Şimdi Ara

yeni corolla d-4d değişken geometrili turbomu kullanıyor? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
0
Favori
22.126
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Peki bu değişken geometrili turbo sadece Toyota d4d'lerde mi var?Ben de şaşırmıştım otobanda ben 160la giderken yeni kasa Corolla dizel beni geçip hızla gözden kaybolmuştu.
  • yoo hayır
    gp ve lineada kullanılan motor da değişken geometrili.
    artısı alt devirlerde daha canlı yapması motoru.dizel zaten alt devirde canlı, bu sayede daha canlı oluyor.bende bi benzetimi vardı da video nerde bulamıyorum...

    yani ööle ahım şahım pahalı bişi değil.lüks araçlarda kullanılıyo zannediyodum ben sadece.mesela porsche turboda falan.ama ondaki değişken geometrli motorun daha gelişmiş bi versiyonu sanırım.
  • Alla alla.İmzamdaki araba da nedense alt devirlerde hep hantal kalıyor.Özellikle 3.vitesten sonraki viteslerde.2000 devirden sonra turbonun etkisini tabiki hissediyorum da nedense alt devirlerde araba resmen bayılıyor gibi oluyor.
  • peugeot 1.4 hdi ile ilgili bi bilgim yok :)

    dediklerine göre yok gibi duruyor :)
  • dizelin turbo arızası pahalıda benzinliniki ucuzmu sanki passat olupta turbo arızası ile karşılaşanlara bi sor bakalım
  • Arkadaşlar turbo arıza yapmasın. Yaptı mı dizel ya da benzinli falan farketmez. Yukarıda bazı bilgiler kesinlikle yanlış. Öncelikle dizelde vites değiştirmek için 4000 devire çıkmak çok gereksizdir. Uzun yolda 2000 devirde sürekli gitmenin hiçbir sakıncası yoktur nitekim maksimum torku zaten çoğu turbo dizel 1700 devirden itibaren vermeye başlar ancak şehir içi kullanımda 2000 devirin altışa düşmemek gerekir. Sebebi de aşağıda anlattığım nedene bağlıdır.

    Dizelde 30.000 km.den sonra bir miktar yakıt artışına rağmen performans düşmesinin en önemli sebebi motorda oluşan kurumlaşmadır. Kurumlaşmaya sebep olan en önemli faktörler şunlardır.

    1. Kötü yakıt (ülkemizde bol miktarda mevcut).
    2. Yakıt katkısı kullanmamak (birinci nedene bağlı olarak kötü yakıt ihtimaline karşılık kullanmak gerekir).
    3. EGR (Türkçesi egzos gazı geri çevrimi yani yanmamış bazı egzos gazlarının tekrar bu valf yardımıyla emme manifolduna sevk edilmesi). EGR niçin araçlara konur tabiki emisyon yani çevre kirliliği açısından. İptal ederseniz çekiş artar, yakıt tüketimi düşer ve kurumlaşma azalır ama emisyon değerleriniz artar ve çevreye daha fazla zarar verirsiniz.
    4. Sürekli düşük devirde kullanmak. (Buna uzun yolda sabit süratli kullanım dahil değildir.)
    5. Bakım aralıklarını aksatmak neticesinde motor yağının görevini yeterince yerine getirememesinden dolayı.

    Gelelim carbon clean olayına. Tam bir muamma doğrusu. Kimi arkadaşlar faydalı oldu diyor, kimisi faydasını görmedim diyor. Esaslı bir temizlik ancak motor üst kapağının sökülerek direkt blok temizliği yapılmasıdır.




  • 25 Nisan 2007 tarihinde Getz forumunda Hyundai'lerde kullanılan değişken geometrili turbolar (VGT) hakkında yazdığım yazı. Bilgilenmek isteyen arkadaşlar için faydalaı olacağı kanısındayım.


    quote:

    Orjinalden alıntı: ihg70

    VGT (Variable Geometry Turbocharge- Değişken Geometrili Turboşarj) Çalışma prensibi:



     yeni corolla d-4d değişken geometrili turbomu kullanıyor?


