Şimdi Ara

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ (YBS) NASIL BİR BÖLÜM ? DARK HORSE İÇERİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
4.695
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • yönetim bilişim sistemleri bölümünden yeni mezun olmuş biri olarak, bölümü tercih etmek isteyen arkadaşlara fikir verebilmesi açısından sıkça sorulan sorulara cevap vermek ve bölümü daha iyi anlatmak amacıyla bu geniş yazıyı yazıyorum.


    yönetim bilişim sistemleri, amerikada ortaya çıkan ordan avrupa ve bütün dünyaya yayılan; bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği ve işletme fonksiyonlarının iç içe geçmiş olduğu multifonksiyonel-disiplinlerarası ve globalleşen dünyada, ihtiyaçtan doğmuş olan bir bölümdür.


    bölümün esas kuruluş mantığını şöyle bir örnekle açıklayalım; şirketler yazılımları sipariş eder bu yazılımların iyileştirilmesi için de satın aldıkları kuruluşa güncelleme isteklerini söylerler, şirketin programcısı da bu isteklere uygun bir şekilde yazılımı geliştirmeye çalışır. işte bu noktada ybs’nin önemi çok büyük çünkü ybs uzmanı o noktada hangi hamlelerin daha verimli olabileceğini ve bunun yapılıp yapılamayacağını / yapılırsa ne tür avantaj ve dezavantajlar getireceğini, müşteri firmaya anlatıyor ve böylelikle şirketler arasındaki iletişim, “teknoloji çevirmeni” ybsciler sayesinde düzeliyor.


    dikkat ettiyseniz yazının başında yazılım endüstri mühendisliği ve işletme fonksiyonları demiştik, burada hepsi var, hem yazılım bilgisi, hem de bir işi en verimli ve en doğru şekilde yapmak, buna ek olarak da işletme koordinasyonunu sağlamak. iş analistliği, erp uzmanlığı ,ybs uzmanlığı gibi meslekler çoğunlukla bu şekilde çalışıyorlar ve bu işin esas kolunu oluşturuyorlar.

    peki sadece bunu mu yapabiliriz?

    işte ybs’nin en büyük avantajı da burada ortaya çıkıyor. yapacağınız şeylerin bir sınırı yok, çünkü bölümün disiplinlerarası olmasından ötürü, çok kolay bir şekilde alan değişikliği yapabiliyorsunuz ve bu da size ciddi bir esneklik sağlamakta,

    ıt uzmanı, ybs uzmanı, sistem uzmanı, network uzmanı, veri bilimci, yazılım geliştirici, iş geliştirme uzmanı, iş zekası uzmanı, strateji uzmanı, programcı, pazarlama ve satış sratejileri uzmanı, proje yöneticisi, genel müdür, akademisyen cto, ceo gibi iş imkanlarına sahip, dünyada bilinen en ölümsüz sektörlerden biri olan bilişim sektörüne doğrudan eleman sağlayan bu bölümün her sene üniversite sıralamalarında da çok ciddi bir yükseliş ve başarı sağladığını görüyoruz.


    eşit ağırlık puan türünde, birçok iibf bölümü, psikoloji, hukuk, pdr / eşit ağırlıktaki diğer öğretmenlikler ve benzeri bölümlerin sıralamaları çoğunlukla düşüş trendindeyken ybs'nin son yıllarda yakalamış olduğu çok büyük bir yükseliş trendi var, ve bu yükseliş artarak devam edecek gibi duruyor. yurt dışı imkanlarının diğer bölümlere göre çok yüksek olduğu gibi bir gerçek de var, bunun sebebi bilişim sektörüne bu kadar net eleman yetiştiren bölüm sayısının yok denecek kadar az olması, konvansiyonel bölümler olarak bilinen işletme iktisat vb. ıibf bölümlerinin günümüz dünyası için müfredat bakımından yetersiz kaldığı noktaların bulunması ve bu bahsettiğim bölümlerin mezunları bu dezavantajlarından ötürü mezun olduklarında büyük çoğunluğu yurt içinde dahi, işsizlik sorunuyla karşılaşmakta.


