Şimdi Ara

Westinghouse küçük modüler nükleer reaktörünü tanıttı: Neden önemli?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
1.561
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Westinghouse küçük modüler nükleer reaktörünü tanıttı: Neden önemli?
    ABD'li Westinghouse şirketi kısa bir süre önce kömür santrallerinin yerini alabilecek kapasiteye sahip olan yeni küçük modüler nükleer reaktörünü tanıttı. Yeni küçük modüler reaktör, AP300 olarak adlandırılıyor ve firmanın amiral gemisi AP1000 nükleer reaktörünün küçük bir versiyonu olarak nitelendiriliyor.



    Westinghouse Electricity Co'nun üst düzey teknoloji sorumlusu Rita Baranwal, planlanan 300 Megawatt kapasitesi nedeniyle AP300 olarak adlandırılan reaktörün, diğer bazı yeni nesil reaktörlerin aksine özel yakıtlar veya sıvı metal soğutucular kullanmayacağını söyledi. Bu reaktör, birçoğu Çin'de faaliyet gösteren, yıllarca süren gecikme ve milyarlarca dolarlık bütçe aşımının ardından Georgia'daki Vogtle tesisinde faaliyete geçen AP1000 reaktörünün daha küçük bir versiyonu olacak. Westinghouse, reaktörün inşasına 2027 yılına kadar başlamayı ve 2030-2033 yılına kadar çalışır hale getirmeyi planlıyor.



    Neden önemli?



    Westinghouse küçük modüler nükleer reaktörünü tanıttı: Neden önemli?
    Küçük modüler reaktörler (SMR), kapatılan kömür santrallerinin yerini almak için birebir. Zira bu reaktörler özellikle gelişmekte olan ülkeler için çok önemli. Büyük reaktörlü nükleer tesisler, yüksek kapasiteli ve özel iletim ağlarına ihtiyaç duyuyor. Ancak SMR tipi nükleer reaktörler bir kömür santrali kadar enerji ürettiği için mevcut iletim ağlarını kullanabiliyor. Dolayısıyla hem emisyonsuz enerji üretimi hem daha az yatırım maliyeti hem de kolay inşa edebilme SMR’lerin en büyük avantajlarını oluşturuyor.



    Westinghouse ilk reaktörün ne kadara mal olacağını açıklamadı, ancak daha sonraki ünitelerin yaklaşık 1 milyar dolara (AP1000 6,8 milyar dolar) mal olacağını söyledi. Westinghouse halihazırda ABD’deki eski kömür santrallerinde AP300'lerin potansiyel inşası konusunda gayri resmi görüşmelerde bulunuyor. Westinghouse aynı zamanda Doğu Avrupa ülkelerine de reaktör satmayı umuyor. Belirtilenlere göre AP300 reaktörü 300.000 eve yetecek 300 megavat seviyesinde üretim sağlayacak.



    Kendi kendini soğutuyor



    Westinghouse küçük modüler nükleer reaktörünü tanıttı: Neden önemli?
    Westinghouse’un enerji sistemleri başkanı David Durham, AP300'ün de AP1000 ile aynı güvenlik özelliklerine sahip olduğunu söyledi. Pasif soğutma sistemi her iki modelde de özellikle kritik önem taşıyor. Tipik reaktörlerde su, yakıt çubuklarını serin tutarak aşırı ısınmalarını önler. Bir nükleer reaktör kapandığında, yakıt çubuklarının hala soğuk tutulması gerekir, bu da yedek elektrik kaynaklarını gerekli kılar.



    Durham: "Eğer yedek elektrik ya da yedek su kaynağınız yoksa, Fukuşima'da olduğu gibi yakıtın aşırı ısındığı bir durumla karşılaşabilirsiniz" dedi. "Pasif güvenlik sistemleri yakıtı hiçbir insan eylemi olmadan, yedek elektrik kaynağı olmadan, yedek su kaynağı olmadan kendi kendine soğuk tutar, çünkü yakıtı soğuk tutmak için ihtiyacınız olan her şey reaktörün içinde."



