Şimdi Ara

Sıkı subap ve rölantide sarsıntı sorunsalı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
3
Favori
18.331
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nahege270

    Ustama bunu defalarca sordum. Bak egzantrige zarar vermeyiz di mi dedim. Bi de arac ussten cift egzantrikli olunca insan korkuyor.
    Ama usta israrla yok bisey bi zarar olmayacak ben yaptigim isi biliyorum dedi.

    O yuzden ustamin yanina 1000km sonra ugrayacagim..

    sübap ayarı çift egzantrikli de olsa atmosferikte basit birşey

    Sıkı subap ve rölantide sarsıntı sorunsalı




  • CeyKalDa kullanıcısına yanıt
    İşçilik olarak basit ama çok hassas birşey ve maalesef bizim sanayi ustalarında bu konuda sıkıntı var.Ben yazın bir ayar yaptırayım dedim bir el attılar şıkır şıkır ses yapmaya başladı ondan beridir uğraşıyorum en son 1 hafta önce serviste yaptırdım ama yine düzelmedi.



    Konu sahibi arkadaşa da önerim eğer ustanız aksi birşey söylememişse aracı düz bir yolda yüksek devirde bayağı bir süre kullanın.Araba açılacaktır ve muhtemelen çekiş falan da bir miktar artacaktır.Ama başta dediğim gibi ustanız aksine birşey söylememişse bunu yapın.

    Sıkı subap ve rölantide sarsıntı sorunsalı

    Sıkı subap ve rölantide sarsıntı sorunsalı

    Sıkı subap ve rölantide sarsıntı sorunsalı



    https://youtu.be/wVEPoxqeh24




  • emrullahberat46 kullanıcısına yanıt
    @ceykalda
    Ustam bu aracta subap ayari olmadigini soyledi. Olsa zaten hemen yaparmisiz. Ama araçta lifterler bunu otomatik olarak yag basincina gore ayarliyormus.

    Ayrica ustam aynen sizin dediginizi soyledi. Cesmeye gidip gelmemi istedi yani 200km yol. Yuksek devir cevir biraz dedi hatta. Ama arada bir dusuk hiz ve devirlere de in dedi. Bu olay motora yardim edecekmis ve en azindan o titresimin kesilmesini tahmin ediyoruz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nahege270

    @ceykalda
    Ustam bu aracta subap ayari olmadigini soyledi. Olsa zaten hemen yaparmisiz. Ama araçta lifterler bunu otomatik olarak yag basincina gore ayarliyormus.

    Ayrica ustam aynen sizin dediginizi soyledi. Cesmeye gidip gelmemi istedi yani 200km yol. Yuksek devir cevir biraz dedi hatta. Ama arada bir dusuk hiz ve devirlere de in dedi. Bu olay motora yardim edecekmis ve en azindan o titresimin kesilmesini tahmin ediyoruz

    benim gördüğüm klasik sübap ayarında çırak özel bir bijon ile tekerin yanındak, davlumbaz deliğinden krankı çevirirken usta sübaplara özel anahtarını sokup çıkarıyordu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CeyKalDa -- 3 Şubat 2018; 22:36:46 >
  • CeyKalDa kullanıcısına yanıt
    Benim de anlamadigim nokta şu:

    usta bi onceki lifter sesini hallettikten sonra araci bana bu sefer de titresim/sarsinti sorunu ile teslim etti. Bunun sebebi ise sıkı subap ayari dedi.
    "Yahu ustam tamam da neden o zaman subaplari tekrar ayarlamadin öyle sıkı yapmayıver bu arac cok titriyor" dedim. Bu sefer de ustam "bu araclarda lifter sayesinde subap ayari otomatik yapiliyor yani bu titresim zamanla gececek subap ayari tutmaya basladikca" dedi. Biz de bu lafa guvenerek 1000km dayaniyoruz iste. Ama yine de aklim almiyor niye sıkı subaplari duzeltip de bana oyle sorunsuz vermedi araci acaba.. eger 1000km sonra yine boyle titresim sorunu ve stop etme olayo devam ederse kesin gidecegim; gerekirse tekrar acsin motoru ve tamamen tamir etsin artik.


