Şimdi Ara

Yeni Başlayacaklara Tavsiye

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
344
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Motor alma mesajları yakında başlar, başlamadan ben yardımcı olayım dedim.

    Şimdi ilk motor önemli, en başta "Bana Bişey Olmaz" mantığı ile yola çıkıp şekli şemalide olsun diye Yamaha R1 falan bakmamız lazım. Yok oturuşu biraz dik olsun derseniz KTM 1190 Adv. var, yarış makinesini aratmaz. Neden bu motorlarla başlıyoruz?

    İlk olarak bunlar 200+ Kg makineler yan yattığı zaman tutamayız, yokuşta kaydırırsak alır başını gider veya düşük süratte manevra yaparken yere yapışırız ama olsun, oturaklı adam oturaklı motora biniyor derler.

    Diğer taraftan bunların farklı bir güzelliğide isterseniz vitessizde kullanabiliyorsunuz mesela R1 yanlış hatırlamıyorsam 170km/h yapıyordu 1. viteste. Yani tak bire bütün İstanbulu gezersin. Hem istediğin anda istediğin süratte; 2 saniye civarında 100km/h nin üzerine çıkıyor. 8cm lik gaz kolu ile 200HP gücü kontrol etmek ne kadar zor olabilir ki? Bir patlarız iki çatlarız üçüncüye sağ kalırsak belki öğreniriz gaz açmayı. Hele 1000lik makine soğuk lastikte başka bir keyif, hafif yatıkken biraz gaz açın olduğu yerde 180 veya 360 derece dönüveriyor. İlkinde yapamazsnız üzülmeyin 80-90 derecede iken motorun üzerinden uçan arkadaşlırımız olabilir şevkle denemeye devam.

    Olur ha Allah yardım etti bu makinelerden birini 2. veya 3. vitese atabildiniz. Bu arkadaşlar gidicekleri yeri bilen motorlar, özellikle yüksek süratte kontra basmayı falan bilmenize gerek yok. Bilirseniz olmaz, motor sizin istediğiniz yöne gider, hatta istediğiniz çizgide gider. Ama burada önemli olan motorun özgür olması, başına buyruk istediği yere gitmesi... Belki şu bariyerlerin arkasında mutlu bir dere vardır?

    1000 lik olmaz ama 600lük olur falan lafına inanmayın, hepsi olur hatta KTM'nin 250 lik çift zamanlı makineleri var 1000lik leri aratmaz onlarla başlayın. Sakınha HP nedir? Güç-Ağırlık oranı nedir? Avrupada neden bu konularda yeni başlayanlara kısıtlamalar var diye bakmayın. cc önemli değil 100+HP bir makine alın. Hele yüksek hacimli bol silindirli makineler sevecen arkadaşlardır, yazın sahip oldukları ısıyı sizinle paylaşmak için fanları bile çalıştırmaktan kaçınmazlar, özellikle trafikte falan takılıp kalırsanız size doyasıya bu zevki yaşatırlar.

    Şimdi gelelim ekipman konusuna, bi kere kask gereksiz. Bir makarna kevgirine don lastiği takın tamamdır. Hem bu kask dediğin meret biraz yüksekten yere düşse veya taşırken sağlam çarpsanız koruyuculuğunu yitiriyor. Makarna kevgiri kalıcı olur. Sharp kasklara yıldız vermiş, yok internette incelemeleri varmış, yok motogp için kask üretiyormuş boş işler bunlar.

    Eldiven mont falan ağırlık yapar hem ilk kazada zaten korumalar eriycek falan sizi korumak için şekli şemali bozulacak. Bunlara gerek yok kazadan sonra hayatta kaldıysanız kara borsada çeşitli insan uzuvlarını buluruz, aman bu maddeyi kasko teminatınıza eklettirmeyi unutmayın. Diğer taraftan bot/çizme falan işine hiç girmeyin bir platin takarlar vücudunuzun değeri artar.

    Bu kadar yazıdan sonra bazılarınız gidip 250cc ye kadar motorlar bakabilirler, hatta bazıları CBF150 veya YBR125 falanda bakabilirler, bu arkadaşlar uzun yıllar motor kullanmak isteyen arkadaşlar, bizim felsefemiz hızlı yaşa genç öl. O yüzden biz bu makinelerle başlamıycaz. Bir de bazı kendini bilmezler yukarıda o kadar anlatmama rağmen kaska, monta, eldivene vs... binlerce lira ödeyecek. Siz bu arkadaşları örnek almayın, onların canı tatlı, kazadan sonra minimum hasarla kurtulmak istiyorlar. Bizim bu konudaki felsefemiz ise dünyadan geldiğimiz şekilde ayrılmak 'Kanlar içinde ve çığlıklar atarak'.

    Bu arada eğitim konusuna değinmeyi unutmuşum onada değineyim. Şimdi bu eğitimi verende insan bizde insanız? Bizden ne üstünlüğü olabilir? Gereksiz işler bu eğitim falan, virajda nereye bakılır, nasıl fren yapılır gibi konularda ne var. Asıl frene durmadımı gerektiği yerde? bir dahaki sefere arka frenle desteklersin. Çok bastın kızakladı duvaramı girdi? Bi dahakine daha az basarsın. Hem bu fren konusunda birde ekolleri falan anlatıyorlar yok avrupaymış yok uzak doğuymuş ne gerek var.

    Hele viraj meselesi elin gevuru california superbike school diye bi nane açmış neymiş efendim sadece viraj eğitimi veriyormuş. Para tuzağı bunlar. Ayrıca günlük hayatta napacaz ki bunları? Yok içe yatmaymış yok dışa çıkmaymış. Vay efendim çok dar yerde dışa çıkmayı kullanarak düşük süratte daha keskin manevra yapacakmışta bilmemneymiş... İcat çıkarmayın arkadaşlar, eski köye yeni adetmi getiriyorsunuz?

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antireal -- 21 Mart 2016; 19:18:41 >







  • +1
  • yıllardır bısıklet surerım tecrubelıyım yanı,bende o yuzden ılk motor olarak hayabusa tercıhımın dogru oldugunu ıyıce anladım şuan
  • Ne guzel yazmissiniz hocam elinize saglik nefis bir yazi olmus.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: antireal

    Bizim bu konudaki felsefemiz ise dünyadan geldiğimiz şekilde ayrılmak 'Kanlar içinde ve çığlıklar atarak'


    quote:

    Orijinalden alıntı: antireal

    Bizim bu konudaki felsefemiz ise dünyadan geldiğimiz şekilde ayrılmak 'Kanlar içinde ve çığlıklar atarak'

    Harika!
  • Güzel yazı :))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ...........



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cervinff -- 28 Mart 2016; 15:30:25 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.