Şimdi Ara

Yavru kedide koşullanma nasıl uygulanır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
301
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,


    Önceki konumda cevap veren arkadaşlara çok teşekkür ederim, sayelerinde kucak dışına da alıştırabildim. Hayvan için forumlar olmasına farklı konular açtığım için de kusura bakmayın fakat burada her konuda daha nokta atışı cevaplar almaktayım.


    Sorun şu ki internetten araştırdığımda yavru/yetişkin kedilerin tırnaklayıp ısırdığını zaten biliyordum. Doğasına uygun şekilde avlanma içgüdüsünün tatmin olacağını da düşünerek ilk sahiplendiğimde (2 hafta önce) elimden elime atlamasını da sağlıyordum fakat şu anda muhtemelen daha da rahat hissettiği için çok sert ısırıyor bugün tüm elim yaradan şişti ve 1-2 kere tırnağı etime girdiğinde yavaşça çıkartmaya çalıştım.


    Psikolojiden az çok öğrendiğim ve hayvanlardan az çok bildiğim kadarıyla Pavlov'un Köpekleri mantığıyla her rahatsız edici bir şey yaptığında özellikle sert ısırdığında sesli ve kızgın bir şekilde "hayır" diyerek yere koyup oynamayı bırakıyorum ama günlerdir yapmama rağmen hiçbir şekilde aynı tonla "hayır" dediğimde davranışı değişmiyor. Bu durum yavru olduğundan dolayı mı yoksa yanlış yaptığım bir durum mu var?


    Şimdiden çok teşekkür ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aznareps ingo etaicsal -- 4 Haziran 2023; 23:26:33 >







  • Eline kolonya falan sürsen ısırmaz, tırmalama içinde oyuncak falan alsan olur gibi.
  • Öncelikle alkol ve kimyasal bileşenli hiçbir ürünü eğitim aşamasında kullanmayınız. Göz bulanıklığı gibi birçok rahatsızlığa neden olur. Çok ama çok gerek görülürse belki limon ama şu an bu senaryoda asla buna da gerek yok. Bunu unutalım.


    Öncelikle bir tırmalama tahtası alınız. Tırnak törpüleme için iyi olacaktır. Dikey olanları da yatay olanları da mevcut. Biraz enerji atması gerekiyor. Kullandığınız mama 12 ay öncesi için mama değilse besin değerleri farklı olduğu için daha da hareketli olur.


    Şimdi esas sorunuza gelirsek elinizi ısırması olağan bir durum. Bu gibi durumlarda öncelikle tepki vermeyin. Sadece var olan hareketi kesin ve onu yalnız bırakın. Şu an ısırdığında ona sesinizi yükseltmeniz, elinizi korku nedeniyle çekmeniz ve tekrar yapacak mı diye denemeniz tamamen onun için oyundur. Bu durumda kesinlikle devam edecektir çünkü olumlu yönde davranışı devam ettiriyorsunuz.


    Okşarken yapıyorsa okşamayı bırakın, yatakta yapıyorsa (ayak parmakları) ayağınızı örtün vs. Daha sonrasında bu davranışı yapmadığı elbette ki bir an olacaktır işte o anı yakalayın ve ödül maması dediğimiz gıdalardan (kraker şekilleri mevcut) bir iki tane veriniz. Bunu birkaç defa denk getirdiğiniz an sorun ortadan kalkıyor.


    Gördüğüm kadarıyla bakış açınızı değiştirmeniz iyi olacak. Yaptırım ile eğitim yerine var olanı ortadan kaldırma ya da istendik davranışı pekiştirerek devamlılığı sağlamaya odaklanın lütfen.


    Selamlar.





  • benim bildiğim kadarıyla kötü davranışı ödüllendirmiyorsun



    Mesela seni tırmaladıysa hemen git oradan. O an mesela onu seviyorsan , sevmeyi bırakacaksın.



    Ya da bazı davranışları bağdaşlaştıracaksın. Mesela patisine dokunup ona ödül maması verebilirsin. Belli bir süre sonra sana patisini vermeye başlayabilir  




    Tam tersi de iyi davranışı ödüllendireceksin sürekli . En temel mantığı bu aslında




    Kitty conditioning



    the spruce pets
    Why Classical Conditioning Is Important to Cat Behavior
    https://www.thesprucepets.com/cats-and-classical-conditioning-553895




  • Bu bebe kediyi rahat bıraqın, istediği kadar oynayıp qafayı da vurup yatsın, elleşmeyin, emme arada bir kuccük kafasını okşayabülürsünüz...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.