Şimdi Ara

Windows'un yanına Ubuntu kurmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
666
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar ben laptopuma Ubuntu kurmak istiyorum ama Windows dan da vazgeçemem yani ikiside olsun istiyorum sil baştan nasıl yaparım
    Laptop özellikleri
    500 gb Hafıza
    4gb ram
    Acer TravelMate 5742G

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Sil baştan yapmana gerek yok. Ubuntunun orijinal sitesinden 14.04 sürümünü indir. iso dosyasını bir dvd'ye ya da flashbellek'e boot et. Ardından bilgisayarı ubuntu ile başlat, kurulum seçeneklerinde Windows'un yanına kur çıkacaktır zaten.

    Boot etme, bilgisayarı ubuntu ile başlatmayı falan bilmiyorsan, alıntıla, daha detaylı bir şekilde anlatabilirim.
  • BasiliKalanCtrl kullanıcısına yanıt
    Anlatırsanız sevinirim boot etmeyi Nero Expres programı ile yapabilirmiyim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • unetbootin sitesine gir orda anlatıyor zaten bu programla yapacaksın.
  • BasiliKalanCtrl kullanıcısına yanıt
    Acaba aynı şey kali içinde geçerli olur mu? Windows un yanına kur seçeneği var mıdır kalide

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Windows ile format atmayı biliyorsanız buda ona benziyor genel olarak linüx işletim sistemlerinin çoğunda.

    Boot ettikten sonra birkaç sey sorar ve daha sonra linux'ün nereye kurulmasını istediğinizi sorar. Bu kısımda önerdiği seçeneklerden birini seçebilirsin ama bence en garanti olanı;
    Elle diye bi şeçenek olur en sonra. Orada kendin ayarlaman daha iyi olur. Mesela atıyorum windowsda C: diye tabir ettiğimiz diski görürsün burada bide D: diye tabir ettiğimiz bölümü silip oradan 1 tane daha, hatta iki tane daha bölüm yapmalısın. Birine linux'ü kurarken, biri takas alanı (ram yetmediğinde bilgisayarın ram olarak kullanacağı alan) olacak. Ve son parçayı da yine D: diski gibi düşünebilirsin.

    Linux kuracağın bölümü ex4 olarak biçimlendirip. Bağlama noktasını da / yapabilirsin.
    Bu şekilde kurunca hem windows'u hem linux'ü açabilirsin.

    Pek de öğretmenlik yeteneğim yokmuş :) Kafan karışırsa internette bununla ilgili videolar resimli anlatımlar mevcut. Onlarada bakabilirsin.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: barbar-kral

    Anlatırsanız sevinirim boot etmeyi Nero Expres programı ile yapabilirmiyim

    İlk olarak http://www.ubuntu.com/download/desktop bağlantıya gidin. Burada ilk olarak Ubuntu'nun 14.04.03 sürümünü göreceksiniz. Yanında LTS yazar. İşlemciniz kaç bitse seçin vd ubuntu iso dosyasını indirin.

    Bilgisayarınız belki flash ile boot'u desteklemiyordur, bu yüzden DVD ile anlatacağım. İlk olarak bir DVD alın ama kaliteli olsun, adi bir şey olmasın, ardından http://infrarecorder.org/?page_id=5 bağlantıya gidin. Burada iki tane installer bağlantısı vardır.

     Windows'un yanına Ubuntu kurmak


    İlki işletim sisteminiz 32 bitse indirmeniz gereken 2.si ise işletim sisteminiz 64bitse indirmeniz gereken bağlantı. İndirdikten sonra programı kurun. Kurulum bittikten sonra InfraRecorder'a ait bir pencere varsa kapatın. Ardından DVD'yi takın PC'nize. InfraRecorder'ı açın.

    Programın menüsünde "Actions" adlı bir alan vardır. Oranın üzerine tıklayıp "Burn Image" adlı yere gidin. Burada sizden bir ikona tıklayarak ilgili iso dosyasını seçmenizi istiyecektir. Tıklayıp Ubuntu isosunu seçin. Ardından en alttaki "OK" butonuna basıp bootable işlemini başlatın. Tüm işlem boyunca pc başında olun. Eğer hata verirse vs. gözlememeniz gerekir. İşlem bittikten sonra, bittiğine dair uyarı verecektir ve DVD bölümünü açarak DVD'yi almanızı isteyecektir, alıp programı kapatın.

    Ardından DVD'yi PC'ye tekrar takın ve içini açın. Aşağı yukarı böyle bir halde olması gerek.

     Windows'un yanına Ubuntu kurmak


    Eğer bu şekildeyse büyük ihtimalle bootable işlemini tamamladınız demektir. Bilgisayarı yeniden başlatın, bilgisayar ilk açıldığında şu şekilde bir ekranla karşılaşacaksınızdır:

     Windows'un yanına Ubuntu kurmak


    BIOS ekranına geçmeniz için bu ekran gitmeden "DEL", "ESC" ya da "F12"ye basmanız gerekir. Her ana kartta farklıdır, bu ekran geçmeden okumaya çalışıp o tuşa basın, erken davranamazsanız tekrar yeniden başladın.

    Karşınıza tasarımı bozuk, siyah ve gri renklerin ağırlıklı olduğu bir ekran çıkacaktır. Burada sağ sol yön tuşları ile boot pencresine gelin. O da aşağı yukarı şu şekilde olacaktır.

     Windows'un yanına Ubuntu kurmak


    Burada DVD ya da CD-Rom seçeneği en üstte olmalı. Aşağı ve yukarı yön tuşları ile seçenekler arasına gelebilirsiniz ancak DVD ya da CD-Rom seçeneğini "F5 ya da F6" la yukarı çıkartabilirsiniz. Bu her anakartta farklıdır. Ekranda sağ alt köşede ya da en altta hangi "Fx" tuşunun ne işe yaradığını görebilirsiniz. DVD ya da CD-Rom seçeneği en yukarı çıktıktan sonra kaydedip çıkmanız lazım Bunun içinde o sayfanın altına veya sağ alanına bakabilirsiniz.

    Kaydedip çıktıktan sonra şöyle bir ekranla karşılaşmanız gerekir

     Windows'un yanına Ubuntu kurmak


    buradan sonrası ubuntu kurulum alanıdır. Dili Türkçe seçerseniz ilerleyen adımları kolayca bulabilirsiniz.

    http://www.ubuntu.com/download/desktop/install-ubuntu-desktop

    yukarıda ki bağlantıda ubuntu birebir resimleri vermiş. Oradan takip edebilirsiniz.




  • Ayrıntılı anlatımınız için çok teşekkür ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.