Şimdi Ara

Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır? (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
761
Cevap
66
Favori
47.717
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Northerion

    hocam valla sizin iş çok ilginç bakın bende dengeli moda denetim masasından ayarlı size dediğim bar kısmıda düşük güç tükeminde şuan ki sıcaklık değerim 35derece ve bendede kraken x62 var sizde 360mm olanı var gerçekten çok ilginç bir durum var sizde



    Alıntıları Göster
    Windows güç yönetimiyle alakalı hocam kesinlikle başka bir açıklaması yok.

    Manuel olarak düşük güçte kullanınca 33 derece bende de. Oyun uygulamalarına girince artık dengeli yapıyorum 64 dereceyi geçmedi . 360 lık sıvı soğutmayla.

    Chipsetin driverin gibi söylense de chipset driver yüklenince ek güç yönetimi modülleri açılsa zaten onu kullanicam.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MetronoM

    Windows güç yönetimiyle alakalı hocam kesinlikle başka bir açıklaması yok.

    Manuel olarak düşük güçte kullanınca 33 derece bende de. Oyun uygulamalarına girince artık dengeli yapıyorum 64 dereceyi geçmedi . 360 lık sıvı soğutmayla.

    Chipsetin driverin gibi söylense de chipset driver yüklenince ek güç yönetimi modülleri açılsa zaten onu kullanicam.

    Alıntıları Göster

    ryzen 5000 serisine özel bir güç ayarı yok daha öncede yazmıştım dengeli modu öneriyor AMD.





  • O halde benim uyguladigim plan mantıklı masa üstü uygulamalarda güç tasarrufu oyun vb uygulamalarda dengeli şu an benim sorunumu çözüyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MetronoM

    O halde benim uyguladigim plan mantıklı masa üstü uygulamalarda güç tasarrufu oyun vb uygulamalarda dengeli şu an benim sorunumu çözüyor.

    aynen hocam o şekilde devam edin sorun çözülene dek

  • quote:

    Orijinalden alıntı: drhiziracil

    Ben benim anakarta daha gelmedi sanıyordum curve optimizer ama meğersem varmış. Anakart MSI X570 unify işlemci 5900x. Ben sadace OC kısmındaki pbo ayarlarına bakıyordum orda çıkmıyordu ama Settings kısmındaki yerde olan pbo ayarlarında çıkıyormuş namusuz  


    Kaç gündür kurcalıyorum bayağı zormuş yapması. İlk başta all core -25 200mhz denedim hiç boot olmadı. -25 150mhz denedim windowsa girmeden reset attı.


    Sonra nette per core için iyi çekirdeklere daha fazla verin diye yazan gördüm o şekilde deneyeyim dedim. Başta ryzen masterdaki iyi corelara fazla voltaj vereyim ama ondan da iyi sonuç alamadım. Sonra hwinfo'dan bi boştayken ne kadar boostluyor diye baktım çekirdeklere autodayken. Meğersem benim işlemci 2 ccx olduğu için, ikinci ccx'deki en iyi corelar ilk ccx'deki en kötüsü kadar boostluyormuş.


    Ondan sonra sadece ilk ccx'de 2 tane çok iyi core vardı onların voltajını arttırdım. En son o ikisini -3 yaptım. İlk ccx'deki diğer corelarıda -10 olacak şekilde ayarladım. 2. ccx'deki 5 core -20 bir tanede çok takoz core vardı onda onuda -25 şeklinde ayarladım. 150mhz'de artı boost olacak şekilde ayarladım. Bu şekilde en iyi corelar 5100e en fazla boostluyor, iyi olan diğer 2-3 core 5000, takoz core 4850-4900 en fazla, diğer corelarda genel olarak 4900-4950 arası. Ama oyunda bi bfv'de all core 4675-4700 arası boosluyor. Bi AC Valhalla'da 4700-4750 arası değişiyor. Pbo ayarları custom bu arada ppt 160 tdc 130 edc 140 olacak şekilde gerisi auto, scalara filan karışmadım.




    Yalnız bu şekilde 200mhz yapınca çok iyi olan 2 çekirdek fazla boostluyordu 5150mhz görüyordu boşta kalırken. Oyunda sıkıntı olmasada gene masaüstünde idle'da çakılıyordu. Bende en son 150mhz'e çektim 175'de stabil gelmedi.


    Şimdi bu ayarları kurcalarken en çok dikkatimi çeken nokta voltajı ne kadar fazla düşürürseniz o kadar daha fazla boostluyor. Fakat daha fazla boostlaması her zaman daha fazla performans demek değil. Oyuna girip minimum fpsleride kontrol etmek lazım. Bazen çok boostlasada voltaj az gelince düşüyor min fps. Aynı zamanda idle'da da çakılmasına sebep olabiliyor.


