Şimdi Ara

Yazılımcı | Mehmet Pişkin'in Video Olay yarattı |

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
589
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Mehmet Pişkin isimli yazılım mühendisinin Facebook'ta paylaştığı intihar videosu gündeme oturdu. Mehmet Pişkin'in intihar etmeden önce yaptığı konuşmanın videosu izleyenleri şok etti.Yazılım mühendisi Mehmet Pişkin'in intihar video görüntüleri Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Zira böyle bir video daha önce daha önce hiç çekilmemişti. İstanbul Şişli’ de sosyal medyaya 07.30’ da koyduğu videodan sonra, ODTÜ İnşaat Fakültesi mezunu 36 yaşındaki Mehmet Pişkin, yalnız yaşadığı evde intihar etti. Pişkin çektiği intihar videosunu Facebook hesabına yükledikten sonra kendini ipe asarak intihar etti. Türkiye'de daha önce benzeri hiç görülmemiş olay resmi kayıtlara intihar olarak geçti ama ardından bir sürü mesaj bırakarak.

    Olay Teşvikiye Prof. Dr. Orhan Ersek Sokak 27 numarada yaşayan Mehmet Pişkin’in evine polis ve arkadaşlarının gitmesiyle ortaya çıktı. Yazılım sektöründe yönetici olarak çalışan Mehmet Pişkin’in videosunu gören arkadaşları, cep telefonundan ulaşamayınca, polisi arayıp, hemen evine koştular. Çilingir tarafından açılan stüdyo daireye giren polisler, Mehmet Pişkin’i doğalgaz borusuna asılı olarak buldular.

    POLİS VE YAKINLARI KORKUNÇ MANZARA İLE KARŞILAŞTI

    Türkiye, dün Sabah bugüne kadar eşine rastlanılmayan bir videoyla uyandı. İstanbul Nişantaşı’ndaki evinde kendisini iple asarak intihar ettiği öğrenilen 36 yaşındaki Mehmet Pişkin, ölmeden önce 14 dakikalık bir veda videosu çekip sosyal medyada yayınladı. 14 dakikalık videoyu izleyen yakınları hemen harekete geçerek polise haber verdi. Olay yerine giden polis ekipleri ve Pişkin’in yakınları kapıyı kırarak içeri girdiklerinde korkunç manzarayla karşılaştı.

    ‘Yaşam defterimi kapatıyorum’

    ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduğu öğrenilen Mehmet Pişkin’in bilgisayar yazılımcısı olduğu ve özel bir şirkette yöneticilik yaptığı belirtildi. Kara haberi alan alan Pişkin’in annesi Çiğdem Pişkin ile kız kardeşi Almila Pişkin soluğu Nişantaşı’nda alırken, talihsiz adamın yakınları, gözyaşlarına boğuldu. Pişkin’e ait naaşın evden çıkartılıp cenaze arabasına konulduğu sıralarda ise aile yakınları ve arkadaşları adeta sinir krizi geçirdi.

    Mehmet Pişkin tarafından ölmeden önce kayda alınan ve sosyal medyayı sallayan veda mesajı: “Merhabalar, Mehmet Pişkin ben. 16 Ekim 2014 sabah saatlerindeyiz. Bu bir intihar mektubu. Bu sabah yaşam defterimi kapatıyorum. Birçok arkadaşımla konuştum bu süreçte, dolaylı ya da doğrudan, okudum, araştırdım ve hatta doktora gittim ama sonunda bu kararı aldım” sözleriyle başlıyor.

    Pişkin, veda videosunda, sorunlarına çözüm bulamadığını, hayata dair motivasyonunun kalmadığını, intihar fikri üzerinde bir süredir düşündüğünü dile getirirken, öldükten sonra mezara gömülmek istemediğini ve cenazesinin kadavra olarak kullanılmasını ya da denize atılmasını vasiyet ediyor. Hem Türkçe, hem İngilizce mesaj yayınlayan Pişkin’in veda videosu Ella Fitzgerald’ın “Every time we say goodbye” şarkısı eşliğinde sona ererken, bir kadeh şarap ve sigara içtiği görülüyor. Pişkin’in son sözleri ise “Hoşçakalın. Aşkla yaşayın. Çok güzel olsun hayatınız, bye” oluyor.