    öte yandan, eğer birisi hakkını vererek ybs okur ise bu bölüm mezunları için ıt sektörünün her geçen gün geliştiği bir dünyada “işsizlik” ihtimal dahilinde görülmüyor.


    bölümü türkçe ingilizce veya almanca okumanın avantajı dezavantajı olur mu? aslında esas olarak okunulan üniversite, üniversitenin niteliği, hocaları, fakültenin niteliği, bulunduğu şehir, sosyal ve teknik imkanlar, bulunduğu şehrin potansiyeli, gibi birçok faktör var salt olarak şu dilde okunmalıdır diye bir şey söylemek söz konusu olamaz.


    ama tabiki de yabancı dil dünyanın bir gerçeği ve her insanın öğrenmesi gereken bir olgu, ama yabancı dil seviyesi belirli bir düzeyin altında olan adayların, ana dilde okuması, yazılımsal anlamdaki kurslara daha çok vakit ayırması ve mezun olana kadar, eşzamanlı şekilde yabancı dil bilgisini dışardan geliştirmesi de farklı bir tercih. burada kişinin yaptığı sıralama, kişinin kendini tanıması, yani kısaca, hangi dilde okumak istediğini bilmesi ön plana çıkıyor, özetle ingilizce okumak şart değil ama hayatının belli bir döneminde mümkünse o 4 senelik periyotta ingilizcesini geliştirmesi adayın avantajına olur, daha iyi müfredata ve potansiyele sahip türkçe bölümle biraz daha kısıtlı bir ingilizce bölüm arasında seçim yap deseniz türkçeyi seçeceğimin notunu da bırakıyorum.


    kamu ve özel sektörde çalışma imkanları ne durumda?

    bilgisayar öğretmenliği için formasyon belgesi alınabiliyor. yalnız, bölüme giren öğrencilerin 9/10 kesimi özel sektör merkezli geliyor bölüme, daha yüksek standartlarda yaşama isteği ve bölümde öğretilen işletme + girişimcilik fonksiyonlarının katmış olduğu vizyonu ve öğrendikleri teknik bilgileri kullanarak ortalama bir bölüm mezunundan fazlası olabiliyorlar. üst seviyede kalifiye ve bilişim sektörünün aranan elemanı konumuna geliyorlar.


    tabi ki burada altını çizerek söylememiz gereken şey, bölümü okurken ki 4 sene içerisinde kendini geliştirmiş, çeşitli kurslar almış öğrenciler, mezuniyet sonrası aldıkları iş tekliflerinde, veya buldukları işlerde daha rahat bir konumda oluyorlar.


    her bölümde olduğu gibi ybs mezunlarının da her daim kendini geliştirmesi gerekiyor tıpkı bilişimin diğer alanlarında olduğu gibi burada da sonsuz bir öğrenme söz konusu.


    bölümde bulunan dersler zor mu?

    işletme iktisat ve benzer konvansiyonel alanlardan (iibf bölümlerinden daha zor), diğer taraftan da tüm derslerin mühendislik dersi olmamasından dolayı da nispeten mühendislikten daha kolay bir zorlukta olduğunu söyleyebilirim.

    zorlayan dersler de var, öte yandan gerçekten kolay dersler de var, çalışan insan ne zorlukta olursa olsun başarır zaten.


    ybs okuyup yazılımcı olunur mu?

    yazılımcı olmak için x okulu okumaya gerek yok, çalışırsan ve emek sarf edersen ne okuduğun önemli değil yazılımcı olursun zaten, ama yine de ybs, yazılımı seven, yazılımcı olmak isteyen birine ciddi fikir ve başlangıç algoritma eğitimini verir, object web, mobil programlama gibi önemli alanlarda bir yol açar ve geriye kalan şey o kişinin ne yapmak istediğine bağlı olur, yani evet yazılımcı da olan çok fazla ybs öğrencisinin olduğunu söylemek mümkün. olabilirsiniz ama bildiğiniz üzere ybs salt bir yazılım bölümü değildir, bu ayrımı bilmek de önemli.


    peki hangi üniversitelerde okunur?

    fikir vermesi açısından, bununla ilgili şöyle bir liste hazırladım.

    yapmış olduğum sıralama, ( üniversite, müfredat, eğitim kalitesi, kampüs, sosyal olanaklar, şehir imkanları, fakülte imkanları, staj imkanları, sektör bilinirliği odaklı olup, kendi bilgi birikimim ve fikirlerime göre hazırlamış olduğum bir listedir.)


    1-boğaziçi üniversitesi ingilizce ybs (üst düzey, eğitim ve sektörel bilinirlik, kampüs, sosyal olanaklar, uygulamalı bilimlerde olması, staj imkanları, müfredat kalitesi, gerçekten burda okuyan öğrenciler çok şanslı bana göre.)