    Düşük devirde VGT Turbo:
    Turbo salyangozu içindeki kanatçıklar dar açılı bir geometri düzeninde durarak egzos gazlarının geçebileceği dar bir aralık yaratırlar. Düşük devirde az miktarda üretilen ve yeterli basınç oluşturmaya yetmeyen egzos gazı bu dar aralıklar sayesinde hız kazanırlar ve salyongoz merkezinde bulunan pervaneye hem daha kuvvetli hem de dik açılı çarparak bu pervanenin hızlı dönmesini sağlarlar.



     yeni corolla d-4d değişken geometrili turbomu kullanıyor?


    Yüksek devirde VGT Turbo:
    Turbo salyangozu içindeki kanatçıklar motorun devri artınca bulundukları yerde açılaraını (geometrilerini) değiştirerek daha geniş kanallar oluşturular. Yüksek devirde oluşan aşırı egzos gazı bu şekilde çok süratli biçimde tahliye edilir. Egzos miktarı zaten merkezdeki pervaneyi yeterli hızda çevirecek miktarda gelmektedir.

    Motor devrine göre kanatçıklar pozisyon değiştirerek sürekli kanal genişliğini ve açılarını değiştirir. Bu kanalların geometrisinin değişmesinden dolayı bu tür turboşarjlara VGT-Değişken Geometrili Turboşarj denir.


    Pervanenin dönmesiyle elde edilen dönme hareketi bir mil vasıtası ile başka bir salyongaza iletilir. Bu ikinci salyangoz ise dışarıdan temiz hava emer-şıkıştırır (normal atmosfer basıncının 50 katına kadar) ve bu basınçlı havayı motorun yanma odalarına yollar. Normalden onlarca kat daha fazla oksijen içeren bu basınçlı hava çok daha güçlü patlamaların, dolaysıyla çok daha yüksek tork ve beygir gücü üretilmesine sebep olur.

     yeni corolla d-4d değişken geometrili turbomu kullanıyor?



    Değişken Geometrili turboların avantajı egzos gazının yeterli basınç üretmeye yetmediği düşük devirlerde bile sabit kanatçık ve kanallı diğer turbolara göre daha fazla basınç üretmesi ve düşük devirlerde bile motorun canlı olmasıdır. Sabit kanallı turbolarda 2000 devirden sonra ancak hissedilmeye başlanan turbo katkısı VGT'de 1500 devirlerde bile tork ve beygir artışı sağlar. Bu da gaza daha az basılmasına ve dolaysıyla yakıt tasrrufuna neden olur.




  • d4d değisken geometrili diye biliyorum.
  • motor konusunda bu teknik bilgilerden pek anlamıyorum ama yazılanları okumak ve bilgi almakda hoşuma gidiyor açıkcası.
    anlamadığım ve herkesin farklı düşündüğü ve yazdığı bir konu var. o da şu: dizeli yüksek devirde kullanmakmı doğru, düşük devirdemi? dizel albea bir taksiye binmiştim. taksici sürekli yüksek devirde gidiyordu. sordum ve bu dizelleri yüksek devirde kullanmak gerekli, turbo devreye giriyor ve az yakıyormuş diye. ama benim araç dizel mm vites. yani otomatik ve 2000 devire gelince vites büyütüyor. sakin kullanımda tabi. demekki bu doğru. yani düşük devirde vites büyütmek. öyle ayarlamışlar mm vitesi
  • Hocam şehir içinde arabanın bayılmasını istemiyorsan yüksek devir kullanacaksın.Ama çok da yüksek değil.2750-3000 devir aralığında vites değiştirirsen çok daha iyi olur.Ama uzun yolda 2000devir civarında gidersen yakıt konusunda bayağı bir tasarruf sağlarsın
  • Yavuz:ben bilgiyi yanlış vermek istemedim, ya da ,doğru öyle algılansa da ;140 km ile giderken motoru yüksek devirde tutmak için 4.viteste gidin demiyorum tabi ki uzun yolda 5. vites orta devir seyri yakıtı düşürecektir şehir içinde dur kalklarla bayılan arabaları zaman zaman yüksek devirlere çıkarmaktan bahsettim.Bu arada toyotada kim hangi marka katkı kullanarak memnun kalıyor öğrenmek isterim?
  • Rica ederim.

