Şimdi Ara

Balkanlar ile ilgili soruları alayım. (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
5
Favori
2.446
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Black-Viper

    Hocam size de çok teşekkür ederim detaylı verdiğiniz bilgiler için.Kısmet olursa 1 ay içinde gideceğim verdiğiniz bilgilere göre plan program yaparım iyice araştırmak gerekir ama dediğiniz yerlerin fotoğrafları süper duruyor :).

    Hocam balkanlarda bosnanın yeri çok farklıdır benim için. Dediğim gibi endişelenmenizi gerektirecek hiç bir şey yok. Biletinizi kesin, oralardan bir kaç kişi ile iletişime geçin. Booking den yerinizi ayarlayın. Bir araç kiralayın, keyfinize bakın. Zor hiç bir şey yok...
  • mitmustafa kullanıcısına yanıt
    Hocam sadece arnavutluk değil genel olarak bütün balkanlarda bir güvenlik problemi söz konusu. Bunun sebebi polis teşkilatlarının hiç bir işe yaramaması. Bunun için alabileceğiniz önlemler var tabiki.

    -İlk olarak değerli bütün eşyalarınızı yanınızda taşıyın. Aracınızda bırakmayın
    -Aracınızı ücretli otoparklara veyahut kamera sistemi olan yerlere bırakın
    -Araçtaki eşyalarınızı görünür şekilde bırakmayın
    -Çantanız açık olmasın
    -Cüzdanınızı veyahut telefonunuzu arka cebinizde tutmayın
    -Dikkat çekmemeye çalışın

    Bu tarz önlemleri aldığınız taktirde problem yaşamazsınız.

    Bir diğer problem ise sınırlar. Sınırdaki polisler sizden rüşvet alabilmek için çeşitli yalanlar söylerler, sakın ola ki korkup para vermeyin. Gerekirse bir kaç saat bekleyin sınırda. Yasa dışı bir şey yapmadığınız taktirde kimse sizin paranızı alamaz. Para verecek iseniz de kesinlikle makbuz isteyin.

    Edit. Araba ile kaza yapabilirsiniz, başıma bir iki kez geldi. Hemen sizi korkutup paranızı çarpmaya çalışıyorlar. Sakın paranızı kaptırmayın, polis çağırın ve tutanak tutturun. Tabii yola çıkmadan aracınıza uluslararası sigorta yaptırmış olmalısınız.

    Ola ki başka biri gelir size çarpar. Sakın adamı bırakmayın, direk polisi arayın gelsin tutanak tutsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanakcakil -- 28 Mart 2017; 13:27:34 >




  • Bu ülkeden umudumu kesmeye başladım. Ne insanından ne sisteminden artık geleceğe dair bir beklentim kalmadı. Arap Osmanlı özenteleri görmekten bıktım usandım.
    Hocam Balkanlar'da bir ülkeye yerleşip sıfırdan başlamak hayata sizce mümkün olabilir mi? Elimizde 50-55 bin dolar kadar bir paramız olsa bir de bavulumuz.. siz ne düşünüyorsunuz?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 16Kırmızı kullanıcısına yanıt
    Hocam bosnada kalabilmeniz için ya öğrenci olmanız lazım yada işçi. Bu ikisinden biri bile olsanız kalıcı bir şekilde kalabilmeniz için en az 6-7 yıl gerekiyor. Bu süre zarfında kuralları sonuna kadar takip etmeniz gerek. Vatandaşlık almak çok meşakkatli.

    Yani anlayacağınız memleketimiz ne kadar sıkıntılı da olsa, bizim memleketimiz. Oralarda bir problem çıkınca, önüne getiriyorlar sen bu ülkenin vatandaşı değilsin diye. Günlük hayatta bunu hissetmezsiniz ama resmi işlemler çok ağır ilerliyor ve can sıkıcı oluyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hasanakcakil

    Hocam bosnada kalabilmeniz için ya öğrenci olmanız lazım yada işçi. Bu ikisinden biri bile olsanız kalıcı bir şekilde kalabilmeniz için en az 6-7 yıl gerekiyor. Bu süre zarfında kuralları sonuna kadar takip etmeniz gerek. Vatandaşlık almak çok meşakkatli.