    Aslinda araci kullandikca titresimde azalma hissetmeye basladim. Ama ne hikmetse arac tamamen isinmadan surekli bi stop etme egilimi var. Kaza yapmam umarim bu gidisle.
    Mesela bugun geri vitese taktim biraz gittim sonra debriyaja bastim arac rolantide tutamadi kendini. Stop etti.

    Veya mesela yine bugun 3.viteste 1600 devirde giderken karsima ani bi arac firladi ben debriyaja frene bastim yine stop etti. Debriyaja basinca devir asagi dusuyor ya hani iste o an arac 1000 devirden sonra rolanti devrinde duramiyor istikrarli bi sekilde.


    Ve yeni bi olay daha fark ettim, kirmizi isikta beklerken rolanti hep 800 devir tam! Bu arada ritmsiz bi sekilde hissedilen o rolanti sarsintisi mevcut.
    Ama mesela yolda normal ilerlerken taa 100 metre ilerideki kirmizi isigi gorup vitesi bosa attigim zaman, frenle destekleyerek kirmizi isiga gelirken devir surekli 600-700 arasina dusuyor. Tam kirmizi isikta durdugum anda yine 800'e cikip sabitleniyor. Yani arac bos viteste serbest sekilde ilerlerken devir normalde olmasi gerekenden asagi iniyor (600-700 arasi iniyor).

    Bu stop etme mevzusu olmasa titresim olayina 1000km dayanacagim ama bu olay beni korkutuyor. Arac guven vermiyor yani. Acaba bu stop etme olayinin subaplarla ve bu sarsinti ile alakasi var mi yoksa aracta ekstra baska sorun mu var? (Sensör arizasi falan)




  • Ben de Focus1 aracıma 33.000km önce rektefiye yaptırdım. Rektefiyeden beri saat gibi çalışıyor motor. 1000km böyle olur sonra düzelir lafı bana hiç mantıklı gelmedi, bilemiyorum.
  • zeytinkoy kullanıcısına yanıt
    Bana da mantikli gelmiyor şahsen. Mecburiyetten sabrediyorum. Benim de aracim su an saat gibi gidiyor aslinda ama asıl sorun rolantide basliyor. Bir de ekstradan bi yakit kokusu var aracin etrafinda, cig benzin gibi kokmaya basladi. Egzosun ucunda da yerde terleme yapiyor bu
  • Bugün olanları yazayım; konu güncellenmiş olsun.

    Bugün artık 1000km yol gidildi, araç rektefiye olduktan sonra.

    Benzini çiğ atması sebebiyle, ustam LPG'ye geçebileceğimi söyledi. Çiğ benzin kokusu aracın etrafında da duyuluyor zaten, ekstra olarak egzonun altında yer de nemleniyor.
    LPG'ye geçmeden önce otogazcımıza gidip ayar/test yaptırmak istedik. En azından bir kaçak falan varsa kontrol edilsin dedik.
    Otogazcı aracın motorunu görünce, ben bunu LPG'ye geçiremem dedi. Motorun hiç sağlıklı çalışmadığını söyledi, sanki subaplar eğilmiş gibi sallanıyor bu motor dedi. Adam haklı, yalan yok. Ritmsiz bi şekilde sarsılıyor motor, rölantide iken.
    "Bu motoru tekrardan kontrol ettirin, gerekirse yaptırın yoksa LPG'ye geçtikten sonra iş daha da büyürse ustanız bu sefer suçu size veya LPG sistemine atabilir" dedi, adama gayet hak verdik.
    Sinirlendik, adam haklıydı çünkü. Oradan çıktık kalktık ustanın yanına gittik.
    Usta, eserine bir kez daha baktı. Motor rölantide hala sallanıyor... Bize nasıl teslim ettiyse aynen o şekilde.
    Biraz laf yaptık artık, bu böyle olmayacak dedik.

    Salı günü üst kapak tekrar sökülecek.
    Sarsıntıyı neyin yaptığını bulmaya çalışacak, ama şu an tahmini subapların sıkı olması + lifterlerin içinin yağ dolu olması.
    Lifter'lerin hepsinin yağı tek tek boşaltıldıktan sonra öyle takılacak motora.
    Yağ pompası yan sanayi idi, onu da iade edip orijinal Lancia takacağız.
    Araç bu şekilde toplanacak, rölantide sarsıntı + ısınınca lifter sesi var mı yok mu test edilecek..

