Şimdi Ara

Yeni Honda CITY, Yeni Honda CIVIC’den İyi Mi?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
2
Cevap
1
Favori
1.814
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba sevgili otomobil severler. Ben sadece sahip olduğum ve uzun dönem kullandığım araçlar hakkında yorum ve değerlendirme yapıyorum. Kısa test sürüşleri sonrasında herhangi bir otomobil hakkında yorum yapmaktan imtina ediyorum. Çünkü bir otomobili uzun dönem ve değişik yol ve hava şartlarında kullandıktan sonra daha iyi anladığımı düşünüyorum. Kısa test sürüşleri ilgili otomobil hakkında bende bir ön fikir edinmeme katkı sağlıyor. Ancak bir test sürüşünde beğendiğim bir aracı, başka bir gün yeniden test ettiğimde beğenmediğim zamanlar oldu. Bu nedenle en az 3-4 bin km kullanımdan sonra değerlendirme yapmayı uygun buluyorum.

    Başlık biraz ironik gelebilir. Nasıl olur da B sınıfındaki bir otomobil, bir üst segmentte yer alan C sınıfındaki bir otomobilden daha iyi olabilir? Her iki otomobile sahip olmuş biri olarak cevabım şöyle olurdu. Evet, Honda City bazı alanlarda Honda Civic FE’den daha iyi. Bu yazıda hem Honda City uzun dönem deneyimlerimi, hem de güncel Honda Civic ile kıyaslama yaparak City’nin daha iyi ve daha kötü olan yönlerini aktarmaya çalışacağım. Kıyaslamada değerlendireceğim otomobillerin sahip olduğum ve satıp yerine Accord aldığım Honda Civic Executive+ ile halen kullandığım Honda City Executive modellerinin olduğunu belirtmek istiyorum.


    1.     Malzeme Kalitesi:


            Civic’te, ön dash-board ve ön kapılarda yumuşak malzeme kullanılmış ama işçilik çok iyi düzeyde değil. Koltuklarda ve kapı içi kaplamalarda kullanılan suni deri çok kaliteli değil. Genel malzeme kalitesi bana göre sınıf standardının altında. Ön direksiyon altından ve orta ekran civarından trim sesleri geliyor.


            City’de her yerde sert malzeme kullanılmış. Tek olumlu girdi, kapı içleri ve el tutamakları kumaş kaplı olduğu için iyi hissettiriyor. Malzeme kalitesi sınıf standardında. Trim sesi konusunda oldukça başarılı ve hiç yok denecek kadar az.


    2.     Donanım ve Görsellik:


            Civic, hem donanım hem de görsel olarak açık ara önde. Eksik bir donanım var diyemem.


            City, fiyatına göre donanımı yeterli. Tek eleştirdiğim konu, birden fazla telefon eşleştirmesi yaptığınızda, her zaman en son bağlanan telefonu tanıyor. Eşinizden sonra siz kullandığınızda, yeniden telefonunuzu manuel olarak bağlamanız gerekiyor. Görsellik göreceli olmakla beraber, City’de yanlardan basılıp sıkıştırılmış gibi bir görüntü var ama yine de idare eder.


    3.     Audio/Ses Kalitesi:


            Standart ses sistemi, her iki araç için de vasat altı seviyede. Uzun yolda her iki otomobilde de hem yalıtım eksikliği hem de kalitesiz ses sistemi nedeniyle müzik dinlemek keyif vermiyor. Şehir içi kullanımlarda idare eder. Keşke Honda biraz daha güçlü amfi ve kaliteli hoparlör koysa idi.


    4.     Genel Yalıtım ve Süspansiyon Konforu:


            İşte City’nin biraz daha iyi olduğu alanlardan biri. Civic’in yumuşak karnı; yalıtım, yalıtım, yalıtım. Civic’i satıp yerine Accord almama en büyük sebep! Davlumbazlar ve kapı içlerinde hiç yalıtım yok. Lastikler de Bridgestone ER-33 olunca içeriye çokça yol gürültüsü giriyor. İtiraf etmeliyim, yapılan test ve incelemelerde bahsedilen yalıtım iyileştirilmesi beklentilerimi karşılamadı. Ama bir hafta boyunca kullandığım Civic FC5’e göre yol sesi yalıtımı kesinlikle daha iyi. City’nin B sütununda ön ve arka kapı birleşim yerlerinde lastik fitil varken, Civic’te yok. City yol ve rüzgar yalıtımında kesinlikle daha iyi. Sadece atmosferik motor biraz daha gürültülü çalışıyor.


