Şimdi Ara

Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
1
Favori
388
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Alıntı

    metni:
    Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük eden Türk Telekom, “memleketin bir şehrini değil her şehrini” anlayışıyla Türkiye’yi fiber ağlarla örmeye devam ediyor. Türk Telekom, Yarının teknolojileri için olmazsa olmazların başında gelen fiber altyapı uzunluğunu 2023 yıl sonu itibarıyla 437 bin km’ye yükseltirken hane kapsamasını 32,2 milyona çıkardı. Türk Telekom Destek Hizmetleri ve Satınalma Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Beytur, “2023 yıl sonu itibarıyla Türkiye’deki toplam 562 bin km’lik fiber altyapının 437 bin km’si Türk Telekom tarafından tesis edildi. Fibere bağlı LTE baz istasyonlarımız %52’ye ulaştı. Altyapımız ve öncü çalışmalarımızla Türkiye’nin 5G’ye en hazır operatörüyüz” diye konuştu.

     

    Alıntı

    metni:
    Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom, yarının teknolojileri için uygun altyapıyı sağlamak adına faaliyetlerini hız kesmeden sürdürüyor. Dijital geleceğin inşasında öncü rol oynayan Türk Telekom, 2023 yıl sonu itibarıyla fiber ağ uzunluğunu 437 bin km’ye ve hane kapsamasını 32,2 milyona yükseltti. 5G’nin efektif kullanılması için en önemli gerekliliklerden olan baz istasyonlarının fiberleşmesi adına önemli çalışmalar yapan Türk Telekom, LTE baz istasyonlarının yüzde 52’sini fiberle bağlayarak yeni nesil teknolojilere uygun hale getirdi. Yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin 5G’ye en hazır operatörü olan Türk Telekom, Türkiye’nin ilk özel endüstriyel 5G mobil şebekesi, ilk canlı 5G maç yayını, 5G destekli ilk çevrimiçi uzaktan ameliyat, tarımda ilk akıllı traktör kullanımı, dünyanın ilk 5G VR Kukla Tiyatrosu gibi öncü projeler gerçekleştirerek teknoloji birikimiyle hayatın her alanına yön vererek dijital geleceğin mimarlığını üstleniyor.


    Alıntı

    metni:
    Türkiye’nin her köşesindeyizTürk Telekom Destek Hizmetleri ve Satınalma Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Beytur, “Türkiye’nin dijitalleşmesi kamudan özel kurumlara, sağlıktan sanayiye, eğitimden spora tüm alanlarda 360 derecelik bir dönüşümle mümkün. Bu dönüşümün eksiksiz sağlanması için Türkiye’nin her köşesini yüksek hızda internetle buluşturmak için çalışıyoruz. Türkiye’nin BTK Raporu 4. Çeyrek verilerine göre 562 bin km’lik toplam fiber ağ uzunluğunun 437 bin km’sini Türk Telekom olarak tek başına tesis etmiş durumdayız. Gelecek akıllı teknolojiler, akıllı şehirler üzerinde şekilleniyor. Bu teknolojilerin efektif kullanılması için fiber altyapı, fibere bağlı baz istasyonları büyük önem arz ediyor. Türkiye FTTH Konseyi’nin son raporuna göre FTTH/B alanında 18 milyon hane erişimiyle fiber altyapımız Avrupa’da ikinci sırada yer alıyor. Yine aynı rapora göre fiber abone sayısı Avrupa’da üçüncü sıradayız. Yerli mühendislerimiz ile yarının teknolojileri için önemli Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. İştirak şirketlerimiz Argela ve Netsia'nın; 5G ve fiber alanları dahil 69 adet uluslararası patenti bulunuyor. Türkiye’yi yarının teknolojileri ile doğru zamanda buluşturmak için faaliyetlerimize ara vermeden devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.




    https://medya.turktelekom.com.tr/turkiye-turk-telekom-un-fiber-gucu-ile-yarinin-teknolojilerine-hazir








  • Alıntı

    metni:
    Türkiye FTTH Konseyi’nin son raporuna göre FTTH/B alanında 18 milyon hane erişimiyle fiber altyapımız Avrupa’da ikinci sırada yer alıyor. Yine aynı rapora göre fiber abone sayısı Avrupa’da üçüncü sıradayız.