    Ayrıca Bkz.Avrupa'nın en büyük güneş santrali Karapınar GES açıldı



    Pasif soğutma sisteminde reaktörün üzerinde büyük bir su havuzu bulunuyor. Reaktörün kapatılması gerektiğinde, su serbest bırakılır ve yakıt çubuklarının üzerine boşaltılır. Durham, su ısındıkça buhar ürettiğini, buharın yükseldiğini, tekrar yoğunlaşarak suya dönüştüğünü ve yaklaşık üç gün boyunca bu döngünün devam ettiğini söyledi.



    Ülkeler sıraya girmiş durumda



    Westinghouse küçük modüler nükleer reaktörünü tanıttı: Neden önemli?
    Durham, eğer AP1000 Fukuşima'da çalışır durumda olsaydı herhangi bir facianın yaşanmayacağının altını çiziyor. Halihazırda Westinghouse’un AP1000 reaktörlerinin bulunduğu iki ülke var: ABD ve Çin. ABD'de Vogtle santralinde iki AP1000 reaktörü var - biri bu yılın sonlarında, ikincisi ise 2024'ün başlarında devreye girecek. Ancak Çin'de dört tanesi faaliyette ve altı tanesi de yapım aşamasında. Durham CNBC'ye verdiği demeçte, Westinghouse'un Ukrayna'da dokuz AP1000 inşa etmek için bir anlaşması olduğunu, Polonya'da üç AP1000 inşa etmek için seçildiğini ve Avrupa genelinde 11 AP1000 için daha yarıştığını söyledi. Türkiye’nin enerji bağımsızlığının anahtarı bu tip reaktörlerde yatıyor olabilir.






    Kaynak:
    https://www.reuters.com/world/us/westinghouse-unveils-small-modular-nuclear-reactor-2023-05-04/
    Kaynak:https://www.cnbc.com/2023/05/04/westinghouse-announces-a-small-nuclear-reactor.html







  • İşin doğrusu; muhteşem bir teknoloji, nükleer güç gibi muazzam bir kaynaktan bu kadar çabuk vazgeçmek zaten akla mantığa sığacak bir şey değildi. Riski çok büyük oranda azaltan bu modüler tip santraller nükleer enerjinin yeniden yükselişi anlamına gelebilir. Çok büyük potansiyel barındırıyorlar. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.
  • tek bir koca nükleer tesis yerine ülkenin dört bir yanına dağılmış dah kücük tesisler daha mantıklı. kaza deprem vs dışında manyağın birinin saldırısına karşıda daha güvenli savaş filan durumunda doğrudan hedef.

  • 300 megawatt ne saatmi günmü

  • ahmet1905_47 A kullanıcısına yanıt
    Biri 2023 sonunda, biri 2024'te açılacak denilen bu reaktörler maket, resimleri AutoCAD çizim

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • büyükşehirlere ve çevrelerine koyacaksın yeter
    bi antalyaya 2 istanbula avrupa ve anadolu yakasına. bi tane ankaraya. bi de izmir tarafına oldu bitti.

  • Bay Kemal Amerigadan oyuncak santral alacakmış biz buna izin verecek miyiz?Benim Necip Uysal milletim buna izin vermezzzz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • jarvis J kullanıcısına yanıt
    Yerli ve milli nükleer santral yaptırır bir damadına ya da hiç parası yokken babayiğit bulur bankadan kredi verir düşük faize ona yaptırır.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt
    2023 degil o 2033

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Esxici E kullanıcısına yanıt
    üretdiği eletrik satılmazsa parasını milletin cebinden alarak ona verir onu unutmuşsun eletrik satma garantili santral projesi :AsD:asD:asd

