Şimdi Ara

Nedir Bu Dizel Araçlardaki 100.000 Km Mevzusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
2
Favori
17.254
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhabalar

    Öncelikle vakit ayırdığınız için tesekkur ederım. Satın almayı dusundugumuz aracın motor durumu ıle ılgılı genel bır kanı olan dusuk cc dekı motorların 100 bın km motor omru olduguna daır durum hakkında bılgılerınızden faydalanmak ıstıyorum fabrıkalar motor omru olarak marka modele gore 500.000 - 1.000.000 km gıbı degerler gosterırken neden 1000 kmde motor ıster?

    benzer durumlarla karsılan arkadaslardan tecrube yorumlarını beklıyorum ozellıkle Ford fiesta 1,4 tdi, Peugout 206 hd ve Palio 1,3 multi jet ile ilgileniyoruz.


    Yorumlarınız ıcın tesekkur ederım



  • kullanim da etkilidir ama oyle 100.000 de biten motorlar eskide kaldim cevremde bir cok kiside 2006 model ve uzeri 200.000 km lere yaklasmis dizel kullanan insan var ve hepsi de rutin bakimlar disinda birsey yapmis degil,
  • dusunmus oldugumuz modellerde bılen / bılmeyen ınsanların konusmaları bızım aklımızı kurcaladı aslında bınen nasıl bınıyor dogru, ama kısıtlı butce ıle ıkıncı el arac alıp sonrasında motor yaptırma masrafıyla ugrasmakda ayrı konu
  • 1.3 multijet 140binde çortlamişti 80 binden sonra ikinci sahip palio van kasa ama hiç yük vs taşinmamiş binek olarak kullanilmişti . . .
    şahit oldugum tek örnek bu
  • Bu benimde merak ettiğim bi konu , 100 bin üstü dizel alınmaz diyenler nedenlerini açıklasa fikir edinsek çok güzel olur .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ilyus

    1.3 multijet 140binde çortlamişti 80 binden sonra ikinci sahip palio van kasa ama hiç yük vs taşinmamiş binek olarak kullanilmişti . . .
    şahit oldugum tek örnek bu

    km düşürme olayı aklınıza geldi mi?Eminim aracın gerçek kmsi 300 bin km civarıdır ve araç bakımsızdır...

    multijet motor normal şartlar altında en az 400 bin km yapar...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: boraycan

    quote:

    Orijinalden alıntı: ilyus

    1.3 multijet 140binde çortlamişti 80 binden sonra ikinci sahip palio van kasa ama hiç yük vs taşinmamiş binek olarak kullanilmişti . . .
    şahit oldugum tek örnek bu

    km düşürme olayı aklınıza geldi mi?Eminim aracın gerçek kmsi 300 bin km civarıdır ve araç bakımsızdır...

    multijet motor normal şartlar altında en az 400 bin km yapar...



    250.000 civarı 3 adet Doblomuz var 200 de biraz bakım masrafı arttı sorun yok hala 1.3 motor
  • Dizel motorlar karakteristik olarak yüksek sıkıştırma oranı ile çalışan ve yüksek devir çeviremeyen, genelde tam gücünü tork ve hp olarak alt devirlerde verebilen, turbo basıncının alt devirlerde güç verebildiği motorlardır. Hatta kaba bir tabirle düşük hacimli turbo dizel motorların hacim düşüklüğünden dolayı fazla güç üretemeyip turbo basıncının verdiği güç ile yürüdüğünü söyleyebiliriz. Zira bu araçlar kalkışta yerinden kalkamayacak kadar hantalken, turbo basıncının peak yaptığı devirlerde patinaj çekecek kadar ani güç üretirler.

    - Dizel motorlarda ateşleme sistemi olmadığı için, ilk çalışma anında silindir içindeki havanın ısıtılıp yakıtın yanması sağlanır, bunun için kızdırma bujileri devreye girse de iyi bir ısınma için iyi bir kompresyon (sıkıştırma) şarttır. Kompresyon kayıpları yaşanan dizel motorlar sabahları soğuk havalarda zor çalışırlar.

    - Motorin, yakıt olarak daha fazla kurumlama yaptığı için dizel motorların, yakıt kalitesi ile de bağlantılı olarak silindir kapaklarında kurumlanma vs. gibi sorunlar benzinli araçlara nazaran daha fazladır.

    - Yüksek devir çevirmeye zorlanan dizel motorlar daha kolay aşınırlar.

    - Zaten genel olarak benzinli veya dizel farketmez, atmosferik olmayan aşırı şarjlı (turbo, supercharger vs.) motorlar daha kısa sürede aşınırlar.