    Senin "fttc fiberini de sayıyorlar o yüzden fiber abone sayısı yüksek" teorin boşa düştü. Araştırmada FTTH ve FTTB ye yer verilmiş. Yeni teorilerini bekliyoruz :)


    @miskindvd




    https://www.aa.com.tr/tr/gundem/turkiye-fiber-altyapida-avrupada-ikinci-siraya-yukseldi/3173302





  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    FTTB'ye tam anlamıyla fiber diyemeyiz. Benim için 100 üstü hız verilemedikten sonra pek de manası yok.

    Mesela fiber altyapı talep edenlere 200 veya üstü hız şartı konsa 1 sene boyunca; bu şartı kabul edenlerede talepte öncelik verilse işler daha hızlı ilerler gibi. 100 altı fiber nedir; yahni. Ayıp be 50mbps fiber mi olur? Mantıklı mı bilemem; mantıksız mı ondan şüpheliyim.Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel) 

  • FTTB ile uygun donanımlar olduktan sonra 500 de verirsin hocam esasen @Ö1f1 hocamız daha detaylı açıklayacaktır bu konuyu. Forumda bir üye vardı keşke adını hatırlayabilsem, bakır üzerinden 500 megabit kullanıyordu Superonline. Performans kaybı vs olmadığından bahsediyordu.


    @Lady-Of-Ice



    Hepsini boşver. Başka konularda hep konuştuğumuz bir mevzu var. Hocam çoğu insan evine interneti "sosyal medyaya girsin yeter" diyerek bağlatıyor. Hız vesaire kimsenin umrunda değil yani. Mesela gel sokağa çıkalım anket yapalım diyelim ki en son ne zaman hız testi yaptın ya da hız ile bir işin var mı? Bu sorulara alacağımız yanıtları az çok tahmin edersin. Talep olmayınca işletmeciler de yatırımda acele etmiyor çok. Olan aradaki ihtiyacı olan veya keyfi olarak yüksek hız kullanmak isteyenlere oluyor zira bağlatamıyorlar bir türlü.


    Mesela şu an ben yüz megabit ftth kullanıyorum. Bir başka konuda da yazmıştım belki hatırlarsın. Taahhüt sonrası ya tamamen iptal edeceğim ya da en düşük hıza geçeceğim. Bunun tek sebebi ihtiyaç olmaması değil elbette birçok insan gibi maddi gerekçeleri de var üstteki örneğe ek olarak.


    Yani velhasıl istatistiklere bakıp "100 altı hız kullananların oranı şu" demek çok yanlış bir düşünce. @miskindvd bu hataya sürekli düşüyor mesela. Şunu hiç anlayamıyor adamın evinde FTTH var atıyorum veya VDSL var ama istese 100 bağlatır misal. Adam diyor ki ya da kadın "en ucuzu hangisi ise ondan olsun zaten sosyal medyada geziyorum" bu durumda ne oldu, 16 yı veya 8 i 12 yi bağlatıp geçiyor ve sorduğunda da "bana yetiyor" diyor.


    Şimdi sen bu durumda bu ablaya ya da abiye 200 megabit bağlasan ne fark edecek? Yani diyelim desek ki "Minimum bağlantı hızı 100 oldu" bu abla ya da abinin hayatında hiçbir şey değişmeyecek hatta aradaki farkı bile anlamayacaklar kullanırken. Hep yazdım yine yazıyorum standart bir kullanıcı için (müzik dinleyeyim, film dizi izleyeyim vs) 50 megabit ile 1000 megabit arasında hiçbir fark yoktur.


    Üstte yazdım yine yazayım. Burada olan arada kaynayanlara oluyor. Yani adam veya kadın tamamen keyfi veya ihtiyacı sebebiyle 1000 bağlatmak istiyor mesela ama diyorlar ki bölgende talep yok işte yapamayız edemeyiz vs. Bir sürü uğraşmak zorunda kalıyor.