            Süspansiyonlar; Civic’de arkalar bağımsız olmasına rağmen çok konforlu değiller. 17 inç jantlar bence aracı biraz sert yapmış. Ayrıca sesli çalışıyorlar. Yarık ve kazılmış satıhlardan geçerken içeriye tınlama şeklinde ses geliyor. İkame araç olarak bir hafta kullandığım Civic FC5’in süspansiyonları daha konforlu idi.  City, süspansiyon sönümlemesi ve konforu bakımından bırakın Civic’i, Accord’tan bile daha iyi. Çok sessiz ve düzgün çalışıyorlar. Süspansiyon konforuna takıntılı birisi olarak, City bence (doğru hava basıç ayarları ile) sınıfının üzerinde bir süspansiyon konforuna sahip.


    5.     İç Hacim / Ergonomi:


            Civic, ön ve arkada yeterli diz mesafesi ve genişliğe sahip. Ancak 180 cm üzerindeki kişiler arka koltukta kafaları tavana değerek seyahat edebilirler. Arka tavan mesafesi aracın coupe-görünümlü formu nedeniyle yetersiz. Direksiyon simidinin inceliği ve vites yollarının sertliği eleştirebileceğim konular. Onun dışında genel ergonomide bir sıkıntı yok.


            City arka diz mesafesi ve tavan yüksekliğinde gerçekten efsane. Bırakın sınıf standardını, iki üst sınıf olan D segmenti bir çok araçtan daha iyi diz ve tavan mesafesine sahip. Direksiyon simidi birkaç tuş hariç Accord’ta kullanılan ile aynı. Kalınlığı ideal ve ele iyi oturuyor. Vites yollarının geçişleri pürüzsüz. Otomobilin ergonomisi genel olarak iyi, her şey yerli yerinde.


    6.     Motor / Sürüş Dinamikleri:


    -         Civic, motor ve sürüş olarak özellikle uzun yol seyahatlerinde daha iyi. 182 hp’lik motor çok güzel ama bu motorun ZF, EAT8 ya da bir çift kavramalı bir şanzıman ile taçlandırılması gerekli. CVT şanzıman çok konforlu ancak bu güzel motorun gücünü kesinlikle törpülüyor (Aynı durum Accord için de geçerli). Direksiyon çok hisli değil. Yol tutuş sınıf standartlarında. Dört disk frene rağmen bir Alman otomobilinin frenleme hissiyatı yok.


    -         City, adı üstünde tam bir şehir içi aracı. Atmosferik motor CVT şanzıman ile çok uyumlu çalışıyor ve geçiş hissi olmadığı için bir o kadar da konforlu. Ben halen şehiriçi kullanımlar için, atmosferik ve CVT şanzıman ikilisinin (motorun biraz hacimli olması şartıyla, 1.5-1.6 lt. gibi)  en uygun kombinasyon olduğunu düşünüyorum. Otomobilin direksiyon hissiyatı iyi. Yakıt ekonomisi çok iyi. Ben şehir içinde 6 lt/100 km civarında geziyorum. Genel olarak şasi, araç sanki çok uzun bir aks mesafesine sahipmiş gibi, her durumda salınımdan uzak konforlu bir sürüş sağlıyor. Demek istediğim zıplama/silkeleme hissi çok az. Uzun yola gidilir ancak, bir Civic kadar rahat ve huzurlu olmaz. Yol tutuş ve frenler (arkalar-kampana) çok iyi değil. Virajlara girişler ve ani frenlemeler için temkinli olmak gerekli.


    Sonuç olarak; Honda City çok geniş bir iç ve bagaj hacmine sahip ekonomik, konforlu, sorunsuz, yeterli donanıma sahip bir şehir içi otomobili. Bence Honda Civic’e göre üstün yönleri:


            Trim sesleri konusunda daha iyi,

            İç hacimde diz ve arka baş mesafesi daha iyi,

            Süspansiyon konforu ve yalıtımı daha başarılı,

            Genel yol ve rüzgar yalıtımı daha iyi (B sütununda fitil var),

    -         Şehir içinde atmosferik motor ve CVT şanzıman uyumu ile yakıt ekonomisi daha iyi,

    -         Fiyat avantajı oldukça fazla.


    Mecbur kalınırsa City ile uzun yola da gidilir. Ancak Civic kadar konforlu, dinamik ve seri bir otomobil değil. Rampa ve sollamalarda biraz sorun yaratabilir. Ayrıca atmosferik motor devir çevirdiğinde daha gürültülü.

    Aynı üreticinin iki farklı sınıftaki otomobilleri hakkındaki düşüncelerimi, edindiğim tecrübeler ışığında elimden geldiğince aktarmaya çalıştım. Benim değerlendirmelerim yüzde yüz doğrudur diye bir iddiam yok. Sadece bu iki model ile ilgilenen kişilere bir nebze fikir verebilmişşem ne mutlu bana.

    Saygılarımla.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oto_sever -- 15 Temmuz 2023; 15:1:32 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.