    Birde girilen voltajla mhz değerinin uyumuda önemli. Gereğinden fazla mhz'de bazen oyundaki all core boostu düşürebiliyor. Atıyorum 100mhz verince aldığınız boost 75mhz verince aldığınızdan daha düşük boost olabiliyor. O yüzden bayağı zor dengeyi bulması.


    Manual oc bundan çok çok daha kolay. Manual oc'de de tek ccx 4.7 diğeri 4.6 olacak şekilde alıyordum 1.3v ile. Bu pbo ayarlarını kontrol ederken farkettim meğersem benim ikinci ccx'deki tek bir takoz core yüzünden ikinci ccx'de 4.6'ya takılıyormuşum. Manual oc'ye göre de çok az performans artışı sağlıyor oyunda pbo.


    En son yaptığım ayarlarda 2 gündür idle'da çakılma olmadı. Cinebench occt filan zaten hata vermiyorda ama idle'dayken çakılmaları çözmesi bayağı sorun. Gece açık bıraktım idle'da çakılıyormu diye artık öyle kontrol etmeye çalıştım en son. Başka nasıl idle'da stabilite test edebiliriz bilmiyorum açıkçası. İyi hızlı bir yöntemini bilen varsa paylaşırsa sevinirim.


    Evet bugün 3. gün masaüstünde reset atmış gene ben uyuyorken. Bu sefer başka bir şekilde deneme yapmaya karar verdim.


    Aklıma bir yöntem geldi işe yararmı bilmiyorum bikaç saattir deniyorum ama uzun sürede gene reset atarmı bekleyip görmek lazım.


    Önce curve optimizer disable yaptım. Cpu-z de thread count'u 1 yaparak sadece tek çekirdeği strese soktum. Sonra görev yöneticisinden ayrıntılar kısmından cpu-z işlemine sağ tıklayıp benzeşmeyi ayarla diyip ordan hangi çekirdeği strese sokacağını tek tek seçtim. Bu sayede her çekirdeği ayrı ayrı strese sokarken hwinfo'dan effective clock kısmından hangi core'un ne kadar en fazla effective verdiğini gördüm. Bu şekilde en iyi core'daki effective clock 4915 çıkarken en kötüsünde 4606 çıktı.


    Daha sonra aldığım en fazla effective clock değerlerine göre curve optimizerdan per core değerlerini ayarladım. En takoz olan 2 core -30 en iyi olan 2 core -5 aradakilere de effective clocklarına göre değer verdim -10 -15 -20 -25 gibi. Bu şekilde en iyi coredaki effective clock 4943'e yükselirken en kötüsünde de 4828 gördü.


    Bu sefer mhz hiç arttırmadım. Zaten mhz hiç arttırmadan single core için effective core'a baktığımda aslında +150mhz bile yapsam gene aynı değer alıyormuşum onu farkettim. Mhz arttırınca boşta fazla boostluyor ama o da gerçekte aslında pekte işe yaramıyor anlaşılan yükteyken.


    Bu şekilde öncekine göre biraz daha düşük değerler girdiğim için oyunlarda all core bi 25-50mhz arası daha yüksek gördü. Ayrıca benim çok iyi olan çekirdekler de gereksiz boostlamıyor en fazla 4950 görüyor, effective'de de 4943 alıyor. +150 mhz verince 5100'e boostluyordu ama effective 4943'de kalıyordu gene.


    Bakalım böyle biraz uzun süreli denemek lazım gene masaüstünde çakılırmı diye ancak bekleyip göreceğiz Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır? 


    EDIT: Effective değerlerini yazmamıştım bazı yerlerde onlara sonra bakarak ekledim/düzenledim. Bu gecede açık kaldı masaüstünde boşta böylece birinci günün şafağında reset yememiş oldum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drhiziracil -- 16 Aralık 2020; 8:5:2 >




  • Merhaba arkadaşlar 5900x işlemcimi oyunlardaki yüksek sıcaklıktan dolayı -offset voltage ile undervolt yaptım. Curve optimizer dan yapınca voltaj da düşüş oluyor mu? Yoksa bu şekilde kullanmaya devam mı edeyim.

    Soğutma: Kraken X72



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dtmnyars -- 17 Aralık 2020; 17:41:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar sormak istediğim bir konu var bilen arkadaşlar illlaki vardır Ben şimdi PBO limitlerini elle verdim 165 130 140 gibi curve optimiziride ayarladım +50mhz boost seçeneği ile sonra pbo limitini motherboard yaptığımda normalde reset almazken yük altında cihaz reset atıyor sormak istediğim pbo limiti motherboard yaptığımda ppt etc ve diğer limit artıyor nerden baksanız en azında +50 birim fazla oluyor acaba diyorum bu limitler arttığı için curve optimizer değerleri yeniden ayarlamakmı gerekiyor?