    Derseniz ki bin megabit altyapı hazır olsun isteyen yine 16 kullansın. Ya da minimum paketi 100 yapalım. Bunun olması için çok seneler var zira ülkemizde bir de kentsel dönüşüm gerçeği var yani altyapı çektin bina yıkılıyor geri yapılması bir seneden kısa süren de var atıyorum üç sene süren de var. Daha ne detaylar var ama mesaj oluyor roman sonra kimse okumuyor.


    Ben de ya da bizler de isteriz her evde ftth olsun ama kısa zamanda bu mümkün olacak gibi durmuyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 2 Mayıs 2024; 18:43:22 >




  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Ben öyle convertible sistem istemem; hatta ont'de istemem. Direk cihaza kadar fiber istiyorum. Cihaza kadar aboneye altyapıyının döşenmesi lazım.Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel) 

  • Lady-Of-Ice kullanıcısına yanıt

    Üstteki mesajı güncelledim hocam tekrar bakabilir misiniz? Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel) 

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Ben de aynı şeyi demek istedim; 100 altı talep edenler yüzünden fiberden faydalanmak isteyen ve gerçek manada kullanmak isteyenler arada kaynıyor. Kardeşim 100 altı tarife kullanacaksan fiber bana gelmedi diye neden şikayet ediyorsun. Zaten vdslde de benzer hızı alıyorsun; iss için mali cazibesi olmayacaksa yatırım neden yapsın ya da yapmakta hızlı davransın. Bizi mağdur etmeye ne hakkınız var; benim için down süresi önemli mesela.

  • Lady-Of-Ice kullanıcısına yanıt

    Hocam ne indiriyorsun sen bu kadar açıklasana forum ahalisine Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel) Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel) Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel) 

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Belgesel. Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel) 


    Eski filmler veya diziler oluyor; genelde yabancı menşeeli. Komedili-gerilmeli-korkmalı; arşiv bazında. Renkli veya siyah-beyaz. Tv'de izlenecek birşey kalmadı. Çok şükür; çanaklı uydu yayını var da Astra 19.2'den tv izlemenin keyfini yaşıyoruz. Çanaklı; çanaksız uydu değil. Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel) 

  • Her şehre fiber gücüymüş yalandan öte köy yok. Fiber getirmek bir yana, VDSL ADSL e mahkum edilen halktan sadece 2 kablo birleştirerek yapılan işlem için yüksek tutarlarda kurulum bedeli + fiber ile vdsl tarife fiyatları eşitlenerek fiber için talep edilen modem ücretinin dolaylı yoldan modem tahsis edilmeyen vdsl abonelerinden de kesildiği ülkede ve buna ses çıkarmayan telekomun kararlarına onayı veren BTK olduğu sürece milletimizi oyalamaya daha çok devam ederler.


    Tüm ilçe merkezinde VDSL var döşenen fiber kablolar sadece vdsl dolapları için ve sadece 1 müteahhit yeni yaptırdığı binalara nasıl olduysa fiber gpon hat çektirebilmiş. Ya özel hat projelendirme ücreti verilerek bu işlem yapıldı ya da siyasi nüfuz kullanarak bilemiyoruz. Başka yolu yordamı yok çünkü fiber hizmeti vermiyor Telekom kesinlikle hiçbir haneye/işletmeye.


    Milletin kendi cebinden çıkan parasıyla ancak bu şekilde çektirdiği fiberle de fiber ağımızı genişletiyoruz diye övünüyorlarsa eğer yazıklar olsun.





  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Türk vatandaşı evinde Fiber olmasına rağmen düşük hız seçiyorsa Alman İngiliz Fransız İtalyan Amerika vatandaşları da ülkelerinde düşük hızlar tercih ediyorlardır, ne de olsa onlar da bizim gibi sadece sosyal medya için internet alıyorlardır, eğer 16 24 MBit internet hızı insanları memnun ediyor olsaydı dünyanın geri kalanının da halen düşük hızlar kullandığını görürdük, ama öyle değil.

    Speedtest bize gösteriyor ki o ülkelerin hızları bizim hızlarımızdan 4-5 kat daha yüksek. Bu durumda 'biz düşük hız tercih ediyoruz' denemez, biz düşük hıza mahküm bırakılıyoruz denir.




    Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel)

    Siz ülkemizin hız ortalamasını Fakirlikle boğuşup elektrik bile bulamayan Ermenistan ile, Nikaragua ile , Afrikadaki Gabon ve Güney Afrika Gana Burfina Faso ile aynı düzeyde görünce üzülmüyor musunuz ??