    Yani anlayacağınız memleketimiz ne kadar sıkıntılı da olsa, bizim memleketimiz. Oralarda bir problem çıkınca, önüne getiriyorlar sen bu ülkenin vatandaşı değilsin diye. Günlük hayatta bunu hissetmezsiniz ama resmi işlemler çok ağır ilerliyor ve can sıkıcı oluyor.

    Hocam vatanımı çok seviyorum ve her platformda müdafaa etmeye çalışıyorum. Ama son yıllarda insanlarımız çok değişti, nerden tutsanız elinizde kalıyor. Yaşamın her alanına müdahale edilmesine, yaşam tarzına karışılmasana, hayat koşullarının zorlaşmasına alışmak ve hayatı bu şekilde devam ettirmek katlayarak zorlaşıyor. Balkanlarda durum nasıl? Yani ekonomisi iyi olmasa bile yukarıda bahsedilmiş yokluk içinde mutlu yaşanılıyor demişsiniz. Açarmısınız biraz..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 16Kırmızı kullanıcısına yanıt
    hocam ekonomik olarak fakirler ama bu sizi rahatsız etmiyor. Çünkü herkes fakir, zengin kısım da var ama çok az. Dolayısı ile siz kendinizi ezilmiş hissetmiyorsunuz.

    Hayati önem taşıyan şeyler pahalı değil. Mesela kira, su, ısınma, ulaşım vb. bu sebeplerden ötürü de lüks içinde yaşamasanız bile eziklik hissetmiyorsunuz. Ancak dediğim gibi, yarın öbür gün en ufak bir resmi işlemde oranın vatandaşı olmadığınız için rahatsızlık verecekler. En azından siz onu hissedeceksiniz.

    Bu olayı da şöyle açıklayayım; Bosnada kalmak için ya öğrenci olmak yada işçi olmak lazım demiştim. Evraklarınızdan birisini eksik teslim ettiğinizde veyahut son başvuru tarihini kaçırdığınızda vb. durumlarda. Elinize Deport yabi sınırdışı kağıdınızı veriyorlar ve 15 gün içerisinde ülkeyi terk et diyorlar.

    Bu aşamadan sonra mahkemeye başvurup itiraz edebilme hakkınız oluyor tabiki ama, o olayları yaşamak bile insanı bezdiriyor.

    Ben başımdan geçen bir olayı anlatayım. Bosnadan bir araba kiralayıp karadağa gittim. Geri gelirken sınırdaki polisler ehliyetimde ceza olduğunu ve arabayla içeri giremeyeceğimi söylediler. Benim zaten bu cezadan haberim vardı. Geldiğim günün gece yarısından sonra girebiliyor olmam gerekiyordu. Çünkü çıkarken cezanın ne zaman biteceğini kontrol etmiştim zaten.

    Bende gece yarısını bekledim hatta sabaha kadar arabada uyudum. Sabah içeri girmek üzere sınıra gittim. Polis cezamın bitmediği söyledi bana, bende bana göstermesini istedim. ''Sen bana yalancı mı diyorsun?'' Diyerek azarladı ve geri gitmemi söyledi. Aracımı çekti ve düşünmeye başladım. Dedim ki kendi kendime ''Ceza ehliyetin üzerinde yani araç kullanarak giremem içeri. O zaman aracı başkası kullansın.'' Bunun üzerine yakın civardaki bi restorana gidip olayı anlattım ve bana yardımcı olabilirler ise kendilerine bir miktar para verebileceğimi söyledim.

