Şimdi Ara

Takla attım hava yastıkları açılmadı/Punto Evo (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
192
Cevap
1
Favori
15.749
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • tampon çamurluk kaput hasarlı olabilir ancak araç öne doğru hareket halinde iken o parçalara zarar gelmiyor. Araç takla atmış araç dönerken o parçalarda eziliyor, sonuçta sizin 30bin tl ye aldığınız araç için fiat 100binlerce tl para harcıyor arge yapıyor ncap testlerine gönderiyor ve 5 yıldız alıyor. siz takla atarken kafanız sağa sola sallanırken ön havayastıklarıda bir anda patlasa belki size zarar gelmiyeceği halde zarar görüceksiniz. Ön hava yastıklarının amacı aracın sağ veya sol ön tarafından bir darbe aldığında milisaniyeler içerisinde açılarak sizin öne savrulma kuvvetinizi en hafif biçimde azaltarak sizi yaralanmadan,ölümden kurtarmaktık. yan hava yastıkları ise her aracın orta direklerin en alt kısmına yakın bulunur eğer eliniz yatkın ise orta plastiği sökebilirseniz orada sensörleri rahatla görebilirsiniz.O kısma darbe gelmediği sürece yan hava yastıklarının bir işlevi yoktur.Çoğu insanımız otomobilin kullanım klavuzunu okumadığı için daha doğrusu gerek görmediği için (nasılsa ehliyeti aldım dvd player mıki bu klavuzu okuyacam düşüncesinde) bu bilgileri bilmemektedir, halbuk, çoğu aracın kullanım klavuzunda bu bilgiler resimler ile ifade edilmektedir. Esp konusu ise yol koşullarına bağlı olarak değişebilir (bizim ülkemizdeki yolların hali belli) araç ile bariyer arasında 30 cm kalmış ve araç o noktada sınırdan kopmuş ise esp devreye girse bile araç bariyere sürttüğü an yani lastikler yerle teması kaybettiği an hiçbir anlamı kalmaz. Fiat fanatiği değilim toyota avensis ile aynı kazayı yaptım ve aracım pert oldu, önden elektirik direğine girdiğim için ön havayastıkları açıldı sonra araç sekerek yan duvara vurdu ancak direklerde 0 hasar olduğu için yan havayastıkları açılmadı. Gereklimiydi? hayır. Açılsa niye açıldı diye şikayet edilir açılmasa niye açılmadı diye. Sen Sağlıklı kurtuldunmu o araçtan ozaman verdiğin paraya helal olsun. Bu arada Kaza geçiren arkadaşıma geçmiş olsun ve uzun ömürler diliyorum. Saygılarımla..




  • Öncelikle Geçmiş olsun.. Yakın zamanda bir tanıdığım benzer bir olay geçirdiği için konu ilgimi çekti.. Hepberaber yaptığımız fikir ve bilgi alışverişini sizlerlede paylaşmak istedim..

    Olay ANKARA/Çayyolu tarafında gerçekleşti.. Arkadaş telefonla uğraşırken bomboş yolda, orta kaldırımdaki elektrik direğine girdi.. Hızını tam bilemiyorum fakat, 2010 Honda Accord aracın ön tarafı radyatöre kadar hasar aldı resmen.. Hatt çok az daha ileri gitmiş olabilir hasar..

    İşin ilginç tarafı aracın ön havayastıkları açılmadı.. Şöförün emniyet kemeri bağlı fakat, yolcununki bağlı değilmiş.. Yolcu olan arkadaş kafasını çok ciddi olmamakla beraber (kaşı açıldı) cama vurdu.. Olay yerine gelen polisler (herşeyi çok biliyorlar ya ) kesinlikle firmayı dava etmemizi söylediler..

    Bundan sonra başladık araştırmaya.. Muadil kazalar, muadil dava girişimleri v.b. araştırdık.. En son Honda EFE'de çalışan yakın bir tanıdığımızla olayı konuştuk.. Kendiside bize birşeye yaramayacağını çünkü bu kazada standart budur açılmaz havayastığı dedi..

    Başta mantıksız geldi, fakat sonra hepberaber biraz beyin fırtınası yaptık ve vardığımız kanı firmayı haklı çıkarıyordu.. Birde atlamadan söyleyeyim servisin gerekli parçalar listesinde "SAĞ SOL ÖN KEMER GERGİLERİ, PİROTEKNİK BEYİN" v.b. birşeyler yazıyordu..

    Bizim kazada emniyet kemeri takılı arkadaşa birşey olmadı ve sağ kemer koltuk arkasından bağlıymış!!! Bu kazada araç emniyet kemeri takıldığı durumda gerekli korumayı sağlamış.. Yani emniyet kemeri takılmayan bir durumda birinin başına birşey gelirse sanmıyorum ki firma alehinde dava sonuçlansın! İkinci olarak zaten araç kemerleri gerdirmiş sürücü ve yolcuyu korumak için.. Tabi emniyet kemeri bağlı olmayınca (ki bu durumda gerdirmez sanırım) veya arkadan bağlayınca sabaha kadar gerdirsin nafile..

