Şimdi Ara

12v kasa fanı adaptörle niye çalışmaz? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
3.710
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dfk24


    quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32


    quote:

    Orijinalden alıntı: dfk24


    quote:

    Orijinalden alıntı: ypilevne


    quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32

    Önce kablo renklerini yazalım;Kırmızı artı(+),,siyah eksi(-) sarı ise geri bildirim ucudur.Sarı renk ile gerek ana kart gerekse pic gibi entegrelerle devir kontrolu yapılır,devir hızı okunur diyelim.
    Siz sarı ucu boşta bırakıp kırmızıya artı ve siyaha eksi ucu bağlayın.Böyle bağlantı yaptınız ve çalışmıyorsa sebep 1=Fan arızalıdır,,,2=Aldığınız 12V-2A adaptör bozuktur,akım vermiyordur.

    Bağlantı yapıp adaptörü fişe takınca bir multimetre ile kırmızı-siyah bağlantı yerleri kontrol edilip 12V voltajın olduğu görülürse fan arızalıdır,12V görülmüyorsa(1-1V gibi okunuyorsa) adaptör arızalıdır netliği kazanır.Kolay gelsin.

    2 fanı da yeni sipariş etmiştim. Sanırım dediğiniz gibi fanlar arızalı.
    Çünkü aynı adaptörle başka bir fanı çalıştırabildim.

    Herkese teşekkür ederim cevapları için.
    işin kötüsü, kablolarını kestigim için iade de edemem :) Neyse tecrübe edindik.

    Hayır Hocam emin olun fanlar arızalı değil.



    O fanlar komut gelmeden asla dönmezler.



    Komutu ise pic'li bir devre ile verebilirsiniz.

    Enteresan bir bilgi,maalesef bu komut olayını ben bilmiyorum.Anlatırsanız öğrenmiş oluruz..

    Ne zaman döneceğini ne zaman duracağını, ne hızda döneceğini fana söyleyen sisteme komut diyoruz.

    Peki şöyle diyeyim o zaman;bu fanlardan elinde olmayan yoktur.Değişik ebatlarda 3 kablolu(sarı-kırmızı-siyah) fanlardan elimde 15-20 adet var.12cm,li,,rulmanlı,,CPU fanı,,40x40mm. olanı hepsinden de var.Bendekiler acaba neden sadece 12V dc akımı verince çalışıyor?Bendekiler neden komut istemiyor?Anlaşılan sizinkiler yeni nesil,,bizimkiler fii tarihinden kalma..Ey Allahım;ağzı olan konuşuyor..




  • Anlaşılan bu işin ayrıntısını anlatmak zorundayım.Anlatalım ki,,millet doğrusunu öğrensin..Bir fan arızasının buralara gelmesini istemezdim ama neyse..Fazla bilgi göz çıkarmaz diyelim..

    Bu tip fanların ayrıca bir sürücü devre uyartım istemediğini,zaten fan içinde gerekli sürücü devresinin mevcut olduğunu eklediğim resim söylüyor.
    Daha açıkça;bu fanlar zaten sürücü devresiz,dc fırçalı modeli gibi sadece akım vermeyle dönemezler,çalışmazlar çünkü 2 fazlıdır.Evet step motordur yani..Çalışmasını sağlayan içinde barındırdığı mevcut step sürücüsüdür.
    Böyle bir fana yüz tane PİC yazsanız da boş,,bin tane uyartım yapsanız yine boş..Tabi uyartım vereyim derken fanın içindeki sürücü devresini bozma olanağınız çok yüksek.

    Resime bakın uyartımı hangi uçtan vereceksiniz,,beraber değerlendirelim.
    Siyah renkli kablo eksi belli,,kırmızı uçtan verseniz iyide sen bunu yapan fabrika mühendislerinden dahamı iyi biliyorsun adamlar kırmızı VCC yazmışlar...Sarıya verilir diyemezsiniz çünkü PİC + out kısa devreden nakavt olur..
    Taa başta dediğim gibi sarı renkli kablo ile fanın devir hızı frekans verisine göre okunur,tespit edilir.İşte PC anakartlarındaki işlemci soğutucuları devir hızını anakartın görebilmesi adına özellikle 3 kablolu olur.Devir hızı kontrolunun önemsiz olduğu yerlerde 3 kablolu olmasına gerek yoktur.Sadece kırmızı ve siyah kablolu fan yeterlidir.

    Diyelim ki devir hızı kontrolu yok,ama 3 kablolu fan taktık.Önemli değil,,verilen voltaja göre fan son devir hızında dönecektir.Bu sebeple 12V fanlara tam 12V vermek yerine 11-11,5V gibi düşük voltaj vermek fanın daha rahat çalışmasını sağlar. 12v kasa fanı adaptörle niye çalışmaz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 17 Kasım 2016; 1:11:10 >




  • Son durumu bildirmek istedim. Tartışmayı da sonlandırmış olacaktır.
    Elimdeki 12 cm lik yeni fanları kestigim kablolardan tekrar bağlayıp, bilgisayarıma taktım ve yine çalışmadı. Fanların bozuk oldugundan iyice şüphelendim o yüzden. Yani sarı kabloda baglı artık.

    Elimdeki 8cm lik tek fan, bekledigim sogutmayı sağladı o yüzden 2ncisini alıp armatüre takmaya karar verdim.

    Herkese, cevapları için teşekkür ederim. Umarım birilerine bu konu yol gösterir.

    iyi günler herkese.
    Yigit.
  • Merhaba,


    Fanlar yapı olarak 2 türdür. Anlaşılması için biraz sokak dili anlatacağım kusura bakmayın. Bunlardan biri aptal'dır. Yani + ve - girişleri vardır 2 kabloludur. Dolayısı ile voltajı verirsiniz döner.Bu 2 telli ürün diyelim 12 V siz 9 V verirseniz yavaş döner, 12 V verirseniz normal döner, 15V verirseniz hızlı döner.

    2. tip fanfare 3 kabloludur. 3. Kablo PWM denilen digital kontrol girişidir.Yani akılı fanlardır. Bu fanların 3. girişine gelen bilgiye göre fan hızı değişir. Mesela diyelim bir CPU var bunun üzerine koymuş olduğunuz fan'in 3 ucu var bunlardan 1. ve 2. uçları voltajdır. 3. ise PWM dir. PWM( digital kontrol'e) gelen CPU çok ısındı bilgisi ile FAN çok daha hızlı döner. Dolayısı ile CPU nun performansı sabit kalır.

    PWM li FANlar saliteli ve pahalı fanlardır. PC marketlerde satılır. Üzerine PWM olduğu yazar ve 3 tellidir.

    Ancak PWM Kontrollü fanları tam olarak kullanabilmek için Arduino gibi bir mikro deneteleyici ile sınırsız projeler yapılabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlperPelik -- 18 Kasım 2016; 7:12:45 >




  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    Sari kablo bagli olmamasina ragmen bu fan nasil donuyor o zaman?
     12v kasa fanı adaptörle niye çalışmaz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çünkü PWM sinyalini potansiyometre ile verilmiş. Yani potansiyometre üzerinden geçen akım bir tür PWM sinyali gibi davranıyor ondan dolayı çalışıyor.
  • AlperPelik A kullanıcısına yanıt
    sarı kablo boşta yalnız,diğer gördüğünüz sarı kablo kalın olan trafodan aldıgım 12v girişi,anahtara bağlayarak fanı açık kapatıyorum.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.