    Eğer sorun kalmamış olursa tamam diyeceğiz, halloldu.
    Ama eğer sarsıntıyı halletmemize rağmen ısınınca lifter sesi (rektefiyeden önceki ilk sorundu) yine başlarsa, bir süre o sesin kesilmesi için sabredeceğiz.
    Eğer bu lifter sesi 100-200-500 km sonra da kesilmezse, muhtemelen bir lifter katkısı kullanırız.
    Eğer lifter katkısı da işe yaramazsa, usta bu sefer de "çıkma üst kapak bulacağız herhalde" dedi.

    Bu çıkma üst kapak olayına biraz sinirlendim. Çünkü biz bu aracı yaptırırken "her şeyi sağlam olsun tek seferde olsun" dedik, masraftan da kaçmamasını söyledik.. E madem üst kapakta bi sorun vardı, bu adam neden ilk rektefiye esnasında o halde topladı aracı?

    Şu an iş artık iyice bilinmezlik evresine doğru gidiyor...

    Ne olacağını tahmin bile edemiyorum.
    Ustanın tahminine göre; salı günü yukarıda yazılan işlemler yapıldıktan sonra sarsıntı kesilecek ama lifterler boş (yağ ile dolmamış) olduğu için motor ısınınca yine lifter sesi yapmaya başlayacak. Ama eğer böyle olursa; umuyoruz ki belli bir zaman sonra o lifter sesi de gitsin... Çünkü o zaman sesin gitmemesi için sebep kalmayacak: yağ pompası orijinal, lifterler orijinal. Eeee? Ne kaldı başka ki o ses devam etsin?
    O zaman da üst kapağı komple değiştirelim derse işler iyice bozulacak ondan eminim, çünkü bu ekstra yüklü bi para demek, ve bu parayı da artık karşılayamam.


    Bakalım, hafta içi neler olacağını merak ediyorum. İyice soğumaya başladım bu işten!

    Gelişmeler olursa tekrar yazarım.
    Yukarıda yazdıklarım ile ilgili fikriniz veya tecrübeniz var ise de yorumlarınızı bekliyorum...




  • Gelişmeleri merakla takip ediyorum, tekrar çok geçmiş olsun...
  • Geçmiş olsun. Takip
  • Yag olarak ne kullanmis acaba usta? Rektefiyeden sonra 1000km gidecek sadece diye fazla kalin ya da ince markasiz yag kullanmis olabiliyorlar.



    yağlama problemi gibi geldi,

    en doğrusu erken rodaj yapıp yağ ve filtre değiştirmek tam sentetik 10/5w40 gibi (kullanıcıları klavuzunda onerilen) bir yağa geçmek ve bununla rodaj yapmak bu sırada problem varsa keşif etmek olabilir.



    rektefiye edilmiş motor rodaj ister, iyi rodaj da 2 yağ değişimi ister biri 500 diğeri 1500km de rodajda en kaliteli yağı kullanın demek israf olabilir ama en azından mobil1 değil de mobil xe / castrol magnatec gibi orta sınıf yağ kullanarak rodaj tamamlayınız.





    quote:

    Lifter lı subap sistemi olan motorlarda yağı çok karıştırmamak lazım yağ motorun içinde sürekli sirküle olur fakat lifterlar çok yüksek yağ basıncı istediği için yağ giriş ve çıkış delikleri çok küçüktür buda içinden çok az miktarda basınçlı yağın geçmesine neden olur yani siz lifter ı boşaltır motora 10w/40 yağ koyarsınız lifterlar 10w/40 la dolar yağı değiştirdiğinizde lifter ın içindeki yağın hemen koyduğunuz yağla değiştiğini sanmayın uzun sürede belkide iki üç yağ değişiminde gerçekleşen bir durum bu.



    Bu yüzden lifter lı motorunuz varsa motor için uygun yağ neyse direk ve sürekli o yağı kullanmak doğru olan.



    Adam arabasına kalın yağ koyuyor lifter yağ ile uyumlu olmadığından ya içi yeterince dolamıyor yada az doluyor lık lık lık lifter sesi gelmeye başlıyor. aslında o lifter da bir sorun yok sadece sökülüp içindeki yağın boşaltılıp uygun yağ ile tekrar doldurulması gerekiyor bu şekilde bozuk diye değiştirilen çok lfiter var.