    Adam ''Tamam gidip polisle konuşayım kabul ederse olur'' dedi. Ancak polis kabul etmedi. Ertesi gün bir daha gittim bu sefer de, aracımda çok fazla malzeme olduğunu ve sokmayacağını söyledi. Yani burada mesele ceza felan değil. Asıl mesele bana sıkıntı çıkarmak. Benim ise yapabileceğim hiç bi şey yok. Polisler sırp cumhuriyetinin polisi, ellerinden geldiğince bana problem çıkartıyorlar.

    Başka bir zamanda sırbistana gireceğim, sınırdaki polis arabamı arıyor ve bana şu soruyor soruyor ''Silah nerde?''. Dedim silah felan yok, ben öğrenciyim. Adam suratıma bakarak şunları söyledi ''Sen kesinlikle teröristsin''. Asıl terörist kendisi olmasına rağmen gözlerimin içerisine bakarak bana terörist diyebiliyor. Benim elimden ne geliyor? Hiç bir şey.

    Yani demem o ki, vatandaşlığını alamadığınız memleket sizin memleketiniz olamıyor maalesef..




  • şu sorum olacak:

    hatam varsa affola.

    Hocam oraya osmanlı senelerce hatta asırlarca hükmetmiş. o kadar sene kalmalarının sonucunda bizden fazla iz taşımıyorlar diye biliyorum, yani ingiltere bi yerde 25 sene kalsa nüfusun %25'i ingilizce konuşurdu bizimkiler herhangi bi kalıcılık sağlayamamışlar mı ?
  • bir savaş durumunda mevzu türkiye olursa batıdan yanamı yoksa bizden yanamı tavır alırlar
  • BlancpaiN kullanıcısına yanıt
    Hocam bu soruyu senelerce kendime sordum, 500 sene yönettiğin bir yerde nasıl olur da insanlar osmanlı olmaz? Ama inanın bu sorunun tek bir cevabı yok. Benim bulabildiğim bir kaç sonuç var.

    1- Osmanlı, emperyal bir devlet olmadığı için gittiği yerdeki insanları asimile etmeyi hedeflememiş

    2- Bölgesel yönetimler olduğu için, balkan bölgeleri kendi kendilerini yönetiyordu. Bu sebepten ötürü osmanlılaşma olmamış

    3- Yayılmacı politika. Yani, elinde bulunan bölgeleri osmanlılaştırmaktan ziyade yeni toprakları almayı hedeflemesi

    4- Bölgeleri sadece vergi için elinde tutması. Benim en çok ihtimal verdiğim bu. Neden diye sorarsan, Hırvatistan örneğini veririm sana. Osmanlı bosna sınırlarına kadar geliyor ve hırvatistana yürümeye başlıyor. Bunun üzerine hırvatlar, osmanlıya teklifte bulunuoyrlar. Diyorlar ki; ''Gel biz sana her sene vergi verelim, sen de bizi fethetme'' Osmanlı da bunu kabul ediyor. Yani asıl mesela para olabilir.

    5- Zaten o topraklarda bir arnavutlar müslüman olmuş birde boşnaklar. Arnavutların müslüman olması olayını çok bilmiyorum. Boşnakların ise müslüman olmuş olmaları tamamen hristiyan aleminin yanlış politikası sonucu olmuştur. Boşnaklar hristiyanlığın bir mezhebş olan bogomillik mezhebine inanıyorlar. Bu mezheb baba oğul kutsal ruh üçlüsünü kabul etmiyor, dolayısı ile hristiyanlık alemi dünyanın ilk haçlı seferlerini bu adamların üzerine başlatıyorlar. Sürekli baskı altında kalan bogomiller, osmanlının gelişi ile islamı kabul ediyorlar. Çünkü, müslüman olduklarında hür bir şekilde yaşamaya başlıyıcaklar.