    Konuda bahsi geçen PUNTO kazasına gelirsek; garip bir durum yok gibi gözüküyor.. Araç içindekileri koruduğu şekilde ne şekilde koruduğunu yargılamaya çalışmak yersiz sanırım.. Çok şükür ikinizde ufak sıyrıklarla çıkmışsınız ki bu durumda dava etme gibi bir lüksünüz olduğunu sanmıyorum.. Hele ki emniyet kemeri takmadıysanız hiç bir şansınız yok..

    SON BİRŞEY EKLEMEK İSTİYORUM!

    Lütfen yukarda bahsettiğim kemer gerdirme durumunu göz önünde bulundurarak; KEMER TOKASI TAKMAYIN veya KEMERİ ARKADAN BAĞLAMA YAPMAYIN!

    Mümkünse her daim emniyet kemerinizi takın...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bloodyking


    quote:

    Orijinalden alıntı: time_keeper


    quote:

    Orijinalden alıntı: bloodyking


    quote:

    Orijinalden alıntı: time_keeper

    Hadi yan hava yastıkları neden açılmadı diye sorgulayın da, taklalı kazada ön hava yastıkları neden açılsın? Araba önden neredeyse darbe almamış. Biraz mantık.


    Arabanın önü darbe almadıysa niye o kadar hasar oluşmuş?

    O kadar darbe dediğin tamponun çıkması mı?


    Tampon çamurluk kaput hepsi hasarlı daha ne olması gerekiyor?

    Açıklamayı bir an düşündüm ama ikna edemeyeceğim gibi bir hisse kapıldığım için vazgeçtim. Sadece önden alınan darbeyle, öndeki parçalara gelen darbeler arasında nasıl bir fark olduğunu düşünmenizi tavsiye ederim.




  • Eğer hava yastıklarının üstüne bilmem kaç G ile savrulma olmamışsa, açılmamaları doğal..Bu durum zaten gerçekleşseydi, büyük ihtimal yaralanmıştınız ve kafanızı yan camlara vurmuştunuz..Ne güzel böyle birşey yaşamamışsınız ve onlar da açılmamaış..Çünkü hava yastığına doğru belli bir momentle savrulmadan açılırlarsa, bu sefer onlar yaralanma sebebiniz olabilirdi..Bana durum normal olabilir gibi geldi..Çok geçmiş olsun...
  • Ben pek G kuvvetiyle ilgili olduğunu düşünmüyorum açıkcası.

    Cumartesi günü 4-5 saatlerinde E-6 yolunda 3 araç zincirleme kaza yapmış en arkada golf 5 ortada birtane citroen en öndeki aracı hatırlamıyorum.

    Golf'e baktım sadece tampon biraz ezilmiş kaput vs gayet sağlam duruyordu fakat ön hava yastıkları açılmıştı şaşırdım açıkcası o kadarlık bir darbeye açılmasını.

    Citroen'ninde arka tamponda biraz ezilme vardı plakası yere düşmüştü sadece.Citroen'in ön tarafı epey dağılmıştı kaput vs yamulmuş durumdaydı fakat ön havayastıkları açılmamıştı o aracın.

    Kimseye bişey olmadıysa airbag'in açılmasını gerektircek bir durum olmamış diye düşünebiliriz.
  • Geçmiş olsun, cana geleceğine mala gelsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bloodyking

    Her kazada havayastıklarının açılmayacağını herkes biliyor ama burada aracın önü de yanı da ağır darbe almış. Bu durumda havayastıklarının açılmamasını nasıl savunabiliyorsunuz şaşırıyorum.


    Sizin gözlerde bir bozukluk var, ben ön tarafta sert bir darbe göremiyorum sadece tampon hasar görmüş o kadar, exper iseniz aracı incelediyseniz o zaman özür dilerim sözümü geri alıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 10 Temmuz 2011; 22:57:20 >
  • Büyük geçmiş olsun. Resimden görüldüğü kadarıyla araç pert gibi.
  • gecmiş olsun...
  • Geçmiş olsun, rabbim cümlemizi korusun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: parker48

    Esp sensörlerle çalışan bir sistemdir ve her tekerlekte mevcuttur (4 tane) herhangi biri çalışmaz yada arızalanırsa anında hata verir, bozuk olabileceği ihtimali çok zor çünkü bu sensörler saniyede binlerce veri işler,en ufak aksamada hata kodu ekranda belirir.


    ayrıca bazı arkadaşlar esp'nin devreye girmemesi ile ilgili Fiat'a atıp tutmuşlar, elektronik stabilite programı fiziksel sınırlar içerisinde çalışır, savrulma farkedildiginde milisaniyeler içerisinde devreye girer fakat savrulmayı hemen takip eden zamanda içerisinde araç zaten bariyer ya da takla atmasına sebep verebilecek bir egim içerisine girmişse esp işe yaramaz. ESP üreticisi büyük ihtimalle Bosch'tur, aynı kiti volkswagen passat'ta, Volvo S80'de , BMW 520D'de görebilirsiniz. Hava yastıkları bazı araçlarda özellikle yan yastıklarda Proximity Sensörle destekleniyor olabilir, darbenin metali sensöre yakınlaştırması ile devreye girmesi de olasıdır.




