Şimdi Ara

Sıkı subap ve rölantide sarsıntı sorunsalı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
3
Favori
18.328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Artik konuya nokta koymanin vakti geldi. Son gelismeleri ve sonucu da yazayim, bilgilendirme adina konu burada kalsin :)

    Bugun aracimi teslim almak icin gittim, ustanin dedigine gore arac halledilmis. Bogaz kelebegi degismis. Bunu ilk duydugumda bana hic mantikli gelmemisti cunku bu Fiat’larda bogaz kelebegi degisimi buyuk dert.. Degisimden sonra adaptasyon falan filan bir suru ivir ziviri var. Yine de susayim dedim gittim ustanin yanina. Araci calistirdi, 1400 devirde calisiyor. Motor isindi, arac bu sefer de 1200 devirde. Sarsinti ve hafif hafif hissediliyor, ama 800 devirde rölantide olmadigi icin zangir zangir titremiyor tabi. Ben alışık oldugum icin ve aracimi tanidigimdan dolayi sarsintiyi hissettim.. Bi test surusune ciktik. Usta kullandi. Gaz resmen aptal saptal calisiyor. Kendi kendine gaz veriyor, deviri dusurmuyor, 3 kilometrelik testte bir suru dert edindim. Neyse sonunda atölyeye geri donduk. Araci stop ettik. 5-10 dakika sonra tam dukkandan cikacakken, arac durup durup stop ediyor. Marsa basiyorum, rolantide duramadan stop ediyor. Usta da afalladı kaldi, motoru acti bakti falan ama nafile. Cunku elinde ne yazilim var ne de kontrol icin bilgisayar unitesi... Sadece mekanik islerden anliyor yani.
    Arabayi körtopal calistirdi, daha once de konustugumuz bi yazilimciya gittim. Bu sarsinti ve stop etme(bugun baslamisti bu sorun) olayini anca yazilimci/beyinci adam cozer diye dusundu. Cunku ustaya gore aracin mekanik/motor ile alakali hic bir sorunu veya eksigi yoktu. Geriye kalan tek is yazilimsal idi.

    Bastim gittim yazilimciya. Adama tum dertleri anlattim, 3-5 saat once de gaz kelebeginin degistigini soyledim. Adam kelebege bi bakti, bilgisayarda “Rolanti motoru arizasi” yaziyor. “E bu kelebek de arizali ama” dedi, afalladim kaldim. Meger sonradan taktigimiz çıkma orijinal gaz kelebeginin rolanti potansiyometresi mefta olmuş.
    Kendimizin olan gaz kelebegini taktik, calistirmaya calistik ama yok. Nafile. Arac yine durmuyor rolantide.

    Usta tek soru sordu: “Bu arabanin sentesi kacik olabilir, bakmamizi ister misin? Senteye baktiktan sonra yine sarsinti ve stop devam ederse yazilimsal islere devam edecegiz.”

    Bana bu soru sacma geldi. Cunku bu sarsinti olayini ilk 10 gun once hissettigimde ben ustami arayip “Ustam, bunun sentesi kacik olabilir mi bu saglikli calismiyor bak” dedim. Bana verdigi cevap: “Ben onu kilitli aparatla yaptim ama icin rahat edecekse gel tekrar yapayim”. Bu cumleyi soyledikten sonra ertesi sabah ustamin yanina gitmistim ve hakikaten kilitli aparat ile senteyi yapmisti. Ve ben o sentenin ayarli olduguna ikna olmustum da. O yuzden arizayi daha buyuk seylerde ariyordum kendimce.


    Yazilimci adam ile 5-10 dakika konustuk. Sentenin kilitli aparat ile bi onceki usta tarafindan yapildigini soyledim. Ustanin cevabi: “Ben bu marea motorlari bilirim, daha once de boyle seyler gordum. Sente ayarli diyen herkese inanma, bir diş bile kacik olsa bunlar stop eder duzgun gitmez”.

    Velhasıl kelam, adam beni ikna etti. Olacaksa olsun artik dedim ve adamlar ilk olarak sente ayarini kontrol etmeye ve tekrar yapmaya basladi. 2 kisi aracin basina gecti ve 25-30 dakikada ayari yaptilar. Senteden sonra aracin durumuna bakmak icin bi calistirdilar: SAAT GİBİ CALİSİYOR! İnanamadim o an. Utancimdan ne diyecegimi sasirdim cunku motoru rektefiye edip toplayan ustami adamlara övüyordum. Sente gozumun onunde yapildi diye konusuyordum orada. Sonra adam bana döndü “Buyur bak. Sentesi yapili dedigin aracinin simdiki calismasina bak bir de” dedi. Hakikaten adam hakliymis. Meger aracin sentesi kacikmis...