  • R5 5600x ve 120lik sıvı soğutmayla r23 çoklu çekirdek testinde 4.5 ghz de 80 derece görüyorum normal mi
  • En kısa zamanda deneyeceğim. Ne kadar çok performans o kadar mutluluk o kadar haz değil mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • beyaZZencii kullanıcısına yanıt

    işlemci soğutucunuz nedir ?

  • eskibirkurt kullanıcısına yanıt
    Coller master 120lik sıvı soğutucu
  • beyaZZencii kullanıcısına yanıt

    sıvı soğutmanın hakkını vermesi için en az 240 lık gerekli. yanlız 5600x'in max sıcaklığı 95c. daha payınız var. şayet yazın 95c ye çok yaklaşırsanız ozaman birşeyler düşünürsünüz. normalde kullandığınız çoğu programda sistemi cinebench 23 ün ısınmasına ulaştırmaz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 1 Ocak 2021; 18:42:54 >
  • eskibirkurt kullanıcısına yanıt
    Doğrıdur radyatörü ön fanların oraya taktım şuan en fazla 75 i görüyor r23 çoklu çekirdekte değerler iyi gibi geldi bana stok soğutucuyla 95i görüyordum
  • Baya bir uğraştım arkadaşlar bunla, sürekli manasız sistem çöküyor, bin farklı kombinasyon denedim. Performans bi yüksek bi düşük, olmuyor yani, gereksiz zaman kaybı

  • çok karışık geldi bu mevzu bol zamanı olanın ince ince denemesi sürekli test etmesi alınacak performans manuel oc göre ne kadar olur bilemem ben bu şekilde kullanıyorum problem yok all core 4.525mhz voltaj sabit 1.19


    Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?
  • Cidden çok sıkıntılı özellikle ramlar çok etkiliyor performansı ince ayar çekicem diye canım çıktı ne ayarlar denedim artık stabile yakın bişe tutturdum yeni bios çıkmasını bekliyorum böyle idare edicez
  • PBO gerçekten enterasan bir şekilde çalışıyor. En iyi sonuç için anladığım kadarı ile curve optimizer işine girmek gerekiyor.


    Benim 5600x'e direk pbo enable / motherboard limit / boost 200 MHz ile negatif 15 offset yapmıştım. Aslında nispeten serin ve 4850 MHz'i oyunlarda direk tutuyordu, cinebench R20'de 4700 MHz civarı oluyordu. Bu şekilde cpu-z 620/4750 skoru vermekte, cinebench multi 4200 civarı vermekte idi.


    Sonra ince ayar işine girince ki, burada stabilite için emek gerekiyor. En iyi çekirdek ve ikinci iyi çekirek ve diğerleri şeklinde özel ayar çekince, cpu-z 650/5100 sonucunu aldım, cinebench r20 ise 4500 puan verdi.


    Son verdiğim ayarlar, en hızı çekirdek -10 ikinci hızlı -10 diğerleri -20. Aslında henüz daha ince ayar çekemedim, çünkü ilk iki çekirdeği biraz daha ince ayarlamak gerekiyor. Gerçi single core etkilenecek oda 650 --> 660 olsa çok da bir fark olmaz gibi.


    https://valid.x86.fr/ag7vbp


    Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?



    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    GÜNCELLEME ve Son Fikirlerim:


    Biraz daha uğraştım aldığım son sonuç cpuz single 655 / mutli 5168, cinebench R20 multi sonucu 4560 civarı.



    Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?




    Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?



    ASUS TUF B450 Pro Gaming anakart kullanıyorum. Şimdi bu anakartın PBO Fmax Enhancer diye bir özelliği var. Bu özellik Asus anakartların, yüksek frekansı muhafaza etmesine yarıyor. Ha neye yarıyor derseniz, gerçekten o süratler yüksek kalıyor fakat arkasında bir kas gücü yok. Uzun süre bu şekilde kullandım ve değerlerim bir miktar düşüktü, cpu-z 620/4800 veriyordu, cinebench r20 4200 civarı veriyordu. Bu özelliği disable yaptıktan sonra cpu-z 650/5170 değerine, cinebench 4500 üzerine çıktım. Fakat bir negatif yanı var, o özellik performansı düşürdüğünden bir miktar fazla sıcaklığı da düşürüyor. Serin bir işlemci için açık tutulabilir.


    Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?



