler aldığını düşünüyorum. Çünkü kimse kendi vatanından, kendi bayrağından koparılıp başka bir imparatorluğun himayesi altında yaşamak istemeyecektir. Siz istermiydiniz?




  • Şu andaki amerikanın da yönetim sistemi böyle değil mi? Kendi iç işlerinde serbest valisi, hukuk kuralları, kanunu herşeyi oradaki halk kendi iç işlerinde serbest dış işlerinde amerika birleşik devletlerine bağlı.

    Birde Ben şahsen bir başka devletin himayesinde yaşamak istemezdim, yalnız Osmanlıyı da herhangi bir kontrolsüz güçlü devlet gibi düşünmeyelim, milletleri asimile etmek gibi bir gayesi olmayan kimsenin dinine, diline karışmayan bir yönetim söz konusu idi, yani en kısa haliyle bir barış havası estiriyordu Osmanlı gittiği heryerde. Ondandır ki, İstanbul fethedilmeden önce bir vesile ile görüşleri sorulan İstanbullu papazlar, kafir şapkası(veya o zmanki ismi neyse hatırlayamadım) görmektense Osmanlı sarığı görmeyi tercih ederiz diyorlardı. Yani türlü türlü sonu gelmez savaşlar ne zaman ne olacağı bilinmeyen siyasi ve politik vaziyetlerden ziyade barış ortamı herkese cazip geliyordu.

    Yani Osmanlı İmparatorluğu gittiği her yere barış ve huzur götürüyordu, eğer kin nefret götürseydi zaten byümesi imkansızdı.

    Eğer dediğiniz gibi Osmanlı en başından çok çok sert önlemler almış olsaydı, asimile etseydi, insanlara tahakkümü dayatsaydı, belki 100-200 yıl daha ayakta kalırdı, ama bu kadar sevilmezdi veya hayırla anılmazdı.

    Bugün bile Yakından tanık olduğumuz coğrafyada barıştan yana önemli bir gücün bulunmasını hangimiz temenni etmiyor. Mesela israilin Filistine yapmış olduğu zulme dur diyecek. amerikanın Afganistan Irak işgallerine karşı çıkabilecek, Libyada ve Suriyedeki halka zulmeden diktatörlerin zulmüne dur diyebilecek, insanların sevgi ve barış ortamında rahatlıkla yaşayabileceği ortamı oluşturabilecek bir iyi gücü istemezmiydik.

    Osmanlıyı yakıp yıkan durmadan biryerler fethedip insanları üzen bir devlet gibi görmektense, gittiği yerelre barış ve huzur götüren bir imparatorluk olarak görsek daha isabetli olur. Osmanlı gittiği zaman barış ve huzur götürüyordu, peki günümüzde barış ve demokrasi götürüyoruz diye yola çıkan çağın süper gücü amerika ne götürüyor?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Na-bi

    Şu andaki amerikanın da yönetim sistemi böyle değil mi? Kendi iç işlerinde serbest valisi, hukuk kuralları, kanunu herşeyi oradaki halk kendi iç işlerinde serbest dış işlerinde amerika birleşik devletlerine bağlı.

    Birde Ben şahsen bir başka devletin himayesinde yaşamak istemezdim, yalnız Osmanlıyı da herhangi bir kontrolsüz güçlü devlet gibi düşünmeyelim, milletleri asimile etmek gibi bir gayesi olmayan kimsenin dinine, diline karışmayan bir yönetim söz konusu idi, yani en kısa haliyle bir barış havası estiriyordu Osmanlı gittiği heryerde. Ondandır ki, İstanbul fethedilmeden önce bir vesile ile görüşleri sorulan İstanbullu papazlar, kafir şapkası(veya o zmanki ismi neyse hatırlayamadım) görmektense Osmanlı sarığı görmeyi tercih ederiz diyorlardı. Yani türlü türlü sonu gelmez savaşlar ne zaman ne olacağı bilinmeyen siyasi ve politik vaziyetlerden ziyade barış ortamı herkese cazip geliyordu.

    Yani Osmanlı İmparatorluğu gittiği her yere barış ve huzur götürüyordu, eğer kin nefret götürseydi zaten byümesi imkansızdı.

    Eğer dediğiniz gibi Osmanlı en başından çok çok sert önlemler almış olsaydı, asimile etseydi, insanlara tahakkümü dayatsaydı, belki 100-200 yıl daha ayakta kalırdı, ama bu kadar sevilmezdi veya hayırla anılmazdı.

    Bugün bile Yakından tanık olduğumuz coğrafyada barıştan yana önemli bir gücün bulunmasını hangimiz temenni etmiyor. Mesela israilin Filistine yapmış olduğu zulme dur diyecek. amerikanın Afganistan Irak işgallerine karşı çıkabilecek, Libyada ve Suriyedeki halka zulmeden diktatörlerin zulmüne dur diyebilecek, insanların sevgi ve barış ortamında rahatlıkla yaşayabileceği ortamı oluşturabilecek bir iyi gücü istemezmiydik.

    Osmanlıyı yakıp yıkan durmadan biryerler fethedip insanları üzen bir devlet gibi görmektense, gittiği yerelre barış ve huzur götüren bir imparatorluk olarak görsek daha isabetli olur. Osmanlı gittiği zaman barış ve huzur götürüyordu, peki günümüzde barış ve demokrasi götürüyoruz diye yola çıkan çağın süper gücü amerika ne götürüyor?


    Osmanlı emperyalist bir impatorluktu.
    Ve bu emperyalizmi islam yardımıyla yapıyordu.

    Zaten osmanlı'ya baktıgımızda aşiretlere verilen beylikleri görüyoruz.
    Feodal bir yapılar.Paraya dayalı bir sistem.
    Zaten müslüman bir toplum oldugu icinde osmanlı impatorlugu icin sorun olmuyordu..

    Unutmayın ki Osmanlı'da her dönem sıklıkla isyanlar cıkmıştır.
    Ve bu isyanlar cicekle böcekle dagıtılmadı.

    Cok kanlar döküldü :)




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.