    Sente yapildiktan sonra ne bi rolanti dalgalanmasi, ne bir sarsinti, ne bir titreme... hic birisi kalmadi! Aracta da bi güç artışı oldu, tahmini %15 civarinda falan. Tork daha da hissedilir bi vaziyete geldi.

    Ama gel gelelim; rolantideki sarsintinin gitmesinin mutlulugu bambaşkaydi :)

    Arac sessizlesti, kedi gibi oldu. 3000 devire geldikten sonra motorun sesi ortaya cikiyor artik. Oradan donerken kirmizi isiklarda rolantide beklerden falan bazen stop mu etti diye elim anahtara gitti...


    Sonuc: ustam senteyi kilitli aparatla yaptim demesine ragmen meger sente kaçıkmış. İsini bilen tecrubeli yaşlı bi usta el attiktan sonra arac saat gibi calisiyor artik, sentesi de ayarlandi her sey tamam.
    Artik keyifle binerim umarim :)



    Su an tek sorun marştaki problem. Marşa bastigimda “Çıt” ediyor ama motoru döndurmuyor. Yarin sabah da o giderilecek umarim, artik icim rahat etti.

    Ama bu is bana iyi bir ders oldu, motoru yapan ustama da gittim iyi bi iki kelam ettim. Senteyi yaptigini soylemesine ragmen meger kacikmis, demek ki bu islerde herkese körü körüne guvenmemek lazimmis.. ogrenmis olduk.


    Konu basligini “COZULDU” olarak guncelleyecegim. İleride birileri benimle benzer sorunlari yasarsa mutlaka işini iyi bilen, bu nazlı “Marea” motorlarinin huyunu suyunu ve arizalarini iyi bilen bi usta ile muhatap olsun. Ve mutlaka ama mutlaka ustanizin elektronik ekipmani da olsun, yazilim işleri icin benim gibi baska yerlere ekstra para kacirmayin! :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • nahege270 kullanıcısına yanıt
    Daha açtığın ilk konuda ustanı değiştir demiştim :)

    Geçmiş olsun hocam.
  • Olan zamanına ve huzuruna oldu. Neyseki başka masraf etmemişsin. Beni kazıklamaya çalışan herif de yaptığı işi eline yüzüne bulaştırınca yazılım, yazılım diye tutturmuştu. Yazılımında fiyatı 1000 lira. Neyseki yazılımcıyla birşekilde irtibata geçtim ve olayın yazılımla halledilemeyeceğini söyledi. Zaten param da yoktu gittim başka dükkana. Bir adam bir işi iki seferdir beceremiyorsa parasını da vermeyip çekip başka yere gitmek gerek.



    Marş sorununun çözümünü de burdan yazarsan sevinirim. Aynı sorun bende de var, belki bir öngörü kazanmış olurum...

    Çok geçmiş olsun...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sarkihalindekal -- 17 Şubat 2018; 4:58:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sarkihalindekal kullanıcısına yanıt
    Mars sorunu icin mars motoru degisti. Ek olarak; zayiflamiş olan elektrik baglantisi röle ile guclendirildi.

    Bu islemlerden sonra meger kontak anahtarini taktigimiz yerde de “Termik” adli bi parca bozukmus. Anahtari soktugumuz gövdenin, icine oturdugu bir parca bu da. Orijinali 150TL fiyatinda. Bu da degisti. Su an araba tek marsta calisiyor.

    Röle 30TL,
    Mars motoru garantili idi ucret vermedik (Yan sanayii)
    Termik (orijinal) 150TL
    iscilik 40TL

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • nahege270 kullanıcısına yanıt
    Yazılımcı ustanın bulunduğu şehri, bulunduğu sanayi sitesini ve isyeri ismini yazarsanız.