    ‘Hayat dolu bir insandı’

    Pişkin’in sekiz ay önce kız arkadaşından ayrıldığı, bir süredir bunalımda olduğu ve yakın dostlarına intihar etmeyi düşündüğünü söylediği iddia edildi. Pişkin, Twitter hesabından sekiz ay önce, “Bazen birisi gider ve hayatınızda bir kişilik dev bir boşluk bırakır” diye yazmıştı. Nişantaşı’nda konuştuğumuz dostları ise Pişkin’in son derece neşeli bir insan olduğunu dile getirdi. Mehmet Pişkin’in yakın arkadaşı Elif Bilgin, “Mehmet hayat dolu bir insandı” derken Deniz Oktar, “Neşe dolu bir insandı. Çok üzgünüz” ifadelerini kullandı. Mehmet Pişkin’in naaşının kadavra olmasını istediği video kaydında “Berna bu işi halleder” sözlerindeki kişinin ise kuzeni olduğu belirtildi.

    Dr. Sürmeli: İntihar etmesi engellenebilirdi

    Mehmet Pişkin’in veda videosunu izleyen Psikiyatri Uzmanı Dr.Tanju Sürmeli ise söyledi: “Pişkin, uzun zamandır mutsuz olduğunu ve umudunu kaybettiğini söylüyor. Umudunu kaybeden erkeklerin neredeyse tamamının intihar ettiğini biliyoruz. Ancak burada bir nokta var. Mehmet Pişkin, intihar konusunu hem arkadaşlarıyla hem de doktoruyla konuştuğunu dile getiriyor. Bu intihar girişimi yüksek olasılıkla engellenebilirdi. Pişkin’in intihar söylemleri ciddiye alınıp, tedaviye zorlanabilirdi. Ağır depresyon geçiren kişiler kariyer ve imkân sahibi olsa bile her şeyi negatif görmeye başlıyor. Veda videosunda Mehmet Pişkin’in siyah giydiği, yüzünde ifade ve gözlerindeki sönük, donuk bakışlar depresif ruh halini yansıtıyor.”



    CENAZEMİ KADAVRA YAPIN

    13 dakika, 49 saniyelik videonun bir bölümünde cenazesinin kadavra olarak kullanılmasını isteyen Mehmet Pişkin, bedeninin bilimsel araştırmalara verilmesini ya da denize atılmasını vasiyet etti. Türkçe bilmeyen arkadaşları için, İngilizce bir konuşma da yapan Mehmet Pişkin, hazırladığı videoyu Ella Fitzgerald’ın Every Time We Say Goodbye şarkısı ile bitirdi.



    Olayın doğru olduğu sosyal medyada yayılmasından sonra, çok sayıda arkadaşı Mehmet Pişkin’in evinin önünde toplanmaya başladı. Mehmet Pişkin’in annesi Çiğdem Pişkin ve kızkardeşi de eve geldi. Polisin olay yeri ekipleri, ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın yaptığı keşiften sonra, cenaze otopsi için 14.30 sıralarında Yenibosna’daki İstanbul Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Cenazenin evden, araca taşındığı sırada, annesi gözyaşı döktü.

    Mehmet Pişkin'in intihar videosu ne anlama geliyor?

    Mehmet Pişkin'in intihar videosunu sosyal medya üzerinden paylaşması, toplumun geleceği adına ne gibi olumsuzluklar teşkil ediyor? Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık açıkladı.Mehmet Pişkin'in intihar videosu ne anlama geliyor?

    Dün sabah saatlerinde web kamerasının karşısına geçen Mehmet Pişkin, intihar etmeden önce sosyal medyaya bir veda videosu yükledi ve yaşadıkları olaylar nedeniyle bunalıma girmesi, onu intihara sürükledi. Peki intihar videosunu sosyal medya üzerinden paylaşması, toplumun geleceği adına ne gibi olumsuzluklar teşkil ediyor?

    Düne damgasını vuran en önemli olay 37 yaşındaki bilgisayar yazılımcısı Mehmet Pişkin’in intihar etmeden önceki son görüntülerini ve mesajını sosyal medya üzerinden paylaşması oldu. Türkiye’de yaşanan bu olayın etkilerini, doğurabileceği toplumsal sonuçları Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık açıkladı.

    Sosyal medyada yaşanan bu intiharın paylaşım ağlarının da etkisiyle seyirlik bir ölüm haline geldiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık; “Aslında sosyal medya ya da internet üzerinden paylaşılan ölüm, intihar mesajları videoları giderek çoğalmaktadır. Yani Mehmet Pişkin’in videosu ne ilkti, ne de son olacağa benziyor. Ancak dikkat çekilmesi gereken nokta Pişkin’in videoyu neden sosyal medya üzerinden paylaşma ihtiyacı duyduğudur. Çünkü sosyal medyanın gerek psikolojik, gerekse de sosyolojik etkileri bulunmaktadır. Bireylerin mutluluklarını, üzüntülerini, korkularını, sıkıntılarını sosyal medya üzerinden paylaşmaları bu ağların toplumsal ve bireysel boyutunu gözler önüne sermektedir. Facebook’un kullanıcılara sunmuş olduğu “nasıl hissediyorsun” özelliği de bu durumu tetiklemektedir. Kullanıcılar smiley dediğimiz ifadelerle ruh hallerini yansıtabilmektedirler.” dedi.