    - Dizel araçlar daha az yaktığı için filo, rent a car, hizmet aracı gibi amaçlarla daha çok tercih edilirler, ve bu yüzden kıymet bilmeyen sürücülerin altında, zorlanarak kullanılır, uzun km. yollar yaparlar satılırken de km leri düşürülür.

    Bu yukarıda yazdığım örnekler çoğaltılabilir, bu yüzden dizel araç bilinçli kullanılır ise uzun ömürlü olabileceği gibi, uygunsuz kullanımlarda 100 bin km lerde rektefiye edilmeye ihtiyaç duyabilir. Bildiğiniz kullanıcılardan bildiğiniz dizel araçları almakta bir sakınca yok, fakat özellikle gri ve beyaz renkli dizel alırken dikkatli olmakta fayda var.




  • Küçük hacimli motorların ömrü neden kısa oluyormuş. Büyük hacimliler metalden yapılırken küçük hacimliler camdan mı yapılıyor?
  • Biraz uzun yazacağım ama

    Dizel araçlardaki 100.000 km mevzusu şudur;

    İnsan kılıfı içinde dolaşan, galerici adı verilen yaratıkların;ülkemizde araba pazarının gelişmesi ve rekabetin artmasından dolayı elindeki araçları daha az kullanılmış ve yeni etiketi yapıştırmak suretiyle,daha palalıya satmak için önüne gelen her 100 bin küsür km üstü aracın kilometresini düşürmesiyle ve alıcılara da ,
    "-Bakın! km si 100.000 üstü araç iyi değildir." diktesiyle oluşan,yalandan ibaret olan ve günümüze bu dogmayla gelen psikoljik sınırdır.
    Galericiler bu sınırı 100 değilde 130-150 arası olarak uygun görseydi ,şu anda 150 bin üstü araç mevzusu nedir de diyebiirdiniz yani.
    Kısacası bu olay galerici esnafının b.k yemesinden ileri gelen bir durumdur.

    100.000 km üstü araç alınır mı diyen arakadaşlara da şunu söyleyeyim;

    -Galericiden,galericinin yanında çalışandan veya daha önce çalışmış olandan araç alınmaz.

    -Galericiyle sürekli yakın ilişkisi olan ;akrabasından,arkadaşından araç alınmaz.

    -2-3 kez el değiştirmiş bir araç ,arada galericinin sahipliğine geçmişse ,o araç alınmaz.

    -Galericinin her hangi bir şekilde 1-2 saatliğine kullandığı araç alınmaz.


    Yukarıdakilere daha birçok seçenek ekleyebilirim ama ekledikçe sinirleniyorum.

    Bunların dışındakilerden rahatlıkla 100.000 km üstü araç alabilirsiniz ancak aracı en az iki servise ve/veya ustaya götürürseniz içiniz rahat eder.Mesela bizim bir sembol var 165.000 km de ve inanın hiç bir sorunu yok bakımları düzenli yapıldığı için.Arkadaşın var 80.000 küsürde araba ağlıyor resmen. Kısaca bakımları yapılmış ve yukarıda bahsettiğim kişilerden ALINMAMIŞ ve servis/ekspertize sokulmuş her 100.000 km üstü araç rahatlıkla alınır ve uzun yıllar binilir.




  • Dizel araç alıyorsanız 100bin KM de büyük ihtimal enjektörler onarımdan geçer. 500 - 1500TL arası tutuyor aracına göre.

    150bine doğru turbo değişimi olur o da 500 1500TL civarı tutuyor bir çok araçta.

    250 - 350 bin KM civarlarında yine enjektör, turbo ve ekstra olarak belki motor masrafı çıkar. Motor rektefiyesi motorun durumuna göre 2000-5000TL arası tutuyor.

    Geri kalan bir çok kısım benzinliyle aynı. Şöyle de denebilir aslında dizel alıp 10 sene binmeyi düşünen kişi o 10 yıl içinde araca 10bine yakın masraf yapmayı göze almalı.
  • 100.000 km otomobillerin tasarımında bir hedef gibi. Üreticilerin ellerinde, 100.000 km ye kadar bir otomobilin camı kaç defa açılır kapanır, kalorifer anahtarı kaç defa açılır kapanırdan tutun, kumaşı ne kadar yıpranır, alternatör rulmanı ne kadar gider, dinamosu kaç defa marşa basar gibi bir sürü istatistik var.

    Amaçları diğer markalarla hem kalite hem fiyat açısından rekabet etmek. Yani üreticilerin hedefi 100.000 km dir. o kadar garanti verirler. o kadar km sorunsuz gitmesini planlayarak tasarım yaparlar.