  • ahmet1905_47 A kullanıcısına yanıt
    AP1000 AP300 karışmış. Birşey değişmez sonuçta nükleer santraller maket, içinde elektrik üretilmiyor, üretiliyormuş gibi yapılıyor. Chernobil patlaması başta olmak üzere tüm nükleer santral kazaları da senaryo. Chernobil, daha inşasına başlanırken 1986'da patlama senaryosu bilinerek inşa edildi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Visionx st V kullanıcısına yanıt
    Santrallerin elektrik üretim gücünü gösteren "kurulu güç" bir santralin tam kapasite ile bir saat çalışması sonucunda elde edilecek elektriği ifade eder. Bu AP300 santraller 300 MW kurulu güce sahip yani tam kapasite ile çalışırken bir saatte 300 MWh elektrik üretirler. Akkuyu Nükleer santralinde her biri 1200 MW kurulu güce sahip 4 reaktör bulunacak yani tüm reaktörler devreye alındıktan sonra tam kapasite ile çalışırken saatte 4800 MWh elektrik üretilecek. Türkiye'nin toplam kurulu gücü 100 GW'tan biraz fazladır, yani 100.000 MW. Bu da Akkuyu Nükleer Santralinin tam kapasite ile çalıştığında Türkiye elektriğinin %4.5 civarını tek başına karşılayacağı anlamına geliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 6 Mayıs 2023; 20:32:32 >
  • İşin doğrusu; muhteşem bir teknoloji, nükleer güç gibi muazzam bir kaynaktan bu kadar çabuk vazgeçmek zaten akla mantığa sığacak bir şey değildi. Riski çok büyük oranda azaltan bu modüler tip santraller nükleer enerjinin yeniden yükselişi anlamına gelebilir. Çok büyük potansiyel barındırıyorlar. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.

  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    zaten dünya öküzün boynunda. Elektrikde Allahtan geliyor. hatta santrale giden kablolar elektriği taşımak için değil maketin aydınlatması için dimi. çernobildeki santralin fukujimadaki santralin içine gir bir bak maçan yiyorsa patlama olmuşmu olmamışmı. hiroşimada nagazakidede mısır patlattılar dimi.

  • mantıklı aslında. büyük santrallere gerek yok gibi. zaten olası sızıntı ya da patlama durumlarında büyükler büyük problem oluyor.

    ülkemiz için de gayet mantıklı. ancak nükleer yakıt için garanti falan verilmemesi lazım.

  • her şey suyu kaynatıp

    buhar enerjisiyle elektrik üretmek için !

    ulan termal kaynaklar ne güne duruyor.

  • Hiç yapılmamasından iyidir Atatürk'ün vasiyeti olan CHP nin iş bankasi hisseleri %28 u hazineye devredilmedi.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bay Kemal Londradan temiz nükleer bile bulur..

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • zdniz Z kullanıcısına yanıt

    elektrik zaten enterkonnekte bir sistem. kullanmadığın elektriği dışarıya satıyor veya ihtiyaç anında alıyorsun.

  • ProjectMan kullanıcısına yanıt

    çoğuna kuracağın santral üreteceğin elektriğe değmiyor. 150 dereceden yüksek, üç kilometreden daha az derinde, rezervi çok büyük ve beslenen, debisininde yüksek olması gerekiyor. Genç volkanik civarı vs olması ancak iş görüyor. Çok sık rastlanan bir durum değil bu durumda ülkemizdeki jeotermaller ya yerel ısınma ya kaplıca için kullanılıyor.

  • her avantajlı denen şeyin sonradan zararları çıkıyor ama kimseye anlatılmıyor. Bizde de atıklar nereye atılacak söyleyen yok. Bu icadında atığı olacak çok masum değil.
    Uğur dündar zamanında almanyanın nükleer atıklarının istanbul boğazına kasıtlı atıldığına, dilovası ve izmire gömüldüğünü söyledi. Daha amaerikanında izinsiz şekilde istediği yerlere gömdüğü de anlatıldı ama kimsenin cesareti ve gücü olmadığından unutturuldu.
    Şimdi doğalgaz bedava diye komşular sıcak günde kombiyi açık tutyorlar. Şubatta bir kaç saat yakanlar şimdi israfın alasını yapıyor. Her sokağa santral de kursanız bu zihniyettekiler yetiştirmezsiniz.
    Eski çalıştığım fabrikada banyo ve lavabolar sürekli açıktı. Gidip kapatınca niye kapatıyorsun diye fırça yerdim. Askerde temmuz ayında kazanlar sürekli yanardı. Niye yakıyoruz diye başçavuşa sorduğumda az yakarsak giderimiz az gözükür seneye kotayı düşürürüler yakın derdi.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.