    Burada bir gariplik var, bu afrika ülkelerinde içecek su yok ama internetleri bizden daha hızlı nasıl olabilir demiyor musunuz ??

    Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 2 Mayıs 2024; 22:36:4 >




  • Lady-Of-Ice kullanıcısına yanıt

    Anlıyorum Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel) 

  • @NT2L @miskindvd



    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/158586465


    Bu mesajda bahsedildiği gibi "fiber gelse dahi geçmem" yazdığın mesajlarını çok çabuk unutmuşsun hocam niye unuttun anlamadım neyse ki @NT2L hatırlatmış.


    SpeedTest te neden gerilerde olduğunu uzun uzadıya başka konularda çok konuştuk. @Ö1f1 hocamız da izah etmişti. Speedtest e yansıyan sonuçlarda doğruluk payı çok düşük. Wifi üzerinden yapılan testlerde de ne kadar dikkat ediliyor kimse bilmiyor. Örneğin modeme olan mesafe, arka planda bir şeylerin açık olup olmaması, testin yapıldığı cihazın kapasitesi vb. Mesela size bir örnek vereyim ftth 100 megabit abonesiyim ama cep telefonum 5ghz bandı desteklemiyor. 2.4 de en fazla 50 görüyor ve ben SpeedTest yaptığımda sisteme 100 değil 50 olarak yansımış oluyorum. Bunun gibi birçok sebep daha var daha evvel çok konuştuğumuz için detaylandırmıyorum. Ayrıca ben hız testleri için fast.com kullanıyorum misal. SpeedTest ile çok az işim oluyor.


    Bunun dışında, insanların düşük hıza mahkum olması veya kişilerin tercihlerinde ekonomik sebepler,kişisel sebepler olduğunu da daha evvel başka konularda bahsetmiştik.


    Ülkemizde internet konularına dair bilgi okur yazarlığının düşük olduğunu sen de daha evvel çok vurgulamıştın hatta şey yazmıştın iyi hatırlıyorum adsl-vdsl-fiber insanlar bunların ayrımını bilmiyor diye anlattığın mesajların da vardı eskiden.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 3 Mayıs 2024; 0:7:52 >




  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Speedtest dünyanın her yerinde aynı koşullarsa yapılıyor, sadece bizim ülkemizde wi-fi ama diğer ülkelerde ethernet gibi bir durum yok.

    Gereksiz algı yapmayın lütfen, tüm dünyada şartlar eşit.

    Speedtest bize durumu açıklıyor, ülkemizde hızlar berbat.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    Hocam şu mesajından sonra ne anlatayım sana?


    Dünyanın her yerinde aynı koşullarda yapılıyor demişsin zaten bu bilgi tamamen yanlış.


    Modem/routera olan mesafeyi bilmiyorsun

    Cihazların destek durumunu bilmiyorsun

    Hız testi yapılırken arka planda indirme yapılıyor mu ya da başka cihazlar interneti kullanıyor mu bilmiyorsun

    Atıyorum router cihaz salonda adam balkonda test yapıyor ve normalde 100 çıkacakken 30 çıkıyor örneğin


    Bunun gibi daha yüzlerce şey yazılabilir.


    Orada yüksek gördüğün ülkeler aslında daha da yüksek olabilir yani, onlar için de durumlar eşit değil.


    Ayrıca sana ne diyorum misal en basit örneği benim. 100 megabit paketim var telefonum 2.4 desteklediği için max 50 görüyor. Yani şimdi speedtest açsam sisteme 50 diye istatistik sağlayacağım 100 diye değil.



    Ayrıca Fast.com daha pratik, belki çok doğru sonuçlar üretmiyor denebilir forumda ama pratikliği sebebiyle çok seviyorum. Bu durumda zaten benim SpeedTest e pek katkı sunduğum yok.


    Senelerdir söylüyorum yine söyleyeceğim, Speedtest veya başka sitelerin verileri ancak ve ancak fikir verir doğru sonucu asla vermez.