    Bizler için iyi referans olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sorununuzun çözülmesine sevindim umarım o usta diye gittiğiniz adama birdaha gitmezsiniz size sayfalarca önce yazdık o ıstayı bırakın gitmeyin diye dinlemediniz birdaha o adama aracınıza dokunmasına izin vermeyin...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pulpa

    sorununuzun çözülmesine sevindim umarım o usta diye gittiğiniz adama birdaha gitmezsiniz size sayfalarca önce yazdık o ıstayı bırakın gitmeyin diye dinlemediniz birdaha o adama aracınıza dokunmasına izin vermeyin...

    nadiren de olsa hiçbir ustanın çare bulamadığı kronik sorunların basit çözümleri olabiliyor

    https://forum.donanimhaber.com/boyle-birsey-mumkun-mu-evet-mumkunmus--131444195
  • Öncelikle geçmiş olsu bende izmirdeyim bir daha ustalık işiniz olursa yardımcı olabilirim böyle kasaplara arabanızı teslim etmeyin eski lifteri bile takması bana göre hata.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçmiş olsun bu kadar stresten sonra uğraşmana değmiş doğrusu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne çektin hocam bu araçtan sen geçmiş olsun güle kullan artık.

    Ben olsam dayanamaz uğraşmaz hemen satardım bunu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hass Nicktir H kullanıcısına yanıt
    Sanirim 1. Veya 2.sanayi oluyor orasi. İsyerinin adi “İNCE OTO TEST”, isyerinin tam yaninda “YEŞİM KROM AKSESUAR” adli bi dosemeci var sanirim. Apple haritalar’da bu aksesuarci cikiyor direk, oradan navigasyonla gittim ben.

    Adamlar isinin ehli ama biraz aksi :) ne yapacaklarini bildikleri icin pek karismamak gerek sanirim. Ben eski ustami övüyor gibi oldum sonradan sorunun sente ayarsizligi oldugu anlasildiginda biraz utandim tabi..

    Ayrintili sorunuz olursa yardim ederim. Su an 3 gundur sorunsuz kullaniyorum aracimi, marş motoru da garantiliydi degisti ve elektrik sistemine bir röle dahil edildi, su an tek marşta da calisiyor araç :)


    Bu arac beni cok yordu 5-6 haftadir, yapmadigim kilometre kalmadi. Benzin parasini saymiyorum bile daha... ama şükür artık duzeldi. Keyfekeder masraflarla ugrasacagim vaktim olursa.

    Bu arada ek soru olarak, İzmir’de iyi bir boyaci biliyor musunuz?
    Gorusune gore ön ve arka tamponun bi zimparalanip boyanmasi gerekiyor. Park ederken falan cizmisler ve su anki boyamda catlaklar var. Bu işi uygun fiyata yapabilecek bir usta var mi tanidiginiz, İzmir’de?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • pulpa kullanıcısına yanıt

    ustanin adini verirseniz iyi olur yanlislikla giymeyelim


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fatihkoseoglu06 F kullanıcısına yanıt
    Konumun uzerinden 3 yil gecmis, simdi bildirim gelince sasirdim :)
    Bu arada 2 sene once bu Albea’yi sattin ben. Sattigim gunden beri de “iyi ki satmisim” diyorum, cunku basimdan bi bela eksildi. Su an VW Polo kullaniyorum, Albea’dan 5 yas yaşlı bir araba (2001 model) ama inanilmaz memnunum :) Albea ile resmen ömrümü yemişim ben, sanayilerde hem param hem zamanim gitmis surekli. Sag olsun bu Polo, bana yeniden arabalari sevdirdi. Masallah diyeyim..


    Bu arada Albea’yi rezil eden ustamin dukkaninin ismini bilmiyorum ama 6.Sanayide Mehmet Usta olarak biliniyor olabilir. Genç birisi kendisi, yani heralde 30-32 yaşındadır en fazla. Hafif bodur, orta boylu birisi. Yerini şöyle tarif edeyim:
    Rot balansçı Rasim’den 2 sokak geride, sokaga girince soldan 1. veya 2. dükkan.

    Aman diyeyim oraya ugramayin.

    Ha bu arada bana Albea’yi sattiran asıl sebep konusunda bir bilgi daha vereyim, hep beraber kufur edelim :)

    Albea’yi satmaya karar vermeden 3 hafta once motor isindiginda baslayan “tak tak tak” sesleri duymaya baslamistim. Bildigin yatak sesi gibi biseydi bu. Oyle cılız bi ses degil, cidden metal bi parca biseye vuruyordu. Yatak sesi olmasindan korktum once.
    Motor sogukken ses yok, ama isininca basliyordu ve rahatlikla duyulabiliyordu.
    Ustamin yanina gittim, bakti, anlayamadi. Öyle böyle derken yag karterini soktuk, bir de baktik kiiiii yan sanayi olan yağ pompası arizalanmis :) motor yagi inceldiginde yaglamayi tam yapamiyormus, basinci dusuyormus. E tabi biz bunu fark edene dek motorda kalici hasar olustugu icin her isindiginda tak tak tak sesi oluyordu.