  • Aracin on ya da arka camurluguna darbe gelirse yan hava yastiklari acilmaz takla aninda yan havayastiklari havadaki aracin yan bir sekilde yere carpmasi durumunda acilir yoksa acilmaz bu kazada on havayastiklari acilabilir de acilmayabilir de acilmadigina gore siddetli bir darbe almamis.ESP araci yola yapistirmaz fazla guvenmeyin limitleri asmayin.
  • Sensör dediği şey muhtemelen strain-gage dir. Basınç karşısında iletkenliği değişir, belli basınca kadar 0, belli voltaja kadar 0, belli voltajdan sonra 1 olarak algılanır, yani yeterli basınç gelmezse, computer hep 0 okuyacaktır, airbag aç komutu vermeyecek. Olay bundan ibaret.

    Geçen gün elektronik baskülü açtım, açmadan içini dedim, bunun mantığı nedir acaba? Arkadaşa dedim kesin strain-gage vardır, o da yok lan değildir dedi, açtık içini strain-gage var. her eve lazım
  • Aracın şaside bişey olmayadabilir. Varsada pek pahalı değil düzeltmesi... Asıl para ön takım tutacak. Airbagler patlamasada ön takımdan dolayı yinede pert olur diye tahmin ediyorum.
  • sana sebebini söyleyim hava yastığı sensörleri aracın önünde bulunur sen yandan çarpmışsın önden darbe alsaydın açılırdı ayrıca sensör saniyenin bile yarısı kadar bir zaman diliminde bir patlama yapmıştır servisinde kontrol ettirebilirsin sorun elekronik beyinden kaynaklanabilir elekronik beyin eğer sinyali iletmediyse açılmamıştır araç daha önceden kazalıksa iletken kablolardada sıkıntı olabilir bunların hiç birisi değilse git adam akıllı bi tazminat davası aç iki araba parası alırsın ok
  • cok gecmis olsun size bisey olmamasi sevindirici
  • Çok geçmiş olsun size bişey olmamış ya önemli olanda bu zaten.Dediğiniz gibi Allah kimseye kaza bela göstermesin.
  • Esp muhabbeti yapıyorsunuz da. Geçenlerde kardeşim Ankara, Çetin emeçteki köprünün oradan gelirken, gece 1 civari köprünün ucunda bekleyen bir araç görmüş. Araç karteri patlamış, yağı yola dökülmüş, sürücüsü sarhoş, hala da aracı çalıştırmaya çalışırken yarı baygın şekilde sızıp kalmış sonra.

    Kardeşim polise haber vermiş, sonradan yolu temizlemişlerdir sanıyorum. Olayın farkında olmayan sürücüler, oradan geçerken en ufak fren yapmaları halinde fırıldak gibi dönerdi. Ya da kontrolü zor bir kayma ile bu tip kaza yapabilirdi.

    Hafif virajda olsa 90 km/h ile girilmez bence. Uzun yol olsa neyse. Hatchback araç olsaydı bence kontrol edebilirdiniz. B sınıfı bir aracı kontrol etmek zor. Çünkü bende hatchback araç ile başladım, virajlarda kontrol adeta sizin elinizde. Bilmiyorum belkide kullandığım araçla alakalıydı ama b sınıfına geçince hatchback araçtaki gibi rahat değilim virajlarda..




  • ESP'nin kurtaramayacağı durumlarda var yolda belki kaymaya sebep olan bir durum varsa ESP'nin çok fazla yapabileceği birşey yok.Hızı da az değil 90 km ile seyir ediyormuş. Hava yastıklarının açılmaması ise araçtaki sensörlerin tehlikeli olabilecek bir darbe ölçmemesinden kaynaklanıyordur ki sistem başarılı da olmuş hava yastıklarına gerek kalmadan araç yolcularını güvende tutmuş.
  • geçmiş olsun...
    sanırım aracınızın "yan hava yastığı"yok...yanılıyor olabilirim..birde aracınızın can simidi noktalarında pek hasar yok..sizin az sıyrıklarla kurtulmanızın nedeni.........
    şunu unutmayın:"araba devrilince yol gösteren çok olur".kazanın şokundan kurtulmaya bakın...ilk kazanızsa bu biraz uzun sürer.
    hani derler ;gelen mala gelsin, bencede doğrudur...hep o kazayla yatıp kalkmayın.o şoku dağıtacak şeylerle meşkul olun...benim naçizane tavsiyelerim bunlar.
    tekrar geçmiş olsun.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.