  • Ben olsam eski lifterleri taktırmazdım zaten aşınmış bir parça neden geri taktırıyorsunuz ki 300km yapmışsınız tekrar açılıp subap ayarı yapılması gerekirdi ısıdan dolayı kaynaklanan genleşmeden dolayı ayar bozuluyor daha dün egzantrik değişimi yapıldı aracım da ustam bir hafta sonra gel tekrar subap ayarı yapacağız dedi.
  • benim lpg li arabada da hava sıcaklığı 5 derece altını gördüğünde soğuk motorda marş almamam ve gaz padalına pompa yapılmazsa stop etme eğilimi var

    sıcak havada ve sıcak motor sorunsuz



    ilk akla sübap geldiğinden sübap ayarı yapıldı ama düzelmedi

    lpg sisteminden mi diye komple tesisat söküldü sorun lpg de değildi



    başka bir motor ustası ısı sensörü değiştirip avans yaptı düzelmedi

    daha da olmazsa distribütör değişecek dendi 1000 liralık parça değiştirmek kumardan farksız olduğundan değiştirtmedim



    sorun yakıt pompası olsa neden sıcak havalarda tek marşta çalışsın



    vel hasıl ustaların denene yanılma tahtası olmaktana bu araba soğuk sevmiyor kabul ettim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NextMove

    Yag olarak ne kullanmis acaba usta? Rektefiyeden sonra 1000km gidecek sadece diye fazla kalin ya da ince markasiz yag kullanmis olabiliyorlar.



    yağlama problemi gibi geldi,

    en doğrusu erken rodaj yapıp yağ ve filtre değiştirmek tam sentetik 10/5w40 gibi (kullanıcıları klavuzunda onerilen) bir yağa geçmek ve bununla rodaj yapmak bu sırada problem varsa keşif etmek olabilir.



    rektefiye edilmiş motor rodaj ister, iyi rodaj da 2 yağ değişimi ister biri 500 diğeri 1500km de rodajda en kaliteli yağı kullanın demek israf olabilir ama en azından mobil1 değil de mobil xe / castrol magnatec gibi orta sınıf yağ kullanarak rodaj tamamlayınız.





    quote:

    Lifter lı subap sistemi olan motorlarda yağı çok karıştırmamak lazım yağ motorun içinde sürekli sirküle olur fakat lifterlar çok yüksek yağ basıncı istediği için yağ giriş ve çıkış delikleri çok küçüktür buda içinden çok az miktarda basınçlı yağın geçmesine neden olur yani siz lifter ı boşaltır motora 10w/40 yağ koyarsınız lifterlar 10w/40 la dolar yağı değiştirdiğinizde lifter ın içindeki yağın hemen koyduğunuz yağla değiştiğini sanmayın uzun sürede belkide iki üç yağ değişiminde gerçekleşen bir durum bu.



    Bu yüzden lifter lı motorunuz varsa motor için uygun yağ neyse direk ve sürekli o yağı kullanmak doğru olan.



    Adam arabasına kalın yağ koyuyor lifter yağ ile uyumlu olmadığından ya içi yeterince dolamıyor yada az doluyor lık lık lık lifter sesi gelmeye başlıyor. aslında o lifter da bir sorun yok sadece sökülüp içindeki yağın boşaltılıp uygun yağ ile tekrar doldurulması gerekiyor bu şekilde bozuk diye değiştirilen çok lfiter var.






    ELF Moligraf 10W-40 Yağ var aracın içinde. Rektefiyeden ilk çıktığında da bu vardı, sonra bi 5W-40 denedik fayda etmedi. Lifterler değiştikten sonra 10W-40 koyduk tekrar.

    Bu her iki yağ da, Fiat'ın bu motor için önerdiği kalınlıkta. Ama İzmir sıcak şehir diye 10-W40 kullanıyoruz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Paul Hausser

    Ben olsam eski lifterleri taktırmazdım zaten aşınmış bir parça neden geri taktırıyorsunuz ki 300km yapmışsınız tekrar açılıp subap ayarı yapılması gerekirdi ısıdan dolayı kaynaklanan genleşmeden dolayı ayar bozuluyor daha dün egzantrik değişimi yapıldı aracım da ustam bir hafta sonra gel tekrar subap ayarı yapacağız dedi.