    100.000 km yi geçmiş otomobiller bir şekilde sanayi ile tanışırlar. orası burası derken bir yeri yapılır, diğer yeri bozulur.
    100.000 km ye kadar anahtar değmemiş arabanın, 110.000 de cam krikosu bozulur, 120.000 de kalorifer anahtarı bozulur, 130.000 de aksları bozulur gibi..


    Bu bir istatistik sonucudur. tabi ki istisnalar olacaktır.
    bir şirkette kimin bindiği belli olmayan, tam gaz sürülen bir otomobille bir memurun hafta sonları binerim diye aldığı otomobil aynı olmayacaktır.


    100.000 km de, 140.000 km de düzgün binilmiş bir dizel otomobille motorda problem olduğundan şüphelenip tamirciye gitseniz, tamirci "200.000 km den önce gelme, birşeyi yoktur motorun, bunlara 200.000km e kadar birşey olmaz" demektedir.


    Dizel alınacaksa kesinlikle ilk elinden, düzgün binildiğini bildiğiniz bir araç almanızı tavsiye ederim.

    Piyasadan alınacaksa, bahsi geçen km lere güvenilmemesini, özellikle dizellerde göstergede yazan km ye hiç güvenmemek gerektiğini hatırlatırım.


    Benzinli araçlarda bu kadar korkmaya gerek yok.




  • dizel araç kullanmayı bilmeyenler ilk el sebep oluşturmakta.açar kontağı basar gaza...sonra niye bunun sesi traktör gibi şikayetler.100 kmlerde bir dizel sahibi olursun.satılırken 10 15 bin tl fazladan verilmiştir.ikinci elide malesef aynı matıkta izlemekte...100 binde alırsın,200 binede kendin dayarsın.baktınki araç elinde patlamış.yakıtı ve araç kayıp bedelini hesapla.500 - 1 milyon km yapacaksan al....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: topaz42

    Küçük hacimli motorların ömrü neden kısa oluyormuş. Büyük hacimliler metalden yapılırken küçük hacimliler camdan mı yapılıyor?

    Belki de daha dayanıklı metallerden bile üretiliyor olabilirler tam araştırmadım. Fakat silindir hacminin düşük olmasından dolayı ürettiği güçte düşüktür, bu gücü arttırmak için daha fazla sıkıştırma veya boost gerekir. Daha fazla boost, daha çok ısınma, daha çok ısınma, daha çok aşınmayı beraberinde getirir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RaptorFX

    Dizel araç alıyorsanız 100bin KM de büyük ihtimal enjektörler onarımdan geçer. 500 - 1500TL arası tutuyor aracına göre.

    150bine doğru turbo değişimi olur o da 500 1500TL civarı tutuyor bir çok araçta.

    250 - 350 bin KM civarlarında yine enjektör, turbo ve ekstra olarak belki motor masrafı çıkar. Motor rektefiyesi motorun durumuna göre 2000-5000TL arası tutuyor.

    Geri kalan bir çok kısım benzinliyle aynı. Şöyle de denebilir aslında dizel alıp 10 sene binmeyi düşünen kişi o 10 yıl içinde araca 10bine yakın masraf yapmayı göze almalı.

    yıl başına 1000 tl gibi maliyet çıkıyor yani 10000 km / 1000 tl masraf gibi bir değer
    hayır dizel kullanıyorum niye hiç biri başıma gelmedi anlamadım. saçmalamayın lütfen. şirket aracı gibi eşşek muamelesi gören araçları baz alıyorsanız, eşşek tepicilerin altında her motor masraf açar. adam gibi yerden mazot alınca ve doğru zamanlarda CC yaptırınca enjektör muhabbeti 100 binde olmaz. insan gibi kullandığınızda motor masrafı diye birşey olmaz. ha turbo olayı başka dikkat edilsede bir yerde patlak verebiliyor.




  • etrafımdaki dizel araçların çoğu 90.000 km ve üzeri. bakım dısında bir sıkıntıları yok.

    güzel yerden yakıt alır devrinde kullanırsan sıkıntı olmaz. benzinli araçlar gibi devir saatini esnetmeye çalışırsan motoru eline alırsın

    dizel yüksek hız demek değil güçlü ve ekonomik çekiştir.

    1.3 dizel turbo beslemeli ile 1.8 turbo beslemeli iki motor aynı araçta aynı şekilde kullanılırsa motor ömürleri tabiki aynı olmayacaktır.

