Şimdi Ara

Yüksek Gerilim Kaynağı Nasıl Yapılır?? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
68
Cevap
0
Favori
12.421
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Mopedlerin dışarıda dönen kapak gibi parçasını bilirsiniz. Onun içinde çekirdeği bir tarafa çok yakın bir bobin vardır. Kapağın iç yan kısmında ise mıknatıs. N-S kutupları bobin önünden her geçişte bir akım indükler. (Alternatif akım) Bu akım indüksiyon bobiniyle yükseltilir, platinle anahtarlanarak doğru zamanda buji çaktırılır. En basit sistem bu bence.
    Şebekeden elde etmede flyback ideal. Bitpazarında parçalanmış bir dünya TV var. Dikkat edilecek şey, çıkış diyodu yanık olabiliyor. Ben 2 milyona aldım tüm plaketi. S-B trafoları en çok 20 kV üretebiliyor, renkliler 40 kV.
    Sorun sürücü devrede, çünkü ben air purifier yapmak istiyorum. 20-40 V ayarlı besleme ve 15-40 kHz ayarlı frekans gerekli. Bilgisi olanlar ekteki devreleri inceleyip fikirlerini iletebilirler mi?
    Teşekkürler ve kolay gelsin..







  • quote:

    Orjinalden alıntı: Mesudum

    Bu devreyle anlık ark yaparsın, ondan sonrası tamamen pili yer.

    Eğer sen 12V girişini periyodik olarak açıp kapatırsan ark sürekli olur, pilin ömrü de uzar, devamlı akım akmayacağı için.

    Akım akarken transistör iyidir, ama akımı kestiğinizde transistör üzerinde ters indüklem oluşur ve eğer ters paralel diyot gibi bir örnlem alınmazsa sıkıntı yaşanır. Transistörle röle sürme gibi bir model kullanılabilir. Ama yine de çok detaylı incelediğim bir devre değil. Belki bir şeyleri kaçırmış olabilirim.

    .oO°Oo.


    hayır dostum verdigim devreye adaptörü bagla 12 volt bak gör hic kesilme oluyormu arkta.. ben bunu cok kullandim dostum en kolay yontem bu ve dedigin gibi asla kesilme olmaz, saygılar...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: meco


    quote:

    Orjinalden alıntı: Mesudum

    Bu devreyle anlık ark yaparsın, ondan sonrası tamamen pili yer.

    Eğer sen 12V girişini periyodik olarak açıp kapatırsan ark sürekli olur, pilin ömrü de uzar, devamlı akım akmayacağı için.

    Akım akarken transistör iyidir, ama akımı kestiğinizde transistör üzerinde ters indüklem oluşur ve eğer ters paralel diyot gibi bir örnlem alınmazsa sıkıntı yaşanır. Transistörle röle sürme gibi bir model kullanılabilir. Ama yine de çok detaylı incelediğim bir devre değil. Belki bir şeyleri kaçırmış olabilirim.

    .oO°Oo.


    hayır dostum verdigim devreye adaptörü bagla 12 volt bak gör hic kesilme oluyormu arkta.. ben bunu cok kullandim dostum en kolay yontem bu ve dedigin gibi asla kesilme olmaz, saygılar...


    buradaki direnci 2 watt kullanmazsak çıkışta sorun yaşarmıyız




  • meco bu devre çok güzel
    peki ark ne kadar? kaç V?

    erroraest.. senin işi nası yapcan? Ben de bakıyım buralardaki pazarlara , bulursam bi flyback sana da yollarım..
    Bi de renkli flybackleri nası yapiyon?
  • PHaLaNX[TUR]..... yok dostum bi sey olmaz adaptör filan kullanırsan akü baglarsan bisey diyemem ama