    Once ustaya bagirmaya basladim, “orijinal takacagiz diye anlasmistik bu yan sanayi yag pompasi nereden cikti?!” dedim. Sonra gittim parcaciya bagirdim, “bana sattiginiz dandik pompa motorumu yedi” diye. Ama nafile. Kimse sucu kabul etmedi. Bir suru kavga gurultu kufur derken bu defteri burada kapatmaya karar verdim. Albea’yi da o sekilde sattim ve alan kisiye de tum hikâyeyi anlattim. Tüm bu olaylarda emeği gecen tum “usta (!)” ve digerlerine hakkimi da helal etmedim. Rezil ettiler beni :)

    Simdi ufak Polo ile cok memnunum, 2 senede 40.000km gittim ve gram üzmedi beni :)




  • Direkt SENTE KAÇIK yazacaktım cevaba vallaha Ama eski konuymuş mesajların da nerdeyse hepsini okudum haklı çıkmışım

    Dükkan mı açsam sanayide

    Bu konuda tecrübem var ondan anladım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuyu okurken önce darlandım sonra sevindim sonra bir daha darlandım. Geçmiş olsun hocam ne diyeyim, sorunu çözmek için o kadar tırmalamanıza rağmen sorunun çok basit bir yerden çıkmasına sevinmek mi yoksa sinir olmak mı gerekir bilemedim.


    6n2 Dürbün Göğüs Polo çok güzel arabadır. 101 beygir Highline'ı tadından yenmez ama Trendline bile fena araç değildir. İç mekandaki malzeme kalitesi çok güzel olmakla beraber, ön göğsün tasarımı ön cama yansıma yapmasını tamamen engelliyor. Bu dürbün göğüs ile ilgili 2 detay vermek istiyorum, VW'in o dönemki en güzel gösterge tablosudur, ne Golf ne Bora ne Passat'ta böyle güzel gösterge tablosu yoktur, ürün gamının en ucuzu B sınıfı Polo (Ve A sınıfı Lupo) en uğraşılmış, en gösterişli gösterge tablosuna sahiptir. Hatta sonraki kasa Polo'larda da gösterge tablosu sıradan VW tablolarına dönmüştür. Bu benim öznel görüşüm değil, Volkswagen konsept arabası Nardo W12'de de aynı gösterge tablosunu farklı bir renk kombinasyonu ile bire bir kullanmıştır.


    Sıkı subap ve rölantide sarsıntı sorunsalı



    Diğer bir husus ise devir saati aracın motor seçeneğine göre değişiyordu. 1.4 75'lik motorun ayrı, 1.4 101'lik motorun ayrı, 1.6 125'lik motorun ayrı devir saatleri vardı, her motorun kesici devri farklıydı ve redline çizgileri tam kesici devrinde başlıyordu. İnce, belki fark edilmeyecek bir detaydı ama bu detay için bile uğraşmışlardı. Mesela şu anki kullandığım aracım Egea'da devir saatinde 6 rakamı kırmızı yazıyor ama araç 6800 devire kadar çevirebiliyor.


    Trendline modelinde dahi otomatik camların sıkışma algılama sistemi vardı. Yani cam kalkarken bir engele takılırsa durup, bir kaç santim aşağı iniyordu. Elinizi kolunuzu kaptırmanız imkansızdı. Güvenliği ile meşhur Volvo'nun aynı dönemki S40'ında aynı hareketi denediğimde düğmeye bastığım sürece cam sıkıştırmaya devam ediyordu. Hatta 2020 model Egea'da bile yok bu özellik.


    Yine Trendline modelinde dahi kaput altı keçe ve kaput amortisörü vardı. Üstünde çalışılmış, kaliteli bir arabaydı. Güle güle binmeniz dileğiyle.





  • goodorevil kullanıcısına yanıt
    Valla araci iyi anlatmissiniz hocam, tebrikler 😊
    Cidden anlattiginiz gibi, bu 6N2 kasa polo farkli bi model. Bunu alirken aklimda hic “Polo alayim ya” gibi bi fikir yoktu. Şans eseri 100.000km’de tertemiz bi 6N2 buldum, direk satin aldim. Ozelliklerini hic bilmiyordum, bu modelle alakali da gram bilgim yoktu. Arabaya ilk bakmaya gittigimde motorunu bi dinledim, yarım marşta çalıştı ve motor da saat gibi calisiyordu, pürüzsüzdü resmen. O an direk araba ile aramda bi bağ oluştu.