    1300 cc gibi rakamlar silindirin boyu ve taban genişliği ile ölçülür.1.8 araç 2500 devirde dakikada 60 piston vururken 1.3 araç 80 piston vuracaktır.buda pistonlarda esktra aşınmaya sebeb olacaktır.ekstra aşınma daha fazla yağlama ve çekilen daha fazla yakıt.aynı zamanda turbodan beklenen normalin üzerindeki ekstra hava akımı.

    kısa ve öz = zarar

    forumda araba alacagım öneri bekliyorum diye açılan başlıkların altına bir allahın kulu benzinli araç önermez herkes dizel araç al ekonomik olsun der.ikinci el araba fiyatlarına herkes isyan eder 100.000 km üzerinde kimse dizel almaz. bu resmen insanın kendini kazzıklaması değil midir ?

    bakımları düzgün yakıtı iyi yerlerden alınmış olan aile aracı olarak kullanılan 100.000 km geçmiş bir dizel araç alınabilir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Du Hast

    quote:

    Orijinalden alıntı: RaptorFX

    Dizel araç alıyorsanız 100bin KM de büyük ihtimal enjektörler onarımdan geçer. 500 - 1500TL arası tutuyor aracına göre.

    150bine doğru turbo değişimi olur o da 500 1500TL civarı tutuyor bir çok araçta.

    250 - 350 bin KM civarlarında yine enjektör, turbo ve ekstra olarak belki motor masrafı çıkar. Motor rektefiyesi motorun durumuna göre 2000-5000TL arası tutuyor.

    Geri kalan bir çok kısım benzinliyle aynı. Şöyle de denebilir aslında dizel alıp 10 sene binmeyi düşünen kişi o 10 yıl içinde araca 10bine yakın masraf yapmayı göze almalı.

    yıl başına 1000 tl gibi maliyet çıkıyor yani 10000 km / 1000 tl masraf gibi bir değer
    hayır dizel kullanıyorum niye hiç biri başıma gelmedi anlamadım. saçmalamayın lütfen. şirket aracı gibi eşşek muamelesi gören araçları baz alıyorsanız, eşşek tepicilerin altında her motor masraf açar. adam gibi yerden mazot alınca ve doğru zamanlarda CC yaptırınca enjektör muhabbeti 100 binde olmaz. insan gibi kullandığınızda motor masrafı diye birşey olmaz. ha turbo olayı başka dikkat edilsede bir yerde patlak verebiliyor.

    Ben olabilecek şeyleri yazdım ki bu yadıklarım megandaki dci motor için olabilecek durumlar.

    Ayrıca şu saçmalamayın lafınızı da hiç beğenmedim. Daha düzgün bir cevap verebilecek bilgi ve görgüde olduğunuzu düşünüyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: RaptorFX

    quote:

    Orijinalden alıntı: Du Hast

    quote:

    Orijinalden alıntı: RaptorFX

    Dizel araç alıyorsanız 100bin KM de büyük ihtimal enjektörler onarımdan geçer. 500 - 1500TL arası tutuyor aracına göre.

    150bine doğru turbo değişimi olur o da 500 1500TL civarı tutuyor bir çok araçta.

    250 - 350 bin KM civarlarında yine enjektör, turbo ve ekstra olarak belki motor masrafı çıkar. Motor rektefiyesi motorun durumuna göre 2000-5000TL arası tutuyor.

    Geri kalan bir çok kısım benzinliyle aynı. Şöyle de denebilir aslında dizel alıp 10 sene binmeyi düşünen kişi o 10 yıl içinde araca 10bine yakın masraf yapmayı göze almalı.

    yıl başına 1000 tl gibi maliyet çıkıyor yani 10000 km / 1000 tl masraf gibi bir değer
    hayır dizel kullanıyorum niye hiç biri başıma gelmedi anlamadım. saçmalamayın lütfen. şirket aracı gibi eşşek muamelesi gören araçları baz alıyorsanız, eşşek tepicilerin altında her motor masraf açar. adam gibi yerden mazot alınca ve doğru zamanlarda CC yaptırınca enjektör muhabbeti 100 binde olmaz. insan gibi kullandığınızda motor masrafı diye birşey olmaz. ha turbo olayı başka dikkat edilsede bir yerde patlak verebiliyor.

    Ben olabilecek şeyleri yazdım ki bu yadıklarım megandaki dci motor için olabilecek durumlar.

