Şimdi Ara

Gelecek-Yapay Zeka-Terminatör-AlphaZero

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
231
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Başlık biraz enteresan ama konu yapay zeka olunca insan anlatmak istediklerini kelimelere, kelimelerle cümlelere sığdıramıyor.

    Stephan Hawking ve Elon Musk yapay zeka konusunda uyardı. Kaynak BBC:http://www.bbc.com/turkce/haberler/2014/12/141202_hawking_yapay_zeka

    Gelelim AlphaZero'ya, 9 saatte 40 milyon küsür satranç partisi oynayıp satrancı öğrenip ustalaşan AlphaZero, dünyanın en güçlü satranç motorunu dize getirdi.

    Örnek bir partinin değerli Nazmi Can hocamız tarafından incelendiği video:https://m.youtube.com/watch?v=BPccslCmEtc

    Partide AlphaZero'nun çok farklı ve büyüleyici bir şekilde oynadığını görüyoruz. Feda yapıyor, bir piyon, ikinci piyon, en son da atını feda ediyor, taş değeri olarak 5 puan geride olmak demek bu. Gelişimini mükemmel bir şekilde yapmak için yapıyor bu fedeları, 3 materyal geride olsa da, bu fedaları sayesinde rakibininin gelişimini tamamlamasını engelliyor, Stockfish kalesini ve atını oyuna sokamıyor oyun sonuna kadar, atını sonunda oyuna soktuğunda ise artık iş içten geçmiş oluyor, değiş tokuşlar yapılıyor, güçlü kaleye karşı güçsüz at ve dağınık toplanmaya hazır piyonlar. Bir kaç hamle sonra Stockfish oyunu terkediyor.

    Toplam 100 maçta skor
    28 galibiyet AlphaZero- 72 beraberlik

    Burada önemli bir husus daha var 28 galibiyetin 25 i beyaz taşlarda. Bu da demek oluyor ki oyunun ilk açılış hamlesi bile sıradan bir hamle değil. İşte satranç böyle müthiş bir oyun.

    Değerlendirmelerim
    AlphaZero duyduğum kadarıyla başka oyunları da oynayıp mükemmel bir seviyeye gelebiliyormuş.
    Satranç konusunda ise şunu söylemeliyim: gerçekten aynı bir insan gibi oynuyor, feda yapmaktan çekinmiyor, fedayı gelişim için, gelişimi mutlak kazanç için yapıyor.Rakibi kısıtlıyıcı bir şekilde oynuyor, resmen rakibe oyunu zindan ediyor.

    Oyunun 34. hamlesinde eğer videoyu izlerseniz Stockfish değerlendirmesi 0'dan 1.6 ya yükseliyor(derinlik 24 de) Stockfish gelişimde hata yaptığını farketti fakat çok geç.

    Satranç yeni bir dönemeçe girdi ve bu bana kalırsa Deep Blue ile değil AlphaZero ile başlıyor. Devrim niteliğinde bir yenilik, ne desem yetersiz kalıyor cümleler.

    Tabi bunca güzel gelişmeye rağmen yapay zekanın bunları yapabilmesi göz korkutucu.

    Son olarak büyükustaların da yorumlarını ekleyerek konuşmamı tamamlıyorum.

    GM Peter Heine Nielsen :"makaleyi okuduktan ve özellikle oyunları gördükten sonra, her zaman eğer üstün canlı türlerinin dünyaya ayak basıp bize satrancı nasıl oynadıklarını gösterseydi ne olacağını merak ettiğimi düşündüm. Sanırım şu an biliyorum."

    FM MikeKlein "Bugün itibari ile satranç sonsuza kadar değişti. Ve belki de düyanın geri kalanı da değişmiş olabilir."

    Kaynak:https://www.google.com.tr/amp/s/www.chess.com/tr/amp/news/google-in-alphazero-su-100-oyunluk-macta-stockfish-i-yendi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • çevremde bende bahsediyorum bu konudan ama insanlardan 10 dk lık "vay be " dışında bir tepki alamıyorum. Bunun birşeyler yapılması gereken birkonu oldugunu görmüyorlar. malesef
  • İstatistiklere göre oynayan bir program sadece.



    10 sene önce de vardı.



    Deep learning i araştır biraz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hellzone22 H kullanıcısına yanıt
    Hocam ben mühendis değilim ve algoritmalardan da anlamıyorum.

    Ama internetden okuduğum kadarıyla şöyle bir bilgi vermek istiyorum



    Ilk yazımda en son da verdiğim kaynaktan:



    "Gerçekten de, tıpkı insanlar gibi, AlphaZero kendinden öncekilerin aksine daha a pozisyon arıyor. Makale, Stockfish'in saniyede 70 milyon pozisyonuna karşın, onun saniyede "sadece" 80,000 poziyona baktığını iddia ediyor."



    Ayrıca sadece istatistiklere göre oynadıysa nasıl 70 milyona karşı 80 bin ile kazandı? Bu da demek oluyor ki sadece istatistiklere göre oynamıyor. En iyi pozisyonları arıyor.