    Evet hocam benim yaptığım çıkarımlar bu şekilde. Tabii 500 yıllık bir tarihi doğru analiz etme yeteneği bende var mı? Bilemiyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ø

    bir savaş durumunda mevzu türkiye olursa batıdan yanamı yoksa bizden yanamı tavır alırlar

    Cevap net belli hocam. Boşnaklar ve müslüman arnavutlar bizden yana olurlar. Geriye kalan ortodoks ve katolikler batı dünyasından yana olur.

    Bu çok nettir. Nasıl diye sorarsanız, 1992-1996 Yugoslavya zamanına bakın derim. O zaman herşeyi net bir şekilde görebilirsiniz...
  • hasanakcakil kullanıcısına yanıt
    osmanlının yanlış politikası yani...

    keşke yeni yerlet fethetmeye çalışmak yerine daha küçük yerde kalıp daha verimli olsalarmış, sonuçta kol ne kadar uzarsa verimlilik o kadar düşer.

    ta viyana kapısına dayanacağına yunanistanda bulgaristanda kalıcılık sağlasan, arap yarım adasında kalıcılık sağlasan senin zaten hiçbir yere ihtiyacın yok arkadaş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BlancpaiN

    osmanlının yanlış politikası yani...

    keşke yeni yerlet fethetmeye çalışmak yerine daha küçük yerde kalıp daha verimli olsalarmış, sonuçta kol ne kadar uzarsa verimlilik o kadar düşer.

    ta viyana kapısına dayanacağına yunanistanda bulgaristanda kalıcılık sağlasan, arap yarım adasında kalıcılık sağlasan senin zaten hiçbir yere ihtiyacın yok arkadaş.

    Hocam bu bahsettiğimiz olaylar asırlar önce oluyor. Olayları oluş zamanlarına göre değerlendirmek gerekli. Doğru mu yanlış mı bilemiyoruz. Belki de sizin dediğiniz gibi yapsaydı hiç bir zaman süper güç olamayacaktı. Ve bahsi geçen devlet 6 asırlık bir devlet. Yönetimler farklı stratejiler izlemişler. Hangisi doğru hangisi yanlış yapmış emin olamıyoruz.
  • IUS'ta mı okudunuz?



    Çok niyetlendim hiç gidemedim ama balkanlar her zaman çok farklı bir anlam ifade etmiştir bende. Hele Bosna, çok farklıdır bendeki yeri. Balkanlardan sayısız kişi tanıdım, arkadaş edindim. Hepsi de çok iyi kişilerdi. Başçarşı ve Mostar'ın fotoğraflarını görünce heyecanım tarifsizdir. Srebrenitsa bir yara gibidir. (Tüm insanlığın geçmez bir yarası olduğu gibi)

    Alanımdan bir kurum olan Yunus Emre Enstitüsü'nün faaliyetleri çok sıkı orada. Çok etkin rol oynuyorlar. Kısmetse ben de bir gün Bosna ya da Kosova'ya görevlendirmeyle gitmek istiyorum. Özellikle Bosna tabiki. Hocalarımız gidiyorlar. 15 Temmuz gecesi Bosnalı bir arkadaş "Pray for Turkey. Bosnia is with Turkey. We dont sleep!!" yazmıştı. Hâlâ unutamam o düşünceliliği, o bizleri sahiplenişini.



    Her neyse, epey uzattım soruma geçeyim:)

    Sizin için o coğrafyada tarihiyle, doğal güzellikleriyle, insana verdiği huzurla, sıcaklığıyla ilk sırada yer alan şehir hangisi?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hocam baba tarafindan Karadag, annem dogumdan Bosna Hersekli oldugundan cok ziyaret ederim ancak son 4 senede sadece gecen sene yazin ziyaret edebilmistim. En son gittigimde Turk lokantalari ve nargile dukkanlari heryerde patlak verirken bu sefer gittigimde Turk lokantalari kapanmisti nargilecilerin sayisi da onemli derecede azalmisti, orda uzun sure vakit gecirmis biri olarak bunun sebebini soyler misin acaba ben dusunup dusunup isin icinden cikamadim cunku Turk lokantalari tamam surekli full olmuyordu ancak nargilecide yer alabilmek icin (ilk patladigi aylarda yazin) sabahindan rezervasyon yaptirmak gerekiyodu carsinin icindeki cogu yerde ve suan cogunun kapali olmasi acik olanlarin da full olmamasi garip geldi