    Ayrıca şu saçmalamayın lafınızı da hiç beğenmedim. Daha düzgün bir cevap verebilecek bilgi ve görgüde olduğunuzu düşünüyorum.

    yazdıklarınız saçma ise saçmalamayın demek gerekir. burada binlerce insan yeni araba almadan önce araştırma yapıyor ve siz onları yanlış yönlendiriyorsunuz sizce bu saçmalık değil mi? DCI motor dandikse biz ne yapalım? Alın multijet motorlu bir araç rahat rahat binin. 100 bin km nedir ki öcü sanki. Ankara'da ototest işi içinde bulunuyorum. hergün onlarca ikinci el araç alacak insan bize geliyor. sizin gibi 100 bin km takıntılı, konu hakkında bu şekilde düşünen ve düşüncelerini bu şekilde dile getiren insanlar yüzünden, ikinci el araç alacak vatandaş neler çekiyor bir bilseniz.




  • Dizel araçlarda alınan yakıt çok önemli. Kötü yakıt = Büyük masraf. Eski sahibinin ne yaptığını bilemezsiniz, sadece tahmin edebilirsiniz... Aracın eski sahibi benim gibi bir cins ise size opet kartından döküm çıkarıp, "Baaak, bütün yakıtlarımı aynı benzinlikten aldım" diyebilir.

    Bir diğer unsur, Turbodur. Yeteri kadar özensiz, şuursuz ve it kullanışlı biri Turboyu 80.000km'de patlatabilir. Turbonun ne kadar dayanacağı tamamen kullanım tarzına ve turboyu kollamaya bağlıdır. Ancak Dizel bir araçta Turbonun 200.000km üstü sorunsuz çalışması çok küçük ihtimaldir. Normal kullanım ve normal kollama ile turbo ömrü 150.000km'dir diyebiliriz. Maliyeti uçuk değildir. Çok kötü dağılmadı ise sanayide 600-1000TL'ye tamir olabilir. Ancak içinden kopan parça motora düşerse (korku hikayesi... Yaşanması çok zor, çok düşük ihtimal bir durum) oluşacak masrafın haddi hesabı olmayabilir.

    Son unsur da yapı olarak dizel araçlar patlatmalı motorlar oldukları ve daha kurumlu oldukları için, benzinlilere göre zaten daha az ömürlüdürler. Ancak ciddi bir fark değildir.

    Kısaca yakıt ve bakım konusunda dizel motorlar benzinli motorlardan çok daha hassastır. Bu da ikinci el araba almak gibi, bilinmezlik durumlarında soru işaretlerini arttırır. Kendiniz sıfır bir araba aldı iseniz, turbo dizel kullanım, bakım ve turbo kollama kaidelerine uyar, kötü yakıt almamayı becebilirseniz, 100.000km dizel için de tırt bir km'dir. Ancak km arttıkça araba eskir, araba eskidikçe değeri düşer, değeri düştükçe "X liralık arabaya niye bu kadar bakayım, bakım maliyeti yüksek diyip ekonomiye kaçarsanız o ekonomi size veya aracın yeni sahibine katları ile masraf olarak döner. Genel çekince aslında budur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Du Hast



    İnsanlar hakkında bilip bilmeden yorum yapıyorsunuz ve üstelik uslubunuzun da doğru olduğunu söylüyorsunuz. Size tekrar en medeni şekilde cevap vermeye çalışıyım.

    100 bin takıntılı biriyim size göre. Aldığım araç 115bin kmlik bir araç. Bahsi geçen sorunlardan bir tek enjektörü yaşadım ki bunu biliyordum almadan önce. Teste falan da sokuldu miss gibi durumda şuan.

    Ayrıca;

    Eğer okuyan kişi yazdıklarımı akıl süzgecinden düzgünce geçirirse "asla almamalısın" demediğimi anlayacaktır.. Bunlar olabilir, bil ona göre düşün diyorum.

    Piyasadaki bir çok araç en ucuz mazotu almış gezmiş, kmsi düşürülmüş halde. Sıfır alır kendi düzgün kullanır sorun olmaz. Ama aldığı istasyon sıkıntılı çıkarsa. Bunu da ancak enjektör arızasında fark edecektir. Aracın çekişten düşmesini sürücü farketmeyebilir. Konu 100 bin dikkatli ol temkinli ol durumu.

    Bunun da kolay yolu var aracı almadan enjektör işiyle uğraşan yerlere götürüp teste sokarsın turbosu, motoru, enjektörü, yakıt pompası ne halde hepsini söylerler. Bağlarsın bilgisayara var mı sıkıntı ortaya çıkar. Bir de yürüyen falan baktırılır paşa paşa binilir.

    Farkındaysanız işi hala sözlü atışmaya çevirmemeye çalışıyorum. Umarım aynı duyarlılıkta cevap verirsiniz.




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.