    Şehir içi konusunda sana sonuna kadar hak veriyorum. Bende zaten şehir içinde 2000 devrin altına pek düşmem. Ayrıca arada (sık değil) yüksek devirde bir miktar gitmek yüksek basınçta kurum oluşmaması için faydalı bir davranıştır. Örneğin 60 km.de 3.viteste 1-2 dk. gitmek gibi. Bunu ayda bir yapmak lazım.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Yavuz

    Rica ederim.

    Şehir içi konusunda sana sonuna kadar hak veriyorum. Bende zaten şehir içinde 2000 devrin altına pek düşmem. Ayrıca arada (sık değil) yüksek devirde bir miktar gitmek yüksek basınçta kurum oluşmaması için faydalı bir davranıştır. Örneğin 60 km.de 3.viteste 1-2 dk. gitmek gibi. Bunu ayda bir yapmak lazım.


    sürekli yüksek gidersek ne olur ? yani yüksek dediğim 4500 lerde değistirirsek. yakit tüketimi artmasi diisinda
    ? en fazla turbo 300.000 yerine misal 200,000 dayanir baska sence ?
  • Söz konusu konuştuğumuz 1.3-2 litre turbo dizel motorlar için yazıyorum şu ifadelerimi.

    Sürekli yüksek devirde gitmek boşa harcanan yakıttan başka bir anlam ifade etmez çünkü verim çok düşüktür. Sebep birim yakıt başına alınan yol bu devirlerde çok düşüktür yani verimlilik çok düşüktür.

    Bunun dışında sürekli bu devirlerde gezinmek turbo dışında motorun tüm mekanik aksamına zararlıdır. Motor ömründen ne kadar çalacağı hakkında net bir ifade kullanmak mümkün değil. Atıyorum belki Mercedes.te %20 azaltır, Ford.da %40 azaltır vs. vs. ancak kesin olan birşey var ki bu kadar yüksek devir çevirtmek ve sürekli bunu yapmak muhakkak arızaların daha erken başlamasına sebep olacaktır.

    Bırakın 4500 devirde araç sürmeyi, 4500 devirde vites değiştirmek bile çok gereksiz bir davranıştır. Benim kendi aracımda gözlemlediğim en verimli vites değiştirme aralığı 2500-3000 devir aralığı çünkü bir üst vitesteki dişliye geçildiğinde en yüksek torkun sağlandığı 1750-2000 devir aralığına düşüyor. Varsayalım 4500 devirde vites değiştirdik. Bir üst vitese geçildğinde 3500 devir civarına düşersiniz ki bu da torkun iyice düşmeye başladığı devirlere denk gelir.

    Devir bandını sonuna kadar kullandırmayı gerektirecek durumlar benim için sadece son sürate ulaşmak istediğim an ve 0-100 ya da 0-130 km gibi hızlanma verilerini almak içindir. Bunun dışında kullandığımız araçlar bir milli servettir ve hem aracı hem de harcadığımız yakıtı - ki zaten bir yandan yakıt fiyatları artarken bir yandan sağolsun Maliye Bakanlığı artışa paralel ÖTV düzenlemeleri getiriyor - düşünmemiz gerekir.

    Durum bundan ibarettir.




  • güncel
  • konuya cevap verildi güncel tutmanın amacı ne anlamadım?
    yazacak bişeyin varsa yaz biz de iki kelam öğrenelim senden.
    durduk yere kendi konusuna güncel yazmak acayip kaçıyo...
    sanki mal satıyosun ikinci elde...
    ya da cevap alamamışsın soruna...
    hey allahım yaa....
    güncelmiş...
  • senin gibi ulvi bi kişilikten de böyle davranış beklemek lazım...
  • Toyota çok iyi araçlardır .. Bilmiyorum VGT varmı yok mu ama KIA ' da var

    Tabi hyundai lerde de...
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.