    Ve Deep learning diye bir şey 10 yıl önce yoktu ya da yeni çıkan bir şey de demedim. Sadece böylesine bir satranç oyuncusu ilk kez arenaya çıktı dedim. Gm Peter Heine Nielsen'in de dediği söz de benimkine az çok yakın. Ona da yazımda yer vermiştim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Belirttiğin partiyi izledim bir iki gün önce gerçekten mükemmel bir oyun sergiliyor. Tarzından hiç ödün vermeden saldırması beni çok etkilemişti adeta bir karaktere bürünüyor oyun oynarken
  • Robin Hood-Styx kullanıcısına yanıt
    Deep learning olayında belli parametreler istenen değerlere getiriline kadar güncelleniyor. O da belli senaryoları tekrar tekrar gerçekleştirip, en iyi sonuç üretenler breed'lenerek yapılıyor.(istatistiksel veriler)

    Bu makalelerin birçoğu yazılımcılar tarafından yazılmadığı için insanları yanlış yönlendirebiliyor.


    Satranç oyununda yapay zeka için kullanılan birkaç yöntem var.

    Bunlardan en eskisi sanırım brute force algoritmaları. Yani yapılabilecek bütün hamleleri hesaplama yöntemi. Bilgisayar işlem gücü nispetinde belirli bir hamle sayısına kadar hesap yapıyor. Önce 1 hamle sonrasını hesaplıyor. Daha sonra 2 hamle sonrasındaki oluşabilecek durumları hesaplıyor ve bu şekilde 3,4,5 diye gidiyor. Tabi bilgisayarların işlem güçleri sınırlı olduğu için belirli bir hamle sonrasına kadar hesap yapabiliyorlar. Diyelim ki 10 hamle sonrasına kadar hesap yapabilen bir bilgisayarımız var. Bu bilgisayarı 10 hamle içerisinde hiç kimse YENEMEZ. Çünkü oluşabilecek bütün durumları zaten hesapladığı için hata payı 0. Fakat 11. hamlede neler olacağına dair hiçbir fikri olmuyor bu bilgisayarın.

    Sanırım Stockfish de brute force benzeri algoritmalardan birini kullanıyor. O sebeple 70 milyon farklı pozisyon düşünmesinin bir önemi yok.

    Geçenlerde dota 2 için yazılan OpenAI programı dota 2 nin profesyonel oyuncularından birisini yenmişti. Video sunu izlerseniz orda programı yazanlar karşılaştıkları durumları güzelce anlatmış. Yapay zekanın saçmaladıkları durumlarda insan eliyle müdahele yaptıklarından bahsediyor.

    http://www.webtekno.com/dunyanin-en-iyi-dota-2-oyunculari-elon-musk-in-yapay-zekasina-maglup-oldu-h32369.html

    Günümüzde Machine learning birçok alanda kullanılıyor zaten. Mesela uzun zamandan beri hastaların tahlil sonuçlarından sağlık durumunu belirleyebilen bir yapay zeka üzerinde çalışılıyor. Hatta sağlık durumunu belirlemekle kalmayıp tedavi için önerilerde bulunuyor.

    Güzel bir program izleyebilirsiniz:https://www.youtube.com/watch?v=0DEE43p98JY

    Yine de tam anlamıyla bir yaratıcılık var mı yok mu tartışılır. İnsanda bazı içgüdüler var fakat bilgisayar mutlak sıfırla başlıyor öğrenme işine.




  • Person of Interest'in aynısı ŞU ANDA yaşanıyor zaten,bir yapay zeka tarafından yönetiliyoruz.Ama herkes onun kölesi olmaya karşı değilmiş gibi davranıyor.



    Yöneten de ne yazık ki Machine gibi bir yapay zeka;ABD hariç hiç bir ülke umrunda değil,zaten ABD de umrunda değil ama yaşaması için o ülkeye ihtiyacı var

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hellzone22 H kullanıcısına yanıt
    Verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkürler hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • For Mother Russia F kullanıcısına yanıt
    Aynısı şu an yaşanıyor derken hangi yapay zekadan bahsediyorsun? Yoksa diziyi mi kastettin anlayamadım da.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Robin Hood-Styx kullanıcısına yanıt
    Diznin aynısı 2 farkla yaşanıyor,Samaritian yok ve Machine tamamı ile dünyayı yönetiyor(Dizideki gibi kısıtlamaları ve "ahlak ve etik" kavramı yok,hatta kendisini yapanı bile öldürmüş olabilir). Onun imparatorluğunu yıkmak John Greer ve Samaritian'ının gelişine bağlı ama ne yazık ki dünyada John Greer olabilecek kadar zeki,cesur ve zengin biri yok.



    Şimdi diyeceksin ki Samaritian kötü kalpli değil miydi?:onun cevabı spoilere girer,isterseniz pm olarak yollarım

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.