    BU OLAYLAR GEÇMİŞTE DE YAŞANDI

    Kırık; Mehmet Pişkin’in intihar vakasına benzer olayların geçmişte de yaşandığını ifade etti: “Hatırlanacağı üzere bu tarz bir olay 2012 yılında Kanada’da da yaşanmıştır. Amanda Todd isimli Kanadalı genç kız YouTube’den paylaştığı görüntü ardından intihar etmiştir. Todd, intihar nedenini “Facebook üzerinden yaşadığı istismar, çıplak resimlerinin internet üzerinde paylaşılması, kendi kendisine zarar verme ve çevresinden gördüğü dışlanma” şeklinde ifade etmiştir. Todd’un intiharının kökeninin internet olduğu kendi ifadelerinden anlaşılabilmektedir. Yine geçtiğimiz mart ayında Çin’in başkenti Pekin’de yaşayan ve erkek arkadaşından ayrılması nedeniyle ruh hali bozulan kadının intihar etmeden önceki son fotoğraflarını Instagram’dan paylaşması sosyal medyada bu tarz intiharların sıkça yaşandığını gözler önüne sermektedir.”

    Yrd. Doç. Dr. Kırık; Mehmet Pişkin’in bozuk ruh halini sosyal medyaya yansıttığını belirterek şunları kaydetti: Pişkin’in intihar notu izlendiği vakit, mutsuz ve ruh halinin bozuk olduğu açık bir şekilde görülmektedir. Ancak sosyal medyadan bu videoyu paylaşırken sonunda vermiş olduğu "Hoşçakalın. Aşkla yaşayın. Çok güzel olsun hayatınız” sözü dikkate değerdir. Bu videonun intihar ettikten sonra yüz binlerce kişi tarafından izleneceğini bilmektedir. Kısacası sosyal medyanın gücünün farkındadır. Bu olayın Türkiye’de yaşanmasının olumsuz etkiler doğuracağını söylemek mümkündür. Günümüzde sosyal medya kullanımının giderek yükselmesi kısa bir zaman dilimi içerisinde bu videonun milyonlarca kişi tarafından izlenmesini sağlamıştır. Twitter üzerinden gönderilen iletilerden, Facebook aracılığıyla yapılan paylaşımlardan toplumun aşırı bir şekilde etkilendiği görülmektedir. Bu durum gelecek adına kaygı vericidir. Videoyu izleyen ve aynı ruh halini taşıyan insanların olduğu düşünülürse kaygıların yersiz olmadığı anlaşılacaktır. Yine hatırlanacağı üzere Murat Kekilli’nin “Bu Akşam Ölürüm” isimli parçasını dinleyen çoğu genç intihar etmişti. Dolayısıyla bu tür olaylar yaşanıyor ve yaşanacak gibi görünüyor. Sosyal medya gündelik hayattan kaçışı sağlamakta ve sanal dünyada bireyin olduğundan farklı bir ruh haline bürünmesine neden olmaktadır. Pişkin’in kaçışı ise intiharıyla noktalanmış. Ne yazık ki bu durum eşine az rastlanan trajik bir olaydır. Ayrıca Pişkin’in intiharının sosyal medya gündemine damga vurması ve Twitter’da “Mehmet Pişkin”in top tweet olması da konunun derinliğini gözler önüne sermektedir.

    SOSYAL MEDYA EĞİTİMİ GEREKLİ

    Bu tarz olayların gelecekte yaşanmaması adına sosyal medya eğitimine gereken önemin verilmesi gerektiğini ifade eden Kırık; “Türkiye’de Medya Okur Yazarlığı’na gereken değerin verilmediğini belirterek “İletişim mezunlarının işsiz gezdiği, Medya Okur-Yazarlığı derslerine sosyal bilgiler öğretmenlerinin girdiği bir ortamda bu tip olayların tekerrür etmesi kuvvetle muhtemeldir. Ancak tek başına Medya Okur-Yazarlığı dersi de bilgilendirilme için yeterli değildir. Medyanın da bu konuya ağırlık vermesi şarttır. Sosyal medya artık başlı başına bağımsız bir inceleme konusu durumundadır. Bu nedenle Sosyal Medya Okur-Yazarlığı, Medya Okur-Yazarlığı’ndan bağımsız bir ders olarak işlenmeli ve bu dersi iletişim fakültesi mezunları vermelidir.” diyerek sözlerini noktaladı.










  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.