    Son değerlerim;


    AI Tweaker kısmında,


    PBO Enabled

    gerisi auto


    Advanced kısmında, AMD OVERCLOCKING içinde


    PBO Advanced

    PBO limits Motherboard

    Max Cpu Boost 200 MHz

    Gerisi Auto


    Curve optimizer içinde


    Curve Optimizer Per Core

    Sign Hepsi Negatif

    En iyi core 5

    İkinci iyi core 10

    Gerisi 25



    SONUÇ:


    Ne kazandık, ne kaybettik;


    Cpu-z Single 615 --> 655 , Multi 4750 --> 5167


    Cinebench R20 4200 --> 4560


    Oyunlarda;


    En büyük fark Assassin's Creed Origins'de oldu, inanılmaz yani, 1440p+ultra, 85 fps 10330 puandan --> 96 fps 11470 puana (oyun inanılmaz işlemciye yükleniyor)


    Shadow of Tomb Raider, 1440p+highest+taa, 19394 puan 124 fps --> 19845 puan 126 fps


    Division 2, 1440p, 8480 puan ve 95 fps --> 8674 ve 97 fps


    Borderlands 3 için sonuçlar değişmedi


    Call of Duty Warzone oyununda fps bir tık arttı.



    İşlemci tüm potansiyelini bu şekilde ortaya çıkardı, istersem AI tweaker kısmındaki PBO'da el ile değer girerek, 300-350, boost frekansını arttırabiliyorum, pbo 5000 MHz'lere çıkıyor, cpu-z single 660'ı geçiyor, fakat bir faydasını göremedim, stabilite için çok ayar istiyor.


    Yapabildiğim en optimize ayarlarda, sentetik benchmark puanları anlamlı bir biçimde arttı, cpu darboğazı olan birkaç oyunda fps arttı, AC Origins fps artışı şaşırtıcı oldu. Diğer oyunlarda 1-2 fps arttı ki bu önemsiz, kimi oyunda cpu darboğazı olmadığı için herhangi bir getiri oluşmadı.


    Öte yandan işlemci sıcaklığı en az 5 derece arttı, kazanımlara baktığım zaman ana amaç oyun olduğu için ve özellikle en büyük kazanımın olduğu Odyssey oyununu pek oynamadığım için, oynasam da 85 fps'de gayet yeterli olduğu için, pratik anlamda çok bir kazanım olmadı. İşlemci zaten 70 derecelere yaklaşmakta idi, şimdi 75 dereceleri buluyor ve radyatör fan hızı neredeyse tam hız, hem sıcak hem gürültü fazla.

    Bu şartlar altında benim açımdan en iyi çözüm tüm ayarları tutup, sadece PBO Fmax Enhancer enable yapmak olacak, performansım bir miktar düşse de daha serin ve sessiz kullanıma devam edeceğim.


    *** Diğer bir önemli nokta, kasam gereği benim AIO radyatörüm, kasanın üstünde. Kesinlikle ama kesinlikle bu radyatörün, güçlü işlemciler için kasanın önünde olması gerekiyor. 5600x işlemcisinin 65 watt sınıfında olduğuna inanmayın, bu işlemci pbo açık şekilde cinebench r20 testinde 125 watt çekiyor, prime 95 testinde tam olarak 145 watt çekiyor. AIO kullanıyorsanız radyatörün kasanın önünde (önü mesh olacak tabii ki) ve dışarıdan serin hava alacak şekilde konumlanması en doğrusu. Mümkünse üst fanları ve arka fanı egzos olarak ayarlayın, bu sayede işlemciyi en serin şekilde kullanırsınız. Eğer radyatör illa üstte olacak ise, bu sefer havayı yukarıdan çekmeli, kasa içine, arka ve ön kasa fanları ise egzos olarak ayarlanmalı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aerospace -- 10 Ocak 2021; 7:3:24 >




  • Yukarıda bahsettiğim AIO Radyatör ve fan ayarlarını, en serin sonuç için aşağıdaki şekillerde olduğu gibi uygulayın.


    Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?


    Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?


    Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aerospace -- 4 Ocak 2021; 17:23:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arkadaşlar 5600x ile siz nasıl 3dmark'ta 9200, cpu-z de multicore 5200 değerler alıyorsunuz ben çözemedim. Benim işlemcide mi sıkıntı var. Kendim sabit v ile 4650 de oc yaptım olmadı, performance enachment yaptım olmadı, pbo yaptım olmadı. En son ayar ve değerlerim aşağıdaki gibi.


    AI Tweaker kısmında,


    PBO Disabled

    gerisi auto


    Advanced kısmında, AMD OVERCLOCKING içinde


    PBO Advanced

    PBO limits Motherboard

    Max Cpu Boost 150 MHz (200 de yemedi)

    Scalar manuel 1X

    Throttle limit manuel 255


    Curve optimizer içinde


    Curve Optimizer Per Core

    Sign Hepsi Negatif

    En iyi core 0

    İkinci iyi core 0

    Gerisi 15


    CPU-Z 662/4856

    3Dmark 8150 lerde dolaşıyor hep. Bir testte sadece 8420 skor gördüm ama onun dışında genelde max 8150-200 arası

  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.