    çılgın prof..... walla bi keresinde ölceyim dedim aleti yaktim ama fizik yasasina göre elektrigin normal oda sartlarında havada dolasması yada atlaması icin 10.000v civarı ve üzeri olması gerektigini biliyorum.. bu arada ayıptır sorması ne yapmayı planlıyorsun
  • Benim bir renkli TV flyback'im var. Giriş gerilimini uygun tutarsanız trafolar için verdiğim değerleri elde edebiliyorsunuz. Bu gerilimi ölçmek ekstrem birşey. Malum, piyasadaki avometrelerde böyle bir kademe yok. Dolaylı olarak gerilim bölücülerle bunu yapabilirsiniz ama, çok alengirli iş, girilir mi bilmem, o hesaplarla uğraşacak bilgim yok.
    Ama, kabaca bir tahmin için (Ortamın nem, iyon vs. konsantrasyonu önemli.) ilişik tabloyu önerebilirim. Bir fikir verir en azından.
    Verdiğim şemaları değerlendirme fırsatı bulabilen var mı?


  • yüksek gerilimi ölçebiliriz. Kısa zamanda linki vercem orda nasıl ölçüldüğü (sayısal olarak) var.

    vedo verdiğin link de çok güzel. Bi denemek lazım.
  • r2d2droids_electronical_engineer haklı, bu iş için birçok yol var. Ama işimize yarayacak olan hangisi?
    Beslemenin AC veya DC olması önemsiz bence. Şebeke gerilimini bile kullansanız, 50 Hz yetersiz çünkü. Mutlaka bir frekans gerekiyor. Araştırmalarımdan gördüğüm, 20 kHz ve üstü.
    Gerilim katlayıcılar en çok 7.5 kV üretiminde kullanılıyor, ki bu değer ancak sinek kapanına yeter.
    Flyback'ler ise bize gereken çıkışı verebiliyor. (S-B ve renkli EHT'ler için değerler yukarda.) S-B EHT'nin yenisi 15 YTL, renkli 25 YTL civarı. Hurdada ise birkaç YTL. (Ben elektron tabancası arızalı, kullanmadığımız eski TV'den söktüm.)
    EHT uçlarının belirlenmesi:
    Trafo yakınındaki üç bacaklı gerilim entegresinden direkt trafo altındaki bir bacağa gelen uç besleme girişlerinden biri. Bu bacakla direnç ölçülebilen bacak diğer giriş. Trafonun tepesinden çıkan (genelde kırmızı) kablo + çıkış, bu kablo yaklaştırıldığında ark yapan alttaki bacak - çıkış.
    HV kaynağı tamamlandıktan sonra kullanabileceğiniz çok yer var: Ateşleme, lifter, neg. iyon jeneratörü, hava temizleyici, deneysel güç kaynağı v.s. (Geleceğin süper uçakları!!!)
    Hadi biraz daha ilerleyelim.
    Kolay gelsin.




  • konuyla ilgili bi iki devre(alsında elimde bu konuda onlarca döküman var) vermek istedim





  • PHaLaNX[TUR], verdiğin birinci devre bende de var. Benim verdiğim devrelerin farkı frekans ve duty cycle'ın kontrol edilebilmesi. Ark için belki gerekmeyebilir ama benim cihaz için şart.
    Daha önce iletmeyi unuttum, bu tarz uygulamalarda EHT'nin primeri kullanılmıyor. (Sanırım çekilen akıma dayanmayacağı için.) Onun yerine, trafonun ferritinin boş tarafına 1.2 mm2'lik emay telle, ara uç çıkarılarak 40-50 spir sarılıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erroraesthumanum -- 29 Aralık 2004, 17:09:56 >
  • electronical engineer , şu alternatif HV yöntemleri nelerdir? (saydıkların)

    Korkmana gerek yok. Ben zaten bu işin içindeyim. Bunun daha kolay yolu varmı diye soruyorum.