    Ayriyetten Bosna'da asiri fazla Turkiye reklami var, sebepleri TAV'in Bosna Hersek ucak firmasini almasi ve Turkiye Cumhuriyetinden bazi devlet otobuslerinin verilmesi olabilir ancak sizce bu tur reklam ve girisimler Bosna turistini Turkiye'ye cekmeye yaradi mi? Bence pek etkisi olmadi ama yine de boyle reklamlari gormek gogusumu kabartiyo Bosna'da


    ekleme: Sirbistan, Hirvatistan, Karadag ve Bosnayi gezdim ancak Kosova-Makedonya nasip olmadi. Sizce gidilip gorulesi yerler mi yoksa "eh iste" denilebilecek yerler mi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Earl Sweatshirt -- 28 Mart 2017; 22:39:43 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Puredistance

    IUS'ta mı okudunuz?



    Çok niyetlendim hiç gidemedim ama balkanlar her zaman çok farklı bir anlam ifade etmiştir bende. Hele Bosna, çok farklıdır bendeki yeri. Balkanlardan sayısız kişi tanıdım, arkadaş edindim. Hepsi de çok iyi kişilerdi. Başçarşı ve Mostar'ın fotoğraflarını görünce heyecanım tarifsizdir. Srebrenitsa bir yara gibidir. (Tüm insanlığın geçmez bir yarası olduğu gibi)

    Alanımdan bir kurum olan Yunus Emre Enstitüsü'nün faaliyetleri çok sıkı orada. Çok etkin rol oynuyorlar. Kısmetse ben de bir gün Bosna ya da Kosova'ya görevlendirmeyle gitmek istiyorum. Özellikle Bosna tabiki. Hocalarımız gidiyorlar. 15 Temmuz gecesi Bosnalı bir arkadaş "Pray for Turkey. Bosnia is with Turkey. We dont sleep!!" yazmıştı. Hâlâ unutamam o düşünceliliği, o bizleri sahiplenişini.



    Her neyse, epey uzattım soruma geçeyim:)

    Sizin için o coğrafyada tarihiyle, doğal güzellikleriyle, insana verdiği huzurla, sıcaklığıyla ilk sırada yer alan şehir hangisi?

    Hocam IUS ta hazırlık okudum, fakülteyi de okumak istedim ama olmadı.

    Güzellik olarak bence en güzel sıralaması şu şekilde
    -saraybosna
    -prizren(kosova)
    -mostar
    -üsküp
    -ohrid
    -kotor
    -manastır


    İlk ikisi sabittir, diğerleri zaman zaman değişebilir :D




  • Manastiri cok merak ediyorum annemin dogdugu yerler. Oralari gezmek isterdim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Earl Sweatshirt

    Hocam baba tarafindan Karadag, annem dogumdan Bosna Hersekli oldugundan cok ziyaret ederim ancak son 4 senede sadece gecen sene yazin ziyaret edebilmistim. En son gittigimde Turk lokantalari ve nargile dukkanlari heryerde patlak verirken bu sefer gittigimde Turk lokantalari kapanmisti nargilecilerin sayisi da onemli derecede azalmisti, orda uzun sure vakit gecirmis biri olarak bunun sebebini soyler misin acaba ben dusunup dusunup isin icinden cikamadim cunku Turk lokantalari tamam surekli full olmuyordu ancak nargilecide yer alabilmek icin (ilk patladigi aylarda yazin) sabahindan rezervasyon yaptirmak gerekiyodu carsinin icindeki cogu yerde ve suan cogunun kapali olmasi acik olanlarin da full olmamasi garip geldi