    2-marmara üniversitesi ingilizce ybs

    3-marmara üniversitesi almanca ybs( boğaziçi ile birlikte ybs alanında zirvede olduklarını düşünüyorum. boğaziçinden sonra tercih listesine yazılan bir okuldur, yurt dışına gönderdiği öğrenci sayısı da epey fazladır.)

    4-istanbul üniversitesi ingilizce ybs (bu sene ilk öğrencilerini alacak birkaç sene içerisinde eğitim kadrosu da oturur, ben olsam yine de önlere yazardım, çünkü bölümün gelecekteki potansiyeli bile heyecanlandırıyor.)

    5-akdeniz üniversitesi türkçe ybs(iyi düzeyde eğitim ve sektörde bilinirlik, kampüs, sosyal olanaklar, uygulamalı bilimlerde olması, staj imkanları ve kullandığı bilişim odaklı (boğaziçi tarzı), bilişim müfredatıyla kaliteli bir okul.

    6-gazi üniversitesi türkçe ybs( bu sene ilk öğrencilerini alacak, uygulamalı bilimlerde olması bir avantaj, ankaralı öğrencilerin yoğunlukla tercih edebileceğini düşünüyorum, geleceğe yatırım açısından da faydalı olabilir, yeni açılan bölümler hep bir risk taşır eğitim konusunda ama ben olsam bu riski alırdım, 6. sırada yer verdim sıralamamda.)

    7-akdeniz üniversitesi iö türkçe ybs(ikinci öğretim olduğundan akşam okuyorsunuz ve belli bir harç parası ücreti var dönemlik yaklaşık 1500 tl, bunu karşılayabilecekler için, bahsettiğim gibi akdeniz güçlü bir alternatif.)

    8-dokuz eylül üniversitesi türkçe ybs(ege üniversitesi gibi net bir kampüsünün olmaması hep konuşulmuştur. bulunduğu yerleşkede iibf, hukuk ve yabancı dillerden başka bir okul yok, işletme odaklı bir müfredatı olmasına rağmen, üstteki okullar gibi köklü bir okul olması ve izmirde şuan tercih edilebilecek en iyi okullardan birisi olması dolayısıyla listemde 8. sırada yer aldı.)

    9-sakarya üniversitesi türkçe ybs( istanbula yakınlığıyla yurt içi sektörde iyi noktalarda olan sakarya ybs sıralamamda 9. sırada yer aldı.)

    10-bonus (özyeğin,yeditepe bilgi, kadir has, başkent ) (ben hiçbir zaman vakıf okullarında okumayı düşünmedim ama tam burslu vakıf yazmayı düşünen varsa, bu okulları da araştırabilir.)


    ek olarak, izmirde bulunan demokrasi, bakırçay / ankarada bulunan yıldırım beyazıt üniversitesi/ bu sene demokrasinin de ingilizceye dönmesiyle, ingilizce eğitim veren bu 3 üniversiteyi listeme dahil etmedim, çoğu öğrenci kampüs imkanlarının zayıflığından, bulunduğu konumdan, üniversitedeki sosyal imkanların zayıflığından ve ingilizcenin boğduğundan, birçok şeyin yarım yamalak kaldığından bahsediyor. bu sebepten dolayı listemde bu okullara yer vermedim.


    ek olarak ankarada hacı bayram veli üniversitesinde de bu sene türkçe ybs açıldı. ankaralılar için güzel bir haber.


    umarım yardımcı olabilmişimdir, bölümü tercih edecek adayların sorularına özel mesajdan da cevap verebilirim.








  • okadar emeğimiz var şukular şelale hadi bakiiiiyim en çok da sizden işletme( kimsenin yazmayacağı bölüm) + çakma işsiztatçılardan şuku bekliyorum. pEdEreciler sayıları hiç olmadıgı kadar az tabi onlara şeker yok.

  • sen ne iş yapıyorsun

  • yazılım geliştiriciyim

  • Hocam medipolü neden eklemedin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • başarılı

  • emektar91 E kullanıcısına yanıt

    nolur ybs başlıklarını hortlatma bu forumdaki herkes iyi bir bölüm olduğunu sayende benimsedi, başka forumlara ya da platformlara yelken açıp bu misyonunu oralarda sürdürerek daha fazla kitleye ulaşabilirsin

  • herkes steak yiyebilmeli. herkes bilgiye sahip olabilmeli. fikrimce sana göre herkes iktisat işletme okusun kimse Management Information Systems/ Computer Engineering gibi bölümler okumasın bi tek sen kazan, öyle olmamalı bence. paylaşmalıyız. MIS+ usd / eur bazlı maaş birçok insan için önemli bir durum bence

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.