    Tüm ülkelerdeki tüm kullanıcılara eşit şekilde test yaptıramayacağına göre, bu durumda en fazla ortalamasını alırsın ama yine şartlar eşit değil zira bu test konularının içine beş yüz tane parametre giriyor ve hepsi kendi içlerinde farklı gruplara ayrılıyorlar.


    Sen anlamak istediğini görmeyi istiyorsun ama öyle bir dünya yok hocam maalesef. BTK pazar verilerini yanlış analiz ettiğin gibi bu Speedtest ülke sıralamalarını da yanlış analiz ediyorsun. Analizlerine parametreleri eklemeden değerlendirmede bulunuyorsun haliyle de tüm insanlar sana takılmaya başlıyor her konuda.





  • Vdsl'den Fibere geçince müthiş bir hız farkı olacak uçacak kaçacakmışız gibi düşünmüştüm ama büyük hayal kırıklığı yaşadım açıkçası. Evet bant genişliği arttı, ama bunun büyük dosyaları kısa sürede indirmek dışında bir faydası yok. Ayda yılda bir büyük dosya indirirseniz bir anlam ifade etmiyor. Asıl internet hızının gecikme süresi (ping) olduğunu fark ettiğinizde fiber altyapının da bir önemi kalmıyor. Birkaç gün öncesine kadar ping 4 ms civarı çıkarken şimdi 17 ms çıkmaya başladı. Özellikle online oyunlar oynarken bunu bariz bir şekilde hissediyorsunuz. Mesela online satranç oynarken son saniyelerde hızlıca üst üste hamleler yapmanız gerekirken siz hamlenizi yaptığınızı zannediyorsunuz ama gecikme değeriniz yüksek olduğu için sizin yaptığınız hamle sunucuya ulaşana kadar aslında süreniz bitmiş oluyor ve oyunu kaybediyorsunuz. Bu basit bir örnekti sadece. İnterneti herkes sadece youtube videosu izlemek için kullanmıyor.


    Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel)


    Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kurunc -- 3 Mayıs 2024; 8:14:34 >




  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    FTTB ile evet Gbps dahi sunulabilir bu tamamen binalara konulan MDU'nin switch'in donanım özellikleriyle alakalıdır. Fiberden sayıp saymama meselesine gelince bu bence önemli olan neye ne dediğimizden ziyade kaç tane hanenin ne kadar hız alabilecek durumda olduğu ve olası altyapı reziyonlarına erişiminin zorluk seviyesi. Örneğin Telekom'un PON FTTB sahaları kolayca FTTH'ye dönüştürülebilir ancak FTTC bir sahayı FTTH'ye dönüştürmek daha maliyetlidir.



    Kesinlikle katılıyorum. Maalesef forumdaki arkadaşlarımızın yanıldığı bir nokta var. Dış çevreyi de burası gibi zannediyorlar. Bugün sokağa çıksak vatandaşın ezici çoğunluğu telekomünikasyon hizmetlerinden memnun olmadığını ifade edecektir ancak ayrıntılı bir araştırma yapılırsa eminim ki bu memnuniyetsiziliğin temelinde "yüksek ücretler", "instagram donuyor" ve benzer türde şikayetler ifade edilecektir. İlginç ki bu iki mesele de aslında Türkiye'deki telekomünikasyon hizmetlerinin kalitesini tanımlayabilmek için anlamlı ifadeler değiller çünkü fiyatlar nominal olarak yüksek olsa da reel fiyatlarla özellikle Lira'nın istikrarını kaybettiği kabaca 6-7 senelik süreçte gerçekten oldukça düşük fiyatlara kullanıyoruz ancak vatandaşın alım gücünün zayıflaması hızla artan nominal fiyatlar sebebiyle pahalılık algısını oluşturuyor, ayrıca ifade etmem gerekir deniz artık bitti, reel fiyatlar da artışa geçiyor artık, önümüzde asgari beş sene boyunca telekomünikasyon hizmetlerini gittikçe daha reel bazda pahalı olarak kullanacağız. "Instagram donuyor" tipindeki şikayetler kısmen altyağı yetersizliğine işaret etse de bunlar oldukça büyük nicelikteki servisler oldukları için zaman zaman sağlıklı bir internet erişimi bulunmasına rağmen kaliteli bir deneyimi sağlayamıyor. Forumda da yıllardır aralıklarla görürüz birileri çıkar "hız testindeki hızınız yanlış gerçek hızınızı görmek için şuna bakın, buna bakı veya steam aynı hızda indrimiyor" gibi şikayetlerde bulunur, bunların da tamamı aynı noktaya işaret ediyor, "iyi bağlantı iyi bir deneyimi garanti edemez"