    Erroraest , nerden buluyosun sıfırını şu trafoların anlamadım. Ben ilk HV'yi yaparken onu bulmak için canım çıktı.
  • İzmir 2. Onur'da var. Ben burada bulabildiğime göre, ıst.'da hayli hayli bulunur, Karaköy veya Yazıcıoğlu'nda. Sonuçta TV yedek parçası, içindeki diyot yanabiliyor. EHT tercih edilmesinin nedeni de, çıkışta akımı doğrultmak için gereken diyot ve kondansatörün zaten içinde olması. Bu gerilim için parça bulmak çok zor ve pahalı.
    Eğer zorluk olursa, gelecek yıl alıp gönderebilirim.
    Kolay gelsin.
  • HV voltaj ölçüm linkini yazmayı unutmuşum :http://www.kronjaeger.com/hv/hv/msr/elc/index.html
  • Mutlu yıllar. İnşallah güzel bi sene geçiririz....
  • Arkadaşlar, benim çıkıyı karıştırırken bir devreye rastladım. Jet motoruyla ilgilenirken bir siteden indirmiştim. Herhangi bir trafoyu sürmek için kullanılabilir. Pistonlu motorlarda ateşleme senkronizasyonu için anahtarlama gerekebilir. Bir inceleyin bakalım, işinize yarar mı?
    Mutlu yıllar.
  • Güzel devre. Ama galiba bu iş için en kolay devre çift power transistorlü devre (2n3055)
  • merhabalar ... ben de tuz katayım dedim...
    Yukarılarda meco arkadaşın verdiği devrenin çok benzerini gençlik yıllarımda yapmıştım.. Ancak bu devre Orta dalga anten kömürünün üzerine sarımlar yapılarak
    elde edilen bir trafo idi...
    Benim yaptığım devrenin aslı harun bayram ın bir kitabında akülü fluoresant devresi idi ve ben sekonderin spirlerini aşırı arttırarak HV elde etmiştim...
    Kaç volt olduunu ölçemedim tabii ki ama camı iletken hale getirdiğimi söyleyebilirim...
    Çılgın prof kardeşimin işini birçok devre görebilir... Yukarıda verilen şemalarda da bir anormallik göremedim... Bence tek sıkıntıları akım sınırlaması olmadığından bol bol transistör yemeleri olacaktır... Ama hepsi çalışır... Benim acizane önerim en kolayı otomobil indüksiyon bobini olacaktır... bir bujinin ateşleme aralığını düşünürsek iş görür bence. Tek sorun ise amperli olması... tv eht si de olabilir ama bu devreler sürekli olarak ateşleme yapar... Önemli olan ve bize gereken ise biz istediğimiz anda ateşlemesi... yani saniyede 4 kez ama gereken aralıklarda ( motorun uygun zaman ve konumlarında ! ) . Kontrol için de otomobillerde kullanılan elektronik ateşleme sistemlerini öneririm... Sizce nasıl olur ?
    Bu arada ... ille de eht trafosu derseniz elektronik pasajlarında binlerce çeşidi var.. Herhangi bir tv nin ( şeması olan ! ) trfosunu alabiliriz ve bağlantı uçları da şemada zaten belli olur... ???




  • buyrun bir de akım mosfet li devre
    http://repairfaq.ece.drexel.edu/sam/etrn3210.gif
  • saolasın usta.

    yanlız ben otomobillerde yeni çıkan elektronik ateşlemenin prensibini bilmiyorum. Nası çalışır bilen varmı?
  • fii tarihlerinden birinde bi devre çizmiştim... prensip şu...
    Motorun krank miline bağlı bir HALL sensör vardır.. bu bildiğimiz dönen bir mıknatıs ve karşısında duran bir Hall sensörü ( magnetik alanı algılayıp , elektriğe
    çeviren bir malzemedir ve bulunur...!) şeklinde tarif edilebilir... Bu sensör ateşlemenin yapılacağı anlarda mıknatıs ile karşılaşır ve bir pals üretir.. Bir nevi PLATİN gibi.. bu pals güçlü bir transistörü tetikler ve transistör de indüksiyon bobinini darbeler ve kıvılcım çıkar.. En basit anlatımını yapmaya çalıştım... Birazdan çıkacağım için çok ayrıntıya giremiyorum . Kusura bakma . akşama buralardayım.görüşürüz...
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.