    Benim aracim comfortline, yani orta paket, 1.4 16V AHW kodlu motor 75hp. Arabayi alirken dyno’da 74.8 beygir güç üretti benim motor, cidden cok iyi bi araca denk geldigimi bi kez daha anladim o an 😊
    Aracin icindeki donanimlar falan 2001 senesinden kat kat ileride. Otomatik yagmur sensorum var, o derece. Yagmur yagmaya basladiginda kendi calisiyor, hatta yagmurun hizina gore silecek hizini da ayarliyor. 2001 model arabada bu gayet iyi bi ozellikmis. Otomatik kararan dikiz aynasi da var ama zamanla malesef mefta olmuş 😊
    Ama onun haricinde klasik VW konforu bu arabada da var. Ufacik bisküvi kadar araba ama konfor bambaşka!
    Albea’dan sonra cennete dusmus gibi oldum. Ne sorun cikariyor, ne yağ eksiltiyor, ne orasindan burasindan garip sesler geliyor. Hic bi sey yok, ustelik bu araba 20 yasinda! Albea benimle iken henuz 10-11 yasindaydi (!) lanet ettim ona, neyse..

    Bu “durbun gogus” pololarin gostergesine ben de ilk aldigimda cok sasirmistim, hem cok cekici bi mavi ışığı var, hem de devir saati falan cok iyi gorunuyordu. İki tane yusyuvarlak kadran, masmavi işiklandirma, devir saatinde kirmizi detaylar 😊

    Valla 100.000km’de aldim, su an 140.000’e dayandim, bu zamana dek beni hic uzmedi. Yag yakma yok, su eksiltme yok, orasindan burasindan garip problemleri de yok. Ne zaman marşa bassam direk gidiyorum.
    Albea’ya da bu Polo’ya baktigim gibi bakiyordum zamaninda, ama o asla hak etmiyordu. Ne yapsam araba duzelmedi. Ama simdi Polo’da her seyi yeniliyorum ve zaten dipdiri olan araba daha da eskimiyor. Sanziman yagi, sogutma sivisi, fren ve direksiyon hidrolikleri vs. hepsini yeniledim. Hakikaten aşiri memnunum.

    Gun gelecek bu Polo’yu da satmak zorunda kalacagim, hatta o gunler yakın gibi, ama asla unutmayacagim bi araba olacak bu 😊 hem güzel anilariyla, hem tasarimiyla, hem sorunsuzluğuyla, hem beni bir kez bile üzmeden her yere goturmesiyle gönlümde yer etti bu araç.
    Bu araba ile aramda öyle güzel bi bağ olustu ki odamdaki tabloyu size bi göstereyim, oradan anlayın 😅🤝 el yapımı guaj boya tablosudur bu.



    Sıkı subap ve rölantide sarsıntı sorunsalı




  • nahege270 kullanıcısına yanıt

    Aynen donanım olarak da çok güzel bir arabaydı. Bendeki KM düşürülmüş bir arabaydı ama motor saat gibi çalışıyordu. Epey yorgun arabaydı, debriyaja basınca stop etme falan yapıyordu ama bir bakımdan geçti canavar gibi oldu. Ama birlikteliğim kısa sürdü benim, sonra 2.0 bir arabaya geçmek için ayrıldım ondan.

    Guaş boya tablosu efsane olmuş. Araç tüm netliği ile belli oluyor. Tebrik ederim. Ben de MS Paint ile çizmiştim. Şimdi resme bakınca dikiz aynasının hemen üstünde küçük, iki parmak uzunluğunda bir güneşliği vardı. Tam dikiz aynasının üstündeki boşluktan sızacak güneş ışığını engellesin diye düşünülmüş çok güzel bir detaydı. Sonraki arabamda (Her ne kadar orası siyah desenlerle kapatılmaya çalışılmış olsa da) oradan her gözüme güneş geldiğinde yad etmiştim Polo'yu. Sıkı subap ve rölantide sarsıntı sorunsalı 

    Sıkı subap ve rölantide sarsıntı sorunsalı

    Vay be :)





  • al bela basina. albea sirri adinda gizli zaten😀


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • goodorevil kullanıcısına yanıt
    Evet o dikiz ayna ile cam arasindaki ufak guneslik cok garibime gitmisti benim de, amacini anlayana kadar canim cikti, taa ki bir gün ona ihtiyacim oldugunu anlayip kullandigimda “vay be” demistim 😅👍🏻
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.