    Ayriyetten Bosna'da asiri fazla Turkiye reklami var, sebepleri TAV'in Bosna Hersek ucak firmasini almasi ve Turkiye Cumhuriyetinden bazi devlet otobuslerinin verilmesi olabilir ancak sizce bu tur reklam ve girisimler Bosna turistini Turkiye'ye cekmeye yaradi mi? Bence pek etkisi olmadi ama yine de boyle reklamlari gormek gogusumu kabartiyo Bosna'da


    ekleme: Sirbistan, Hirvatistan, Karadag ve Bosnayi gezdim ancak Kosova-Makedonya nasip olmadi. Sizce gidilip gorulesi yerler mi yoksa "eh iste" denilebilecek yerler mi

    Hocam kafe ve restoranlar ile ilgili şöyle söyleyeyim. Açarlarken kış sezonunu hesaba katmıyorlar, hep yazın olacakmış gibi düşünüyorlar. Kış geldiği zamanda da bekledikleri satışları yapamayıp kapatıyorlar. Bunlara ek olarak siyasi çalkantılar, döviz çalkantıları vb sebeplerden ötürü turist sayısında azalma olabiliyor. Bu sebepten de kapatan bir sürü işletme var. Başka sebepleri de illaki vardır ama benim gözlemleyebildiğim bu kadar.

    Bosnada turkiye reklamı olayına gelirsek. En başta gönül bağı olmasına bağlıyorum, sonrasında ise siyasi çıkarlara bağlıyorum. Türkiye başta olmak üzere bir çok ülke bosnaya yardım ediyor. Bunun en başında siyasi çıkarlar gelir, eğer ki oranın halkının güvenini ve desteğini alırsan bir sonraki hamlende oralardan gelecek olan yardımı da hesaba katarsın.

    Şöyle söyleyeyim, 15 temmuz daki darbe girişimi başarılı olmuş olup iç savaş başlasaydı. Bosna ve bilimum balkan ülkesinden türkiyeye yardıma gelirlerdi. Çünkü bizi seviyorlar.

    Kosova ve makedonya ya gelirsek. Bence kesinlikle gidilip görülmesi gereken iki ülke. Özellikle kosova, insanı ayrı güzel, prizren ayrı güzel, kaleleri ayrı güzel...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: PAUL WALKER

    Manastiri cok merak ediyorum annemin dogdugu yerler. Oralari gezmek isterdim.

    Hocam manastıra ilk gittiğimde şoklar içerisinde izliyordum ortamı. Ben hayatımda ilk defa uçan tavuskuşunu orada gördüm. Ağacın üstünden kocaman bir şey atladı açtı kanatlarını, rengarenk havada süzüle süzüle ilerledi gitti bir yere indi. Ben hayretler içerisinde izliyorum. Sonrasında açtı arkasındaki zımbırtısını, titretti böyle. Yeminlen orada o hayvana hayran kaldım.

    Suyun kaynağında olmak ayrı bir güzel. Üzerine kurdukları platformlarda kahve içmek. Daha fazla devam edemeyeceğim. Kendimi şuan istanbula hapsolmuş gibi hissediyorum.

    Size tavsiyem ilk fırsatını bulduğunuzda gidin gezin oraları, inanın tadı damağınızda kalıcak...




  • hasanakcakil kullanıcısına yanıt
    O taraflarda ilk gitmeyi dusundugum yer hocam. Cok merak ediyorum yillardir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hasanakcakil



    Hocam Bosna çok enteresan bir memleket. Sabah kalkıyorum saraybosna da kar var, yola çıkıyorum mostara gidiyorum orası günlük güneşlik. (ikisinin arası 110 km)

    çok değişikmiş gerçekten kardeş. Toroslara git donarsın antalyaya in yanarsın bu kadar basit.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.