    Bu anlattıklarımı bir yere de bağlayayım. Ben ülkemizde her zaman mobil erişimin gelir ve satış potansiyelinin sabit erişimden çok daha ileride olduğunu düşünürüm. Vatandaş ev internetine verdiği 300-400 Liradan yakınırken faturasız kullandığı cep telefona ayda 3 sefer paket yükler, faturalı kullanıyorsa sürekli ek paket satın alır ayda cebinden çıkar 1000 Lira. Ben bu durumun da tamamen niteliksiz tüketimden kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü cep telefonu çok daha kalitesiz servislere (Tiktok, Instagram gibi) erişim sağlarken sabit internet şuan bizim burada yaptığımız gibi çok daha nitelikli servislere erişim için kullanılıyor, e haklımızın kültür seviyesi henüz ilkokul çocuğu seviyesinde olduğunü idrak eder ve tüketimlerinin de buna uygun şekilde oluştuğunu düşünürsek ülkemizde sabit internete ve sabit internetteki yüksek nitelikli, yüksek hızlı tarifelere olan talebin düşüklüğü şaşırtıcı olmaktan çıkar. Irkçılık olmasın ama bunu teyit edebilmeniz için bir önerim var, ülkemizdeki mültecilere ve bunların geldikleri ülkelere bakın çok yoğun bir cep telefonu sevdası göze çarpar. Cep telefonu = niteliksiz servisler, geri kalmış toplum alameti mobil servislere olan yoğunlaşmış talep benim nazarımda.


    Yatırıma gelirsek ben telco'ların yatırıma çekinik durduklarını veya acele etmediklerini asla düşünmüyorum zira telco'lar son yıllarda gerçekten "aşırı" seviyede altyapı yatırımı yapıyor. Eminim ki aşırı ifadesini kullandığım için tepki çekeceğim ancak bunu tercih etmemin sebebini açıklamayı da kendime hak görüyorum. Ülkemizde 2023 yılında yaklaşık 2 milyon hane civarında FTTH yatırımı yapıldı. Ülkemizde yaklaşık 33-34 milyon hane mevcut telekom altyapılarının baz aldığı sistemlere göre. FTTH/B homepass ise net sayıyı ifade etmek için ayrıntılı olarak çalışmam gerek ancak eldeki verilerin orta noktasını alırsak kabaca 15-16 milyon hane civarında varsayalım. Geriye en azından hemen her yerde (bugün FTTC'nin yaygınlık seviyesi kadar en azından) FTTH tesis edebilmek için yaklaşık 6-7 yıl mevcut yatırım hızında devam edilmesi gerekiyor. Bu aynı zamanda 5 yıl sonra dahi "evime FTTH ne zaman gelecek?" sorularını forumda göreceğimiz manasına da geliyor ancak bu durum sanılanın aksine altyapı yatırımlarının yetersiz olduğunu göstermiyor. Telco'lar altyapı yatırımlarını yaparken baz aldıkları bir oran vardır, yatırımların gelire olan oranı, kısaca CAPEX marjı diyebiliriz. Telekom sektöründe CAPEX marjının sağlıklı olduğu kabul edilen ve istenilen aralığı %10 ile %15 aralığıdır. Türk Telekom'dan örnek vereceğim ancak Turkcell'in de bundan bir miktar aşağıda olsa da onlarda da rakamlar yakın. Türk Telekom'un 2023 yılındaki CAPEX marjı %26, 2022'deki marjı da %29 yani şirket son iki senede elde ettiği gelirin (karın demiyorum) neredeyse 3'te 1'ini yatırıma sarf etmiş, şöyle de düşünebilirsiniz ödediğiniz faturaların 1/3'ü yatırıma gitmiş. Kısaca sağlıklı seviyenin iki misline çıkılmış yatırımda. Tabi ki forumdaki güçlü talep düşünülürse arkdaşlarımızı tatmin edecek seviyede bir yatırım için sanıyorum ki senelik (yıllık 10 milyon homepass diyelim) yaklaşık 4-5 milyar EUR'luk bir yatırım yapmak gerekir ki bu CAPEX marjı olarak %150 civarına denk geliyor zaten Avrupa'da bu büyüklükte yatırım yapan bir telco da bildiğim kadarıyla yok, oransal olarak zaten mümkün değil böyle bir yatırım yapmak.