    Bu motorlarda hidrolik lifter olduğundan dolayı manuel subap ayarı olmuyormuş. Ustamın söylediği bu.
    Lifter'ler yağ basıncına göre otomatik olarak yapıyormuş subapların ayarlarını.

    Velhasıl kelam, eski lifterler orijinal diye onlara dönmek zorunda kalmıştık 2 hafta önce. 16 lifterden sadece 3 tanesi arızalıydı yani eskimiş idi, onları da çıkmacıdan alıp yolumuza devam ettik.
    Yan sanayi lifterlerin uyumsuz olduğunu düşünmüştük..




  • nahege270 kullanıcısına yanıt
    Otomatik olarak ayar yaptığını biliyorum montaj yaparken belli bir derecede takılması gerekir yani bodozlama takılmaz subap alıştırması yapılır sıfır taktığınızda ise belli bir süre sonra tekrar kontrol ettirmek gerekir kendine yer edindiği için ısıdan dolayı boşluk oluşur buda şakırdama gibi seslerin ortaya çıkmasına neden olur.
  • nahege270 kullanıcısına yanıt
    yağ pompa yeniyse, itici setini komple degistirmek gerekebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NextMove -- 11 Şubat 2018; 23:50:2 >
  • İlk takildiginda, yani motor rektefiyeden ilk ciktiginda saat gibi calisiyordu. O zaman yan sanayi 16 adet lifter takilmisti, subaplar da ona gore alistirmasi yapilarak toplanmisti motor. İste o an tek sorun motor isininca baslayan şikir şikir “tik tik tik” sesiydi. Simdi eski lifterleri taktik (yağ dolu iken), ses yok ama motor gumbur gumbur sallaniyor...

    Bakalim usta bu hafta artik ne care bulacak. Sinirler bozulmaya basladi iyice.
    Bu eski orijinal lifterlerin yagini bosaltip oyle takacagiz motora, umuyorum bi de subaplari ayarlasin bunlara gore tekrar. Ama hic zannetmiyorum.. Yarin aksam teslim ederken bir sorayim yine de, subap ayarlarini da tekrar yapacak mi diye.

    Ayrica su an takili olan yag pompasi yan sanayi diye tereddut ettik, acaba motor isininca incelen yağı motorun yukarisina tam basamiyor mu diye. O yuzden ustam yag pompasini da Lancia marka ile degistirelim dedi. Su anki yan sanayiyi iade edip orijinal Lancia alacagiz, en azindan kafamiz rahat olsun ilerideki zamanlar icin de. Orijinal urun olsun.


    Sali gunu motor ust kapak acilip islemlere baslanacak yine. Ne olacagini hic kestiremiyorum bu saatten sonra da. Tek bildigim yukarida yazdigim islemlerin yapilacak olmasi. Lifter temizligi + yag pompasinin orijinalle degisimi, ek olarak belki lifterlere gore subap ayari cekilir bir de. Ustadan isteyecegim yarin aksam. Sarsinti gitse bile lifterler yine ses yapmaya baslarsa o zaman ne yapariz cidden fikrim yok... bu olasiligi dusunmemeye calisiyorum.




  • nahege270 kullanıcısına yanıt
    Tamam işte ısınınca metal genleşmesinden dolayı lifterler ses yapmaya başlıyor bu da ayarın düzgün olmadığını gösterir tabi ki yan sanayi parçanın da etkisi olabilir ustanız alıştırmayı ne ölçüde yaptı bilemiyorum ancak düzgün yapamadığı kesin belli bir km sonra tekrar kontrol edilmesi gerekir bende daha yeni değişim yaptım mesela bu hafta sonu tekrar ayara gideceğim.

    Keşke lifter takımını ve pompayı da orjinal alsaydınız ustanız arabanızı deney tahtasına çevirmiş resmen motoru sıfırladığınıza göre eski lifter takmanın bir mantığı yok bence zaten aşınmış olan lifter ilerleyen zamanlar da yine sorun çıkaracaktır.
  • Orijinal lifter takimi satin alamadik. Bayagi pahaliya patliyordu o an. Ayrica pompayi da orijinal aldik saniyordum meger o da yan sanayi imiş, simdi tekrar degisecek orijinali ile...
    Ben de artik cok bunaldim bu meseleden ama umuyorum ki bu hafta son bulsun bu isler. Ben pesini birakmadikca usta da bunaldi artik ama halletsin de bir daha ugramayayim..
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.