Şimdi Ara

Windows 10'un format sonrası kendi kendine uygulama kurması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
696
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Windows 10 ilk çıktığından beri format sonrası kendi kendine uygulama kuruyor. Bunu sadece bir defa yapıyor, kurulan uygulamaları sildikten sonra bir daha kurmuyor. Fakat yine de her format sonrasında uygulama silmek biraz sinir bozucu.


    Windows 10'un ilk günlerinde Candy Crush yükleniyordu. Sonra Netflix yüklenmeye başladı. Sonraki yıllarda Spotify da yüklenmeye başladı. En son olarak da Haziran 2022'den itibaren Netflix yerine Disney+ kurulmaya başlandı. (Türkiye için konuşuyorum)


    Bu uygulama kurulumları hali hazırda kurulmuş ve kullanılan bir Windows 10 sistemde gerçekleşmiyor. Mesela Microsoft yeni Windows 10 kurulumlarına Disney+ kurmaya başladığında hali hazırda 2017'de formatlanmış bir Windows 10 kullanıyorsanız uygulama kurulumundan etkilenmiyorsunuz. Fakat bilgisayarınız bir gün çöküp format atmanız gerekirse ve format atarsanız Disney+ ve Spotify kendi kendine kuruluyor.


    Ne Windows 8.1, ne Windows 7, ne Windows XP, ne de Windows 11 bu sinir bozucu şeyi yapmıyor. Sadece Windows 10 bunu yapıyor. Windows 11 de 5 yıldan eski işlemciye sahip sistemleri desteklemediği için fazlaca sinir bozuyor.


    Microsoft neden böyle bir hamle yapıyor olabilir? Ayrıca bu Windows 11'de yapılmazken Windows 10'da yapılmasının nedeni ne olabilir?








  • tek amaç para kazanmak.microsoft bu uygulamaların önyüklü halde kurdurması ile uygulamanın reklamını yaptığı için o şirketlerden para kazanıyor.keza aynı durumu telefonlarda da görüyoruz.facebook,trendyol,amazon gibi uygulamalar yüklü geliyor sonrasında kaldırılabiliyor Allahtan.xp 7 8.1 pek kullanılan yaygın bir sürüm olmadığı için olmamış olabilir.win11 de neden yok açıkçası onu bende anlamadım :)

  • Bunların önüne geçmek istiyorsanız sadeleştirilmiş versiyonlar kullanabilirsiniz. Şahsen Ghost Spectre Win 11 kullanıyorum gayet memnunum.

  • Caesar* kullanıcısına yanıt

    Bu tarz modifiyeli sistemlerin içinde ne olduğunu bilmek zor. Belki adam içine modifiye ayağına 50 tane virüs koymuştur ve sizin ruhunuz duymuyordur. Zamanında bir tane blog yazısında modifiyeli bir Windows'un foyası ortaya çıkmıştı. Sistemde zararlı aktivite olup olmadığını sistem içine kurulan yazılımlarla kontrol ediyorsunuz, hiçbir şey çıkmıyor. Fakat ağ Linux tabanlı bir makine ile izlendiğinde modifiyeli Windows yüklü bilgisayarın zararlı aktiviteler yapmaya çalıştığı görülüyor. Yani pek güvenmemek lazım.


    En iyisi Windows'u kendinizin modifiye etmesidir. Kendi modifiye ettiğiniz Windows'ta virüs varsa o virüsü siz koyduğunuz için vardır. Yani kontrol size aittir.


    Windows 10'da otomatik uygulama kurulumunun ilk çıktığından beri devam etmesi ve Windows 11'de böyle bir şeyin hiç olmaması bana ilginç geliyor. Sanırım Windows 11'de Başlat menüsünde sponsorlu uygulama kısayolları yer aldığı için (Disney+, Spotify, TikTok gibi) otomatik kurma işlemini tercih etmemiş Microsoft. Windows 10'da ise bu uygulama kurulumları ekstra kota yiyor. Tamam, artık neredeyse hepimiz sınırsız internet kullanıyoruz. Fakat bazı insanlar mobil internet veya Superbox gibi çözümler kullanıyor. Bunlar da kota kullanımına dikkat ediyorlar. İşte bunun gibi bir durumda bu uygulama kurulumları ekstra can sıkıyor.





  • yusuf6554 Y kullanıcısına yanıt

    Söyledikleriniz mantıklı fakat yıllardır bahsekonu modifiyeli işletim sistemini kullanıyorum. Arkadaş çevremde kullanıyor. Ağ trafiğimi takipteyim henüz yasadışı bilgim dışı bir yere bağlantım olmadı. Fakat dediğinize katılıyorum bu tip yazılımlara güvenmek zor.


    Ben bir IT'ci olarak kullanıyorum fakat cihazımda özel veya yasadışı bir veri barındırmıyorum bu sebepten içim rahat..

  • Bu firmalar önyüklü gelen uygulamalardan da para kazanıyor. En azından androiddeki gibi kaldırılamaz halde gelmiyor
  • freekays kullanıcısına yanıt

    Modifiyeli sistemler pek güvenilir değil. En güvenilir modifiyeli sistem, kendinizin yaptığı modifiyedir. Çünkü her şeyi kendiniz kontrol ediyorsunuz ve kendi kontrol ettiğiniz sistemi kuruyorsunuz.


    Fakat başka insanların yaptığı modifiyelerde ne olacağını bilemezsiniz. Adam modifiye ayağına içine 40 tane virüs koyar, sizin ruhunuz bile duymaz. Çünkü modifiyeciler bu virüsleri o kadar başarılı bir şekilde gizliyor ki, virüslerin yaptığı ağ işlemlerini sisteme kurulan ağ analiz araçları (Wireshark gibi) bile bulamıyor. Zararlı aktiviteler ancak ağ farklı bir bilgisayar üzerinden izlendiğinde ortaya çıkıyor.


    Bununla ilgili eski bir makale:

    https://web.archive.org/web/20080502230810/http://blog.zemana.com/2008/04/karanlk-windows.html


    Makale eski olabilir fakat günümüzde de hala bu durum büyük oranda devam ediyor. Modifiye ayağına içerisine ne konulduğunu bilmeniz mümkün değil. Bu nedenle modifiyeli sistem önermiyorum.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.