    Hızlar konusu bence en büyük eksiğimiz. Burada tüketicinin yeterli talebi oluşturmasını beklemek Türk haklının niteliksiz servis sevdası sebebiyle zaten tamamen ümitsiz bir beklenti olur onun için burada düzenleyici kurumun kaba tabirle ittirmesiyle ancak ilerleme sağlanabilir yani BTK çıkıp derse ki kaldırdım 50Mbps altındaki tarifeleri, hiçbirine onay vermeyeceğim bu iş çözülür.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 3 Mayıs 2024; 10:6:1 >




  • Lady-Of-Ice kullanıcısına yanıt

    Bence doğrudan aboneye döşemeliler (fiberi) Türkiye, Türk Telekom’un fiber gücü ile yarının teknolojilerine hazır (sektörel) 

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Ben anlayamıyorum galiba,

    Wifi 2.4 GHz bana da aynı İngiltere'deki adama da aynı

    Modemden uzaklık bana da aynı Almanya'daki adama da aynı

    Dünyadaki sıralamada önümüzedi 109 ülke speedtest yaparken ethernet ile bağlanıyor da bir tek biz mi wifi ile test yapıyoruz sanki?

    Dünyada koşullar eşit


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • RElS kullanıcısına yanıt

    FTTH yatırımı iki kabloyu birleştirerek mi yapılıyor? Bu çok acımasız bir itham.


    Size rakamlarla konuşmak isterim. Geçtiğimiz sene TurkNet'in FTTH altyapıda kullandığı sistemlere ilişkin bir konu açmıştım.


    https://forum.donanimhaber.com/turknet-ftth-pon-altyapisinda-hangi-teknolojileri-tercih-ediyor--154843654


    FTTH altyapıda esas maliyet unsurunu teşkil eden kısım santral tarafındaki yatırım yani OLT'dir. Yukarıdaki konuda da anlattığın TurkNet'in kullandığı bir OLT'deki 10Gbps kapasiteli tek bir uplink kartı yani OLT'yi aboneye değil ağa bağlayan, dış dünya ile iletişimini sağlayan donanım, fiyatı 4 bin Euro. Kaldı ki bu karttan sadece bir tane değil belki 2-3 tane kullanmak da gerekir bölge bölge. Bu sadece tek bir kart, bunun haricinde abone tarafına erişimi gönderen PON kartları var, OLT'nin kendisi var, enerji ve soğutma donanımı var yetmedi bu sadece OLT ile bitmiyor bunun bir de arkasında network tarafı var yetmiyor sahada o "iki kabloyu" birleştirmek için kullanılan bölücü ve ek kutuları ve binalara takılan o çok ucuz gibi gözüken Dağıtım Kutuları var ve fiyatlarını görseniz şaşırırsınız.


    Fiber yatırımları öyle zannettiğiniz gibi kolay ve ucuz değil, keşke öyle olsa. Hadi bizi geçtim, bizdeki örneklere insanları inandırmak zor. British Telecom 2019'da 2026'ya kadar yani 7 senelik süreçte FTTH altyapıyı yayabilmek için 13 Milyar GBP'lik (güncel kurla 528 Milyar TL) yatırım planı kurguladı bunun da şirkete çok büyük mali yükü olarak, muhtemelen borçluluk seviyeleri de artacak, üstelik BT'nin yıllık kazancının bizim Turkcell ve Türk Telekom'un ikisinin toplam kazancının toplamının tam 4 katı olduğunu belirterek buna rağmen ne derece büyük bir zorlukla karşı karşıya olduklarını hayal etmeyi sizin anlayışınız ve hayal gücünüze bırakıyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 3 Mayıs 2024; 10:21:40 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.